Ticks

Jag har en "tick". Alltid när jag kommer till ett ridhus eller någon form av träning så blir jag kissnödig. Det kan ibland bli ganska jobbigt. Kommer ihåg när jag kom med Bojen och skulle träna fälttävlan inne på ryttarstadion. Kunde inte lämna honom i transporten och leta efter en toa då han kunde få panik i transporten.
Så jag var tvungen att hålla i denna stora häst och hitta en buske. Nu finns det knappt några buskar där + inte lätt att vara diskret med en stor skimmel på 170 cm.....
Ja,ja nöden har ingen lag tänkte väl de som såg vad jag höll på med (= mkt pinsamt).Har du någon tick?

Ful stövel

Idag köpte jag en superful stövel. Den ser plastig ut och jättbred och stor.Tom Kiara undrade vad jag fått tag i."Matte, varför köpte du denna?"

Har nu blivit riktigt vuxen. När jag var ung köpte jag mkt snygga + gärna för små skor, då jag tyckte att jag hade för stora fötter. Nu köper jag dessa superfula (inte ens billiga) stövlar.....

Hoppas nu verkligen att de är varma:)

Broddar

Ulrika om Med livet som insats: Hur gör ni med brodd? Har ni brodd i alla fyra dygnet runt eller broddar ni varje gång ni ska rida? Och hur isf, 4 eller 2, olika höga osv? Har hört massa olika om vad som är bäst för benen, har nämligen en ponny som har väldigt känsliga framben så är nyfiken hur andra gör!

Superbra blogg!

Svar. Tack:) Tycker  oxå att det är svårt. Diskuterade det med min hovslagare idag. Jag tycker att det beror på väder, box och hagar. Rider man på torrt hårt underlag så får de ju fel benställning om de har 2 broddar, men de glider inte och rullar över lätt om de har 4. Pest el kolera? Är det ngt sånär djupt underlag i boxen, hagen och ute så borde det vara bäst med 2 om hästen har känsliga framben. Jag tänker variera beroende på hur underlaget är.
Så jag tänker ha 4 broddhål men variera med 2 eller 4 broddar beroende på ridningen och underlaget.
Håller ni med?

Man får nog engagera sig lite extra och plocka ut brodden då det inte är halt. Det är jobbigt, men jag tänker skaffa en "pallbock" som man kan köpa på Biltema, så slipper man få ryggskott:)
Kostar bara 70:-, sen kan man tydligen sätta på lite gummi överst så blir det mjukare för hoven.


Ridsporten glöms bort

Elin  om Sur på pressen:
Jag blev också väldigt upprörd tidigare i veckan. Vi fick en påminnelse på min arbetsplats om att vi skulle lämna in kvitton för att få ut ett friskvårdsbidrag för året som gått, alltså pengar tillbaka (upp till 1500kr) för träningskort, massager osv som vi gått på. Det som gjorde mig så upprörd är att ridsport ej räknas som friskvård! Flera av mina kolleger ska få tillbaka pengar för att dom håller på med fotboll, handboll, bordtennis osv... men jag får inte en krona tillbaka, ändå är det min sport som är överlägset dyrast!! fy sjutton vad det retar mig. Hade fått för mig att friskvård handlade både om fysisk och psykiskt välmående och vad är väl inte bättre då än ridsport?! oavsett väder eller om jag känner mig hängig eller nere så måste jag ta mig till stallet för min hästs skull, och varenda dag är det värt det tusen ggr om. Hästsport är ju dessutom den näst största ungdomssporten i sverige, så hur går detta ihop? Jag blir så besviken!!
håller du/ni med?

Svar: Jag håller verkligen med och det var precis detta jag var inne på när jag skrev mitt inlägg. Det var ju absoult inte att jag inte tyckte synd om Peter Eriksson, utan det var journalister och myndigheters sätt att inte ta ridsporten på allvar. Du som var anonym tyckte ju att det var ett barnsligt inlägg, men då måste jag uttryckt mig otydligt. Självklart att det är bra om fler personer använder hjälm, vilket jag iofs tycker att de flesta personer som bryr sig om sitt liv verkar göra (lite sämre på dressyr än på hoppfronten dock).
Men när det är ett av årets största hästevenenemang så kan man ju kanske skriva om det i första hand. Speciellt när denna olycka inte äns hände där. De kunde ju som en annan läsare sa skrivit om det den dag det hände el som tredje alternativ skrivit om alla duktiga ryttare på Globen + en mindre notis om oyckan med Peter. Jaja sluttjatat om detta.
Budskapet var dock att det skrivs på tok för lite om hästar och ryttare generellt och som Elin säger så är det den näst största ungdomsidrotten. Och det var 70000 personer som var på Globen och säkert många fler som ville läsa om hur det gick.
Problemet måste vara att det är vuxna män som är idrottsjournalister och de skriver självklart helst om det som de kan ngt om.....
Samma sak med politiker, de är oxå främst män utan hästintresse, kanske därför som det ej klassas som frisksport. Vi borde engagera oss!!! Lätt att säga men svårare att ta tag i.Jag o pållarna i Jordanien funderar på detta... Min plutt håller med, men den andra hästen tycker att det är rätt ointressant:)


Portugal eller Irland

victoria om Inköp på Globen:

hej jag har en fråga, ta gärna upp den i ett inlägg så jag ser att du svarat, tack. jag undrar vilket som är bäst portugal eller irland? att åka på rid resa till alltså. Jag har ridit hela mitt liv (15år) tävlat upp till msvb (hoppning) osv, vilket tror du skulle passa bäst? ps. din blogg är bäst ds.

Svar: Hej Victoria + ett stort tack:). Känner mig helt slut efter Globen, trots att det var superkul så en snäll kommentar är som balsam för själen:). Om du vill ha avancerad hoppträning (banhoppning) så tror jag faktiskt att vårt nya ridcenter i Frankrike är bäst (+Robin i Danmark såklart). Portugal är super om man vill ha både dressyr och hoppning och Irland är bäst på terränghoppning.Nu i veckan kommer mer info. om hoppstället i Frankrike ut på weben. Det är ett engelskt par som har träning på bra nivå.Tänker själv åka dit så fort det blir lite varmare :)

Inköp på Globen

Ja, det är otroligt vad mkt prylar det finns. Mycket fina saker och lite roliga hyheter.Och massor av människor, tror att det blir ca 70000 som varit här = kul:)En okrossbor grep, jag hoppade på den flera ggr + den tål tydligen -25 graders kyla utan att gå sönder. Köpte en direkt och funderar på att köpa en till idag. Billig oxå = 150:-Inte så himla kul inköp, men bra. Har alltid handskar i stallet och de brukar gå sönder snabbt. Så man behöver ett lager hemma.Mitt bästa fynd = ett Rambotäcke (det bästa täcke som finns) med 40% rabatt, annars är det ju normalt superdyrt. Nu blir Lito varm och glad i vinterrusket:) Kiara ville ha det som sovfilt....

Hittade inga vinter Pikeur, blev kär i en snygg fleecetröja (som inte fanns i min storlek :( + är rejält sugen på ett par snygga o varma italienska stövlar. Ska snart in igen, får se om jag tar på mig spenderbyxorna.

Sur på pressen

Superdiss

Läste Svenska Dagbladet imorse innan jag skulle iväg till Globen igen. Kul att de skrev om tävlingarna på sportsidan tänkte jag då jag såg att en helsida handlade om hästar. Döm om min förvåning + ilska då halva inslaget handlade om Peter Eriksson som tydligen skadat sig för ett bra tag sen hemma på Flyinge! Dvs ingen nyhet alls och ingen direkt sporthändelse. utan bara sensations journalistik. Och det var inte äns i kvällspressen.
Så det var mer intressant att Peter Eriksson skadat sig i samband med hästar ( iofs mkt tråkigt), men om det hade sånt nyhetsvärde så borde det väl rapporterats när det hände och inte i samband med ett av våra (få) hästevenemang. Så istället för att skriva om hur det hade gått på tävlingarna så valde man att gräva upp en äldre händelse som visade hur farligt det är med hästar....
Detta retar mig verkligen. Tänk om det var en stor motorcrosstävling på gång, inte skulle man glömma att rapportera vem som vann utan skriva om en förare som skadade sig hemma på träning tidigare i veckan... eller vad tror ni?
Kan detta bero på att det är mkt få journalister som vet, eller intresserar sig för hästsporten eller vad är felet??

Globen horse show

Stockholms hästfest är i full gång. Jag var där i går från em till kvällen. Det är otroligt vad  stort intresse det finns för vår fyrbenta vän:)
Hur mkt folk som helst och massor av prylar till salu. Kan nog spendera en och annan tusenlapp.
Hittade inga Pikeur vinterridbyxor utan bara cavallo. De var inte sköna, var för höga och skar in i midjan (kanske den inte gör på alla....). Så jag får leta vidare idag.Jättekul att träffa några av er läsare + massa gamla och förhoppningsvis nya ridresenärer.
Kom gärna förbi och säg hej, står i ett hörn A16, men där finns gott om andningsutrymme (behövs då det är paus från föreställningarna och det är MKT fullt i annexet.)Frida som oxå är med i montern har jobbat på vårt ridcenter i Porto och även varit reseledare till vårt ridläger i Irland, så prata gärna med henne om ni har frågor om dessa resmål :)

Vinterridning

Det finns inga dåliga väder , bara dåliga kläder. Ja, det har ni väl hört förr. Nu är det ca -5 C och då rider jag i chaps, varma stövlar och pikeur lumberjacka. Funkade bra, frös inte alls.Det är verkligen härligt att få rida Ture igen :)

Mer pussgo häst får man leta efter. Ture är störst o keligast i stallet.


Köpa havre

Tomt i foderkammaren, så det är bara att åka iväg med mina "soptunnor" till min havreleverantör, Anders.Fyller mina tre tunnor = ca 300 kilo, så in i transporten.och sen hem.och rulla in dem i foderkammaren. Hur smidigt som helst. Annars skulle jag behöva åka till ngn foderaffär och köpa 12 säckar havre och lyfta in och ut = jobbigt.

+ att det är mkt billigare, mindre än halva priset. Och det är samma havre som jag köper i affären. Enda skillnaden är att det man köper i affären är lite putsat, så att det ser lite finare ut.

Men mina hästar äter lika gärna oputsat :)

Stockholm horse show

Trotsade vinterrusket igen o åkte in till Globen i Stockholm. För att bygga monter, ska ju ställa ut i år oxå. Det är verkligen samma utställare år efter år. Inklusive mig, har nu varit här i säkert 10 år. Och alla står på samma plats = lite trist egentligen.
Hade dock fått en ny granne = en kille från Polen. Undrar om han kommer att sälja mkt och komma igen fler år oxå?

Är jätte nöjd med vår broschyr, speciellt framsidan, hoppas att alla kunder kommer att tycka det oxå.)
Har hört att det kommer kameler hit i år = kul grej!Då blir Josefin glad, för hon ääälskar kameler (nästan lika mkt som henns fina irländska hästar...!?

Barnasinnet kvar

Tänk att man aldrig tröttnar på att bygga sandslott och léka med lera!!? Har här smörjt in hela mig med lera. Josefin har bara hunnit med benen.Så här kul har vi på ridresa.... Kunde ju tro att man fått nog av sand och damm... efter ökenritten. Men denna lera skulle göra att man blev 10 år yngre, så det kunde man ju inte motstå...

Yippiii

Ture är frisk :) Jonas böjde igenom honom, longerade och till sist ultraljudade gaffelbandet. Och han var frisk som en nötkärna. Så det var värt att sitta o åka i snöstormen.
Tog 10 timmar att komma hem = puh!

Så nu ska vi rida honom lite tuffare och efter jul kan vi börjag hoppa så smått.Vår älskade "lilla" häst. Han vägde förresten 660 kilo, hrm, har gått upp lite.

Framtung häst

malin om Idag kommer jag hem:):

superbra blogg:) jag har en fråga, min ponny är framtung, hur ska man träna så att hon orkar bära sig själv bättre, vilka muskler är det som behövs byggas upp? tacksam för svar:)

Svar: tack:)  Det är inte helt ovanligt. Det viktiga är att fokusera på att ha en lätt hand. Det är bra om man får hästen att arbeta mer med bakdelen och buk- och ryggmuskler. Backträning är jättebra, även att gå ut i skogen på lång tygel så att din häst får lyfta på benen i ojämn terräng. Jag tycker att öppna och sluta är bra också, samt att skritta och trava över cavaletti.
Bommarna kan gärna vara lite högre på ena sidan.
Känn själv när han bara tar ett lätt stöd i tygeln, då gör du rätt övningar och han bär sig själv.
Övergångar är alltid bra. Börja gärna i skritt, du ska kunna gå från skritt till halt till skritt utan att ha ngt i handen. När det fungerar övergår du till trav. 
Hoppas att det fungerar, vi jobbar själva mkt med detta då vi har en ponny som har lite svaga
kotor.
 Med livet som insats

Trotsade alla klass 2 varningar gällande snöoväder och åkte iväg till Skåne. Förhoppningsvis sista återbesöket med Ture hos Jonas Tornell. Vädret var inte så farligt som fruktat, så jag kom fram utan problem. Det är ca 2 timmars väntetid så jag kan ta det lugnt. Både jag o Ture sover över så det är ingen fara :)Mickis har ju satt igång honom superlugnt i 3 månader. Så nu ska vi se om han kan få börja hoppa.
Håll tummarna.

Många har ju undrat hur det är med Lito oc han har varit svullen i en kota och är behandlad och skrittad nu ett tag. Såg igår att de små gallorna han haft är borta, så har vi tur är även han på bättringsvägen. Han ska på återkoll i nästa vecka, då åker jag dock bara till ATG = beydligt närmare.Han är ju så trevlig o fin Lito, så Mickis är så sugen på att träna honom igen.

Jag red Ture igår och oj så stor o maffig han var i jämförelse med angloaraben jag red i Jordanien. Men han skulle nog aldrig palla med 40 gradigt ökenklimat. Där är ffrämst det arabsiak fullblodet outstanding.

Smarta ridbyxor

Igår var det kallt och blött på ridturen, så jag bestämde mig för att lyxa till det och köpa Pikeurs vinterridbyxor.
Ska prova dem på Globen och se om de passar först bara.De är i softshell och vattenavvisande, verkar perfekt.:)
Sen kan man beställa dem från England för ca 1300:-, ja kostar de kring det i Sverige oxå så köper jag dem såklart här.

Borta bra men hemma bäst...?

Lämnade 25 C igår och kom till blaskigt snöoväder = blä... Borta är nog bäst just idag.
Har haft det super. Fick en jättefin hingst på 4 år och Angloarab. Pigg, glad och orädd. Han hade nog inte fattat att han var hingst, för han var hur cool som helst.Öknen var fantastisk, med otroliga berg och klippformationer.Vår guide Suliman, en riktigt hästkille :)

En och annan kamel passerades, och vi red på några i slutet oxå:)Anita, Suliman och hans häst läser Ridsport (ska skicka in den till Ridsport, den borde komma med).Hej då Jordanien, vilket läckert land, denna resa glömmer jag aldrig.


Idag kommer jag hem:)

Yippeee, ska bli jättekul att träffa alla tvåbenta + fyrbenta älsklingar.
Nu ska jag: börja rida varje dag (bra säger tjejerna), äta nyttigare (hrm det brukar funka på dagarna, men ej på kvällarna), jobba mer (hinner jag kanske inte om jag ska rida mer!?), motionera mer (behöver jag kanske inte heller om jag rider mer).
Ja, ja kul e det att komma hem i varje fall, speciellt när det är Globen i helgen.

Denna häst från vårt ridcenter i Danmark var jag grymt sugen på att köpa.

Hoppas att vi ses där:)

Ta egna intiativ

Älskar folk som tar egna intiativ. Som t.ex om det kommer hem lite folk och de själva öppnar kylskåpet o hämtar mjölken till kaffet el fyller på sitt glas om de vill ha mer. Det gör livet så himla mkt lättare. Eler om det kommer tre kompisar som ska rida o alla står helt handfallna o jag ska sadla tre hästar. Eller om de själva tar lite intiativ och börjar borsta, sadla. Älskar dem:)
Tror att vi hästmänniskor är lite mer åt det intiativrika hållet än de flesta. Det finns alltid mkt man måste ta  tag i när det gäller stallet o hästarna. Det fungerar helt enkelt inte att vänta tills man blir tillsagd att göra ngt.
Har läst att stalltjejer blir bra chefer, de är vana att styra o ställa + vana vid teamwork
yes, vad vi är bra:)
Snart hemma

Nu är ridningen i öknen över, ser nog ut som ett russin av all sand.. Eller kanske tvärtom, slät som en nyponros. Det kanske har varit som värsta peeling eller bodyscrub.. ja inte vet jag i skrivandets ögonblick.
Har ju inte ens flugit iväg än (är de inte fantastiskt med dessa tidsinställda inlägg...)

Nu ska jag bada i Döda havet, flyta runt i det turkosblåa havet och bara mysa. Mkt snart är jag hemma ikalla svedala.Vi har tyvärr lämnat våra hästar. Detta är i Spanien :) Mysigt värre.

Växer så det knakar

Kiara, vår egen lilla solstråle växer så det knakar. Tänk om jag inte känner igen henne (eller hon inte känner igen mig) då jag kommer hem... = hemska tanke.ca 4 veckorca 8 veckorNu.

Charmigare valp får man leta efter. Tur det, för rumsren är hon verkligen inte....

Ingen tältmänniska

Jag är ingen tältmänniska. Ev. tyckte jag att det var kul när jag var 5 år, men sen dess har jag varit mer av den bekväma sorten.
Och nu, tro det eller ej så är jag på min tredje tältsemester! Först var det Kenya = ok normala 4-manstält. Riktiga sängar (men typ gamal hängiga militärvarianter, man låg som i e kokong i mitten och kunde inte röra sig), men det var det värt med tanke på alla häftiga ritter bland de vilda djuren,
Sen var det Indien, även detta i tält! Men. det var inag vanliga tält utan värsta små sommarstugorna (like:))
Och  nu ligger jag i ngt slags tät / vndskydd i sovsäck.... Nu skriver jag ju detta då jag är hemma så jag har ingen aning om hur det egentligen är, men..... Det är emot alla mina principer, inte ett dugg lyxigt!Och detta utsätter jag mig för, för att få vara med en häst på äventyr.

Detta är ju ett förinställt inlägg så jag har ingen aning om hur det är, berättar sen...


Kul att blogga:)

Amanda om Hoppglad ponny:

Jag tycker det är GRYMT att du lägger upp sånna här saker och verkligen hjälper folk med tips och trix! Guldvärt!


Tack Amanda, jag tycker att det är så fantastiskt med dig + alla generösa gulliga personer som säger snälla saker på min och andras bloggar. Det är värt såååå mkt! Du + andra är generösa personer som sprider glädje. Det är ni som gör att vi (+kanske du oxå) tycker att det är så kul, värt all tid vi lägger ner. Du + ni är guld värda:)Det är oxå extra kul att vi har detta fantastiska intresse för hästar gemensamt.

Vad kan vara bättre än att galoppera på sina stora fina häst barbacka på en sommaräng !?Hoppträning i Danmark

Anonym om Hoppträning i Danmark:

Är det bara vuxna som kan åka dit?


Svar: Nej, ungdomar är oxå välkomna till lägret i Danmark. Det är det som är så bra. På somrarna främst så är det blandat vuxna och tonåringar. Och jag ska ju dit i slutet av april och min dotter Mikaela sa precis att hon gärna skulle hänga på.Vi får se, jag längtar redan.


Läs mer

Vi var på kurs hos Sylve Söderstrand (vår nya förbundskapten i hoppning) i februari. Det var supernttigt. vad jag tänker mest på är faktiskt vad han sa om teori. Han tyckte att vi läste aldeles för lite. Vi tränar dressyr och hoppning, tävlar en massa men läser knappt ngn teori.
Det är ju många kloka ryttare som skrivit en massa. För några år sedan var Sally swift, Ett med hästen. en av mina favoriter.

Sally Swift har skrivit 2 böcker om centrerad ridning som har översatts till 15 språk och sålts i mer än 860 000 upplagor.
Swift hade själv skolios och hon arbetade mycket med hur man med hjälp av tanken kan kontrollera kroppen. Detta förde hon sedan in i ridningen. Och kan jag inte kontrollera min egen kropp, hur ska jag då kunna kontrollera 600 kg häst?

En annan av mina favoriter var Kyra Kyrklund, Dressyr med Kyra som har uppdaterats 4 ggr, den läste jag fram och tillbaka. Mkt kloka tankar kring grund - och dressyrträning. Passar lika bra hopp- som dressyrrryttare. Och blir inte omodern, ska nog plocka fram en igen.

Dressyr med Kyra : rid med system, logik och konsekvens


Men de sista åren har jag faktiskt inte hittat några riktigt bra böcker. men det finns säkert. har du ngt tips?

Ta dig tid!

Pluggar och jobbar du mkt och har allmänt fullt upp? Tänker att ja, idag får hästen vila för jobbet / plugget e viktigare!? Jag tänker så ganska ofta. Speciellt nu när det har varit en deadline för katalogen, så har ridandet minskat betydligt.
Men en dag tog jag mig tid, oh vad härligt det var. + det är nyttigt och sunt att rida. Mkt fräschare med en ritt i skogen än en svettig träningslokal. Inte bara kroppen blir pigg o glad utan knoppen oxå:)

Min kompis har egen häst som dottern rider och hon har slutat att rida på ridskola, hon har ju en egen häst... Men hon rider den ju inte, så nu har hon börjat på ridskola igen  och tycker att det är toppen.

Så ut och iväg jag + alla ni andra. Det är ju ridandet + att umgås med hästen som är bäst:)Fotograf Mikaela Zimdahl

Lycka är en mule som kommer för att pussa en:)

Jordanien - here I come

Idag åker jag till Jordanien. Vi är 9 stycken som ska rida och bo med beduinerna i öknen = spännande.

Resan inleds med besök av Petra, = ett av UNESCOS 7 underverkHäftigt va!En hel stad byggd av sten

Sen åker vi till Wadi Rums öken och där ska vi rida i 6 dagar.

 

Det ska bli superspännande.

Lägger in lite tidsinställda inlägg, så sluta inte läsa :)

 


Härlig vintergalopp - på drömhäst:)

Har precis kommit tillbaka från en härlig galopp i snön med Nocke. Han var superfin och lydig. Han är ju ungefär lika hög som en liten arab, men mkt kraftigare + jättepigg.
Man  blir verkligen glad av att rida honom, alltid öronen framåt och bara väntar på att få jobba.
Han är min drömhäst (bara 20 cm högre så), pigg, framåt. Hoppar allt + är inte rädd för ngt.Och så är han ju (nästan) svart och väldigt snygg:)

Får väl ta mig en tur till Irland och se om det finns ngn större kopia...

Ingen tävling idag

Zazou hade en tappsko så vi försökte sko henne utan lugnande medel. Det fungerade tyvärr inte...
Så det blev ingen tävling i Södertälje idag. Hon vill bara inte, framskorna går bra, men bak steppar hon runt. Kan tom äta lugnt samtidigt som hon skuttar runt bak. Inget fel på simultankapaciteten där inte.Så nu går hon ute i hagen och tar det lugnt istället.


Snökaos

Stona var aldeles vilda i hagen. En rymde och drog med sig en stor delar av staketet och de andra två rejsade runt. Var livrädd att nå´n av dem skulle fläka sig eller gå omkull.
Så det  var bara att springa ut och laga staketet. Blev helt dyngsur av all blötsnö.
Gav stona lite extra mat så att de skulle lugna ner sig = funkade:)Så här ser det ut

Jag som skulle åka på ett intressant föredrag ikväll. Men nu båser o snöar det mer o mer, så frågan är om det är värt att riskera livet....


Resa utomlands och tävla

Anonym om Dressyrträning:
hej. måste bara få fråga; tröttnar du aldrig på att köra så långa sträckor när det är tävlingar? Jag är verkligen tävlingssugen men mina föräldrar ger inte det stödet till att köra. De tycker det är "alldeles för långt" att köra när det bara gäller max 5 mil. Sen tänkte jag på det också, har följt mikaelas blogg vääldigt länge och kom till att tänka på er belgienresa, hur lång tid tog det och vem var med där nere?

Svar: Hej, Mina föräldrar var aldrig med när jag var liten och tävlade på ridskoleponnyerna. De satt hellre hemma och tittade på slalom på tv :( Så mkt beror ju på ens eget intresse. Ärligt talat så är jag inte med mkt på fotbollmatcher heller. Men jag tycker att det är jättekul att följa med på alla hästtävlingar, är man hästnörd så är man...

Gällande Belgien så tog det en dag till Malmö där vi sov över hos min kompis Josefin, sen en dag till Belgien. Kom fram på kvällen. Sen fick hästarna vila en dag på tävlingsplatsen. Det var bara jag + Mickis & två hästar med. Jättefin tävlingsplats, skulle verkligen vilja åka dit igen. Men dyrt, hela resan gick på ca 20 000:- . Mikaela hade fått ett stipendium så hon betalade allt själv.


Fotograf Mikaela Zimdahl

Ture var var inte som vanligt, utan rev ett par hinder i varje klass. Tog tempen på honom och det visade sig att han hade lite feber. Var sen helt ok när vi kom hem.


Hoppglad ponny

Emelie om Hållbarheten:
Hej,
jag undrar om du skulle vilja hjälpa mig med en sak, jag har en hopp ponny som heter Ville, alltid när vi hoppar så blir han alltid så himla stark och bara drar iväg. Jag kan komma i en vanlig arbets galopp men så fort man styr han mot ett hinder så drar han iväg. Detta gör då att han inte kan hoppa högre höjder en 80-90 för han kommer så snabbt in på. Hur ska jag göra tycker du ? :)
tacksam för svar på din blogg :)
Älskar bloggen <3

Svar: Tack Emelie, vad glad jag blir :) Det är inte helt ovanligt att lite orutinerade eller osäkra hästar /ponnyer drar mot hindren. Jag skulle nöta låga hinder ofta, så att det inte blir så speciellt att hoppa. Hoppa superlåga hinder och gör halt efter hindren, gör det tills han kan hoppa lugnt. Du kan även ha två låga hinder där du gör halt mellan hindren. Sen när han kan göra detta lugnt så kan du sakta höja hindren. Det kanske tar lite tid, men det är det värt. Om du har möjlighet så gör det varje dag en liten stund efter din vanliga ridning, tills slut så är han så van vid att hoppa så han inte behöver hetsa upp sig. Lycka till:) + berätta gärna hur det går.Jever var väldigt het på hinder i början, så jag  fick traggla mkt med pyttehinder.

Hållbarheten

Hur jag ska få mina hästar att vara friska och sunda är ngt som jag funderar mkt på. Har gått på många föredrag om hållbarhet men aldrig fått ngt lätt svar.
Men vad man kanske missar är att kolla vad hästen gjorde de tre första åren av sitt liv. Det frågar man ju sällan när man köper häst. Har hästen gått på stor lösdrift med andra unghästar och fått leka o busa? Det är ju superviktigt för hållbarheten.

Förr var det ju positivt med hästar som var "sent tagna" men det har man ju kommit fram till att det är tvärtom. Hästarnas senor, leder, ligament etc måste ansträngas i unga år för att tåla påfrestning. Så att köpa en gammal fölmärr är inta att rekommendera.
Sen ska man rida varierat på olika underlag. Det tar 48 timmar för muskler att återhämta sig, så man ska anstränga olika muskelgrupper dagarna i följd.
Ett lämpligt schema kan vara
dag 1 dressyr, 2 galoppträning ute, 3 vila, 4 backträning, 5 hoppträning, 6 skritta ut och 7 tömkörning el skritta i kuperad teräng.

Vi har inget ridhus, så för oss är det naturligt att rida ut en hel del. Ändå blir hästarna skadade:(
Så som jag skrev tidigare finns inget lätt eller rätt svar (tyvärr). Men man kommer långt på varierad träning efter sitt eget sunda förnuft.Ture gjorde sig ju illa i hagen, och det är ju tyvärr inte så mkt man kan göra åt. Sen hade vi extrem otur när det gäller våra veterinärbesök men det är en annan story:(

Skärpning

Annie om Dressyrträning:
Hej jag har följt din blogg ganska länge nu och har alltid tyckt den varit jättebra och intressant med inspirerande inlägg :) dock tycker att uppdateringen har blivit ganska dålig på sistone vilket jag tycker är synd sen tycker jag också att det som skrivs nuförtiden oftast är desamma som rosanna skriver så läser man hennes innan blire inget nytt. Förut var det mycket bättre och ja hoppas det kan bli så igen ;)


Hej Annie,
Tack:) Håller verkligen med dig. Har skött bloggen med vänsterhanden på sistone och bara skrivit om min vardag, som e med Mickis o Rosanna o hästarna. Håller nämligen på att skriva ridresekatalogen för 2011. Det är min mest intensiva jobbperiod på hela året. Ägnar minimal tid åt hästar och maximal tid åt datorn o skrivande. Känner det i mina ögon.
Då jag måste använda glasögon, vilket jag aldrig gjort förut:( = jobbigt. Det är ngn som har glömt sina läsglasögon på en fest, och de använder jag nu (inte så väl utprovade...).
Så jag lovar bättring. På måndag ska katalogen tryckas.Fotograf Miakela Zimdahl

Dressyrträning

Zazou och Pemsan har precis varit iväg på dressyrträning hos Maria Sjöblom.
Det syns verkligen hur nyttigt det är även för hopphästar att träna dressyr.
Zazou har ju blivit superfin, men det är fortfarande en del som fattas, som oxå behövs i hoppningen.
Att snabbt kunna korta och länga är ju jätteviktigt + att hästen är eftergiven och inte stretar emot.
Det ser man ju verkligen på Rolf - Görans hästar, alla är extremt lydiga och välskolade. Sen ser man ju iofs många superfina hopphästar med mkt egen vilja, som går fantastiskt på högsta nivå oxå.
Det är ju egentligen det mest fascinerande med ridning, det finns inte ett givet svar, utan man kan lyckas på många olika sätt. Med helt olika hästar och ridstilar:)Zazou kommer nog alltid ha mkt egen vilja, men det kan ju var det som gör att hon ger det lilla extra när det verkligen behövs:)


Mustang

Klara om Hos sadelmakaren:
vad tycker ni om mustang? har hört så himla olika om dom, nu när man själv måste byta sadel..

Svar: Jag tycker att Per på Mustang är både seriös och duktig. Flera gånger har vi tagit med oss alla möjliga sadlar, och någon av dem har passat. Så vi har inte behövt köpa ngn ny sadel. Han lägger ner mkt tid och gör verkligen sitt bsäat för att det ska bli bra :)Köpte bla. denna dressyrsadel för 10 år sedan där och den har passat alla mina stora hästar :)

Besiktning vid försäljning

Melinda om Dax för frågestund:
Kommer med en fråga jag med;
funderar på att sälja min D-ponny och övergå till storhäst, och undrar då hur man gör med veterinärbesiktningen, då jag vill ha 135 tusen för honom så är det väl klinikbesiktning som gäller? måste man röntga också? blir förvirrad när alla säger olika, tänkte fråga dej som har hållit på ett tag! :)

tack för en bra blogg

Svar: Hej Melinda, tack:)
Det finns alla varianter. Men det vanligaste är att säljaren betalar en besiktning och med tanke på priset så tycker jag oxå att en klinik är lämpligt. Sen får köparen betala röntgen om de vill röntga. Lycka till :)Pemsan besiktigade och röntgade vi på Strömsholm. Veterinären hade svårt att böja bakbenen på henne då hon var stressad och viftade med benen. Hon var dock superfräsch, och (peppar peppar) har varit det sen dess oxå :)


Dax för frågestund

Leonita om Hoppträning i Danmark: Jag vill absolut åka dit!! hur mkt kostar det?:

Svar: En långhelg i Danmark kostar ca 4500:- inkl. ridning och helpension.Efter ridningen äter och dricker man gott och kan prata om allt som hände under lektionen. Allt sån´t som man inte hinner på en "vanlig" träning, när man tar sin häst och åker hem. Det gör att man lär sig ännu mer.


Anonym om Missar Bonde söker fru:sofia om Rid & Språkläger:
Hej! Har hittat din blogg via rosannas :) JAg är en tjej på 14 år som skulle vilja åka på nått av era läger i sommar! Jag har ridit i 7 år på ridskola och haft medryttarhäst i några år. Älskar att hoppa och rida dressyr men skulle vilja testa på terräng också! Vilket läger tror du skulle passa mig bäst? (har kollat lite på Fälttävlansläger för ungdomar på Irland och Terränghoppning för ungdomar) Svara gärna här i bloggen :)

Svar: Vi kommer att ha ett nytt terränghoppningsläger på Irland, det skulle passa bra. Liknar Terränghoppning för ungdomar. Men ligger i Tipperary och det kommer att vara1,5 timmes engelskaundervisning per dag oxå. Rosanna funderar på att åka dit:)De har mer än 100 hinder, så här lär du få många språng i kroppen.

Anonym
om Missar Bonde söker fru:
Ska häst och sport resor ställas ut i globen

Svar: Ja, det ska vi:)


Theres
om Världscupen:
Jag är nästan helt säker på att jag kommer ta en weekend till Robin på Jylland i juni via häst & sport resor och utveckla min hoppning!!

Undrar om hans undervisningar är på danska? Eller annat språk?

Svar: Vad roligt:). Du kommer att bli supernöjd. Det är på norska.
SOFIA om Mexiko - hit vill jag åka:
hur mår lito?

Svar: Han har varit halt och skrittas nu sakta igång :(


Fotograf: Mikaela Zimdahl

Han är superuttråkad nu, han vill oxå komma igång :)


Nina 
om Mexiko - hit vill jag åka:
När hade du eventuellt tänkt åka? På sommaren eller tidigare/senare?
Svar: Hej Nina, ska nog åka till Mexiko nästa oktober, då är det så trist väder här hemma.
Följ gärna med:)
 Lovina om
Perfekt för dressyrälskare:
Hej, vart köpte du saken till axlarna? :)

Svar: Jag köpte dem i en affär på Kungsgatan som hade sjukgymnastikprylar. De fungerar jättebra.

Ullis  
om Rid & Språkläger:
Hej,
Kommer ni inte ha språklägret i Yorkshire 2011?
Varför?
Jag som ville anmäla min dotter dit...
Kan ni rekommendera något annat...
Mvh Ullis

Svar: Nej, det var några saker där som tyvärr inte fungerade till 100% så då ska vi ha 2 ridläger i Skottland istället + det vi har på Irland + ett nytt i Spanien och ett nytt på Irland.


Sara om Kenya - häftigaste ridresan:                                                                                        
Jag är väldigt intresserade över ditt företag Häst& Sport resor! Är det du som är grundare? Hur många jobbar på företaget? Hur många ridcenter är ni slutna till och hur har ni lyckats bli så pass stora? Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?

Svar: Hej Sara,
Jag + en kompis startade företaget för 17 år sen (oj, vad länge...). Nu är vi 5 stycken, blandat heltid och deltid. Vi har ca 60 ridcenter i 33 länder. Grunden till att vi lyckats är nog vårt genuina intresse för hästar. Åker runt och provar alla ställen först och om ngt inte håller måttet byter vi ut det.
Just nu skriver jag mest på den nya ridresekatalogen + tar hand om vår lilla nya medarbetare (= Kiara 10 veckors valp) hon river runt bland alla papper och sladdar o är j-busig (men oh så söt:)
Jag älskar mitt jobb (oftast) speciellt när jag är ute och rider utomlands (såklart). Blir alltid glad när jag pratar häst med likasinnade:)Spännande med snö för första gången i lilla livet:)


Anonym
Ni bor väl i Norrälje?

jag undrar om du vet vad det här är för häst?
http://www.hastnet.se/hastmarknad/sok/annons.php?aid=403532
Svar: Jag känner hon som äger hästen, som är en trevlig tjej. Men har aldrig sett den in action. Det bästa är om du åker o provar.

Anonym
om Oslo horseshow:
Kommer ni åka till globen horse show iår? Med monter eller utan och vilken/vilka dagar isåfall. Skulle vara lite kul för då kanske man träffar på er. :)
Svar: Vi ska dit alla dagar oc ha monter. Kommer dock att byta av varandra, så jag vet inte exakt när jag är där. Kommer gärna och säg hej:)


RSS 2.0