Helgens tävlingar

Ingen sovmorgon denna helg (heller...), men jag ska inte klaga trots att jag älskar att sova... imorse tryckte jag på snooze typ 10 ggr....

Avesta imorgon = nära o bra, haha och Mälarhöjden på söndag. Ponnier imorgon o häst på söndag, omväxling förnöjer (finns det ngt ord som heter det?).


Lito som ska dammas av o hoppa lite, det var ju ett år sen sist...

Vacker dressyrhäst:)

Var på Hogsta i går där Louise Nathurst håller till. Där jobbar nämligen min "bästis" Helenas dotter Linnea Dubois. Hon är en satsande young rider och har en jättefin dressyrhäst som hon tävlar MSVB på.


Han e verkligen läcker.


Eller hur?

Han e superstor ca 180-185 i mankhöjd, men världens goaste (om än med mkt nerv).


Benskydd

Nemo har ju väldigt långa ben, vilka inte alltid e så lätta att hålla reda på. Så sist när jag red hade han slagit sig ganska högt på  insidan v. fram. Så det räcker inte med vanliga strykkappor. Funderar på ngn av nedanstående.


Är det ngn som testat dessa? Eskadron ca pris 900:-/par

el dessa?
Back on Tracks arbetsdamasker, framben
Back on track , pris 765:-

De skriver så här i sin info / reklam

Denna arbetsdamask, som blivit Bästsäljare i Tyskland där Isabell Werth tycker detta är den bästa produkten på marknaden, är tillverkad i kraftig stryktålig neopren. Skydden har en mycket bra passform för att lätt kunna ligga bra an mot sena och kota. Grus har svårare att tränga in och arbetsdamasken har en hög kvalitet, vilket är några av de anledningar som gör att produkten är oerhört populär.

Även bra för hästar som haft kotledsinflammation (dvs de flesta tävlingshästar, haha...el hrm)

Pratade just med en dressyrkompis och hon använder skydd med ludd på insidan, visste inte vilket märke.

Ja, jag orkar inte linda i varje fall. Gjorde det sist när jag skulle rida lektion, och det såg inte klokt ut + tog en himla tid:)

Dax för täcken

Börjar fundera på vad Nemo ska få för täcken. Horseware e mitt favoritmärke. Brukar sällan bli bogskav och finns med stor slitstyrka. Köper alltid med minst 1000 Denier (trådtäthet) då vi alltid har ngn glupsk (et bitsk) häst i hagen. Såg att Horesware säljer skaltäcken, som verkar ganska smart. Man köper ett regntäcke och sen två foder till. Går ju mkt snabbare att torka ett regntäcke och sen stoppar man bara i ett nytt foder beroende på hur kallt det e.
Ska testa och köpa det till honom:) Här brukar jag handla, har alltid funkat bra och brukar även ha bäst pris.

AMIGO 1200D Lite/Medium/Heavy
Det här är ett Amigo 1200 D som man har som grundtäcke, kostar ca 1000:-

HORSEWARE LINER
Så här ser innertäckena (el fodren) ut och kostar ca 500:- styck.


Ska bli kul att se hur det fungerar, om det är lätt att sätta på fodren etc.


Löshoppning

Jag som många andra blir säkert väldigt imponerade när en häst löshoppar av bara den, typ en halvmeter över hindret. När jag var nere i Tyskland o besökte vårt nya holsteinerstuteri diskuterade vi kring detta. Klaus Philip visade mig bl a en fyraåring som hade fått 9:or på både  teknik och tror det var kapacitet. När de väl hoppade in denna häst så var den inge´speciellt alls. Han bedömde kapaciteten till 120 ev 130 cm.
En annan sak som var intressant var att för att få höga poäng skulle hästen gärna komma nära så att den rundade sig rejält och drog upp frambenen. För att få bästa språngkurvan och inte behöva anstränga sig lika mkt menade han på att det var bättre att hoppa lite längre ifrån....


Ja tjusigt ser det ut i varje fall, och det måste vara bra för hästen att lära sig taxera etc utan ngn "där uppe".

Vore intressant att se ngn statistik på hur det gick för de som fick högsta poäng sen när de skulle hoppa under ryttare. Kanske ngn som vet?

Höstfin

E du sugen på att köpa lite nya fina ridkläder etc inför hösten? Tips är att kolla lite på utländska sajter, då man kan göra rejäla priskap där.

http://www.amirashop.co.uk/acatalog/Pikeur.html?gclid=COWr9_CsuasCFYK-zAodzUwncw

här har jag köpt Pikeurkläder  bra mkt billigare än hemma.

Pikeur Lugana Ladies Breeches - Prestige-Micro 2000+
De här Pikeur Lugana gillar jag. Även om alla P kläder e ganska dyra så är de faktiskt värda sitt pris.

Köpte en tävlingskavaj där för ngt år sen och det fungerade jättebra med frakt etc. Så jag skulle våga köpa vad som helst där faktiskt.

Deadline på broschyren = stress.

Va´med Rosanna på tävling idag. Men jag har aldrig varit så frånvarande på en tävling förut. Gömde mig och satt och läste korrektur på ridresekatalogen 2012, hrm, den ska nämligen lämnas på tryck på måndag morgon. Så det är bara idag + imorgon kvar. Och jag är en sådan person som (tyvärr) jobbar som bäst med kniven på strupen.... Så jag är inte aaalls klar...
Imorgon tänkte jag faktiskt ringa min äldsta (o bästa) kund Anders och fråga om han vill va med på en sida. Hoppas han e hemma. Han åkte med oss första året då jag startade resebyrån (1994, då hade nog flera av er inte börjat rida än) och har åkt jag vet inte hur många ggr sen dess. Är dessutom supertrevlig, duktig att rida och tom snygg (har även en supergullig fru, haha).


Anders förhandlar med en masaj i Kenya.


Anders o Anita, efter att ha galopperat ikapp med girafferna = häftigt (jag  va me!)

Oj, nu höll jag på att glömma att berätta hur det gick för Rosanna o Nocke. De kom 3:a i 120 cm = superkul:)
De var såå duktiga, Nocke var jätte fräsch o Rosanna red hur bra som helst.

Ponnytävling

Denna helg är ponnydax, så det är Rosannas tur att tävla. Nocke ska hoppa 120 cm. Sen är det snabbt hem och jobba. E i slutspurten för ridresekatalogen, så jag jobbar dygnet runt nu:(  med avbrott för en liten ridtur på nemo:) och en o annan tävling, haha


Hoppas att han (o hon) e i högform:)


Hästtjejer e inte som andra:)

Här kommer ett litet gästinlägg från min kompis Josefin.

Min ramp är klar nu :-) Ohhhh va skönt det är. brukar säga att det vanligaste kvinnor vill ha är choklad och blommor och underkläder men det är bara för att dom aldrig har fått en ramp till sin gödselcontainer! Bästa presenten i världen :-)


Josefin e nr 2 från vänster och hon var en kund som blev en mkt god kompis, vi har ridit på många jakter på Irland tillsammans, och haft hur kul som helst:)


Föräldrars engagemang

Maria om Börja i tid:): mina föräldrar satte inte sin fot i ett stall. ändå red jag och tävlade ridskolans hästar och dom i stallet hjälpte mig på tävlingarna tror min mamma va och tittade en gång på hemma plan (roo gård) men jag höll på i 10 år,7 dagar i veckan... nu har jag inte råd tyvärr.

Hej Maria, det var rätt likt hur det var för mig oxå. En gång var mina föräldrar med när jag tävlade ridskolans ponnier. Den gången lyckades jag ramla av redan på framridningen, red in på banan med blodet rinnande och det enda jag tänkte på var att jag inte fick bloda ner kavajen som jag hade lånat. Svimmade o ramlade av igen och mina föräldrar fick köra in mig till sjukhuset. Hade fått hjärnskakning. Så det gav väl inte mersmak för dem...
Men trist att du slutat rida. Kan du inte bli medryttare på ngn häst? Om du bor kvar i Norrtälje så är det ju stor brist på just medryttare, och man brukar inte behöva betala ngt.


Viskar Mickis en hemlis till Bojen? el får han en liten sommarpuss...

Dressyrlektion 1

För två veckor sen var jag ju i Portugal o red dressyr = wow.


Hästen dansade fram:)


Och idag skulle jag ta lektion för första gången på Nemo. Välskolade fina hingstar i all ära, men det är så himla kul att rida sin egen häst som inte kan nå´nting:) På ett av dressyrcentren sa Fransisco just att skritt var hans favorit gångart, då man kan utbilda hästen sååå mkt i just skritt. Både tränare (ryttare) och häst hinner göra rätt och förstå vad som är meningen med och hur rörelsen ska genomföras.
Jag blir så glad varje gång jag är utomlands och kan ta med mig ngt intressant och viktigt hem:)

Precis det pysslade vi med idag. Och Nemo gjorde både öppna o sluta och fyrkantiga volter (typ bakdelsvändning), var jättefin. Klarade några lugna övergångar från skritt till trav oxå. Lotta (= tränaren) rekommenderade mig att bara trava 4 steg och sen sakta av. För Nemo är det ju alltid galopp som gäller, trav är enligt honom en onödig gångart, haha. Han e helt underbar o lektionen var jättekul:)

Måste engagera ngn att ta lite foton på hans utveckling...det är ju annars jag som e fotografen av mina söta ryttarinnor.


RGB = outstanding:)

Ja, självklart måste även jag lovorda denna fantastiske ryttare. Ett guld är ju alltid ett guld, går ju inte att förneka. OS silver i all ära. Och spänningen var ju total då den sista ryttaren rev sista hindret. Ingen som kunde ha trott det. På ngt sätt blir det ju ännu roligare när det var så oväntat in i det sista.
Han är ju vårt stora OS hopp nu, alla friidrottare etc kan slänga sig i väggen, haha. Skämt åsido, det är ju toppen att ridsporten kommer få en lite mer framträdande roll nu.
Och allas vår RGB är ju ganska osynlig. Alla på sta´n vet ju vem Malin e, men Roffe är det bara vi initierade som har koll på.


Ett superstort GRATTIS till dennn fantastiska ryttare:) Bild från SVD

Bett med dubbla bettringar

Jennifer  om Hudik here we come:): Okej nu hoppas jag veeerkligen att du skulle vilja svara mig på denna frågan i ett inlägg. Har frågat på typ 100 bloggar men ingen som svarat :/
Så iaf, vad heter det bettet hon har på bilden och vad gör det för nytta? :) (räcker iaf med namnet haha)
Skulle vara SÅ tacksam om du ville svara!

Svar: Hej Jennifer, ja då måste jag ju bara svara, haha.


Så här ser bettet ut utanför Qubbes mun.


Det heter Scourier el scorrier och är från början ett körbett (Börjes kallar det tydligen för Brandonbett = kärt barn har många namn). Men har nu blivit populärt bland framförallt hoppryttare. Tydligen använder Rolf Göran och Lisen Bratt det.
Bettet har alltså fyra ringar, två som sätts fast i sidostyckena och två som man fäster tyglarna i.  Det blir ett tryck mot sidorna av hästens mun då man tar i tyglarna. Detta bett passar erfarna ryttare med mjuk hand och anses vara ngt skarpare än ett vanligt tränsbett. Det fungerar även som bettringar dvs gör så att inte bettet åker genom munnen om man tar ett ledande tygeltag. Jag har ridit flera hästar på det och faktiskt inte märkt ngn större skillnad. Men då har jag iofs inte ridit ngn häst som skulle behöva bettringar. Känns inte speciellt skarpt.


Bevis:)

Här kommer beviset för att det är såå kul att springa tjejmilen, haha.


Det var faktiskt kul, men jag behöver tydligen ett mål, för har inte sprungit en meter sen loppet....


Undvika skador

Johanna om Bara killar: Varför går stona och valackerna i olika hagar???

Svar. Hej Johanna. Vi har de åtskillda för att undvika skador på hästarna. När stona blir brunstiga så är det många valacker (trots att de är kastrerade) som vill skydda "sina" ston från andra killar. Vi hade t ex Lito o Ture ihop ett tag och de var bästisar. Sen släppte vi in Zazou och de blev som förbytta. Började sparka varandra, så det var bara att snabbt ta ut Zazu o ställa henne i en annan hage. Ja, det var bara ett exempel. Det blir klart lugnare om man har de åtskilda. Ibland skulle man vilja ha små rutor med hästarna en och en som många tävlingsstall har. Men vi har tagit risken att ha två stora hagar så att alla får lite hästkompisar.


Man blir så glad då hästarna busar runt o lekar o har kul:)

Börja i tid:)

Läste att mammans intresse styr barnens val till stor del. Mina barn hade nog inget val, haha. Och jag tyckte inget var jobbigt när det gällde hästar (och detta tycks inte ha förändrats nämndvärt).


Mickis ser ju nöjd ut, Rosanna kanske inte tyckte att det var lika kul!?

Robert tvingade jag ju upp i tid oxå, på stor häst, men han tappade intresset då han ramlade av en gång för mkt. Tjejerna var lite tuffare (el mer intresserade!?) o hängde på ändå.


Två små (föl) ungar:)Älskar min nya häst

Nemo e så go´. Bara pigg o glad o valpig. Det märks att han mest galloperat. Försöker man med en sidförande skänkel så blir det galopp, bägge skänklarna = galopp etc. ja vad jag än gör så vill han galoppera, och helst höger galopp. Så vi galopperar en hel del på stället just nu, innan han lugnar ner sig o provar ngt annat.
Men han e mkt bra på att studsa på stället (=måste ju stärka bakdelen i alla fall...).
Då o då klarar han att trava lugnt o fint o då njuter man. Det e himla kul att få en häst som e så positiv men inte direkt kan nå´t, el har gjort nå´t (var ju inte ens vaccinerad).
Jag har inga krav på honom el mig själv och kan bara uppskatta alla framsteg vi lyckas med.
De höga avancerade klasserna står ju ändå Mickis o Rosanna för.


Modig e han som vågar hoppa genom detta:)


Kardborresvans

Har aldrig sett så mkt kardborrar förut.... Hela svansen var som en fast massa. Det tog säkert en timme att få den normal igen= puh! Tur att han e så supersnäll:) och inte håröm.
Lovar att det var flera hundra. han måste ha lagt sig i dem!?


Hudik here we come:)

Nu åker jag + Mickis + Qubbe till Hudiksvall på meeting. Han ska debutera 140 cm idag :) håll tummarna. Sen blir det 130 cm på söndag = spännande.
Rosanna e o tävlar Pemsan i Eskilstuna.


Sen på söndag ska vi stalla upp alla hästar, då är det riktig höst....

Körigt nu:)

Oj, nu e klockan 15.13 och jag hinner inte jobba mer (fast att jag borde, haha). Måste hinna rida min söta häst:) och sen titta på EM i hoppning kl.16.30.


Han e så himla gullig:) Superpigg o positiv.

Irland

Anonym om Testning av nya ställen: Varför slutade ni med fälttävlansläger till Annaharvey Farm, Tullamore, Irland??

Svar. Det var av flera anledningar, men en är att det inte finns tillräckligt med tonåringar som vill åka både dit och till vårt terränghoppningsläger i Galway. Och om man jmf dessa så håller terrängbanan i Galway en mkt högre klass. Där underhålls + byggs nya hinder varje år. Så då valde vi att satsa på det ridcentret. Nästa år ska antagligen Rosanna få åka dit på terränghoppningsläger:)


Rosanna har ju redan tjuvtränat på banan, haha.


Testning av nya ställen

Soffan om Portugal: När ni provtestar nya ridställen...vad avgörs för att ni ska marknadsföra stället? kontrolleras kvaliten genom åren..tex om ni åker tillbaka till stället för att kontrollera att standarden hålls?

Hej Soffan, vi kollar upp átt hästarna mår bra, utbildningsnivå etc. Sen kollar vi boende, mat och hur väl man blir omhändertagen. Är det ett bra ställe så åker kunder dit och efter att de varit där så ber vi dem skriva i en enkät hur allting var. På det sättet kan vi fortsätta ha koll på ridcentret genom våra kunder. Är det ngt som försämras / ändras får vi reda på det direkt. Då åker vi dit igen o kollar upp om det är ngt vi kan göra för att förbättra kvalitén. Går det inte så slutar vi att marknadsföra det.


Det ska bli jättekul att marknadsföra vårt nya ställe i Tyskland, här fanns verkligen fina hästar:)


Den här hästen ville Mickis stoppa ner i resväskan:) Tänk om man hade haft lite guldpengar att plocka fram.


Denna lilla fölunge ville jag ha....

Våra hästar

Cissi ♥  om Veterinärundersökning utomlands: Lite nyfiken på hur många hästar ni har egentligen?? :)

Hej Cissi, Mickis har tre hästar = Ture, Lito och Qubbe, Rosanna har 2 ponnier = Nocke och Pemsan och jag har en häst =Nemo. Så det blir sex sötnosar totalt:) + 2 hundar och 2 katter och massor av möss (trots katterna).
 

Rosannas ponnier, som verkligen gillar varandra:)

Hoppträning i Tyskland

Carolin om Hemma igen: Hej! Hoppas ni hade kul i Tyskland :-)
har en fråga - har ni något hoppcenter här i Sverige som man kan åka till? Eller har ni bara utomlands? Tack för en bra blogg, läser den dagligen :-)

Hej Carolin. Tack, vad kul:) Det närmaste hoppcentret vi har är i Danmark. Men även Tyskland känns inte så långt, då vi to ett direktflyg som tog 2 timmar och kostade 1600:-


Det här är deras finaste häst just nu, den e klar att tävla 150 cm.


Den + fyra el fem hästar till fick Mickis rida.


Flera av hästarna hoppade fantastiskt.

Hit vill jag åka tillbaka:)

Hemma igen

Är nu hemma från Tyskland o holsteiner uppfödaren som vi besökte. Wow vilka hästar, tänk om man hade haft med sig en stor hästlastbil + en säck med guldpengar...haha. Flera av hästarna hade man verkligen velat ha, men de visste att de hade fina hästar. Så vi får nöja oss med alla ääslklingar som vi redan har i stallet.
Det ska dock bli superkul att marknadsföra deras hoppkurser.
De hade mer än 100 hästar...

Jag red två och Mickis fem stycken tror jag.

Portugal

Sofia om Grattis Annelie:): Hej Viveca
Har du kommit hem ännu? Snäll kan du lägga upp bilder från Portugal. Jag vill inspereras...=0)

Hej Sofia, en av hästarna jag red var denna = en 9-årig lusitano hingst. han var verkligen superfin.


Fick även testa lite piff o puff:)


Blev påhejad av denna snygging:)

Berättar mer detaljer då vi bestämt om vi ska marknadsföra detta ridcenter.

Härlig bild


Visst e den här fin, det e så himla skönt att bli kliad på manken.

Apropå manken så mätte jag Nemo o han e 175 cm i mankhöjd dvs tom större en Ture = störst i stallet:)

Tyskland

Nu e jag o Mickis på väg till Tyskland, ska kolla upp ett hoppcenter där. Hoppas att vi hittar fram för jag har glömt att fråga efter vägbeskrivning = mkt nu, haha. Det brukar ordna sig, har jag tur kan man hyra en GPS tillsammans med hyrbilen.


Sist jag var o red i Tyskland blev jag kär i killen till vänster = Jever och tog med honom hem (men nu har jag ju fyllt upp min box).

Nykomlingarna

Lena om Busig hund: Hur går de me de nya hästarna:!)? Har ni hunnit rida något ner på dom:)? Hade varit och höra hur du utfodrar dina hästR eftersom de är så fina i hullet:)!! Älskar din blogg, e här inne flera gånger om dagen för att senom du uppdaterat;)!!

Hej Lena, va´kul:) Har nu ridit Nemo tre ggr, de sista 2 gångerna på egen hand. Självklart träffade jag på en älg då, han slängde sig lite bakåt, men då sprang älgen iväg. Så då kunde vi takta förbi. Han e verkligen jättekul att rida, pigg o framåt men går ändå att stanna. Härlig galopp. Har en liten ovana att försöka rycka tyglarna ur handen på en ibland, men då skänklar jag på. Hoppas att han slutar med det. Lito håller ju oxå på sådär. Faktiskt gjorde Nocke det oxå förut, men han har slutat:) Så jag tror att det går över om man bara rider på framåt och försöker ha en mjuk men stadig hand.


Ponnyn = Blazie har fått en hel del foderknölar, även med var. Så vi har börjat ha bägge inne på natten.

Busig hund

Min söta lilla bushund tycker inte att jag behöver läsglasögon, eller så skulle hon behöva ett par!?


Fina va...


Och goda...


Och platta, hon tyckte tydligen att det som satt bakom öronen var onödiga.

Kunde inte annat än skratta, hon e ju så vansinnigt söt denna hund.....

Tävlingsdax

Hann knappt landa på Arlanda innan man skulle springa med hö & betforvatten till transporten för att åka iväg på tävling. Dvs snabbt uppvaknande från utlandslyx med färdigsadlade hästar som leddes fram till en, haha.
Hade med mig båda hundarna (då vi ju bara hade en ponny som skulle med), stackars Kiara spydde 4 ggr innan vi var framme.


Så här hade jag tänkt mig att hundarna skulle vara, men ....nej. Funderar på om jag ska gå fortsättningslydnad med Kiara i höst.


Lyckad tävling. Nocke var 0:a både i grunden och bägge omhoppningarna o slutade 2:a i DM = jättekul!


Gaffelband

Michaela om Gaffelbandsskada: Tack för svaret!
När ni rett ut vad det var , vad fick han få för behandling?:)
Älskar din blogg, du gör ett jätte bra jobb!

Svar: Hej Michaela, det är så´na som du som inspirerar en, tack:) Han fick ngn sorts blandning av kortison o tuppkam (dvs vanlig ledinflammationsbehandling) och chockvågsbehandling. Sen fick han ta det lugnt och sättas igång väldigt sakta. Jag tror man brukar räkna med minst 6 månader för gaffelband. För oss har det tagit mkt längre tid än så men det var ju för att han fick följdproblem lite överallt.


Snart hoppas vi vara här igen:) Får väl köpa några ton bomull o stoppa in honom i:)

Dressyr på andalusier i Sverige

Sofia om Dressyr: Estland såg jätte kul ut. Tänk att rida grand prix hästar. Men jag är även lite sugen på svenska nyheten med dressyr på andaluser...

Hej Sofia, jag blev verkligen glad när jag fick kontakt med Linda och hennes andalusier. Både andalusier och lusitanos är ju byggda i form och väldigt lättridna (om de är välskolade förstås). Så man kan ju inte tänka sig en bättre läromästare. Och allt man lär sig kan man ju sen ta med sig till sin egen häst. Jag har tagit massor av lektioner i Sverige både på ridskola och på egna hästar där hela lektionen gått åt till att få hästen att arbeta i rätt form så man har ju aldrig kommit till att få träna på skolor etc. Under en långhelg hos Linda så kommer man hinna lära sig massor:)


Den här snyggingen var verkligen rolig att rida:)

Hästsnack på flyget hem

Flög från Portugal idag och fick mig ett gott skratt på flyget på vägen hem. Satt framför två killar / män och hörde plötsligt ordet häst nämnas. Mina öronen växte direkt till det dubbla. Började småskratta då jag hörde att de talade om sina flickvänners hästintressen / hästar och förfasade sig över hur många vojlockar den enas häst hade (=18 stycken) + hur mkt den andres nya sadel kostade (=16000:-) etc. Kunde inte låta bli att vända mig om o börja prata med dem. Den ena mannen berättade om hur han försökte få sin tjej att klia honom på ryggen, vilket hon inta alls hade lust med i mer än max 5 minuter medans hon glatt beställde hem en massör till hästen så fort den ömmade någonstans, haha (man kunde ju lätt känna igen sig).


Denna passion som många av oss har för dessa djur är ofta svårt att förstå för omvärlden.


Grattis Annelie:)

Nu har Annelie debuterat med Luna. Hon red två stycken 100 cm (smart att börja lågt) och vann båda två:)
Jag är så glad att de trivs tillsammans, för Luna är en känslig och speciell häst som jag tyckte att det var extra viktigt att hon skulle få en lugn och duktig ryttare.


Hon har ju superkapacitet, o bättre stam går ju inte att få.

Så nästa tävling blir 100 + 110, Lycka till:)

Dressyr

Therese om Kärleken till och bland djur: Hej Viveca
Tack för ur bra blogg. Tänkte rådfråga dig. Vilket ställe rekommenderar du mest att åka till om man vill lära sig massor och få rida ursköna hästar. Jag rider endast dressyr. Såg att du skall på en massa ridresor nu i höst....du fotar väl så vi andra kan lockas av bilderna??

Svar. Hej Therese. Tack själv:) Vi har flera MKT bra derssyrställen. Vill du inte åka så långt så är Estland fantastiskt bra.
TRänare är en aktiv Grand Prix ryttare som tävlar på högsta nivå. Hon är jättetrevlig och vid lektioner o måltider kan man lära sig massor. Mot tillägg  kan man även får rida en av hennes Grand Prix hästar (=unikt).

 
Red två mkt trevliga hästar där.


Bodde i ett stort enkelrum på den läckra herrgården.

Vill du åka lite längre bort så är Portugal ett säkert kort. Där har vi ett par bra ställen. Det mest populära av dem är Porto, där jag varit tre ggr:)


Här rider Eva en lusitanohingst som hon gärna hde tagit med sig hem:)Förutom ridning så åt o drack vi (för) mkt och gott:)

Kommer tipsa om fler ställen i senare inlägg, t ex på Mallis har vi ett läckert ställe oxå.


Yippiii

Var med Lito o Ture på Ultuna och Chris friskförklarade dem bägge två:) Så nu ska jag ta bort Litos specialskor och sko honom med ngt annat. Då de han har nu gör att hoven rullar över åt alla håll vilket gör att han kan vricka sig lätt på hoppbanan. Han e totalt ohalt på det benet nu, trots att vi galopperat o hoppat små hinder i ett par månader.


Så här ser de ut, en sko som är fastsatt på en annan.

Så Mickis får stoppa in dem på lite tävlingar nu. Men vi ska vara noga med underlaget, så det blir inga hårda banor för dem.

Premiärtur

Igår kväll var första gången jag red Nemo på svensk mark. Red ut med Mickis och Rosanna. Han var superpigg, gick snabbt ifrån de andra. Var nyfiken på allt runt omkring men verkade mer vaken än rädd. Vi red ut på en stor äng och alla galopperade åt olika håll. Det fungerade oxå, verkade inte var så beroende av de andra.
Var mjuk o fin i munnen, kändes helt enkelt toppen:)
Men han e bara 6 år och ovaccinerad, så han har nog aldrig tävlat i sitt liv. Så vi får börja från början + ta det  lugnt. Han e jättehög, känns  tom större än Ture.


Ska försöka ta några bilder från Sverige snart.


Gaffelbandsskada

Michaela om Stel häst: Hur märkte ni av Tures gaffelbandsskada? Hur såg hans ben ut?:)

Svar: Hej Michaela, han var först tjock längs hela frambenet, vid skenan, mella kotan och knät. Då trodde vi att han hade en hovböld, för han har svullnat upp på liknande sätt förut. Men sen gick den stora svullnaden ner och då var han tjock precis under knät, på baksidan. Inte så mkt, man såg det främst då man jämförde bägge benen. + att när jag bara böjde ihop hans framknä några sekunder så gjorde det ont. Vilket det inte gjorde när jag böjde vänster framben på samma sätt. En veterinär tyckte att jag skulle strunta i det, för han kanske alltid ömmade så. Men dels så hade han inte ömmat så tidigare dels så känns det helt ologiskt o fel att en häst som har ont då man böjer ihop frambenet ska hoppa 150 cm, inte så kul för honom att landa på det benet.... Gick till en annan veterinär som bedövade bort gaffelbandsfästet och vips så var han ohalt(o oöm).


Han är fantastisk denna häst, alltid go & snäll mot alla både två & fyrbenta.

Stel häst

Anna om Lissabon: Hej! Jag undrar ifall du har lite tips på vad jag ska göra med min häst.. För en vecka sen var hon väldigt stel och dragig i vänster sida när jag red henne, ville inte ställa sig åt det hållet osv. Jag red mjukgörande då i två dagar för att se ifall det släppte, och det gjorde det till viss del men inte helt. Så då lät jag henne ta det lugnt i några dagar, skrittat och så bara. Nu när jag skulle prova rida idag så kändes hon ofräsch, inte halt men hon tog inte ut stegen som hon brukar göra(är vanligtvis väldigt mjuk i sidorna). När jag ville ha henne mot högerskänkel så gick hon emot jättemycket och kickade bakåt.

Jag vet inte om hon har sträckt sig, eller fått låsning i bogen eller i ryggen(vilket kändes mest troligt efter idag).. Tycker du att jag ska ta ut massöör, ET, eller vad tycker du? Tack för en superblogg förresten!

Svar. Hej Anna, tack:) Ju mer jag håller på med hästar så tror jag att ryttaren som rider hästen dagligen är den som känner hästen bäst. Och du verkar ha jättebra koll på din häst. Du har ju gjort helt rätt i att låta hästen vila och ta det lugnt. När det ändå inte gått över så skulle jag beställa tid hos en equiterapeut som du har förtroende för, det tar ju ofta ngn vecka innan de kan komma. Så då har du en vecka till som du bara kan rida lugnt i skogen på. Ev har stelheten försvunnit, men har den inte det efter 2 veckor så e det ju bra om ngn kan kolla upp henne. Om inte behandlingen av equiterapeuten hjälper så skulle jag åka in till klinik. Ju fortare man kan ta tag i ev skada desto snabbare går det ju att läka. Lycka till:)


Tures gaffelbandskada har ju tagit alldeles för lång tid att få bukt på fast att vi visste att skadan satt i frambenet.

Lissabon

Imorgon flyger jag iväg till Portugal för att provrida på lite nya ställen. Vi ska rida lite dressyr + försöka åka förbi Claudia, som har vår härliga långritt. Behöver verkligen nya bilder där, det är ingen som förstår hur bra denna långritt är.


Härliga stränder:)


Och superfina hästar.

+ massor av god mat o vin, kan inte bli bättre:)

Test av ny vatten"pryl"

Nu har Nemo o Maggie kommit. De är jättesöta och verkar ha klarat transporten bra, inte alls så smala som de kan vara efter en veckas resa.
Passade på att prova min nya vattenpåse då jag skulle ge dem vatten.


Man lägger bara denna vattenpåse i skottkärran o fyller på.


Sen välter man bara skottkärran, lätt som en plätt:)

Nemo var direkt framme o drack, var inte ett dugg rädd för denna blåa plastpryl = bådar gott inför vattenmattor.


Smarrigt med svenskt vatten:)


Maggie fick vänta på sin tur.


Vilka sötnosar:)

Vattenpåsen fick betyg 4 av 5 (var lite svårt att få ut det sista vattnet.) Denna påse kan man börja ta med sig på meeting istället för vattendunk. Tar mindre plats och det får plats mer vatten. Bra är oxå att ploppen som man stänger med sitter fast. Den kostar ca 160:-.

Lyckad dag:)

Vilken superlyckad dag:) Jag sprang för kung o fosterland tillsammans med massor av andra hurtbullar:) o det  var verkligen jättekul, alla sprang lagom fort så det var inte så jobbigt utan flöt på bra. Slutade på 60 minuter vilket e snabbare än vad jag brukar springa på hemma och 6000 plats = haha. Så nästa år får jag starta i grupp 4 (=alltid ngt).


Ännu roligare var det att Rosanna tillsammans med sina 3 klubbkompisar vann DM och det åtråvärda DM täcket:)


+ att Mickis o Qubbe kom 0:0 i 130 och nu e kvalade till 140:)

Anders hade en lyckad dag på racingbanan oxå:)

Nu ska jag iväg o hämta Nemo på Täby gallop = scary... undrar vad jag har köpt för ngn häst!?

Mitt val, haha

Om det var Mitt Val:


Skulle jag göra som Kiara, ligga hemma på gräsmattan o softa.

Drömde faktiskt att jag inte kom till start, hade massor av bra anledningar. Så när jag vaknade i morse så kände jag efter mycket noga.

* har jag inte lite ont i halsen..
* benen känns stumma
* sprang  några steg, ja en liten inflammation finns nog någonstans..

Som sista utväg funderade jag på att ringa veterinären, han kan ju alltid böja fram lite hälta, haha.

Om 20 minuter kommer min kompis o hämtar mig, så jag får nog rafsa ihop lite kläder o en vattenflaska så jag klarar denna tjejmil = puh!


Tures kval

Carro om Kvala till högre klasser: en liten följdfråga här då! ;)
Läste om ture här uppe, Varför måste han kvala om och varför just från 140 och inte hela vägen från 120?
Hur lång tid får ett ekipage ha "tävlingsuppehåll" för att behöva kvala om?

Svar: Hej carro, Ture hann gå en 0:a i 130 cm i feb. 2010 så det gäller fortfarande. Det är nuvarnade o föregående år som gäller. Därför behöver han bara en o:a till i 130 cm för att vara redo för 140 cm. På måndag ska vi till U-tuna o kolla Ture + Lito igen. Om de är frächa så kan vi börja tävla låga klasser.


Lito börjar komma upp i kondition igen.


Börjar bli stark o busig. När man rider ut på honom så springer han iväg helt plötsligt o är då svår att få stopp på. Vi provar nya bett på honom men han verkar inte bry sig så mkt om betten alls. Ganska charmigt, men inte så kul för Mickis när hon ska tävla honom.


Sådan herre sådan hund


Jag bara älskar denna bild:)

Kommer faktiskt från vårt ridcenter i Ecuador, Sally som driver ridcentret har oxå humor (eller gillar trygga hundar i trafiken!?)

"Det var en stor rackare"

Nu e Nemo och Maggie i Skåne. Pratade precis med Daniel där de ska bo i två nätter. "Det var en stor rackare" var hans kommentar om min nya pålle:) "Min sambo har en stor häst, men den här var ännu större."
Haha, undrar om han bräcker Ture?


Fördelen e ju att hindren ser lägre ut om man sitter högt upp:)

Helgens tävling

Imorgon ska jag köra Mickis och Qubbe till Linköping, de ska på meeting där och bo hemma hos en kompis.
Själv ska jag springa tjejmilen = puh, varför anmälde jag mig dit?? Håller just nu på att vila mig i form + äta massor av choklad, så jag ska få mkt energi och orka, haha. Vi är 32 000! självplågare som ska träffas på Djurgården och trängas och svettas oss fram i drygt en timme.


Mickis o Qubbe kommer nog ha det betydligt mindre svettigt.

Allmänt om regler

Elin om Kvala till högre klasser: Jag blev tillsagd när jag hoppade 125 och inte hade två felfria 120...

Hej Elin, vad dåligt, det kan ju verkligen förstöra ens dag + koncentration för ev nästa klass. Det stämmer som Åsa skrev, att 125 räknas som 120, dvs inga kval behövs. Men det där med grundomgångar har ställt till med mkt funderingar. Så två faser räknas alltså som samma grundomgång, så då måste bägge vara o:a. Därför väljer en del att starta i avd B, då är det ju färre hinder som ska hoppas vilket gör det lättare att kvala. Tänk dock på att då måste du hoppa avd B i bägge klasser den dagen.

Ett annat tips är att om det är en ackumulator hoppning så gäller den inte som kval. Men i avd B tar de bort jokerhindret och ser till att det är en kombination med, så då är det giltigt.

Jag blir oxå galen på alla ändringar i bestämmelserna som görs lite hur som helst, och gärna då det nya året redan startat. Man kan ju inte planera alls. Värst är det för ponny då man ju har så kort tid på sig innan de blir för små eller ryttaren är för gammal.

Jag tycker att man skulle få reda på ändringar ett år före de genomförs, det ska väl inte vara så svårt, känns respektlöst som det är nu + oproffsigt. Det där med huvan e ju helt otroligt, som Åsa skrev. Det är ridsportförbundet i ett nötskal (om jag ska vara elak).


Nocke som hoppade MSVB förra året med Rosanna, var plötsligt tvungen att kvala om med 3 O:or i LA i år för att han skulle få fortsätta hoppa MSVB = strange! Hur motiverar man det?

RSS 2.0