Veterinärundersökning utomlands

Klara om Kvala till högre klasser: Hej! Du håller ju på att importera Nemo, och jag själv letar häst och är helt öppen för att importera, främst holland/tyskland i så fall. Men jag undrar lite hur besiktningarna och så går till, eftersom att man själv inte är på plats. Hur vet man att säljaren och veterinären inte är "bästisar" och släpper igenom hästar hur som? Röntgen kan man ju visa för svensk vet. men besiktningen undrar jag just om... Tack för svar, grym blogg!

Hej Klara, tack:) Det du kan göra är att kontakta t ex Agria och be dem rekommendera en klinik i närheten av där hästen finns. Sen ber du säljaren att säga till veterinären att ringa dig då hon / han besiktigat hästen, då kan du nog känna dig säker + viktigt som du sa att dem mailar röntgen så att att din egen veterinär kan kolla plåtarna. Tips kan även vara att säga till säljaren att du vill att det ska tas blodprov på kliniken. Vi slapp som tur  var köpa en skadad häst på detta sätt. Den gick igenom när säljarens veterinär bes. den men när vi skickade dit en egen vald veterinär + berättade att han skulle ta blodprov så var hästen plötsligt rejält halt. Detta var för några år sen och hästen har inte haft några resultat sen dess, så den var tydligen allvarligt skadad....


Alla dessa sötnosar har jag importerat. Jever från Tyskland och Claddagh + Hero från Irland:)Kvala till högre klasser

Sara om Lastbil: Hej!
Har en fråga och du är nog rätt person att svara på den! :)
Från 120 krävs ju två nollor för att sedan få hoppa 130 och sedan två nollor i 130 för att få hoppa 140osv. Om man har en nolla i 120, visst får du hoppa även 125 då?
Hur funkar det om man har en häst som tidigare haft ganska många felfria 130, måste man "kvala om" när det är en ny ryttare?
Tacksam för svar, gärna som ett inlägg i bloggen så ser man om du svarat!
Bra blogg!

Svar: Hej Sara, tack:) Du får hoppa 125 cm. Men om du har en ny häst måste du kvala om även om hästen är erfaren. Det är ekipaget som gäller. Och nuförtiden räcker det ju inte med en nolla i den sk grunden utan du måset vara nolla i omhoppningen oxå. Inte alltid så lätt.


Qubbe har en nolla kvar innan han e klar för 140 cm.


Ture som Mickis hoppat 150 cm , måste kvala om till 140 cm då han ju varit skadad så länge.

Kvalen gäller endast nuvarande och föregående år.

Hästannonser

Annonstext liknande denna:

"8 årig hopptalang med diplom/SÄLJES BILLIGT VID AFFÄR INNAN HELGEN !!

tycker jag är verkligen underlig. Undrar vad som händer med hästen efter helgen!? Den kostar nu 100000:-, funderar på om den går upp till 120000 på måndag!?
Är oxå trött på alla som lägger in samma annons vecka efter vecka, utan ny text el film el liknande.
Om inte hästen säljs så kanske man bör fundera på om priset är fel el om man bör komplettera med fler / bättre filmer.
Något jag verkligen uppskattar är när vad som står i annonsen stämmer med verkligheten. Om det står att den går 120-130 cm, så visar det sig att när man kollar resultaten så går den 120 cm och vägrar ut sig i 130 cm. Detta är extremt vanligt. Alla kanske inte vill ha en grand prix häst utan 120 cm kanske räcker. Blir verkligen glad då jag ser att annonstexten stämmer med hästens resultat, då stiger förtroendet för säljaren rejält och man blir sugen på att provrida.


Qubbes ägare och uppfödare Malin sa precis hur han var både i annonsen o när jag ringde :) och det var inte bara positiva saker.


Kärleken till och bland djur

Sitter o kollar bilder till nya ridresekatalogen och fastnade i Mexiko. Uschi e en schweisiska som sadlade om och byggde upp en ranch i Mexiko. Nu har hon ett fantastiskt ställe med ett trettiotal hästar och ett gäng boxrar.
Det är ju inte så ofta man ser rashundar i  dessa länder o speciellt inte boxrar.


Ett helt gäng av sötnosaran, ingen e den andra lik:)


Här har de växt till sig lite.


Nyfikna e dem.


Snacka om kärlek.


Blir man inte grymt sugen på en boxer...

Vill inte skryta men jag ska dit på höstlovet o gosa med hundarna o spränga fram i vild galopp. Det finns ett par platser kvar om du vill hänga på.


Lastbil

Carro om Tävlingar i helgen: Hur gick det med lastbilen? Ska ni ha sådan med bodel? :-)

Svar: Hej Carro, lastbilen var jättefin, men stor. Kunde ta 7 hästar + hade en rejäl bodel. E lite orolig för hur jag skulle komma upp med detta vidunder på vår stallplan. Vi har en skarp kurva på väg upp, och tom personbilar brukar ha problem på vintern. Denna lstabil var 12 meter lång o egentligen skulle jag vilja ha en som var max 10 meter + 4 hästars o stor bodel.


Den här skulle jag vilja ha, liten o smidig. Úndrar om ngn har en så´n så man skulle kunna se hur den ser ut inuti.

Det är en equitrek  endeavour, 3 hästars med bodel.

Trötta efter tävlingshelgen

Ponnierna e de som har jobbat hårdast i helgen:) Jump Club e nog inte vårt ställe, Rosanna var så peppad att få en 0:a i 120 med Nocke, så hon höll i så mkt inför 3 kombinationen att han passade på att smita på sidan...ja så kan det gå.
Men sen skärpte de till sig da´n efter och vann 110 cm i Hallstavik, så då var glädjen återställd.


Tror att det var Rosannas första vinst med Nocke, men hon har massor av placeringar.

Även Qubbe var duktig, 4:a i 120 cm och 1 ner i 130 cm. Han har en nolla kvar för att kvala til 140 cm, och den verkar vara nära:)


Hoppa kan han:)


Så här trötta e dem idag. Nocke e så söt då han vakar över sin snygga tjej.

Dax att ta tag i saker inför vintern

Sommaren svischade ju förbi som vanligt. Tror inte att det e sant att det är september vääldigt snart. Så nu måste jag ta tag i viktiga saker i stallet.

Måste fixa vintervatten i stohagen , om det går, inte helt lätt att gräva djupt då det finns underliggande berg.


Här är vårt vintervatten i valackhagen, här finns alltid färskt rinnande vatten, även då det är -20 grader.

Sen ska jag ordna vattenkoppar som tål kyla i våra två boxar i utedriften, det var ganska tungt att bära vatten under hela vintern och frös gjorde det oxå.


+ eviga gödselkärran som måste åtgärdas på ngt sätt.... Sasha e med o funderar...

Ska räkna ut hur mkt hösilage som kommer att gå åt under hela höst / vintern o beställa hem etc etc. Sen ska hagarna dras om lite.
Å andra sidan är det skönt att stalla in alla hästar så att det blir lite fasta rutiner och ordnng o reda.

Mkt kul på G

Nästa vecka kommer min nya kärlek, Nemo


Underbar pussmun:)

Veckan därpå åker jag och min dressyrkompis Helena till Portugal och rider tjusiga dressyrhingstar.


Här e vi på
Mallis tillsammans.

Veckan efter det tar jag med mig Mickis o åker o provhoppar på ett nytt ridcenter i Tyskland, yippii. Har fått kontakt med en uppfödare av holsteiner som vi ska börja sälja träningsläger till.


Deras hästar är avlade för hoppning, som synes.

Och idag e det sommar o sol igen. Känns som om det finns hopp om livet.

Hit vill jag åka

Här kommer en bildbomb från ett land faraway, var tvungen att visa er dem:)

Vilka vidder, snacka om skillnad mot när jag rider runt här i skogarna. Kommer en äng på 100 meter blir man ju överlycklig, haha.

Tävlingar i helgen

Imorgon e det Nocke som ska hoppa MSVB på Jump Club.


Så här ska han hoppa över alla hinder, Ros e ju inne i en 4:a fels period...

Sen e det Qubbe som ska hoppa 120 + 130 cm på söndag i Hallstavik.


Sötnosen:)

Sen e det dax för Pemsan oxå, på em i Hallstavik, hon ska hoppa LA.


Speciellt foto då hon e på väg ner.

Så ska vi hinna att titta på en lastbil oxå, som tur var är den avställd, så jag kan inte provköra den,haha. Tog ju C-kort för ett år sen och har inte varit nära en lastbil sen dess...

Hopphäst som drar in luft

Anonym om Polen slottsritt: Hej, ni (eller veterinären) sydde väl igen zazou där bak eftersom hon sög luft. Min häst gjorde det sist jag hoppade och min tränare sa att jag borde kolla upp de och ev sy. Är det viktigt vilken veterinär man väljer till detta? Betedde sig zazou annorlunda vid hoppningen då hon gjorde de? Min häst var lite extra spänd och inte riktigt framme då. Hoppas du kan svara :)

Svar: Det låter ju väldigt avancerat att sy igen slidan. Men vår husveterinär kom hem o sydde bara några få stygn. Hon fick lugnande och stod jättesnällt o brydde sig inte. Jag är osäker på om hon var mer spänd när vi hoppade men vi blev rådda att sy direkt. Det enda man ska tänka på är att ta bort stygnen om hästen ska beteckas.


Saknar vår pigga goa Zazou:(

Polen slottsritt

♥ Cissi ♥ Tankeläsare: Vart i Polen ligger detta? Har varit på Island och ridit denna sommar men är väldigt sugen på att åka till Polen, gärna på nån form av turridning där man tar sig ut i skog och natur :)

Svar: Hej Cissi, det ligger utanför Poznan. Dit kan man flyga o blir sen hämtad på flygplatsen och körd till gården. Jag tror jag har varit där tre gånger. En gång var vi där och spelade in TV, tror att det sändes i När o fjärran.
Bättre omhändertagen kan man inte bli. Zet åker med häst & vagn och möter upp vid lunch etc. Har då iskalla öl med sig för den törstige.


Har man med sig ngn som får ont i rumpan kan den åka med i vagnen ett tag.


Yihaaa


Gossiga hästar finns det oxå:)


Man bor på 5 olika slott och de e alla olika, många med hästtraditioner.Tips för bra hållning

Att ha bra hållning är viktigt och bra på många sätt:

* Bra för kroppen, ryggraden är ju gjord för att bära upp huvudet rakt
* Bra för intrycket, man ser ut att ha bra självförtroende och kontroll (även om man inte har det ibland)
* Och sist men viktigast, haha, väldigt bra för vår ridning. Mkt lättare att inverka rätt + skönt för vår kära häst när vi har bra balans och viktfördelning.

Den här som heter Posture verkar j-bra, så jag ska beställa hem en och prova. Kostar 395:-

posture_produktbild3
Man slipper bandet under brösten som på den som jag redan har.

Den här e ok att ha men inte så smidig. Så jag har den bara när jag tar dressyrlektioner.


Nemo el Todd

Nu har jag fått reda på om min blivande häst verkligen kallats Todd hela livet. Tyckte att det var konstigt då han ju heter Mucklagh Geronimo, hur man kan få det till Todd var helt oförklarligt. Oliver berättade att när han fick hem honom för ett par månader sen så visste han inte vad han hette, så han hittade på Todd, efter den berömda fälttävlansryttaren Mark Todd, och sen när passet kom efter 4 veckor så fortsatte de med Todd då det var lättast.
Så då känns det fritt fram för mig att kalla honom Nemo som faktiskt kan vara smeknamn från Geronimo:)
I helgen åker han från Irland - längtar.

 
På besiktningsintyget stod det att han var 6 år, och inte 7 som jag trodde, så det e en unghäst som jag köpt:)

Kantarellgalopp

Ja det var ju blandat om ni trodde att jag valde kantareller el galopp häromda´n.
Haha valde att galoppera, behöver ju lite adrenalinpåfyllning för att kunna ta den begynnande hösten. Men igår kväll så tog jag med mig en påse då jag red samma runda med Ture. Hoppade av o slet åt mig dessa åtråvärda gulingar o satt sen upp o galopperade hem. Påsen slängde o dängde så de var mer el mindre mosade då jag kom hem....

Så det slutade med en härlig kantarellgalopp.


Ture kändes superfräsch, väl värd en puss från Mickis:)

Bekvämt i westernsadel:)

Frida  om Spanien o Portugal: Måste börja med att berömma din blogg! Jättetrevlig och roliga och intressanta inlägg, jag har blibit beroende! :) Och en liten fråga: Har ni några ridresor till stall med westerninriktning? Hälsningar Frida

Svar: Tack Frida, vad gullig du e´.Vi har ett helt gäng resmål med westerninriktning (såklart:)) I westernlandet nr 1 USA, har vi boskapsdrivning i Montana eller bo på ranch. I Arizona kan du rida på långritt i upp till 2 veckor el bo på gästranch. Sen har vi ett westerställe i Österrike där jag både red och åkte skidor. I Italien har vi en kombination av träning och långritt. I Mexiko dit jag ska på höstlovet e det oxå western. I Bulgarien sitter du oxå bekvämt i westernsadel + att inte glömma Gotland där många har haft det mysigt i sommar.


I Kanada får du uppleva äkta ranchliv.


Oändliga vidder.


Man får hjälpa till så mkt man vill o orkar. Som att delta i en cowboyfilm:)


Mys.


Hit vill man tillbaka:)

Nyttig mat

Havre är den bästa starten på dagen. Sänker kolestorolhalten + hjälper kroppen att hålla blodsockernivån stabil. E det därför hästen alltid e så stabil i sitt temperament, inga plötsliga ilskna utbrott för att blodsockernivån e låg(som jag kan ha strax före midda´n, haha).
Havren kan oxå minska risken för typ 2 diabetes (har hästar det?). + innehåller massor av protein, fibrer, järn, zink, magnesium och E-vitamin. Havren innehåller oxå antioxidanter (på modet nu för tiden) och har en inflammationshämmande effekt (yippii no more kotledsinflammationer...).

Tänk vad glada mina hästar ska vara som får havre av mig ett par ggr om da´n:) + billigt e det ju oxå om man köper hos sin kära bonde:)
Jag kanske skulle köpa en tunna till mig oxå...


Och pigg blir man ju oxå:)


Gräsklipparen anfaller

Red ut på Lito igår och passerade en livsfarlig (enligt Lito) tomt. Där fanns nämligen en gräsklippar robot, ve o fasa. Lito e normalt en tuff kille, men en pryl som rör sig runt på egen hand gillade han inte. Den kunde ju anfalla.... Dansade runt ett tag ute på vägen innan han tog mod till sig o gick förbi.

Visst ser den läskig ut....


Gäller att ha stenkoll på allt.


Belöning för trevlig ritt

Kom precis hem från en härlig ritt med Nocke. Han var superpigg o riktigt lydig. Man har ju alltid sina vanliga galoppsträckor och precis före den sista galoppsträckan så råkade jag titta ner på marken och såg detta:


Och många många fler....

Ställdes inför ett dilemma, skulle jag hoppa av o missa den sista galoppen och ha med mig kantarellerna hem i ridhjälmen (äälskar smörstekta kantareller), eller skulle jag sk...ta i kantarellerna och välja galoppen.

Vi leder ju Nocke de sista 10 minuterna så med tanke på att han varit så himla fin fick han lite belöningar.


Nypon e jättenyttiga:)


Och plocka äpplen direkt från trädet e inte helt fel.

Så få se om ni känner mig, valde jag kantarellerna el galoppen?


Spanien o Portugal

Susanna  om Dressyr utomlands: Hej! Spanien och Portugal har underbara hästar och fint klimat, det vill säga mycket lockande vinterresor för ryttare. Tyvärr varierar ridstilen och hästkulturen lika mycket inom Spanien och Portugal som här i Norden. Om man är intresserad i klassisk ridkonst som jag, är det inte hemskt kul att åka en lång resa och möta fina hästar som är inspända mycket kort med gramantyglar och liknande. Därför borde man visa många olika sorters bilder av resmål och deras hästar, inte bara de vackraste.

Svar: Hej Susanne, håller verkligen med dig. Vill inte heller rida på graman i en vecka. Jag har ridit på alla våra ridcenters o alla hästar rids på vanliga tränsbett eller ibland på kandar. Aldrig med inspänningstyglar el graman (men jag vet att det förekommer på andra ställen).


Den här lusitanhingsten är världens snällaste:) han finns på vårt ridcenter i Porto. Jag hoppade honom faktiskt när jag var där sist.


Här rider Per på en 5-årig hingst på vårt ridcenter i Algarve.


Här försöker jag få ordning på alla tyglar i kandaret, verkar ha problem med det, haha. Men hingsten på Mallorca hade stort tålamod med mig:)

Detta var några av våra ridcenters. Dressyr utomlands har blivit mer o mer poppis, så vi kommer ha fler ställen nästa år:)

Vacker häst

Fick precis 2 bilder från ett av våra ridcenters i Portugal som jag bara måste visa:)När man ser dessa så önskar man att man köpt en vit Lusitanohingst istället för en brun irländare, haha. Skämt åsido:)


Stark hand

Läste precis en intressant artikel i Ridsport om en ryttare som heter Albert Voorn, som jag aldrig hört talas om. Trots att han tog silver i os 2000. Han hade i varje fall lärt sig av John Whitaker hur man blir mjukare i sin starka hand (oftast höger).

Man håller vänster tygel som vanligt men höger tygel håller man runt pekfingret istället för ringfingret. Det ska jag prova nästa gång jag hoppar.


I byggtagen

Jag har 5 stycken telefonstolpar som legat i hagen i typ 10 långa år. Snacka om slowstarter... Men nu e jag alltså sugen, att jag precis ridit på Irlands bästa terrängbana gav mig en kick i rumpan...


Den vänstra borde ju inte vara omöjlig att bygga. De två till höger  e mina favvisar men överkurs för mig.


Hittade en stock på gården så den skulle kunna bli ett smalhinder:)

Undrar hur vår motorsåg fungerar?

 

 

 


Valpträff

Linnea om Mkt hästar på G: Hej Viveca!
Jag måste bara fråga, kände hundarna igen varandra när ni hade valpträffen? :)

Svar: Hej Linnea, vet faktiskt inte om de kände igen varandra. Men de var direkt glada,  o killarna = 3 stycken började leka direkt. Under hela träffen var ingen sur någon gång. Tjejerna = 2 stycken var avvaktande och gick mest runt. Kiara som normalt leker med Sasha flera timmar om da´n var som i chock. Sprang runt lite grann med den lugnaste hanhunden, men verkade tycka att de var lite väl vilda (o många). Även Vilda var klart avvaktande.

Här kommer lite foton som Rosanna tagit:)


Hela gänget:)


Snacka om lookalike.


Så här for de runt i 3! timmar (med små korta pauser).


Nu vaknade Tindra till liv. Höll i pinnen ihärdigt tills Leo släppte, han hade inte en chans.


Sönerma har växt om lilla mamma.


Ja, så var de igång igen.


och igen....snacka om energi:)

Det mest glädjande var att alla hundarna var så harmoniska, glada och snälla. Lite e ju arv men mkt e pga uppväxten. Tack alla valpköpare som tagit så väl hand om alla mina små älsklingar:)Mkt hästar på G

Skriver tydligen lika förvirrat som mkt e just nu, haha.
Hästen som vi skulle haft som försäljningshäst gick inte igenom men min blivande fälttävlanshäst Nemo (Todd )gick igenom:)
Så nu ska jag ringa till transportören o hoppas att han kommer hem med ilfart. Maggie = den supersöta svarta D-ponnyn ska oxå med:) Längtar. Har faktiskt gått till hoppängen o byggt upp de hindren som ramlat ner o ska även bygga några nya fina.
Det blir xtra spännande då jag inte sett hästarna på en månad. Kommer ihåg då jag importerade min första häst från Irland. Tyckte att hon var så ädel när jag var på Irland, men då jämförde man henne med alla hästar med kastrullock till hovar. Var sen livrädd för att hon skulle se ut som en ardenner (inget ont om dem men man ser inte så många av dem på fälttävlansbanan).


Hon var ju rejälare än många andra hästar, men helt OK, och vilken fighter....

Det sket sig:(

Bidde ingen ny häst, då det var frågetecken kring röntgen. Har funderat en del kring att vi röntgar så mkt nu. Inte enbart bra. Tänk vad många fina hästar man missar pga av ngn liten sak som kanske inte har ngn betydelse alls. Skulle man röntga alla våra fantastiska topphästar skulle man nog undra hur de kunde hoppa så fantastiskt, med lite pålagringar här o där, lite kissing spines och en o annan lös benbit...haha
För att inte tala om att många vetrinärer tycker olika, en häst som går igenom hos den ena gör det kanske inte hos den andra.


Här e Gran Turismo som vi importerade från Irland.

När han besiktigades hade han lite smågrejor på röntgen + ett litet blåsljud på hjärtat. Jaha trodde jag nu är det bara att åka hem med honom igen. Men hon som skulle köpa honom var sjuksköterska o visste att dessa små fynd inte spelade ngn roll. Så´n tur har ju inte varje häst /hästägare precis. Han har sen gått MSVB hoppning med bra resultat:) och var och är så älskad av sina ägare.

Tack :)

Den bilden som ni gillade mest var:

 
63% tyckte denna + jag:) så det kommer troligtvis bli denna om den håller för tryck etc.

På andra plats kom strandgaloppen, men håller med om att det inte är bra att ha en framsida utan hjälm.


25 % tyckte denna.

På tredje plats kom den snygga mannen, hade trott att fler skulle bli lockade av honom, vi e ju ändå mest tjejer som håller på med hästar och ridning.


Bara 12 % röstade på honom :(

Man vill ju ha en lockande framsida som gör att man vill öppna broschyren och läsa. Det som jag gillar med vinnaren är att den är så spontan. Går ju knappat att arrangera att hästen vill äta av palmen. Och här känner man ju verkligen igen sig, hästar gör ju lite som de vill + är väldigt oförutsägbara.

Som Qubbe t.ex vill han någonstans drar han iväg enligt värsta shettis manér (dock lättare att  hålla i en shettis en snyggingen Qubbe på 173 cm...).


Framsida ridresekatalogen

Funderar på lite olika framsidor till Häst & Sport Resor.

Vilken tycker du e bäst?


Nr 1


Nr 2


Nr 3

Vad tycker du?


Todd el "Nemo"

Anonym om Lindsay: När kommer Todd då? =)

Svar: Nu har de sista röntgenbilderna kommit, så snart hoppas jag på att få beställa hem honom. Hörde precis talas om ett fullblod på 6 år, skimmel och 170 cm som vill bli omskolad till ridhäst. Är det ngn som e intresserad (inte så vanligt med så stora fullblod o skimmel dessutom.)


Gu´va söt han e :)


Rosanna ska ju få tävla honom i banhoppning, tror ni att vår tränare tycker att han e en lämplig första juniorhäst!? Lagom stor....haha.

Höst...

Har ni sett att löven börjar bli röda o gula + snart kommer att ramla av? Hjälp, får lite panik över att all snön snart kommer o allt kommer att bli jättejobbigt och vi kommer att ha för många hästar...


Istället för shorts kommer jag att bo i denna overall = blä..... Passformen e ju fantastisk, haha.


Tankeläsare

♥ Cissi ♥   om Dressyr utomlands:
Resor i Polen? :)

Hej Cissi, du måste vara tankeläsare!? Eller är det vår gemesamma passion som fixar tankeöverföringen. Satt nämligen precis o funderade på just Polen. Vi har ju vår fantastiska slottsritt i Polen som har varit en succe i mer än 10 år nu. Ägaren Zet är för härlig, han ringer alltid o berättar vilka underbara ryttare vi skickar:).


Det finns oändligt med mjuka vägar som gjorda för galopp:)


Men jag håller nu desperat på o letar efter ett dressyr o hoppcenter oxå. Är det ngn som har något tips?

Lindsay

Imorgon  kommer en ny häst = Lindsay,  7 år från irland. Mkt irländare nuförtiden... Hon e ca 170 cm och har startat 110 cm. Mickis ska träna och tävla henne inför försäljning. Ska bli spännande att följa hennes utveckling.
Ska fota henne imorgon el övermorgon så ni får se hur hon ser ut:)


Hittade precis en bild när jag var i Porto i december, piafferade med en av deras lusitanohingstar, de´ni, det kan jag nog inte med den nya irländaren, haha

Porto Dressyr

Anna Olson om Valpträff: (detta har inte alls med inlägget att göra)
Hejsan,
Jag heter Anna och jag är 15. jag skulle vilja åka till Porto nästa år på intensiv träning i hoppning!
Jag har lite frågor bara om det.
Kan jag som 15 åring åka själv eller är det någon policy ni har mot det?
Hur pass lägger de upp träningarna och hur länge varar passen.
Vad i allmänt är det för sorts hästar?
Har du själv varit där och vad tyckte du om stället?:D
Kan man åka dit vilken tid på året som helst?=)
Tacksam för svar snarast :D
MVH Anna

Svar: Hej Anna, du får åka själv om dina föräldrar tycker att det är ok. Vi har haft en norsk tjej som åkte själv, men annars är det mest vuxna ryttare. Jag har dock varit där med Mikaela och Pernilla tog med sin dotter Liza då hon bara var 12 år.
Hit är alla välkomna bara de är seriösa ryttare. Man väljer att rida 2 eller 3 immar per dag. Hopphästarna är främst belgiska, franska hopphästar och dressyrhästarna är dels europeiska halvblod och ett antal lusitanos. Jag har varit där 3!! ggr och älskar det:)
Skulle vilja ta med mig både flera av deras hästar och en av deras tränare = engelskan Heather hem:)
Man kan åka dit året runt. Men boka i tid för det är vårt mest populära ställe. Bokar man i år för nästa år så får man årets pris (=bra då jag vet att de kommer att höja nästa år).
Kram Viveca

Åh, längtar tillbaka då jag ser dessa bilder, vilket ställe.... Vi har en kund som åkt dit för tredje gången i år...snacka om bra betyg:)

Valpträff

Idag ska vi ha valpträff, fast det blir ett 1-årskalas istället. Det blir 5 ettåringar och mamma Sasha.
Hoppas att de inte ryker ihop o slåss....


10 stycken nyfödda sötnosar.


Några dygn.Några veckor gamla (unga).


Ngn månad, ute i stora världen.


Full fart


Busiga.


Första gången ute i snön.


Nästan vuxen o badar första gången med mamma.

Ska ta massa kort idag,  kul att se om de är lika varandra.


Fälttävlan mer poppis igen

Intresset för fälttävlan har ökat rejält, speciellt i Sthlmsområdet. Tyvärr finns det för få banor / tävlingar så det är svårt att få vara med. Så ibland blir man sugen att flytta till Skåne, där är det tävlingar varje helg inom en timmes bilavstånd. Så ska man komma med här måste man anmäla sig inom en timme från att det går att anmäla....och då är det inom 3 timmars bilavstånd. Suck.


När jag tävlade Jever o Claddagh (killarna till vänster) var det inga problem att få komma med, då var det dressyrtävlingar som det var brist på.

E supersugen på att komma ut på terrängbanan igen, kommer ihåg adrenalinkicken:)

Ponny SM

Just nu e det ponny SM på Grevagården. Skulle ha velat vara där.... Men det är så himla svårt för D-ponnier att kvala. De måste ju ha 2 0:or i MSVA, och nu sist i Tierp så vann man på 8 fel. Det dumma är att C ponny som river mindre än D bara behöver en 0:a. Först var det 2 men så var det några aktiva C-ponny mammor som skrek så högt att de minskade till en. Vi med D-ponny var väl för mesiga....


Nocke har varit med på SM 2 ggr, men då räckte det med placering i MSVA, han har som bäst haft 8 fel.

Dålig förebild....

Hittade lite roliga bilder som kanske inte är de bästa förebilder precis.


Sätt inte upp din lilla dotter på din 170 + stora häst på detta vis.


Inte på en liten ponny heller.


Inte om barnet e större heller.


Tydligen mer rädd om mitt eget huvud, än mina barns, hrm.


= inte bästa sättet att tränsa på när du är iväg o tränar.

Så nu vet ni hur ni inte ska göra, haha. Förhoppningsvis har jag blivit klokare med åren.

Dressyr utomlands

Håller på med nya resmål för nästa år. Att rida dressyr har blivit superpoppis. Vår storsäljare är faktiskt dressyr i Portugal.Vi har ju dressyr i Italien, Spanien, Esland, Slovenien och Sverige. Nyfiken på varför de flesta väljer Portugal.

Vart skulle du vilja resa och rida dressyr (el hoppa) om du fick välja fritt? Glad för lite tips + åsikter:)

Glädjande förhandsbesked:)

Fick precis mess från Oliver på Irland och Todd + Maggie verkar vara utan anmärkning. För säkerhets skull ska min superduktiga vetrinär Marlene kolla Todds plåtar bara (gör alltid så för ibland har utländska vetrinärer olika åsikter mot våra svenska).
Fast ibland har det blivit lite fel. Vi köpte en superfin erfaren C-ponny till Mikaela efter att hon vuxit ur sin B-ponny. Vi hade provridit honom på Irland o han flög runt en 120 cm bana. Väl hemma i Sverige så visade det sig att han hade hovbroskförbening så det blev kris o jag skickade tillbaka honom till Irland = inte helt lätt. Det här var ju för några år sen o nu har forskningen gått framåt (även) i Sverige o just hovbroskförbening anses inte spela ngn roll....hrm.


Fast då hade vi ju inte fått vår one and only Minestral.Vilken fantastisk ponny, gjorde allt för Mickis.
Hoppade faktiskt allt, i alla lägen (nästan).

Trött


Trött


Tröttare


Tröttast

Racehorse Nocke

Idag har hovslagaren varit här o skott Nocke. Han undrade vad han var för ras.


Han skrattade högt då jag berättade att pappan var ett rent fullblod:)

Mamman måste varit arbetshäst. Men när man rider Nocke så kommer fullblodet fram, han blir aldrig trött och ger aldrig upp. I går racade jag med honom uppför en låång backe = härlig känsla.


Han älskar att lukta på (o äta) blommor. Fotograf Mikaela Zimdahl.


Och pussgo är han ju, det tycker alla:)

Skämt eller....

Guddomligt sto......tävling.....
Guddomligt sto......tävling...... Hästar säljes
Typ: Stora hästar  -  Inriktning: Allround  -  Kön: Sto  -  Födelseår: 2004  
Mindre modell, många vinster å placeringar i hoppning.....utmärkt övergångshäst, från ponny till storhäst, helt okomplicerad i all hantering.....
 
 
 
Pris   170 000 kr

Hittade denna annons på hästnet, utan tel.nr. Måste väl vara ett skämt!? Undrar vem mailen går till.

Bara killar

Hanna svensson om Spännande - ny häst!?: En fråga bara: ville ni inte göra er av med alla stona? Eftersom ni sålde både zazou och luna så hastigt?:p tacksam för svar:) ha en trevlig kväll, bra blogg förövrigt!

Svar: Hej Hanna, ett stort tack:). En av mina många funderingar var att det skulle vara enkelt o bra att bara ha killar. Då kunde de få en suuuperstor hage och allt skulle vara mer lättskött. Men nu är det ju så att en bra häst har ingen speciell färg eller specifikt kön... Så hur ska man kunna motstå en fantastisk häst bara för att det råkar vara en tjej? + snacka om diskriminering, haha.
Så nu är 1-2 ston på G. Borde alltså fixa vintervatten i stohagen, men det är lite klurigt då det är långt från vår brunn + det är svårt att gräva nu då det är så hårt i marken.


Min bästa häst någonsin var (faktiskt) just ett sto.

på G

Det gick jättebra på Ultuna, båda hästarna var fräscha, så nu ska de börja tränas ordentligt. Ska gymnastikhoppas och ridas aktivt på alla sätt utom på böjt spår. Så jag började redan igår kväll med att hoppa Lito några små språng på vår sk hoppäng. Där har vi lite däck och några små rullar. Det var kul, så nu blev jag inspirerad att äntligen ta tag i mina telefonstolpar (som legat där i måå...nga år) och bygga lite roliga terränghinder.


Det var smådäcken till vänster som jag hoppade el skuttade över, haha

Spännande - ny häst!?

Vi kanske får ytterligare en häst, snart... den ska röntgas i Skåne imorgon = najs.


Hon e brun, o mkt större än Pemsan... exciting:)

Ultuna igen...

Idag är det heldagsutflykt till Ultuna igen, ska ta med mig lite papper etc  så jag kan jobba lite under väntetiderna, haha.


Hoppas att Chris säger att Ture mår så bra så att han kan börja hoppa igen.


Lito ska bara skos, ska försöka ta kort på hans MKT speciella skor. Han ska på koll om ngn vecka för att se om han kan börja skutta lite lägre hinder än detta.


Full fart på Island

♥ Cissi ♥ om En ny dressyrpärla:): Detta har inte alls med inlägger att göra haha :) Men jag undrar vad ni har för resor på Island!

Svar: Hej Cissi. Jag älskar frågor om ridresor då jag själv tycker att det är så himla kul både att resa + berätta om dem. Island är ett riktigt hästland som alla som gillar hästar borde åka till ngn gång. Kunde aldrig föreställa mig att det skulle vara så fartfyllt o krävande som det var.
Vi har valt att marknadsföra ett litet ridcenter och ha direktkontakt med dem. Annars finns det två dominerande ridföretag på Island som hyr in sig hos olika små ridcenter, men då kan kvalitén variera o man har inte samma koll.
Ägarna till
vårt stuteri heter Kari och Gunnar. De har mer än 90 hästar som alla är av hög kvalitet. Detta är ett mkt personligt ridcenter och Kari, som förresten är norska, samt Gunnar är verkligen måna om att alla ska få en fantastisk upplevelse till häst. De tar bara max 14 ryttare, vilket är färre än normalt på Island.


Det häftigaste av allt är att varje ryttare har 2-3 hästar var så fort den man rider är trött så byter man häst.


Naturen är ständigt skiftande.


Tempot är högt, massor av tölt o galopp:)


Läckra med Island är att bada i deras heta källor, gör susen för trötta ridmuskler.


Jag blir verkligen sugen på att åka dit igen.

Snart klar:)

Nu e Todd (el vad han nu ska heta, haha, lutar nog åt Nemo) besiktigad utan anmärkning. Nu ska han bara röntgas oxå så kan vi beställa transport hem.


Längtar efter att spränga fram på terrängbanor...


Maggie ska besiktigas i veckan, så hon kanske oxå kommer hit snart.

Massor av regn

Igår var det väldans MKT regn, hällde ner timme efter timme. En mkt lång dag, Rosanna startade inte förrän framåt 17-tiden. Vi strök nämligen Pemsan då hon inte sög mot hindren som hon brukar.
Banan var som ett enda stort vattenhinder, så det är tur att Nocke e från Irland o van vid regn...

Han startade i Ridsport Ponny Cup i MSVB, det var en lång o tuff bana med både tre- och tvåkombination. Han var verkligen superfin:) Fick ett nerslag men var riktigt snabb, så han kom på sjätte plats. Jätterolig avslutning på meetinget.


Glad pristagare:)


Ny tävlingsdag:)

Fick lite sovmorgon, då Rosanna startar i andra klassen. Anna var gullig o gav hästarna morgonfoder.
Idag är det 110 cm med Pemsan och 120 cm med Nocke, spännande.


Guld när man har en häst som kan koppla av på meetings, o Nocke e ju en riktig guldponny:)

I Tierp

Ja, nu är vi här o ponnierna skötte sig utmärkt:) Pemsan var 0,0 och kom 7:a i 100 cm o Nocke var fin i 110 cm men rev tyvärr sista hindret. Rosanna sa att hon var redan inne i omhoppningen och höll i Nocke en stund för mkt. Det är verkligen små marginaler i hoppning. Som i alla sporter förresten. Blev rätt fascinerad av simningens 50 meter, då Sverige missade bronset med 1 hundradel. Om hon hade haft lite längre fingrar hade hon fått medalj.
Ju högre nivå desto mindre marginaler.


Gammal favoritbild, idag var ju rosetten vara vit...

På väg till tävling

Igår fixade vi iordning det mesta, Rosanna badade tom Pemsan:) Annars är inte vi den superpolerande typen (tyvärr) blir alltid avundsjuk på alla som direkt efter sin start sliter fram sadelsåpa etc. Beundrar dem verkligen. Jag var mkt bättre förr, men nu när vi har finare utrustning så smörjer vi (faktiskt) mindre. Blir alltid glad då jag läser artiklar om att man inte ska smörja för ofta, haha.


(som tur är) har vi inte haft så många skimlar

Jag kommer ihåg att det var världens uppror ibland när vi skulle iväg på träning och Flizan var aldeles gul på sidan. Vi stod o gnuggade ikapp med potatismjöl, yes diskmedel, torrshampo. Ja vi hade alla små hemkurer.

Ja, hästarna e rena i varje fall o Rosanna ska tävla i Tierp. Håll tummarna...

En bra ryttare fokuserar på hästen:)

Wilma,  Att fatta galopp: hej jag har ett litet problem, jag vet inte hur jag ska fatta galopp. När jag ska galoppera så blir det bara fortare trav. Snälla hjälp behöver det om 2veckor ska rida med en ny grupp och vill inte skämma ut mig helt:( tack på förhand / dålig ryttare

Svar. Hej Wilma, det låter som att du blir stressad just över galoppfattningen + vad andra ska tycka. Jag förstår precis hur du känner det. Men ofta är det bara man själv som bryr sig, alla är så fokuserad på sig sjäva. Så försök att strunta i de andra i gruppen o de på läktaren och fokusera på dig o hästen. Då är du en bra ryttare oavsett på vilken nivå du är:)

Grunden för att fatta galopp är att räta upp sig (föreställ dig nå´n som drar dig uppåt i håret), ta sen innerskänkeln ngt framåt och ytterskänkeln ngt bakåt. Andas  djupt o ta det lugnt, händer det inget när du trycker lite med skänkeln, så gör samma sak igen och peta med spöt på innerbogen.
Det vanligaste felet är att man blir stressad och lättar på tygeln o lutar  sig framåt, då slängtravar hästen garanterat framåt, då det ju är ett kommando om att springa fortare. Du måste berätta för hästen vad den ska göra på ett lugnt o trevligt sätt, hästen behöver inte fart för att fatta galopp utan den behöver förstå vad du vill.
Många (inkl. jag själv) känner
nog igen sig i att man bryr sig alldeles för mkt om vad andra tycker, hrm. Allt går bättre om man försöker utestänga allt annat än sig själv o sin häst:) Lycka till.


I vissa länder tar man inte fram innerskänkeln utan bara bak den yttre skänkeln.

Qubbe på kliniken

Qubbe har blivit sparkad i hagen o fått en bula på utsidan av hasen. Det har inte gett med sig så idag åkte vi in o kollade upp den.
Röntgade och ultraljudade den, men hittade som tur var inget. Så nu får han ta det lugnt ett par veckor till så ska den väl försvinna. Tyvärr så missar han nästa veckas meeting.


Mickis som hade tänkt debutera i 135 :(, men det är viktigast att han blir helt ok så klart.

Stel 5-åring

Vera om Madonna i Indien: Det ser väldigt trevligt ut! :)
Jag tänkte fråga en sak
Jag har en valack på 5 år. Kanske 1-2 månader efter att han hade kommit till oss så såg det inte helt ok ut i ett av hans bakben.Han var stel i de ena varvet och ville inte trava, utan bara galoppera och skritta.Vi tog ut en veterinär som såg att något var fel.Han fick då vila och äta medicin i tio dagar.Sen kunde vi börja skritta igen på rakt spår.Nu har det gått två månader och han har varit såå mycket bättre.Men nu säger en del att han börjar se lite konstig ut i bak igen när jag rider honom.
Jag vet inte vad det beror på.När vi tömkör honom så går han hur snällt som helst frammåt utan att tveka men när jag rider så är han hur lat som helst!
När veterinären kom så sa hon att det kunde varit en sträckning eller att han har växtvärk.Hon sa också att han är en sån häst som helst ska galoppera före trava. Så har du någon aning om vad det kan bero på? Och har du något bra tips på hur jag kan mjuka upp honom på bästa sätt så att han inte blir så stel?
Tacksam för svar :D
Mvh Vera o Stanly :)

Svar: Hej Vera. Iom att problemet kommit tillbaka på samma ben trots att du tagit det lugnt etc, så skulle jag åka in o kolla honom ordentligt på en klinik där de har möjlighet att röntga, ev utraljuda. Bättre att få reda på vad som är fel + exakt var det sitter. Jag vill verkligen inte oroa dig, men vi hade en ponny en gång som vi tog ut chiropraktiker som sa att han hade bäckenförskjutning, därför haltade han bak. Vi höll på här hemma o fixade o donade med alla möjliga experter, när vi till slut åkte in till klinik visade det sig att han hade aktiv spatt, och då kommer o går smärtan. Hade varit mkt bättre om vi känt till detta tidgare. Obs, menar absolut inte att din häst har spatt, men jag skulle ändå gå igenom honom ordentligt. Kan ju var ngt i ryggen oxå, med tanke på att han är annorlunda under ryttare. Tycker inte att en femåring borde vara så stel att han inte kan trava, har aldrig varit med om det. Berätta gärna hur det går + lycka till:)


Ture tog det tre vetrinärer för att hitta hans gaffelbandskada, och tiden bara gick med mkt oro o funderingar.

En ny dressyrpärla:)

Har precis kommit tillbaka på ett litet äventyr. Har besökt ett jättefint nytt ridalternativ för er som gillar dressyr.


Hade man inte sätt granarna i bakgrunden kunde vi lika gärna varit i Spanien.

Hästarna du rider är andalusier alla handplockade från Spanien.


Vilka superfina hästar, byggda i form o lättridna:)


Jag fick chansen att provrida :)


Blev faktiskt lite kär, trots min stora irländare som snart e på väg.


Här bodde jag på en herrgård med anor från 1300-talet.


Här sover man som en prinsessa:)

Så denna långwekend kan jag verkligen rekommendera, torsdag till söndag. Du rider mest lektioner men kommer oxå att rida ut på en tvåtimmars ritt med massor av galopp.
Vår första weekend kommer vara den 6-9 oktober och priset är 4500:-. Det har inte kommit ut på hemsidan än men du kan maila mig en intresseanmälan om du vill:)Madonna i Indien

Här var faktiskt Madonna o red med sina barn o livvakter.


Hon bodde på min kompis Prins Siddhart Singhs palats.


Så här ser det ut inne i palatset.


Här är prinsen själv på en egen uppfödning.


Jag var där med en grupp lite senare än Madonna, och Anki fick äran att sova i hennes säng.


Här är jag på en superfin Marvarihäst, kolla in öronen.

Det var en fantastisk resa som jag aldrig kommer att glömma.


Här ska jag inte avslöja vad vi gjorde....

 


Kändisar på ridresa

SANT el FALSKT, tror du att Madonna varit på ridresa på ett av Häst & Sport Resors resmål?


Visst ser hon ut som en riktig hästtjej.....

Mot nya äventyr

Är på väg med bil låångt bort så det gäller att ha en bra ljudbok:) Ska besöka ett nytt ridcenter som har ett gäng fina PRE hästar, dvs så´na vackra hästar som jag annars brukar rida i Spanien = spännande.


Sist jag red en PRE var denna fina kille i Sevilla.


Där höll jag föresten på att bli uppäten av deras goa hundar.
 

RSS 2.0