Sugen på valpar

När vårsolen kommer ökar suget efter gossiga valpar.
Nu är Sasha 5 år och hennes "valpar" fyller 3 år i år. Minns tillbaka då de var 10 superbusiga vildbasar.
 
Åh, vad härligt det var, men även lite kaos (fast det har jag förträngt).
 
 
 

Kung i stallet:)

Ture är som en stor nallebjörn. Världens snällaste, en häst som gillar allt och alla.
 
Han älskar att kela:) och att ridas  och att busa i hagen....och är en fantastisk hopphäst:)
 
 Lycka är att äga denna superstora personlighet:)
 

"Fälttävlan är den ultimata sporten"

Det tycker Silver Saras storasyster Linda Algotsson, och jag håller verkligen med. Är så sugen på att säsongen ska sätta igång så jag får ut o tävla igen.
Nu under vintern var det ju meningen att jag skulle förbättra min dressyr o hoppning. Hoppningen har faktiskt gått framåt, även om jag fortfarande kämpar med att inte trycka av Q för tidigt.
Dressyren har det tyvärr inte hänt ngt med....Q har blivit rundare o finare i kroppen men annars har det inte hänt så mkt, tyvärr.
 
Men än finns det ett par månader kvar.....bara snön smälter bort från ridbanan så ska jag trimma:)

Solen är här:)

Nu finns det hopp om livet. Igår var det strålande sol hela dagen o även idag har den tittat fram.
Så igår red jag ut på både Nemo o Quattra. Hästarna var superfina bägge två. Speciellt Nemo som bara dansade fram och var såå avslappnad, åh vad härligt:)
 
Det bästa ( o sämsta ibland) är att han e så känslig, igår var det bara bäst:)
 
Var lite duktig sen o sprang 8 km, gick oxå ovanligt bra, måste fått energi från mina härliga hästar.
 

Snygga ridtröjor

Dessa skulle jag vilja ha:)
Passar ju perfekt för oss ryttare (oavsett disciplin). Visst e det kul när ryttarkläder blir senaste modet.
Detta är ju Ralph Lauren och tyvärr lite väl dyrt för min smak.
 
 
Häftigt med pikén som har ett Stort märke i limegrönt. Den skulle jag gärna köpa, men den kostar 1200:-, så jag får vänta till rean:(
 
 

En lugnande röst hjälper inte hästen...

 
Läste precis en undersökning som gjorts angående om man kunde förbättra inlärning genom en lugn uppmuntrande röst, eller om man lika gärna kunde tala argt till hästen.
Undersökningen visade att man lika gärna kunde tala argt, hrm. Detta tror jag faktiskt inte på, men det är ju många faktorer som spelar in, speciellt kroppsspråket, oftast så slappnar man av då man talar mjukt, vilket e positivt för hästen.
Talar man argt, så blir man stel och spänd. Att koppla isär rösten från sitt kroppsspråk tror jag faktiskt är omöjligt i en verklig situation. Därför tycker jag inte denna undersökning är speciellt relevant eller intressant.
Tycker faktiskt att alla mina hästar, speciellt de mest känsliga, blir mer avslappnade o lugna när jag talar mjukt och lugnt till dem. Så det tänker jag fortsätta med:)
 
 
 
Nemo älskar då man talar mjukt till honom.
 
Cillen blir lugnast av att bli kliad. På Runsten i somras skulle jag brodda honom bak, vilket var med fara för livet då han var helstressad. Rosanna kliade honom då under magen, och han lugnade sig direkt o stod snällt stilla. Snacka om charmig kille:)
 
 

Lito

Det är så kul att höra hur det går för våra sålda hästar. Lito, som jag alltid har tyckt väldigt mkt om bor numera i Sundsvall och har det hur bra som helst.
Två kompisar i hagen och en jättegullig ägarinna.
 
 
Tack Maria för dessa bilder och hoppas att få se dig på tävlingar i Sundsvall under våren. Har alltid gillat Sundsvalls tävlingar och speciellt meetinget på Näset under sommaren är en riktig hit. Vi har varit där många ggr med både ponnier o hästar och man blir alltid så väl mottagen.
Älskar att kunna ta morgondopp innan tävlingarna startar för dagen = lyxigt:)
 

Löshoppning

 
Var o löshoppade med Pemsan i helgen. Wow vilken ponny. Detta hade hon gjort förut.
Trots att vi var i ett stort ridhus och bara jag o Rosanna så galopperade hon runt av sig själv.
Vi var lite lata o hade bara byggt upp 3 studs på en långsida utan ngn direkt inramning eller "gång" som man brukar göra.
Trodde inte att hon skulle hoppa utan springa på sidan, men hon var outstanding. Hoppade snällt varv efter varv.
 
Mina två prinsessor, Pemsan & Ros
 
Fler än jag som längtar till sommaren? (suck)
 
 
 

Yoga ridning

Idag var jag ute o sprang en långrunda. Kör ju ett träningsprogram inför Maraton, och idag var det dax för 22 km (=rekord för mig). Efter 19 km kändes benen aldeles stumma, typ stockar.
Då testade jag att djupandas, som man gör på yoga. Andas in allt vad man kan ända ner i magen så att den blir som en ballong  och blåser sen ut sakta.
Tro´t eller ej, men det fungerade. Stumheten försvann och jag sprang den sista km snabbare än jag brukar.
Ska nu använda detta på nästa hopp- och dressyrlektion, då man ju är mer pressad än när man rider själv.
En djupandning här o där kommer säkert förbättra både sits och anridning mot hinder.
 
Jag brukar åka på yogaresor ibland. Här var jag på Sri Lanka och det var helt fantastiskt:) I yogan märker man att man själv (inte bara ens häst) är oliksidig o kan åtgärda detta + bli smidigare o starkare.
Rekommenderas till alla.
 
 
 
 
 

Alla hjärtans dag

Hittade denna fina bild som passar bra idag:)
Vilka fantastiskt fina hästar. Blir riktigt sugen på att rida västern när jag ser dem.
 
LOVE
 
Oxå gullig kärlek mellan Pemsan o Cillen:)
 
 

Dressyrlektion

Började inte så bra med att jag inte fick igen ridstövlarna. hade de förra veckan, kan verkligen vaderna bli fetare på en vecka?
Slet o drog men bestämde mig sen för att gå med dem halvöppna. Min supersnälla häst Quattra bestämde sig då för första gången att hon inte ville bli fångad. Så jag fick gå runt o jaga henne i hagen med stövlarna öppna i meterhög snö=puh!
Fick tag i henne 12.20 , vilket var den tid vi skulle åka...
Slängde på henne sadel o täcke o körde iväg. Kom fram till ridhuset samtidigt som tränaren, så uppvärmningen fick bli på lektionen. Så det blev en lugn lektion. hann med skritt, trav och lite öppna o sluta. Galopparbetet fixade jag själv då min tränare åkt iväg.
Galoppen var faktiskt det som gick bäst efter ett tag. Jobbade mkt med tempoväxlingar som är såå svårt med henne. Att öka är plättlätt, men att samla är pruttsvårt. Antingen fortsätter hon att älga på eller så saktar hon av till trav. Tyckte oxå hon "tappade" bakkärran ibland, vilket oroar mig.
Fick i varje fall till det ngt sånär. Målet är att kunna öka o minska med ett lätt stöd i munnen. De små stunder det gick, var härliga. Ska somna till den känslan i kväll:)
 
Tänk när man kan rida i bara tröja på en snöfri ridbana.....
 
 

Bra tävlingsförändringar

 
Har suttit o "roat" mig med att läsa igenom alla TR (tävlingsregler) förändringar i framför allt hoppning. Inga direkt revolutionerande förändringar men ett par bra. Beteckningen för olika klasser för ponny har kommit tillbaka, dvs nu heter 60 cm för B-ponny åter LD = yippiii. Mkt lättare, måste faktiskt fortfarande fundera varje gång jag ser en prop.
En annan bra förändring är att man kan fortsätta att tävla sin ponny i hästklasser om man fyller 19 år utan att ändra ponnyn till häst. Så en  yngre ryttare kan tävla ponnyn i ponnyklasser parallellt = bra.
 
Annars var det inget som jag reagerade på. Lite olika omhoppningsklasser, men inget jättespännande.
 
Igår skrev jag att C-ponnyn Lelle var en B-ponny köpt på blocket, vilket inte stämmer. Jag menade denna ponny = Cream:)
Snacka om noll koll....
 
 

Tradera etc

Är lite sugen på att köpa begagnade hästprylar då det ju är så dyrt att köpa bra kvalitet nytt.
Blev lite avskräckt av Blocket då jag läste om en tjej som stod som avsändare  med kontonr och allt till en annons om en sadel. Denna person har aldrig ägt varken häst el sadel. Hon anmälde det till polisen och tydligen blev den person som lånat hennes  identitet fast, då polisen spådae henne via kontonumret.
 
Denna lilla söta B-ponny köpte jag dock på blocket:)
 
Är det ngn annan som har erfarenhet av begagnad utrustning via Tradera m fl? el ngt bra tips?
 

Saknar grönt...

Igår när jag körde ut med min lastbil, såg jag knappt vad som var väg och vad som var dike = läskigt. Ännu värre om ett däck på lastbilen skulle slinka ner i ett dike. Skulle aldrig gå att få ut hästen.
Har varit med om en olycka i halt väglag med bil o transport och det gick bra trots att bilen var helt demolerad. Vi lyckades lasta ut ponnyn o  Mickis red iväg till träningen som var 500 meter bort o jag toga hand om brandkår o polis:)
 
Åh vad jag längtar efter att susa fram på en grööön! terrängbana:) Känns som det är väldans långt dit...
 
 
 
 

Att välja rätt häst

Har haft ganska många hästar under åren, de flesta unga och ganska outbildade. Har läst många expertråd om att välja rätt häst.
Men det är faktiskt verkligen svårt och även om man följt alla råd, så kan hästen visa sig vara helt annorlunda mot vad man trott vid provridning etc.
Det bästa är ju om man får ha hästen på prov. Men det är mkt ovanligt att man får det, vilket jag förstår, då skaderisken ju är som störst det första halvåret, då allt ändras för hästen, hovslagare, underlag, ryttare och hagar.
En gång köpte jag en häst av en hästhandlare där det bara var att byta inom 3 månader om man ville, vad bra tyckte jag o kontaktade hästhandlaren inom den tiden. Problemet var ju bara att han hade hunnit gå i konkurs under denna tid....
Dock hade vi en jättebra hästhandlare ett tag som verkligen var juste o ställde upp för oss =Frida på  Tallbacka Gård.
Vi bytte faktiskt häst 2 ggr av olika skäl.
 
Vackra Zazou kommer därifrån:)
 
Vart jag ville  komma var att köpa häst är lite av ett lotteri, både gällande om man passar ihop och hästen håller sig frisk.
Men vi passionerade hästälskare är  nog lite av gamblers allihopa, så det är bara att fortsätta att  köpa lotter, you win some and loose  some:)
 
 
 

Hoppträning

 
Mkt träning denna vecka. Hoppträning i måndags o igår och dresyr i onsdags. Och det har faktiskt gått bättre och bättre.
Q kan ju vara lite stark o dra ner huvét och springa på.
Men ju mer jag rider detso lättare blir hon i handen = kul:)
Så igår hoppade vi en trippel på 120 cm, tyckte att den var väldigt bred och hög (lite fusk var det dock, då hindret var nr 2 i en tvåkombination, med lågt insprång).
Men kul var det, Q flög över. Lyckades faktiskt komma rätt på de flesta hinder så det var min bästa hoppträning på länge.
Är såå glad över denna häst, hon är den absolut mest passande häst för mig:)
 
Jag brukar ju kalla henne för min trygga Volvo men min hopptränare tycker att hon är mer en Rolls Royce, haha.

Utmana dig själv

 
Jag gillar att utmana mig själv. Ja, föresten gillar o gillar... men jag gör det i varje fall. Har som de flesta blivit lite höjdrädd med åren, men vägrar att låta det hindra mig från att ha kul. Det gäller bara att hoppa ofta och sakta men säkert höja ribban.
Hoppar för tränare en gång i veckan o försöker skutta ngn gång därimellan.
Kämpar med att sluta att trycka av min häst för tidigt, Quatra har en förmåga att dra ner huvét o dra iväg, och då är det ännu svårare att komma rätt.
Min hemläxa denna gång är att träna mer markarbete och få Q lydigare så att jag kan ha vanligt tränsbett även vid hoppning, brukar annars ha pelham som e lite för skarpt för henne.
 
Det är en såå härlig känsla när man kommer rätt på hindret och flyger över = mkt bättre än fritt fall:)
 
 
 

Vem vill åka till hästparadiset Irland NU?

Oliver på ett av våra ridcenters på Irland kontaktade mig i helgen och skulle verkligen behöva ett par ryttare omgående. Hade jag inte haft mina fem sötnosar i stallet skulle jag själv slängt mig på först bästa plan.
Så är du sugen på att rida massor, hjälpa till vid jakter etc så maila el ring till Oliver direkt på
+35387 2570221 el [email protected]
 
Lite bilder när jag var över o köpte Nemo, gullgubben.
 
 
Alltid full fart o massor av hoppning:)
Tips: Vill du ha lite spänning o massor av hoppning i kroppen så res dit, om så bara för en långhelg:)
 
 
 
 

Stenåldersförbund:(

Blev så glad då jag läste i förra Ridsport att det skulle bli fritt fram för privata arrangörer av hästtävlingar. Men tji fick jag, i veckans nr trodde kära Ridsportförbundet att det skulle nog inte alls bli så, kanske några fler Pay and Jump.....
Svårt med Equippe var en kommentar, men det tyckte inte Equippe, de hade redan en modul klar:)
Trodde att Ridsportförbundet var till för att göra ridsporten mer lätttillgänglig och öka intresset.
Nu har vi ju brist på tävlingar så då är det ju toppen om det kommer fler alternativ. Men , nej, då tjänar ju inte förbundet några pengar + tappar sitt monopol....usch vad sur jag blir.
Det blir bara dyrare o dyrare att tävla, är inte så bra för miljön heller att behöva köra hur långt som helst för att kvala upp en häst.
På Irland finns det tävlingsplatser dit man kan åka varje vecka o kvala sin hästar. De  har knappt ngn funktionär, men det fungerar jättebra ändå.
Åh saknar mitt älsklingshästland Irland, där mina två superpositiva fyrbenta älsklingar kommer ifrån.
 
Hästarna från Irland har sån härlig framåtbjudning:)
 
Längtar efter när fälttävlanssäsongen kommer. Ska nog åka över till Irland o träna lite, tyvärr är ju all hoppning färskvara så jag behöver nog få massor av språng i kroppen igen.
 
 
 
 

Varför gå över ån för vatten?

Man måste ju inte åka ända till Spanien för att rida Andalusier. Utan det är bara att sätta sig på tåget el i bilen  o susa iväg till Trollhättan / Vargön.
 
 
Är du mer sugen på att rida halvblod så har du en unik möjlighet att rida riktigt välskolade hästar utanför Stockholm:)
 
Åh tänk om man hade ett ridhus just nu....och denna fantastiska häst, såklart:)
 
 

Andalusier - vacker barbiehäst

Under hela min barndom lekte jag praktiskt taget aldrig med dockor. Utan det var plasthästar för hela slanten. Byggde hoppbanor o stall och lekte med dessa hästar dagarna i ända.
Först när jag var 7 år fick jag börja rida (fanns faktiskt åldersgräns på ridskolorna på den tiden), sen var det kört, tillbringade nästan all ledig tid i stallet. Min stackars sköthäst Attack blev helt utsliten av allt ryktande. Vilket man inte kan säga om mina nuvarande hästar, kör mest med irländsk ryktning (llite borstning där sadeln ligger...).
 
Mallis fick jag rida mina barndoms sagohästar.
 
 
Är så glad att jag ska hit snart igen, åker med en grupp den  7-14 april. Dressyren är full men det finns några platser kvar till hoppveckan.  Så häng med vet jag.

RSS 2.0