Videofilmer i annonser

Tänkte tipsa lite om vad jag tänkt på angånde viedosnuttar i annonser. Det bästa jag vet är när man får se en hel tävling / el träning, då kan man verkligen se hur hästen fungerar under press. Men om det står i annonsen att hästen hoppar 130 cm el MSVB och den sen hoppar en nivå lägre på filmen, så är det med all säkerhet denna lägre nivå som hästen är på.
Varning för annonser med videosnutt med ett eller två låga hinder och sen ett högt uthopp, detta gör man för att hästen kommer helt rätt in och det blir då normalt ett mkt snyggt uthopp på en höjd som är högre än den som hästen egentligen är på. Gå inte på detta, utan det bästa är att se hästen hoppa enstaka hinder utan hjälphinder el hjälpbommar.
Så film i all ära det går bra att luras med det oxå.På Pemsan fanns det film från både tävling och träning på den nivå hon verkligen var på. Efter att sett på de filmerna en sådär 100 :) gånger var vi helt sålda. Tjatade oss till att få provrida, och nu är vi lyckliga ägare till denna lilla mkt personliga pärla:)

Fördelen med att vara ärlig i annonsen är att det oftast kommer "rätt" personer och provrider och då blir det oftast ett lyckat köp. Det finns ju faktiskt köpare för alla typer och nivåer av hästar. Alla vill inte ha en superhäst med kapacitet för de högsta klasserna (som det står i aldeles för många annonser).
 

Hästtandläkare - vem ska jag anlita?

Detta med hästens tänder är inte helt lätt. När jag började med hästar så raspade man tänderna en ggr per år och that was it:) Sen kunde man nöjd o belåten koppla av o veta att ens häst hade en lycklig mun:). För några år sedan dök dock  "riktiga" tandläkare upp och plötsligt var alla hästars munnar mer el mindre katastrof. Fungerade inte hästen på ngt vis, så var det munnen som felade. Så självklart tog man alla hästar till tandläkaren. Jag märkte ingen skillnad på dem ridmässigt men man hoppades att de mådde bättre. Sen kom alla skriverier om sk hästtandläkare som fullständigt förstörde hästens mun, genom att använda effektiva slipmaskiner (istället för den sega raspen) o jämnade till allt möjligt som inte borde vara snygggt o jämnt i en hästmun.... Ve o fasa tänk om jag förstört min stackars häst ätfunktioner i all välmening!?
Så nu vet jag faktiskt varken ut el in. Ská jag återgå till raspning 1 gång per år eller...
Att ha häst är inte lätt, det känns som man måste vara både veterinär, hovslagare, equiterapeut , sadelmakare och tandläkare.... för att kunna ifrågasaätta och utvärdera hur bra dessa experter verkligen är = jobbigt!Tessa hade mkt problem med sina tänder enl. tandläkaren, han trodde att hon skulle bli en helt annan häst, typ superpigg (hon har alltid varit mkt lugn), efter besöket var hon exakt likadan.....


Är det ngn som känner igen sig?

Frågestund

Nora om Köpa häst: känner mig bättre nu faktiskt ;) men jag tänkte fråga dig en grej, har en d ponny på 6 år som jag rider ett par gånger i veckan och han är vääldigt stark, jag har ett vanligt 3 delat bett på honom. har du något tips på något annat bett som kan funka? :)

Svar: Hej Nora, vad skönt att höra:). Jag tycker att pelham är bra på starka hästar. På Nocke som är en mkt stark D-ponny brukar vi variera mellan vanligt tredelat, pelham och hackamore.

Stina om Köpa häst: Jag var lite nyfiken på att höra om den där hästen Mickis var och provred förra året, den som hoppade super, men som var så stark och dragig. Vad hette den? Skulle vara kul att kolla upp hur det går för den...

Svar: Hej Stina, menar du den på Karupslund? Den såldes till ngn annan. Eller menar du den som var lite äldre, 13 år tror jag? Den har jag hört var till salu igen, så jag vet inte alls hur det gick. Ja, vi har provridit en hel del hästar så det kan ha varit ngn annan.

Isabella om Köpa häst: hur många hästar har ni?:)

Svar: Vi har 2 ponnier och 4 hästar:) = Puh nu när Mickis e i Åre o åker skidor:)

Melinda ) om Köpa häst:
Hur kollar man upp resultat genom TDB? :)

Svar: Du går in på www.ridsport.se och sen in på tävling och sen på resultat. Där slår du in namnet på ryttare och hästen + kan välja olika år. (man behöver faktiskt inte gå in på tävlingsdatabasen.


Anonym om Kallt, brrrr: godjul på er zimdahlare :) kan du några bra sidor där man letar häst? hittar ingen som verkar passa på hästnet nämligen :/ letar efter en hopphäst.

Svar: Gott Nytt År till dig:) Det finns massor av försäljningsstall som inte annonserar på Hästnet, så googla på Hästar till Salu så dyker de upp. Då kan man hitta ett o annat guldkorn som kanske är nyinkommet eller där ägarna inte hinner annonsera så aktivt:)) Lycka till.Vår nya "lilla" häst har vi faktiskt här för försäljning, det  är ju oxå ett sätt att få möjlighet att träna o tävla en till häst utan att köpa den. Vi har flera ggr haft lyckade samarbeten med hästägare som inte är lika aktiva tävlingsryttare som vi, och som vill att deras hästar ska ut och visa upp sig.


Köpa häst

 Rebecka om God fortsättning:
Hej, vi ska köpa storhäst och jag undrar om du har några tips på olika sidor man kan kolla på efter det.
Jättebra blogg! :)

Svar: Hej Rebecka + ett stort tack:)
Va´kul. Det är alltid lika spännande när man bestämt sig för att köpa en till häst eller ponny. Jag brukar börja med att kolla på alla annonssajter, typ Hästnet och Bukefalos. Sen kollar jag hos olika hästhandlare, typ Tallbacka Gård, Stall Karuplslund m.fl, som jag hittar när jag googlar på Hästar till Salu.
Alla som säljer en häst oavsett hästhandlare el privatperson vill ju av ngn anledning sälja hästen, så för att spara tid, så kollar jag upp hästens resultat innan jag ringer på annonsen ( i tävlingsdatabasen + genom att googla). Då vet jag ju om hästen vägrat ut sig el kanske inte äns tävlat de sista åren. När jag sen ringer kan jag ganska snabbt få reda på om säljaren ljuger eller har en bra förklaring till att annonsen (ev) inte verkar stämma med resultaten.....
Om säljaren verkar ärlig så ber jag om en film, om jag gillar filmen åker vi o provrider. Är man lite om sig o kring sig så spar man mkt av både sin egen o säljarens tid, faktiskt:)Ture köpte vi av en privatperson från en annons på Hästnet = de var ärliga o allt stämde med annonsen oxå:)Zazou kommer från Frida på Tallbacka Gård som verkligen ställt upp för oss och visat sig vara en mkt seriös hästhandlare.Pemsan hittade vi oxå på Hästnet, hennes film i annonsen föll vi direkt för, och hennes uppfödare Britt Marie + beridare Lina har varit superärliga o seriösa:)Nocke köpte vi genom vårt ridcenter på Irland. Han kommer från en irländsk hästhandlare men jag kollade upp hans resultat + ringde faktiskt till hans uppfödare oxå innan jag bestämde mig. Han har motsvarat alla våra förväntningar med meriter både i MSVA i hoppning  och * fälttävlan. Han hade bara hoppat LB  då vi köpte honom.

Ja Rebecka mitt råd till dig är att kolla upp hästen noga + gärna provrida den minst två ggr i olika miljöer. Sen ska du gå på din magkänsla. Jag har faktiskt missat en del bra hästar pga av att jag kollat de för noga + varit lite väl misstänksam:) Att köpa en häst är alltid ett lotteri, ibland får man en vinst och ibland en nitlott (t.ex en häst som ej håller). Detta är lika för alla såväl amatörer som proffs. Lycka till:)

Mysiga morgonritter

Gick upp supertidigt för att hinna rida två hästar innan jobbet (+ mocka). Red ut med Ture först. Tränade på att rida i samlad galopp i snön. Hittade en väg med två djupa snöspår efter en traktor och bestämde att vi skulle vara i den höga snön mellan hjulspåren. Det var mkt svårare med Ture mot när jag gjorde samma sak med Nocke. Ture var som en orm, slingrade sig än hit än dit. Men till slut gick det han var tvungen att galoppera rak i kroppen.
Jag har sett att han är mer musklad på höger sida, så jag tror att han fuskar en del.

Red sen Luna för andra gången. Igår red jag ut och då var hon j-fin i skritt o trav men drog sen med huvét högt i galoppen, hrm, inte så kul när man sitter ensam ute i skogen på en okänd häst.
Så idag red jag med graman på volten. Skritten o traven gick bra, men så försökte hon samma sak i galoppen som ute. Men då tog jag lite hjälp av gramanen och bestämde mig för att det skulle vara samlad galopp.
Wow, vilken rund o fin + avslappnad galopp hon hade. Jag kände mig som Ludger Beerbaum (jag brukar studera honom på framridningar och han rider alltid sina hästar i slowmotion i låg form).

Så det var kul, nu betalar jag räkningar (inte lika kul...).
Var tvungen att ta ett litet break o skriva ett inlägg istället:)


 
Oh vad jag längtar till när det är mjukt o fint på volten (+ no snow).

Mer snö

Farbror väder är busy nuförtiden. Hundarna väckte mig tidigt och ute fanns ännu mer nysnö. Det blir till att skotta taket på utedriften idag oxå. Det är för lite lutning på taket så snön åker inte av, tyvärr.
Sen ska jag rida Luna för första gången = spännande + Ture:) Det blir pulssnöridning "som vanligt".

Luna är ju vårt nytillskott från Irland, Mickis ska tävla henne under våren och sen ska hon säljas. Hon verkar väldigt stabil i temperamentet och det ska bli super spännande att hoppa henne.


Mickis första ritt.Visst har hon en härlig blick :)

God fortsättning

Hoppas att ni hade det mysigt igår. Själv hann jag med en julaftonritt tidigt på morgonen. Snön gnistarde och Ture var pigg o glad = härligt:)
Sen in o laga mat, mitt i stöket ringde Carina och undrade om det var meningen att några hästar skulle vara lösa på stallplan.... Jaja pållarna håller en aldrig sysslolös. Ut och fånga in hästar + laga hagen, såg några snea stolpar o passade på att slå ner dem oxå....
Kändes inte direkt som julafton när jag pulsade runt o fixade staket....
Sen skötte sig hästarna o stannade där de skulle:) och jag fick äta julbord och få lite fina klappar.Stor julkram på er alla, nu ska vi ha gäster så jag måste laga mat, igen..

Kallt, brrrr

Vaknade i morse och det var mer än minus 20.... det skulle ju bli varmare, hrm. Det är verkligen extra jobbigt att ha stall när det är så här kallt. Igår frös alla ledningar (utom en) till vatten kopparna i stallet, hjälpte inte med eltråd då det är extrem kyla. Som tur var fungerar vattnet i sadelkammaren så man kan ge hästarna hinkar med vatten.
Men jag äääälskar mitt vatten i valackhagen. Det är outstanding, fungerar trots -25, och året runt. Nästa år ska jag fixa liknande till stona oxå, det är verkligen värt varenda krona.
Jag + Rosanna pallrade oss ut i hagen för ta lite God Jul kort till er. Jag har på mig vinterjacka under overallen och ser ut som värsta michelingubbe.

GOD JUL + alla ni med egna hästar jag vet hur ni kämpar nu. När det är som jobbigast brukar jag tänka att detta är lika bra som att gå på gym, detta slit. Och så får man ju en härlig belöning i form av gossiga mular och vidunderliga snögalopper (hade flera så´na med Nocke idag, tårarna rann och jag bara njööt).Ture är sååååå kelig.Hoppas att ni får alla julklappar ni önskar er:) Själv har jag för säkerhets skull köpt en jättefin juklapp till mig själv redan (haha) kunde inte motstå en supersnygg offwhite skinnjacka... som jag ska ha i vår.

Sevilla igen

Fick precis lite fler foton från Sevilla o var bara tvungen att visa er dem. Några är riktigt fina:) + roliga.Så här känner jag mig ofta efter lunch:)Yihaaaa.. kul att bli longerad.

Vilken man...

Denna bänk står precis vid ridbanan, bara en åskådare som fortfarande är intresserad...Nancy hjälper till att få till en mer avancerad rörelse.Sööt.Min favorithäst, visst e han härlig.Sista hästen som ska arbetas innan solen går ner.


Snööööö

Vilken lycka, att det blir en viiit jul :) Eller hur!? Hrm, börjar faktiskt tröttna på allt det vita, grönt är ju faktiskt oxå ganska fint. Det bli inte mkt vettigt med träning av hästarna. Rider samma runda varje dag, intalar mig att hästarna kommer att få superkondis o hoppa ännu bättre.
Ja, idag fick Nocke i varje fall lyfta ordentligt på benen. Han har faktiskt fått riktigt bra kondis. Då jag började rida honom för några månader sen flåsade han mkt. Men nu flåsar han ingenting + återhämtar sig väldigt snabbt efter våra galopper. Brukar lyfta på ländtäcket och kolla hans andning (bra koll att se om flankerna rör sig), och idag rörde de sig inte alls efter en lång galopp i snön.
Han var så duktig så jag hoppade av ganska tidigt så han fick en lång promenad utan ryttare hem. = bra för mig oxå som vill (ska) gå ner 4 kilo. Så det blir pyttelite julmat o mkt ridning i jul. Passar ju bra att Mickis åker bort i en vecka så att jag har 4 hästar att rida...Är den inte " pussgo' "

Sevilla igen

Hade det j-bra i Sevilla, blev så väl omhändertagen av Johanna + Nancy. De var även mkt bra instruktörer, red följande hästar.En riktig läromästare, han kunde allt men man var tvungen att vara lyhörd och göra helt rätt.Denna PRE hingst var min favorit, han har tävlat upp till St George i USA och var en härlig häst.Den sista hästen jag red var denna hingst som var en klurig kille. Gjorde man fel, typ tog för mkt i innertygeln när man skulle göra en volt, så fortsatte han bara rakt fram. Skulle jag rida honom mer så skulle jag nog bli en riktigt bra ryttare :)Många söta hundar av olika storlekar o sorter.Fick massor av kärlek från de fyrbenta:) (kolla in tungan).


Hemma igen

Tuff hemresa, förseningar o var inte hemma förrän kl.02.00. Gillar annars att ta det lugnt framför dumburken innan jag går o lägger mig, men det vara bara att knoppa direkt. Sen upp o ringa transportören. Ville ju veta hur nya hästen mådde. Hon hade klarat resan bra så vi susade in o hämtade henne. Hon ser lite medtagen ut, men verkar supersnäll. Skuttade snällt in i transporten (vilken i ordningen vet jag inte) och var lugn o snäll i stallet.Den här bilden tog Mickis o hon ser ju riktigt nöjd ut. Hon kanske förstod att denna långa resa äntligen var slut!?

Stor, ganska lång och högrest är hon, imorgon ska Mickis rida lite lätt på henne, bra om hon får röra på sig lite.
Det är alltid spännande att lära känna en ny häst.

Jag + Baulone reser

Sitter i Sevilla och skriver. Har precis ridit ett dressyrpass och ska rida ett till senare.
Sen aker jag hem (finns inga prickar pa denna dator...). Sa bade jag + nya hasten ar pa vag. Hon ar i Sverige sedan i gar o ska nu aka sista biten till Taby galopp. Jag ska flyga via Barcelona.Vad spannande det ska bli att se + lara kanna henne:)
Berattar mer snart.

Häst med tidigare skada

Anonym om Estland dressyr:

Va kul.Men jag har bara en fråga och jag undrar om du har någon erfarenhet av knäledsinflammationer hos hästar?Tycker du att det är ok att köpa en häst som har haft det?Tacksam för svar!
Super blogg föresten :)

Svar: Jätte tack:) Det beror lite på omständigheterna. De flesta tävlingshästar har ju haft ngn skada, så jag skulle inte hoppa av bara för att den haft en inflammation. Men jag skulle kolla upp hästen lite noggrannare, om den t ex haft det en gång eller upprepade ggr. Hur länge sedan den haft det, om den fungerat bra en tid efter inflammationen. Kolla att den inte har några röntgenförändringar i knät. Ja, helt enkelt vara lite extra frågvis och undersökande.
Det är inte alls omöjligt att det är drömhästen:) Lycka till.Fotograf Mikaela Zimdahl.

Att köpa häst är alltid ett vågspel, man kan köpa en helt felfri häst, som skadar sig inom ett par månader, eller en häst som tidigare varit skadad och sen fungerar utmärkt. Det är omöjligt att veta. Jag har varit med om bägge sakerna. Men det skadar ju inte att försöka var så noggrann som möjligt.

Sevilla - here I come

Nu lämnar jag snö och rusk och drar till Spanien = Sevilla. Ska ju vara varmt och skönt där..
+ det finns faktiskt väldigt fina hästar där oxå (tro´t eller ej).Tänk om jag får rida honom:)eller varför inte denna snygging...Denna hingst ser oxå fartig ut.

Ja, spännande ska det bli, är bara borta 3 dagar och ska försöka blogga när jag är där:)


Estland dressyr

Sitter och drömmer tillbaka då jag var på Estland och red dressyr. Min tränare var  Marika som kom 4.a på Helsinki Horse Show i oktober.
Just nu rider jag ju mest ute i skogen, vilket iofs är trevligt men inte vad jag verkligen gillar mest.
Tycker mest om att träna oavsett om det är dressyr, hoppning eller terräng.
Tänk när snön försvinner och volten blir fin igen + det inte är så jobbigt att åka iväg med transporten (ja, drömma kan man ju....)

Här kommer lite höstbilder.

"Superhärlig häst", oh vad kul det var.


Härlig vinterritt

Nog för att det är kallt, men det är jättebra underlag + väldans vackert att rida ut i skogen. Red Nocke idag och som vanligt blir man på bra humör av att rida denna ponny. Full fart framåt och så trygg i sig själv. Bryr sig inte om skällande hundar och människor som dyker upp från ingenstans = skönt!
Höll ju på att ramla av Ture häromda´n då han såg ett spöke som varken jag eller hundarna såg...

Stannade på en äng och tog ett par vinterfoton:)Orörd snö är härligt att galoppera i + nyttigt då hästen måste lyfta på benen:)Fantastiskt blå himmel, härligt:)

Knepig ponny

Anonym om Het ponny:

Hejsan jag har också en fråga som jag gärna skulle vilja ha svar på om du kan.
Min häst ponny är jättepigg och jättekänslig.
i Skritt och trav kan man ta lite i tygeln utan att hon drar upp huvudet men efter att vi har galopperat i kanske 5 min så blir hon galen.
Hon stanar hoppar uppi luften, gör små luftsprång och så ser det ut som att hon liksom "vill bita mig i benen". Jag har bara haft henne i 3-4 månader och jag tycker verkligen inte att det är kul längre.
Jag börjar tröttna på ridningen eftersom att jag aldrig kan galoppera utan att hon stannar. Att hon drar upp huvet är en sak men att hon tvärnitar och "försöker bita" i fötterna gör mig bara ledsen.
Vore tacksam för så mycket hjälp som möjligt!

Svar: Hej, det låter inte kul. Vi har faktiskt haft en ponny som hade lite av de tendenserna, just i galoppen, om man krävde lite mer av honom så började han hoppa och studsa och även försöka bita ryttaren i foten. Det enda man kunde göra med honom var att låta honom gå i fri form och inte bråka. Och inte träna så mkt på banan utan mer rida ut i skogen. Denna ponny var /är mkt duktig att hoppa, så man fick acceptera detta då det inte gick att ändra på honom (flera duktiga ryttare har försökt). Jag tycker att du ska be ngn professionell tränare rida henne och hjälpa dig. Sen är det ju faktiskt så att man gillar och trivs ihop med olika hästar. Det kanske finns ngn annan ryttare som älskar att rida din häst och du kanske mer vill ha en ponny som är en annan typ. Även på högsta nivå är det hästar som bara passar med vissa ryttare hur bra ryttaren än är, så jag föredrar att byta häst om inte kemin stämmer. Det har vi gjort många gånger. Hoppas att jag inte var alltför negativ nu + att det löser sig för dig. Tycker absolut att du ska fortsätta att rida:) Zazou kan vara lite busig ibland, men aldrig istadig :), annars så brukar ju ston ha lite mer egen vilja.

Het ponny

Elvira om Yippii igen:

Hej!  Köpte en ny ponny för en månad sedan ungefär som gått på pessoa i hoppningen (hopponny). Dock gillar jag verkligen inte att rida på det och hennes framåtbjudning försämras. I dressyren funkar hon OK på tredelat, men i hoppningen blir hon väldigt het och stark. Testat tredelat, pelham m. delta och pessoa men inget av dem fungerar bra. Undrar om du kan tipsa om något ev starkare bett eller hjälpmedel som man får tävla med på ponny. Försöker träna mycket lydnad men som det ser ut nu kommer det ta lång tid att få bukt på den delen. Jättetacksam för svar!

Svar: Hej  Elvira, det enda som du inte provat som kanske kan hjälpa är hackamore, vissa hästar /ponnyer fungerar jättebra på det. Värt ett försök. Sen undrar jag om du provat att ha kedjan lite mer spänd på pelham, ibland kan en ring göra mkt stor skillnad. Men tyvärr så är det säkert ändå att hon ska känna sig trygg med dig och hoppning. Var hon lika het med sin tidigare ryttare? Om hon var det, så kanske hon blir stressad just när det gäller hoppning och då hjälper det ofta inte med att betsla upp ponnyn, utan det är bara nötning av låga hinder och lydnad som gäller. Du är ju inne på samma spår, och det stämmer som du säger att det nog tar tid. Men som jag tidigare nämnt så kan det kännas bra att filma när ni hoppar en ggr per månad, så att du faktiskt kan se att det blir bättre och bättre (fast att det oftast inte känns så). Lycka till:) + berätta gärna hur det går.Spände jag pelhamkedjan en ring så blev Jever en helt annan häst, men så var han väldigt känlsig + ganska het oxå.

Spännande

Världens vinstrikaste hopphäst är Baloubet de Rouet som Rodrigo Pessoa red under många år. Nu börjar hans avkommor komma fram och visa upp sig. Kanske får vi hem en av hans döttrar. Imorgon ska hon besiktigas på Irland = spänande. Håll tyummarna för att hon går igenomVisst är han fantastiskt snygg, men han var inte helt lätt att rida, bockade en hel del.

Strömavbrott

Tänk vad man är beroende av el. Plötsligt kl.12.00 så dog alla datorer etc, så det var inte mkt man kunde göra på kontoret. Så jag hämtade in Ture för ett ridpass istället. Som tur är så finns det ett fönster i sadelkammaren så jag kunde hitta sadel och träns. Det är otroligt vad mörkt det blir då elen försvinner.

Red på volten, bestämde mig för att få till (närapå) perfekta övergångar mellan skritt och halt innan jag gjorde ngt mer. Fick hålla på med det ganska länge innan han var avspänd och lydig. Jag gjorde detta då han ju varit (väldigt) stark och ite lyssnat alls på min sista uteritt. Det fungerade verkligen. Sen var han fin både i trav och galopp. Att fatta galopp på honom är som en dröm. Man trycker bara ner inre sittben och flyttar det yttre sittbenet lite bak så fattar han en samlad galopp från skritt. Härlig känsla. Inte alla hästar som är så lyhörda + har en så bra galopp.Tom barbacka är han härlig att rida tycker Mickis :)

Puh vilken uteritt

Jag fick välja mellan att rida Ture på volten eller i skogen. Valde skogen då det var supervackert väder och inte riktigt mörkt än. Det var nog fel val :( Han var som en blandning mellan älg och tanker. Lyssnade inte alls i galoppen utan bara drog. Min lydiga och fina Ture var nog kvar i hagen, detta var varken kontrollerat eller kul.
Han var spänd och tittig oxå, så det var lite shaky att prata i telefonen. Hade smitit iväg från kontoret och tagit med mig den, satt o pratatde om ridning i Tunisien med en trevlig kund ganska länge, så det blev powerwalk hem. Även i skritten älgade han på. I slutet av ridturen träffade vi en kille som buskörde med sin 4-hjuling, scary tyckte både Ture o jag. Men killen var snäll o stannade när han såg oss, så´na killar gillar vi!Så här avspänd var han inte ngn gång:(

Nästa gång tar jag inte vanligt tränsbett, om det nu var det som gjorde att  han totalt sket i den där  typen uppe på ryggen...

Tömkörning

Jag hjälper mina döttrar med en häst varannan dag, så jag rider eller tränar en häst varje dag. Idag var det en av Rosannas hästars tur. Och hon hade beställt tömkörning av Pemsan. Sagt o gjort, pulsade runt där på volten i helt fel stövlar. Kändes som om all snö hamnade i mina stövlar = ej skönt:(
Det var j-jobbigt då det var ca 2 dm blötsnö (mest för mig tror jag). Det märktes att Pemsan hade varit med om detta förut, var jätteduktig och gick i avslappnad låg form i alla gångarter (förutom då valpisen kom inspringande ibland).

Vilken fin ponny:)Foto Rosanna Zimdahl


Snösulor igen

Ulle om Snösulor: Jag har de,och jag är supernöjd! Jag hade oxå hört att de går sönder lätt men de jag hade förra vintern höll hela säsongen så jag kan inte klaga. Superenkla att sätta på och ta av! =

Tack Ulle. Någon undrade hur dessa polarsulor fungerade. Man måste alltså ha 4 broddhål i skorna, och så skruvr man fast sulorna i de två främre hålen. Det verkar perfekt om man inte hunnit sätta på sulor innan första blötsnön. Eller om man bor i södra Sverige och kanske bara har snö då och då. Nu har ju alla mina hästar fått snösulor, men nästa år ska jag köpa ett par av dessa.Älskar när det är produktutveckling på hästfronten:)

(ganska ny) hästtidning

Under många år har jag läst Ridsport och Hästmagazinet, jättebra tidningar båda två. Men nu har jag hittat Equipage oxå. Vet att den funnits ett tag, men iom att jag prenumererar på de två andra så blir det inte av att jag köper lösnummer.
Gjorde dock det igår och den tidningen var j-bra (så nu får man väl lov att prenumerera på den oxå).
Läste flera mkt bra artiklar, såsom t.ex hur viktigt det är med eftergift vid hoppnig. Tänk att en känslig häst kan försämra sin hoppteknik efter bara 10 språng med ryck i munnen, den börjar hoppa med sänkt rygg och höjt huvud. Det är skrämmande. Artikeln nämnde att tränare borde fokusera mer på detta, vilket jag verkligen håller med om. Bättre med ett mantag (det har jag sett Maria Gretzer ta flera ggr) än ett ryck i munnen.Här har Mickis mkt bra eftergift, man kan dock undra vad hon letar efter nere på marken, haha

Sen var det en artikel om galoppen som oxå var superintressant. Vikten av att vara lätt i handen (som jag alltid tänker på eftersom jag rider en ponny som haft kotledsinflammation), mm.

Tips, köp detta nummer:)

Hur man håller sig alert och ung

Man går ut i en stor hage som är helt vit med 40 cm snö. Det är mörkt så man ser inte om hästarna trampat upp ngn stig utan man pulsar på så gott det går. Det är bra med motion intalar man sig. Inte en häst i sikte, efter mkt och jobbigt pulsande skymtar man en häst Yes, när man kommer närmare ser man att det är fel häst och får pulsa vidare.
Till slut ser man en jättehäst som snällt står och väntar tills man kommer fram (inte en tanke på att gå en till mötes).
Följer dock snällt med till stallet (hoppas att antagligen på att få mat). Tji fick han, det bev sadel på istället och ut igen. Det är nu ännu mörkare, för att göra det extra kul kan man tända en pannlampa, då blir hästen garanterat rädd och slänger sig åt sidan
Efter lite tryggt skrittande är det dax för galopp. Hästen är mörkrädd + tittig så han tvärstannar ett par ggr. Utmaningen och lyckan är då att sitta kvar.
Under galoppen ser man ännu mindre då det snöar i ögonen = superläskigt för alla med kontrollbehov. Det är bara att lita på hästen och hoppas att i varje fall han ser vägen. Det verkar han göra då han varken gick omkull eller  snubblade en enda gång :)
Slutet gott och allting gott.
Med en suck av lättnad ramlar man av hästen på stallplan.
Jaja, pållen fick motion och jag överlevde.
= perfekt sätt att spendera fredagskvällen på..... Nu behöver jag ingen mer spänning denna helg:)Ture hade nog föredragit att ligga här och mysa....

Yippii igen

Lito är oxå frisk. Så nu ska vi skritta i 2 veckor, sen trava i 2 veckor och lagom till efter jul kan vi få roa oss med en liten galopp:)
Han får gå kvar i sin lilla hage, vågar inte släppa ut honom med vildbasarna i stooora hagen. Han har ju i varje fall tre! snygga tjejer i hagen bredvid.Han än nog oxå sugen på att komma igång igen...för hagen han går i nu har inte ett grässtrå, så det är nog rätt trist. Så trist att jag inte ens vill ta ett foto på det.


Kliniken

Nu ska jag + Lito iväg på en efterkoll, hoppas.... att han e ok.
Det är "bara" -10 c idag = härligt (men långt till sommaren...).Känns lääääänge sen som Lito var så här korthårig och det var grööönt inte viiiittt (jag är en riktig  sommarmänniska skulle nog passa bättre i Spanien!?).

Mina hjälpredor

Var ute och red Ture idag, tog med mig kontoret i fickan (vi har trådlös växel nu så jag kan ta med mig telefonen om ingen är på kontoret). Jätteskönt att kunna rida då det är ljust. Sitter sen på kvällen och jobbar istället = mkt bättre.

Alltid kul med sällskap, både Kiara och Sasha ville hjälpa till att hämta Ture.

Hade sen en mysig runda i skogen. Ture var pigg och jag fick njuta av härliga snögalopper:)
Sasha fick följa med men Kiara är för liten och fick stanna hemma.


Aktiv dag

Upp tidigt och laga staket i 17 C kyla, Pemsan hade hoppat in och ut ut hagen och rivit ner en del igår:( hrm.
Busig liten tjej (men gu`vad jag gillar henne = en riktig personlighet.)
Sen in på kontoret och ha yoga klass. Vi har den lyxen att det kommer en jätttervlig yoga lärare hit en gång i veckan.
Var väldans stel, så det gjorde nog gott. Jobbade lite och hade sen lovat att rida ut på Nocke en runda.Så här såg han ut innan ritten.Och så här efteråt. Tjusigt med vit mascara:)Han såg helt stickelhårig ut, allt blött hade blivit vitt. Får nog ta o klippa honom. Men man drar sig för det då det är så kallt.
Han var superfin, pigg och glad och lätt i handen.

Sen in och jobba lite till för att sen åka på styrelsmöte med ridklubben =puh!Snösulor

Har hittat denna polarpad som verkar vara en bra idé då man inte vill ha snösulor permanent.
Har dock läst att de gått sönder ganska snabbt

De kostar 189:- + frakt.

Är det nå´n som har provat dessa, vore kul att höra om de fungerar innan jag köper dem.


RSS 2.0