Nytta o nöje

Har fixat lite + tagit hand om hästarna. Har länge retat mig på våra smutsiga hinder (ja de står ju ute i ur o skur och snö o is). Så våra sockerbitar som ju ska vara vita är mer åt det grönmögliga hållet. Testade att tvätta en med grovrent o lite vatten o vips så var den vit:) så nu ska jag ge mig på resten en annan dag.
Q fick gå på skrittbandet då hon tappat en baksko och jag red ut på Nemo.
 
såå kul att rida nemo igen, hans energi e helt fantastisk.
 
Red ut en timme, ganska mkt ridning på asfalt och sen en hel del galopp i skogen. Han kunde gå i avslappnad galopp, både höger o vänster = härligt. Tränade på att skritta på tygeln, vilket han hatar, vill helst springa iväg i full fart. Denna häst har bara ett läge o det är framåt + att han e så känslig, så gör man minsta lilla så uppfattar han det som en signal framåt. Vilket jag iofs gillar, men det är inte helt lätt att få ordning på dressyren.
På hemvägen träffade vi en idiotisk busschaufför, mötte honom då han skulle svänga in på min väg med en dubbelbuss, mao såg det ut som om han skulle köra rakt på oss då han ju måste ta ut svängen rejält. Istället för att stanna så att jag kunde passera så fortsatte han, nemo tänkte hoppa ner i i diket, så jag var tvungen att snabbt vända o trava tillbaka o in på en gårdsplan.
ja senare mötte jag flera bilar som saktade in då de såg oss, så då blev jag glad igen, som tur är finns det en hel del bra chaufförer ute i trafiken oxå:)
Nemo verkar helt bra från sin vrickning nu = kul!!
 
 
 

Noll koll

Igår kväll när jag var helt slut skulle jag kolla upp hur jag skulle åka till tävlingen i hallstavik. Då visade det sig att jag anmält mig till Hallsta ridklubb som inte låg i Hallstavik utan i hallstahammar... o hallstahammar ligger bortom Västerås = suck. Skulle bli en 5 morgon igen, då tog bensinen slut o jag avanmälde mig....
Så quattra o jag fick sovmorgon:)
Var lite duktig istället o påbörjade en sjukhage med högt fint trästaket, höjde upp gödselkärran och fixade till lite grus....så ngt positivt blev det.
 
Min söta häst hade nog inget emot att få stanna hemma.)

Early bird

Är det ngt som jag hatar så är det tidiga mornar. Varför valde jag hästar som passion...!?
Det räcker ju inte med att tävlingarna startar tidigt, utan man måste ju ta hand om alla andra hästar i stallet o xtra mkt den el de som ska tävla. Och om inte detta räckte så måste man åka iväg, ofta hur långt som helst.
Så träffar man ngn pigg o glad person på tävlingsplatsen som hade gått upp kl 4! (o själv e man hur död som helst efter att ha gått upp 5.30!).
Jaja, som sagt så e det en passion (=osläcklig) som tom övervinner supertrötta kvällsmänniskor som jag.
Fina Qubbes tur att tävla idag:)
 
 

Sömskräck

Har ju varit med om att proffs hovslagare har gett mina hästar sömstick. Så jag drar mig in i det längsta för att börja spika själv....
Men det är såå jobbigt med alla tappskor och busy hovslagare och hovslagare som inte vill komma hit för en simpel tappis. Så snart måste jag ta tag i detta.
Har världens gulligaste inackordering Linda som tyvärr inte har kvar sin häst längre. Som ställde upp o susade hit i morse före sitt jobb, typ 4:a (hästarna  måste blivit förvånade...över att få en tuss hö så tidigt), och satte fast Q-s sko, som hängde på en skör tråd....
Har precis varit på dressyrträning o skon sitter som fastlimmad, tack Linda:)

Relaterade avstånd

Satt o läste en artikel om relaterade avstånd o sen på hopplektionen på kvällen fick vi träna på just det.
När jag går en bana så brukar jag räkna antal steg (=1 meter), sen drar jag bort ett galoppsprång då man räknar med att hästens nedsprång och uppsprång är ett galoppsprång.  Så om det är 14 meter mellan två hinder kan man alltså först dela det med 3,5 (=ett normalt galoppsprång på häst) vilket ger 4 och sen ta bort ett, så det ska alltså vara 3 galoppsprång.
Sen om hästen kommer in stort måste man korta upp den lite extra och om det blir ett kort insprång får man driva på.
Vi red en linje med 3 hinder och 14 meter mellan varje. När det var lågt la vi in 4 galoppsprång och när det låg kring 1 meter så var 4 perfekt.
Quattra klarade det perfekt, har lätt för att korta o länga.
 
Såå skönt med en häst som inte sprinnger fortare o fortare genom en serie, vilket mina tidigare hästar har haft en tendens att göra.

Sugen på småttingar

Träffade ett helt gäng häromda´n. Fyra snygga morsor med sina sötnosar vid sidan:)
Hade resväskan varit större, så...
 
Här väntar de på att få gå ut o busa:)
 
Ja, ibland blir man grymt sugen på att betäcka ngt av stona, kanske Q någongång i framtiden.....

Dressyrlektion

Tog med mina nya kunskaper till lektionen på Quatra idag:) Hade förhoppningar om att det skulle märkas, och när jag tittade i spegeln såg jag ut att sitta lite bättre, men tyvärr räckte inte det.
Q är som många hästar från Irland inte så välutbildad i dressyr, hon kan inte skänkelvikning, ryggning etc. Det enda hon kan är skritt, trav och galopp (dock går hon på tygeln, vilka inte alla gör). Min dressyrtränare satt upp o red henne o hon hade inte insett hur lite hon kunde (Q o jag hade lyckats lura henne, haha). Så Q fick jobba lite xtra idag. Jag satt upp efter att Annsofie ridit henne o då kändes hon redan mkt finare.
Här red jag på pelham, men det har jag slutat med.
 
När jag rider dressyr kör jag med vanligt tredelat, i terräng på gags och hoppning har jag inte hittat ngt optimalt. Provat med bägge ovanstående, men e inte nöjd. Kanske testar Mickis med 2 bettringar imorgon.

Vad hästen har med i bagaget

Igår var jag ju i Tyskland o red dressyr (o nu e jag hemma i regniga Sverige). Noterade en sak som är ganska intressant. Alla deras hästar var födda eller inridna på ridcentret, och de var verkligen lugna och harmoniska.
Jag har ju köpt alla möjliga hästar med väldig brokig bakgrund. Och vad jag noterat är att de jag har köpt direkt från uppfödaren eller som bara varit hos proffs, är mkt lugnare, trevligare att hantera och ganska okomplicerade.
Men de som ridits eller hanterats av amatörer ofta har den ena eller andra avarten som är mkt svår att få bort.
Kan vara värt att tänka på när man köper häst.
T ex Lito är så lätt att ha att göra med, lättsam på alla vis:) Ja trygg helt enkelt.

Ny dressyrtränare

Det e alltid kul o lärorikt att prova en ny tränare. Olika tränare fokuserar på olika saker. Vissa på hur hästen arbetar o andra på sitsen och inverkan från ryttaren. Ibland kan jag uppleva att om man rider länge för samma tränare så vänjer den sig vid ens brister o orkar helt enkelt inte tjata om samma sak för miljonte gången...(vilket jag förstår).
Då kan det vara bra med en ny tränare som verkligen tror att man kan förbättra sig;)
 
Jag tränar för Alexandra i Tyskland på en PRE hingst = supergo
 
Här försöker vi oss på en piaff. Saknas lite energi..
 
Hit bara måste jag återvända, det är ett nytt ställe för Häst & sport Resors ryttare:) Rekommenderas varmt.
 
 
 

Dressyr

 

Nu ska jag satsa på dressyr o banhoppning.Tar det stegvis, quattra är inte så välutbildad när det gäller sidförande hjälper. Kan tex inte skänkelvikning....Så LA är för svårt än så länge. Så nu blir det LB:3 nästa helg. Jag som egentligen inte gillar dressyrtävlingar ska ut på en "riktig" sån, undrar om jag borde ha en tjusig grej i halsen o runt håret!? Får man högre poäng om, man ser lite proffsig ut?

Undrar oxå om man borde ha sammetshjälm, denna hjälm kanske e för hoppinriktad?
 
Har faktiskt beställt ett par vita ridbyxor, men de kommer inte förrän i november...
 
 
 
 
 

Massor av hästkrafter

Har susat runt nu i Moseldalen med vet inte hur många hästkrafter under motorhuven. Här finns fantastisk natur att rida i, ska besöka ett långrittställe här o sen ett dressyrcenter oxå.
Vi gjorde en avstickare till en racingbana för att se vad bilen gick för, haha.
Men om jag ska vara riktigt ärlig så föredrar jag den äkta varan (såklart)..
.
 
Ja det gick undan på banan, som snabbast 220 km /h. Jag satt bredvid o höll andan....

Min airsafe väst

Har sen den kom funderat på denna uppblåsbara säkerhetsväst. Har känt mig lite osäker om den kunde lösa ut o skrämma hästen, ellr om den skulle vara klumpig eller om den över huvud taget fungerade.
Gick in på en hemsida o såg en försäljningsvideo om västen då en häst gick omkull och hamnade på ryttaren. Den var hmsk, man såg inte om ryttaren klarade sig men jag antog det då det ju var en reklmvideo.
Jag köpte västen direkt, 6000:- är en billig livförsäkring.
Noterade sen på tävlingen att den enda (som jag såg) som hade en sån väst i min klass var Maria Bredberg (som ju är en profesionell elitryttare). Hon berättade för mig att hade hon inte haft den västen på en viss tävling hade hon inte stått här bredvid mig... = uhhh, jag fick kalla kårar när hon sa det.
 

nemo - loved not forgotten


petra
Har du helt å hållet glömt bort nemo och att jobba upp honom? Väldigt lite om honom :/
 
Hej Petra, sant! känner mig nästan som en svikare när jag bara skriver om quatra. men storplutten måste ha vrickat sig ihagen, för plötsligt en dag var han rejält halt. Så han har fått flytta till den ngt mindre o framför allt lugnare stohagen för tillfriskning. Har gått på skrittbandet varje dag. Innan jag åkte longerade vi honom o han var bara pyttehalt i höger varv.så Rosanna ska börja rida honom lite lugnt på rakt spår nu då jag e borta.
För ngn månad sen tränade ros honom i botkyrka och han hoppade * kombinationer utan att tveka, trots att han inte hoppat terräng på nästan ett år:)
 
Om man bara fick till dressyren skulle han kunna gå riktigt långt i fälttävlan.
 
 

På väg mot nya äventyr

Nu sitter jag i en liten racerbil på väg till Tyskland o nya dressyräventyr:)
Ska verkligen föröka komma över en dator så jag kan skriva på vägen.
Stor kram till er alla.
 
Kommer att sakna den häs sötnosen. Mickis har lovat att ta hand om henne.

Fälttävlan

E så sugen på att tävla igen. men när jag kollade i TDB så fanns det ingen som jag kunde va med på förrän nästa år. Inte äns i Skåne.
Får väl försöka tävla lite dressyr o hoppning (behövs verkligen).
 
 


Hon ser alltid så glad ut, vilken tur jag har som hittat denna pärla:) Finns inget surt i detta sto.

Rolig krönika

Läste en liten rolig krönika i morse.
Den avslutades med "Ju mer jag lär känna olika människor destor mer gillar jag hundar". = Hu´vét på spiken.
Finns det ngn gulligare än en mjuk hundnos...
Bara äälskar denna bild, den e värd en repris

E man trög eller...

Det har gått lite vilt till i stallet på sistone. Qubbe gillar inte alls Cillen utan har retat sig på om han står för nära. Så han har sparkat i väggen rakt genom, nästan ut genom väggen...
Har spikat på lite provisoriskt, men idag gjorde vi det ordentligt.
Funderade på om jag skulle sätta upp ngt i taket så han inte skulle tycka att det var så kul att sparka.
"Kan du inte flytta honom, tyckte Jeanette på kontoret". Tänk att jag inte kommit på denna superenkla lösning själv....ibland blir man så insöad.
Så nu fick Ture o Cillen byta plats, hoppas att det blir lugnt nu.
Tänk att denna supergoa häst kan tycka såå illa om snälla Cillen, men han gillar ju Ture, så hoppas...

Go hästskötare

Var o tävlade i helgen. Gick över förväntan:)
Inledde med dressyr. Min hästskötare / tränare Rosanna sa att jag skulle låtsas att jag var en av OS ryttarna på teve.
 
Haha lyckades inte riktigt.
 
Men är jätteglad över mina 64% (=54 straff). Q var super och vi fick ganska många 7:or (=bättre än vad jag brukar få). Tycker själv att jag lyckades sitta bättre, har en förmåga att sitta o spana in hästens hals.
 

Tycker att hon ser riktigt spänstig och elegant ut.
 
Sen var det hoppning. Rosanna försökt å mig att stoppa in ett xtra galoppsprång före hindren. Brukar skjuta iväg hästen aldeles för tidigt.
Detta kunde hon inte fixa till, så jag är inte nöjd med hoppningen. Hästen e ju världens snällaste så hon hoppade 0:a. Fick dock 6 tidsfel då jag tog ut vägarna för mkt. Behöver verkligen träna på att coola ner mig.
 
Sista etappen är ju terrängen = det roligaste. Detta var ju vår första tävling så jag visste inte hur hon skulle reagera på att vara ensam på banan. Det var 15 hinder.
 

Hon var klockren, flög över alla hinder och det var såå roligt = underbara häst.
 
Vi fick 0 hinderfel och 0,4 tidsstraff.  Slutade på en 7:e plats (= 9 st. placerade). Shit va´kul. Fälttävlan e verkligen min gren (och Quatras).
 

Världens bästa hästskötare = glad, positiv o gullig:)
 
Jag, Q och Ros hade en mkt trevlig dag, den ska jag leva på länge.
 
 
 
 
 
 
 

Längd på stigläder

Jag har ju väldigt långa ben, vilka många tror är jättebra när man rider dressyr. Men hur bra är det när skänklarna är nedanför magen eller man river hindren med ett utfladdrande ben...
Jag har alltid tyckt att det är så proffsigt när dressyrryttare har superlånga stigläder, sitter med nästan raka ben. Idag sa min dressyrtränare att detta gällde för 20 (oj) år sen. Nu hissar man gärna upp lädren så att man har bättre kontakt med hästen.
Jag som hade funderat på att länga mina läder (för att försöka imponera på dressyrdomarna) tog nu upp ett hål istället.
 
Hade jag haft långa dressyrläder här hade benen hamnat 1 dm under magen, så sporrar e ju ganska överflödiga.

Sugen på USA

Håller på med texten till Ridresekatalogen 2013. Skrev precis om vårt nya hoppcenter i Memphis. Där är det varmt året runt, jag älskar värme och fasar redan för kylan och all snö som kommer komma aldeles för snabbt.
Ska nog åka dit i november....lämna alla snösulor o broddar till mina kära barn (snällt va!)
 
Ska försöka att inte lämna kvar hindren på ridbanan innan jag åker, haha.

Dressyrlektion

Nu ska jag iväg på dressyrlektion på Quattra. Försökte träna själv på ridbanan igår, men var totalt omotiverad. Bara red runt och fixade lite utan att fokusera och rida ordentligt. Retade mig på att det var hinder överallt (som jag själv varit med o ställt dit) och tyckte att det gick allmänt dåligt....
Kom inte ihåg dressyrprogrammet heller trots att jag brukar repetera det inan jag somnar (= väldigt effektivt sätt att somna på, brukar snarka in redan vid första mellantraven...)
Det blir nog bättre när ngn är på mig o säger vad jag ska göra.
 
Idag ska jag fokusera på att spänna magmusklerna och komma ner i sadeln (+upp med blicken).
 

Bevis

Här är beviset på att jag trots piss väder lyckades ta mig runt tjejmilen.
Är faktiskt supernöjd, då jag slog min tid från förra året och sprang på 55 min:)

Ponnytiden (inte) slut

Vi kunde inte hålla oss ifrån alla små sötnosar. Så nu går det en liten vit snygging i hagen:)
Cillen blev såå glad när han fick en kompis:)
 
Nya ponnyn heter Ben och är Nockes nya ägares C-ponny. Rosanna ska rida och tävla den samtidigt som han är till salu. Så är det ngn som letar C-ponny är det bara att hojta till. Han verkar supergo´.

Tjejmilen

Idag ska jag springa tjejmilen, hoppas att jag inte får håll el blir alltför trött. Ja, man e ju inte ensam precis = 32 000 tjejer har anmält sig, så det är värsta folkfest.
 
Här sprang jag förra året, var faktiskt sjukt kul (när man äntligen kom i mål alltså).

RSS 2.0