Perfekt för dressyrälskare

Är så glad över denna dressyrpärla i estland strax utanför Tallinn. Det är tre tjejer som brinner för dressyr som driver herrgården och ridcentret.
Det är litet och personligt. De tar bara emot 4 gäster och alla får privatlektioner (ngn gång kan man vara två).
Två av tjejerna är Grand Prix ryttare + dressyrdomare. Den ena instruktören Marika som är mitt i sin dressyrkarriär tävlar aktivt internationellt. Ska tävla på Helsinki Horse Show om några veckor.
+ hon har tränat och utbildat sig hos Kyra Kyrklund.


Jag fick rida två skolhästar en 7-åring och en 9-åring och fick en hel del bra tips angående min sits.

Dessa liknelser kommer jag nog inte glömma.

1. Kontakten med hästens mun, speciellt yttertygeln,  kan liknas vid ett bilbälte. Det ska var mjuk elastisk kontakt. Fastnar, el hänger sig hästen i tygeln, så får man lirka loss den (precis som när bältet fastnar) med mer eftergift än dragande.
2. Bra att tänka att man har en tyngd i sin armbåge, så att man inte spänner axlarna.
3. Tummen ska ju var ovanpå tygeln, men trycker man för hårt så spänner man nacken.

Jag älskar att få så´na här liknelser för de stannar kvar i minnet.



Tips för dig (+ mig) med taskig hållning. Förr fick jag alltid kritik för att jag var för kutryggig då jag red. Men så köpte jag dessa band i en butik för sjukgymnastik grejor. De drar bak axlarna och fungerar super ( får dock träningsvärk i bröstmusklerna efteråt). De syns inte när jag har en tröja över.


Halt häst

Anonym om Estland - Wow:
har en liten fråga som du kanske möjligtvis kunde svara på, du som är så duktig och har mycket erfarenhet av hästar! :)
Det är så att min häst helt plötsligt blev halt en dag, det har nu gått 3 dagar och hon är fortf halt. Hon är inte varm i något ben eller svullen någonstans. Undrar du då kanske har någon aning om vad det kan vara? :/ Hon har några små bullar uppe på ryggen, ungefär som bromsbett vid sidan av ryggraden. Vet inte om det kan vara sadeln då hon hade padd på den förrut men jag har nu tagit bort den om det skulle vara så att hon har vuxit ur den. Kan dom sakerna ha något med varande att göra? Hon haltar när man springer med henne utan sadel eller ryttare på med :/

Svar: Knölarna på ryggen är antagligen sk sadelknutor, det kan var sadeln men oxå foderomställning. Tror inte att det är orsaken till hältan. Hältan kan ju ha många orsaker, hon kan ha vrickat till sig i hagen, el det kan vara en hovböld (brukar då ha puls i hoven) eller så har hon en inflammation i ngn led (=det vanligaste). Det är inte alltid som hästen är svullen el varm trots att den är halt. Jag skulle kolla henne varje dag men avvakta ett par dagar. Om hon fortfarande är halt skulle jag åka in och undersöka henne på klinik. De kan ju även känna igenom ryggen + bedöva bort olika leder så att man kan se exakt var hon är halt + ev behandla henne. Lycka till.

Vinnare - tävling min bästa sommarbild

Grattis Linnea Eriksson, du vann tävlingen, min bästa sommarbild och ett presentkort på 500:- till en ridresa med Häst & Sport Resor.



Det ser verkligen ut som om dessa hästar mår bra på en härlig sommaräng.

Följande bidrag var oxå jättefina. Tack.



Amanda Özec har tagit detta härliga foto. Vilket fint ljus.



Snacka om fin sommarbild, längtar redan tillbaka. Anna Sundin har skickat in denna härliga bild.



Denna fina bild från Isabelle  gör mig glad, vilken mysig sommarkram.



Perfekt avsvalkning en varm sommardag. Lovisa Kanfalk Gustavsson har tagit fotot på sin söta shetlandsponny Cox.



Denna häst vill vara riktigt nära. Kul foto taget av Cherie Mårtensson.



En bild från galoppbanan i England som vi fick besöka på rid och språkläger i Yorkshire :)
 
Taget av Sophia Andersson.




Kanske inte en häst men går ju bra att rida på. Inga Bjerre Pedersen har tagit detta mysiga semesterfoto.

Tack alla som skickat in så fina bilder.


Hemma igen

Hemma och trött efter resan. Flygluften måste ta på krafterna. Lovar att publicera sommarfoto vinnarna imorgon + berätta mer om dressyren i Estland.
Kram + sov gott



En annan som är trött och sliten.

Estland - Wow

Har det jättebra här i Estland. Fick en privatlektion pa en mkt trevlig häst. Han var pigg och gjorde sitt bäst för att första vad jag ville.

 

Här bor jag i en läcker herrgard med tre meter i takhöjd och stora fina rum.

Flygfoto över herrgarden.

En bit av ridhuset,



Imorgon bitti bjuds det pa en till privatlektion = ser fram emot det.

Nu ska jag sova gott efter en mkt god middag, god natt.


Estland

Nu flyger jag iväg till Tallin, alltid lika kul att besöka ett nytt ridcenter. Ska bo på en herrgård och rida Grand Prix hästar. Berättar mer sen.



Kommer att sakna mina 10 små valpar.

Tyst som i kyrkan

Vad det är lugnt och skönt vid fodring nu. jag tror knappt att det är sant, men Zazou sparkar inte i väggen längre.
Jag blev ju som sagt rekommenderad på kliniken att sätta ett litet hundstryphalsband runt hennes karled så att det skulle skramla när hon sparkade. Kedjan väger inte många gram, så det gör inte ont när hon sparkar, utan skramlar bara till.
Jag tänkte, att det var värt att pröva men trodde inte att det skulle fungera. Hon ser fortfarande sur ut men viftar med huvudet istället för att sparka. Jag har tyvärr hört vad som kan hända med hästar som sparkar igenom väggen, så jag var ju väldigt orolig för att Zazou skulle skada sig en dag.
Nu vet jag ju inte vad som händer om vi tar av kedjan, då kanske hon börjar igen.... Hon får ha den en vecka så kanske det blir en god vana, att inte sparka.


Foto Mikaela Zimdahl.

Skol DM - here we come

Ja, vi vann inget DM täcke vare sig i det individuella DM-et el Lag DM, så nu försöker vi med skol DM, skam den som ger sig.
Och denna gång är vi faktiskt fyra som är med (mot det vanliga tre , detta år), så nu har vi större chans.
Ja, vi har några DM -täcken hemma (faktiskt), men de är för B och C ponny (så det var några år sen vi vann) så ett för D-ponny skulle sitta fint. + att de har bytt till mörkblå färg, väldigt snyggt.

Ja, vi gör vårt bästa som vanligt.




med i transporten är Rosanna med Pemsan

+ Liza med Quattro.

Arbeta sig själv & hästen i igångssättning

Jag + Mickis håler ju på att sätta igång Ture (Häst & Sport Resor Saturnus) efter hans gaffelbandsskada. Och då ska vi skritta honom först i 40 min. i 2 veckor. Trist kan man tycka, men man kan faktiskt utveckla både sin egen känsla för ridning och stärka upp hästen i skritt.
Vi rider honom på rakt spår (=grusväg) i skogen. Jag börjar med att känna efter om jag sitter korrekt och jämnt över honom på långa tyglar. Följer med i hans rörelser och koncentrerar mig på att känna vilket ben han sätter ner (utan att titta) och hur min kropp rör sig i takt med honom.
Sen tar jag tyglarna och noterar om det ändrar ngt, har en känsla av att Ture går lite snett, bestämmer sen vilken yttertygel (varv) jag tränar och fokuserar på att han ska gå avslappnat på den tygeln. Gör han inte det hjälper jag till med att gå i en svag öppna.
Byter yttertygel och gör samma sak. Så även på rakt spår kan jag känna att han är sämre (sparar sig) i höger varv.
Tränar sen på att göra skänkelvikning (3-4 steg) åt vart håll utan att använda tyglar och skänklar så mkt. Försöker att trycka ner inre sittbenet bara (måste dock använda lite tygel och lätt skänkel ibland oxå).
Detta är faktiskt jättekul, han är så lyhörd och känslig och förhoppningsvis blir jag det oxå...
Ska sen göra samma i trav då vi får börja trava.

Detta kan göra att det känns mer meningsfullt att rida igång en skadad häst.



En mysigare pussgurka är svårt att hitta.

Dagens tävling

Ja, upp tidigt (som vanligt på söndagar...) och iväg till Strömsholm, bara 2,5 timme (=perfekt dagsutflykt!? ).
Zazou var ganska orolig, så det svajade lite i transporten (kanske efter båtfärden).
De hade bytt underlag, så det såg ut som värsta söderhavsstrand, ljust, lagom hårt o sviktande.
Zazou var 0:a i 120 och hade ett ner i 130 cm. Blev placerad i bägge klasser :)



Hemma igen släppte vi ut den nya prickiga ponnyn med Nocke. Nocke verkade helt förstenad / förvånad, denna tuffe ponny var mållös. Hade nog aldrig sett en pippi långstrump häst förut. Prickiga ponnyn Tusse var supersöt, gjorde caprioler och rejsade runt, men fick ingen uppbackning från Nocke.

Lippizanaren gjorde levader (skulle säkert platsat i spanska ridskolan) i boxen och var inte helt nöjd, men hon lugnar sig säkert, när hon vant sig vid den nya miljön.

Ska snart ner o kolla att allt är ok i stallet. Sitter faktiskt på Häst & Sport Resors kontor som är sammanbyggt med stallet. Så jag hör att det är lugnt. Måste jobba ikapp lite då jag varit borta mkt med hästarna.

Strömsholm imorgon

Imorgon är det Zazou som ska tävla. Hon hoppar 120 cm och om det känns bra 130 oxå. Är hon 0:a där är hon kvalad till Breeders. Ja, vi får se, allt kan hända.



Första inomhustävlingen efter utesäsongen, hoppas att hon inte har ngt emot det.

1 åkte och 2 kom

Karolin var här och provred Joey för andra gången. Det gick jättebra, hon red honom mjukt och fint. De passar j-bra ihop. Ska bli kul att träffa dem ute på tävlingsbanorna i framtiden.

Samtidigt kom våra två nya inackorderingar. En supersöt prickig C-ponny och en fin lippizanerkorsning. Hoppas att de kommer att trivas här.

Så en åkte = snyft och två kom = kul. De får två dagar att vänja sig vid sitt nya stall och sen får de träffa sina nya kompisar.


Fotograf Mikaela Zimdahl

Zazou gnäggade och var j-ledsen när Joey åkte. Hoppas att hon blir lika bra kompis med Hexxa.

Första tävling

Alma om Höstnyheter:

Hej, du uppdaterar verkligen bra :D
Men jag ska debutera lokalt med min c ponny den 23 oktober lokalt och jag har inte heller varit ute lokalt innan så det är mycket nytt och nervöst är det också (har såklart lincens, grönt kort, mätintyg, vaccinationspapper..).
Finns det något extra viktigt jag ska tänka på och vilken bedömning går A:0/A:0 i? Jag är ingen höjdare på TR ;)
Tänkte att det är bra att fråga dig som är ute såmycket :D

Svar: Tack så jättemkt :)
Bedömningen är att det är omhoppning direkt. Dvs är du 0:a i grunden så fortsätter du direkt till omhoppning.
Tips: Var ute i god tid, blir extra nervöst om man är sen oxå, gå runt med ponnyn en liten stund när du är inne på banan, så att den får gå förbi ev läskiga hinder. Försök sen att intala dig att du och ponnyn kan det här + det är inte så stor skillnad mellan klubbtävling och lokal tävling. + när du sen har hoppat runt (oavsett hur det går) så har du gjort det och då blir det mindre nervöst nästa gång. + glöm inte att komma ihåg det som gick bra. Alltid är det några språng som blir bra och det är känslan i de sprången du ska ha med dig till nästa tävling.
Jag bli oxå nervös, men det blir faktiskt bättre för varje gång man tävlar. Lycka till :)

Det här var min första fälttävlan på Bojen. De hade flyttat dressyren in i ridhuset. Bojen hade nog aldrig varit i ett ridhus tidigare och var livrädd, så det gick superdåligt. I terrängen var han dock toppen.


Sparkande häst - igen

Ann Onym om Sparkande häst forts.:
Oj nu blev jag ohejdat nyfiken! Kan det funka på "grävande" framben också? Berätta mer om hur det ska fungera och ta gärna en bild när det sitter på..
Hej Ann, så här ser det ut. Enligt hovslagaren skulle det fungera med frambenen oxå. Var precis ute o nattade hästarna och hon sparkade mkt mindre än normalt. Hoppas... återkommer med ny rapport imorgon efter morgonutfodringen.




Kedjan är väldigt lätt, så frågan är om hon tycker att det är obehagligt nog.....

Höstnyheter

Smet iväg till en bra ridsportaffär idag för att kolla in om det fanns några snygga höstplagg.
Hittade  denna snygga kofta från PK.



Den kostade 900:-. Kände mig lite snål så jag köpte den inte (men kanske gör det senare).

Drömjobb :)

 theres om Bra morgon:
Hej!

Har läst Mickis blogg länge och nu även fått nos på din. Är så fascinerad av ditt jobb och liv, verkar helt klart vara drömlivet.

Hur har du utbildat dig/jobbat dig till jobbet du har nu på häst&sport resor? Tror du jag kan få ett liknande jobb i framtiden?

Svar: Vad kul :) Vad glad jag blir :)
Jag provade på massor av jobb när jag var ung. Jobbade bl.a som kryssningsvärdinna på fartyg + avancerade till ekonomiansvarig där. Åkte oxå till England och jobbade + pluggade spanska i Spanien + jobbade i Panama och hyrde ut bilar. 
Men sen så blev jag lite seriös och utbildade mig till civilekonom på Handelshögskolan i Sthlm = superjobbigt (+ tråkigt) men värt besväret.
Jobbade sen ett tag på H&M på inköpsavdelningen, tröttnade på alla modetjejer och fick jobb på IBM (=dataföretag), tröttnade på det tekniska i datorerna och startade eget = Häst & Sport Resor.
Först tänkte jag att det här gör jag ett tag. Men ett tag har nu blivit 16 år (tiden går fort när man har kul). Nu är det drömjobbet för mig då jag kan kombinera det med alla hästarna + älskar ridresor och att tala om dem.
Självklart kan du få ett liknade jobb, det är bara att bestämma dig + kämpa för det. Vill man ngt tillräckligt mkt så går det. Tips är dock att du skaffar dig en bra (gärna bred) utbildning så har du mkt större valmöjligheter. Lycka till :)



Den glamorösa sidan av jobbet var jaktbalen på Irland, det är MKT sällan som jag har långklänning på en ridresa.

Bra morgon

Igår var det en ski...morgon, med stökigt valprum, soppatorsk och stress. Idag var det en härlig morgon , med underbart söta valpar, glada goa hästar och trevliga kommentarer på bloggen.
Kan det vara för att det är fredag!?

Imorgon kommer det 2 nya inackorderingar = kul. Så idag ska jag fixa iordning, hyllor etc så det finns plats för deras saker. Visst är det fascinenade vilken mängd av prylar man samlar på sig till varje häst.



Tänk vad mysigt det är med hästar.

Sparkande häst forts.

Som jag nämnt förut så är vår fantastiska Zazou MKT mån om att hennes boxgrannar vet att de inte ska försöka ta hennes mat. Att det finns en boxvägg mellan henne och hennes hungriga granne bryr hon sig inte om. Utan alltid vid matdax sparkar hon allt vad hon kan i väggen.

Jag har fått tips om gummimattor som jag även beställt hem. Men jag funderar på att prova ett annat tips först, speciellt när tom hovslagaren såg att högerhoven (=sparkhoven) såg annorlunda ut.

Har köpt detta idag:

och


Nu ska jag sätta kedjan runt läderhalsbandet och sätta det på Zazous ena karled.
Sen ska hon enligt tipsaren aldrig sparka mer.



Fotograf: Mikaela Zimdahl

Undrar om det går att överlista denna klipska dam!?


Estland

Ja, det blev en liten resa redan nästa vecka. Åker redan tisdag-onsdag och provrider= spännande. Tänk att det alltid är lika roligt att besöka ett nytt ridcenter (speciellt utomlands). Ska försöka blogga på plats nästa vecka.



Det här läckra stället har vi redan i vårt program med ridresor.

Men detta nya ställe skiljer sig mkt ridmässigt, så de kommer inte att konkurrera.

Soppatorsk :(

Första dagen denna vecka som jag susar iväg utan hästtranport, känns nästan tomt. Ingen stor grå vägg i backspegeln.

Ja, lämnade i varje fall in bilen på service och fick låna en pytteliten röd bil. Åkte glatt hemåt igen, såg att det blinkade en liten plutt vid bensinmätaren, men tänkte att jag kör tills det lyser en lampa. Men döm om min förvåning då bilen efter bara några mil gick långsammare och långsammare..... för att till slut bara dö. Pust!

Det var bara att traska iväg och köpa en reservdunk + lite bensin.



Träffade som tur var en kompis på macken som kunde skjutsa mig tillbaka till "nyckelpigan".


Ressugen?

Känner hur suget på en ny ridresa börjar komma. Tror att det beror på att det börjar bli mörkt, kallt och blött. I morse var det bara 2 + C.
Sommaren var ju så fantastiskt fin så då var det bara skönt att vara hemma.
Är just nu sugen på Jordanien (har bokat flyg) och Egypten (=varm o skönt + jag har inte varit där).



Här är Tina från Åkerberga som anordnar ridresor i Costa Rica.


Vart skulle ni vilja resa i höst eller vinter?

Tappskor - tips

Min ritt med Ture igår blev en promenad (igen) då han hade tappat en sko. Så nu är det bara att förbereda sig på denna leriga tappskoperiod.
Tips för dig som har samma problem: spara ett set av din hästs skor. Får du en tappsko da´n innan en tävling el på tävlingen så är det ganska lätt att hitta ngn som kan slå på skon om du har en färdigriktad sko. Det är inte alltid hovslagare har med sig skor. Det har hjälpt oss flera ggr.



Häst & Sport Resor Saturnus på Scandinavium (känns länge sen ), men det är ju bar förra året.

Sista klinikbesöket (denna vecka)

Zazou skötte sig utmärkt hos hovslagaren. Hon tyckte inte att vi skulle sko henne annorlunda som en equiterapeft hade sagt. Denna hovslagare jobbar just med att korrigera hästar + sjukbeslag , så jag litar på henne (tyvärr är det väldigt dyrt, 2700:- förra skoningen), annars så skulle jag gärna åka dit med fler hästar.
Nocke som t.ex får upprepade kotledsinflammationer ska jag dock ta dit en gång, så jag kan vidarbefodra hennes tips till min ordinarie hovis.

Pratade med prins Siddhart Singh på hemvägen, han har varit här i Sverige på beök i 2 veckor och ska nu åka tillbaka till sitt maharadjepalats  i Rajasthan, åh vilken härlig indienritt jag hade i januari.



Här är inne i hans palats / hotell, vilken superb mat vi bjöds på.

Här är Siddhart själv på sin maffiga hingst + hans (ngt feta) labrador.



Denna vackra häst red jag en dag = fantastiskt :)


Hösten är här

Det är nu man ska njuta av de vackra höstfärgerna. Men vad gör man när det redan är mörkt efter middagen. Ska ut på Ture ikväll och han är ju mörkrädd, så det är bara att hoppas att vi inte möter några älgar. För då lär man väl flyga av (som Mickis gjorde i förra veckan).



Fotograf Mikaela Zimdahl

Irland

Funderar på att åka till Irland nästa helg och besöka ett nytt ridcenter, Vem vet kanske ramlar över ngn intressant häst oxå....!? Vi ska i så fall besöka stallet där Joey kommer ifrån.

På Ballinasloe horsefair säljer de ju allt möjligt oxå.

 

Tror ni denna sötnos kan var ngt att satsa på?

 


Trist

Blev lite besviken idag. Nocke är fortfarande halt. Inte intialt el vid longering, men ganska mkt reaktion vid böjprov. Så han blev behandlad igen.
Blir nog inget mer tävlande i år :(



Men han är otrolig denna ponny, alltid snäll och positiv till jobb. kunde man förstora honom ett par decimeter så skulle han vara perfekt för mig :) 

Mugg

Amanda om SJUK vecka - nästa vecka:
Du skrev tidigare att era hästar har haft mugg, hur gör ni då? Pillar ni bort ruvorna? Vad tvättar ni med? Min häst har fått ganska mycket mugg och jag behöver lite råd hur jag ska hantera det då jag inte har erfarenhet av det sedan tidigare..

Svar. Vi har provat med alla möjliga kurer och nu har jag kommit på att detta är bäst.
1. Spola av och tvätta med t.ex hibiscrub (el lactacyd). Ta inte bort skorporna utan tvätta försiktigt.
2. Blötlägg (varmt vatten)
Animalintex, ta bort plasten och sätt på över alla muggsåren. Linda med självhäftande linda.
3. Låt den sitta på över natten. Ta bort den på morgonen.
4. Smörj in med alcogel.

Detta fick vi göra i tre nätter på Pemsan. Sen var hon jättefin och sen smörjde vi bara in med alcogel.
Lycka till + berätta gärna om det fungerade på din häst :)



Lycka är en snäll häst :)

Byta stall

Nina om Fin ponny:
Tänkte hör om du har några tips ang att släppa ihop nya hästar med varandra? flyttar nämligen min häst på fredag och kommer till nya stället på kvällen och då får hon stå inne i boxen direkt.

Hur tycker du man ska göra på lördags morgonen vid ihopsläppet?
Det är sammanlagt 5 hästar i detta stall. 4st ston och en valacksponny. Stor yta i hagen så de kan springa.

Svar: Hej Nina, det är alltid stor skaderisk vid ihopsläppning av nya hästar så jag förstår att du funderar på vad som är bäst. Vi har faktiskt 2 nya inackorderingar som kommer hit på lördag så det är aktuellt för oss oxå.
Det är bra att  din häst får stå inne en natt så hon inte luktar alltför annorlunda. Jag brukar sen ha hästen i en egen hage bredvid den stora hagen i ett par dagar, så att de vänjer sig på håll. Sen kan det bero på om man har ngn väldigt dominant häst i flocken så kan man ta ut den när man släpper in den nya hästen och kanske rida ut ihop med den hästen så att dem har en chans att vänja sig lite vid varandra.
Sen lägger jag i varje fall ut extra mkt hö i hagen i många högar så att den nya hästen får gå runt lite i lugn och ro och inte blir jagad direkt. Det är ju jättebra att det är en stor hage.
Sen är det bara att hålla tummarna. Det är ju väldigt olika vad som händer. Ibland så blir alla kompisar direkt och ibland är det ett himla liv.
Lycka till.



Härligt att se hästarna röra sig i flock i stora hagar.

Fin ponny

Var på Solvalla och besiktigade Joey, veterinären tyckte att han verkligen var en mkt fin ponny.
Han trivs så bra hos oss så det blir lite sorgligt när han åker till nya ägare.
Han var helt felfri, inte en enda anmärkning.



Och hoppa kan han verkligen.

Aj

Nu har valparna blivit 5 veckor så jag skulle lite snabbt göra en gräshage åt dem ute på tomten. Tänkte binda fast en grind med rep. När jag sen skulle klippa av repet, shit.... klippte jag av en bit av ena pekfingret. Gick lätt, blev lite smått chockad då blodet började strömma. men vad gör man inte för 10 små valpar!?



Fotograf Mikaela Zimdahl

Gäsp, är du klar snart matte, lite blod gör väl inte så mkt....


SJUK vecka - nästa vecka

Nästa vecka är hästklinikernas vecka!
Måndag: besiktning av Joey på Solvalla
Tisdag: Mälarkliniken, återbesök Nocke
Onsdag: Sko Zazou på ATG kliniken
Snacka om
sjukt.
Torsdag: Bildoktorn Pajeron (=servning)
Fredag: Jobba (gäller att jobba hårt då....!?)

ja,ja , som tur var är denna vecka unik.



Lite rosa piggar alltid upp i allt elände.....

DM igen

Ja, det blev ingen superdag idag heller. Vi var ju bara tre i laget så vi hade oddsen emot oss från början. Förstår inte vart alla gulliga B-ponnisar tagit vägen. Ångrar att jag inte har ngn liten sladdis.
Så vi kom först från botten, dvs sist.... hrm. ja ngn måste ju hamna där oxå.



Pemsan fick ett nerslag i lagklassen, annars superfin.





Bockande häst

Hej Viveca!

Nu tänkte jag fråga dig en fråga som egentligen inte har med inlägget att göra, hoppas det går bra :) Jo det är såhär att jag har nyss köpt ny häst. En 8-åriga valack med jättemycket kapacitet som har gått 125 som unghäst, han är totalt cool och helt trygg med sig själv. Jag hade svaga aningar om när jag köpte honom att han kan bocka lite men inte att det var så mycket som han faktiskt gör det nu. Om det är en kombination med spänningar för att han är på nytt ställe(ca 2 veckor) fast att hela han utstrålar ett stort lugn, eller om han alltid har hållt på såhär och fått bestämt över dom som hade honom innan(och att det bla var därför dom sålde honom). Han vill gärna bestämma, blir inte upprörd eller arg när man säger till honom utan han vill alltid väldigt mycket. Han gör det mest vid galoppfattningar, alltså han backar mot skänkeln, man säger till och han sparkar mot eller så bockar han. Sadlen ligger bra på honom, hon jag står hos har stor erfarenhet på sadlar och den ligger bra, han ömmar ingenting i ryggen. Jag åkte av för 3e gången rejält häromdagen men vill bara upp igen och kämpa med att få honom att sluta, igår red en annan tjej åt mig för att han behöver gå då han har mycket energi. Även hon åkte i backen. Man blir inte rädd bara jäkligt besviken och förbannad på honom. Hoppas du har fått en skaplig bild av mitt problem. Undrar nu om du har erfarenhet av liknande problem och i så fall har du några tips till mig?

Kram Alexandra

Svar: Hej Alexandra, Vad jobbigt när du har fått en ny fin häst och bara vill vara ute och ha roligt. Om det hänt mig så skulle jag försökt forska i hur han varit tidigare. Om han haft erfarna ryttare och hur det gått på tävling. Kommer det fram att han haft duktiga ryttare som också haft problem med att han slängde av så skulle jag överväga att reklamera hästen. Men har han varit ok med andra så kan han ju ev testa dig. Då skulle jag åka till ngn duktig tränare och be honom / henne rida hästen och själv se om det är ett ryttarfel eller om det är risk att hästen fortsätter att slänga av oavsett ryttare.
Om du får reda på att hästen betett sig så här tidigare + att din tränare inte heller rår på honom så borde förra ägaren ha upplyst dig om detta och du borde kunna lämna tillbaka honom (med tanke på att du haft honom så kort tid). Det är inte värt att skada sig, det finns så många hästar som inte slänger av en.
Lycka till :) jag vill jättegärna höra hur det går.
Kram Viveca

Tävlingsdagen

Upp supertidigt och sen åkte vi med 2 färjor (Vaxholm - Rindö och Rindö-Värmdö). Zazou gillade inte att åka båt. Det här är ju stabila gula bilfärjor, så jag förstår inte ens hur hon märkte att vi var ute på sjön. Men det gjorde hon, hela bilen gungade. Mickis och jag fick turas om att stå och klappa henne. Då blev hon lugn. Bra att vi har en transport utan bommar fram, för hade vi haft det så hade hon säkert försökt hoppa över dem.
Vi har ju hela väggar, typ som man har i bussar, så det finns ingenstans att fly.

110 cm var hon 0,0 men i 120 cm fick hon ett stopp (vet faktiskt inte varför). Synd för Maria och Josefin var 0:a, så en 0:a till och vi hade haft stor vinstchans. Men.... man vet ju aldrig med hästar ( det är det som gör det så spännande). Ja, vi kom 3:a i varje fall, TACK alla som höll tummarna :).


Josefin Enarsson, Mikaela Zimdahl och Maria Enarsson


Så nu är det bara att ladda om inför ponny DM = i morgon. Då är vi oxå bara 3 så det blir tufft. Klar skillnad om man kan räkna bort en, ofta är det ju alltid ngn som har en sämre dag.
Vi behöver inte gå upp lika tidigt för det är bara bilväg + närmare = skönt!

PS Håll gärna tummarna igen:)

Är du oxå vaken?

Go´morron, bara jag, Mickis, 10 valpar och Sassi är vakna (så det är med andra ord full fart direkt). Nu ska vi ner och väcka hästarna.



Önska zazou och Roslagens Rid & Körklubb lycka till!

DM-helg

Ja, nu är det helg och tävling igen (vad ska man annars göra? plantering av tulpanlökarna kan vänta!?).
I morgon är det lag DM häst. Zazou ska vara med. Vi ska åka med 2 färjor dit så det blir till att gå upp vääääldigt tidigt (som ni vet att jag älskar, morgonstund har guld i mund, vilken galning hittade på det???).

Mickis e nere i stallet och klipper henne (det går tydligen bättre än skoning = yipeee). Själv softar jag framför idol = trevligt.



God Natt (=sista inlägget för idag)


Kul på laserkliniken

För 2 veckor sen var jag på laserkliniken för att se om jag ev borde operera mina ögon. Optikern skaffade en lins till mitt högra öga för at ta bort ett brytningsfel. Den skulle göra så att jag blev mindre närsynt och kunde se bättre på dataskärmen. Jag skulle sen under 2 veckor utvärdera om det var värt en operation.

Så idag var jag där för att betämma om jag ville operera eller inte. Senast i morse tänkte jag på att det var skönt att inte behöva luta sig fram mot skärmen, utan jag såg bättre på håll. Bestämde mig i bilen in att det var nog värt en operation.

Både optikern och jag vred oss av skratt när det visade sig att linsen antagligen åkt ut redan första dagen. Här hade jag inbillat mig i 2 veckor att  jag såg bättre trots att jag inte ens hade ngn lins i....

Börjar förstå detta att människans tro kan försätta berg. Tror man på ngt så påverkar det resultatet (det är väl lite vad mental träning går ut på oxå.)

Ja, kul var det + nu ska jag få en ny lins om några dagar för att se om det hjälper på riktigt.


Jag och Yelverton på ridresa i Irland, det är inte bara på laserkliniken som man har kul...

Leta häst - svar

Hanna om Ordning och reda igen:
När ni letar ny häst kollar ni alla olika annonser (privat/försäljningsstall) eller kontakter?

Svar: Hej Hanna, vi gör lite av varje. Förr köpte jag många hästar från Irland genom mitt ridcenter i Galway. Nocke kommer därifrån. Men de senaste hästarna har vi köpt från privatpersoner i Sverige och försäljningsstall.
Mickis är sugen på att åka till Holland och kolla, men det blir ju lite pyssel med det.
Vi har åkt till Danmark och provridit oxå, var mkt nära att köpa ett sto där i julas.

Dressyrlektion för Maria Sjöblom på Jever (hon som rider), en tysk häst som jag importerade från vårt ridcenter i Tyskland.


Älsklingsridbyxor

Nina om Svar på lite frågor:

Hej, älskar att du uppdaterar din blogg så ofta! :D har du något tips på bra/hållbara ridbyxor? Vad tycker du är viktigast att man lägger pengar på (köper kvalitetsprodukt) när det gäller ens egen utrustning?
Ha det bra!


Hej Nina, Tack, vad glad jag blir :)

Helst vill jag (som alla andra) bara ha fina kvalitetskläder, men de är ju otroligt (=för) dyra. Så jag försöker satsa på att köpa dem när det är rea. Mina älsklingsridbyxor är Pikeur (tycker att det är det bästa märket, ser lika snygga ut efter många tvättar). De jag har nu är jeanslook och de kostar 1700:- (fy) men jag köpte dem för halva priset. De är snygga + sitter bra. Har även en pikeur fleecetröja som jag tvättat säkert 30 ggr och den ser likadan ut.

Har ibland (av ren snålhet) köpt billiga ridbyxor, men de har tappat formen väldigt snabbt + inte varit lika snygga.

Gillar även Kyra Kyrklunds ridbyxor.

Här har jag Pikeur fleecetröja, Kyra ridbyxor + tre torn ridstövlar. Allt är bekvämt och
håller länge. Så mitt tips är att satsa på kvalitetsreor.
Vet inte varför jag ser så sur ut, med så fina ridkläder....!?

Tävling - fint hästfoto

Har du tagit ngt fint hästfoto i sommar? Var då med i min tävling. maila den till [email protected]
och var med i utlottning av ett presentkort till en ridresa på 500:-
Jag publicerar de finaste bilderna på bloggen.



Oj, det blev visst en hund, men somrig är den iaf.

Hovslagarmorgon

Micke var här och skodde Joey och Zazou. Zazou fram för hon gillar fortfarande inte att skos bak. Så vi ska in till ATG i nästa vecka  där hon får lugnande.
Vi kan kratsa hovarna, men att slå in sömmar går inte.
Ja hon har sina ideér.


Fotograf Mikaela Zimdahl

Men är man så här vacker så får man väl ha sina jobbiga sidor.

Framhoppning

Vi har en rutin som vi alltid följer, med alla hästar på alla olika nivåer.
Vi tar ut hästen ca 20 startnummer innan det är dags. Efter att den är uppmjukad hoppar vi hrysset några ggr i bägge varven. Därefter sänker jag räcket och sen höjer jag det ca 10 cm per gång. Efter ca 4 varv är det på rätt höjd. Sen sänker jag oxern ca 10 cm bak och 20 cm fram. Hoppar det en gång, höjer bakbommen till rätt höjd och till sist frambommen, så att hindret är parallellt.

Är det ngt som går fel eller om hästen är spänd så kan vi hoppa ngt mer (el mindre). Men normalt gör vi likadant varje gång.
Normalt hoppar vi bara rätt höjd (dvs inte högre trots att man får det med häst).



Målet med framhoppningen är att få hästen uppvärmd och avslappnad och ge ekipaget ett gott självförtroende och bra känsla.

En gång på en framhoppning med Jever i Sala gick det riktigt dåligt. Det var ovanligt trångt och Jever kraschade  i oxern. Han blev superrädd och jag lyckades inte ens hoppa över 20 cm. Fick strunta i oxern och bara hoppa räcket. Hade en jättedålig känsla när jag red in på banan. Tänkte att vi säkert skulle vägra ut oss på första oxern. Men Jever verkade inte bry sig utan gick riktigt bra, rev ett räcke i kombinationen bara.
Så det kan gå bra trots att framhoppningen är en katastrof.

Orm = uhhhh

I morse trodde jag att en liten valp gjort en liten hög i köket. Men när jag skulle torka bort det så uppptäckte jag att det var en orm. Har aldrig varit med om det förut. Möss och fåglar är man ju van vid, men...



Undrar verkligen hur den kommit in där.



Maddicken verkar ha semester, det är ju hennes jobb att hålla bort små läskiga djur från huset.

Ordning och reda igen

Nu har vi städat och desinficerat hela stallet + målat allt som hästarna gnagt, sparkat och skitit på. Så det är jättefint. Pernilla som tog in hästarna igår sa att alla verkade nöjda o glada över att vara där igen.
De hästarna som gått ute längst har man faktiskt sett att dem vill in (trots att det funnits gräs och extra hö i hagen). Det är ju iofs mysigt när de kommer galopperande och gnäggar när man visar sig (men jag vet att det är inte bara för att de tycker så mkt mig så mkt).

Även de som stått inne hela sommaren gillar att få träffa sina g:a kompisar igen. Så nu blir det en vallackhage och en stohage igen (ordning o reda).

Alla hästar är i bra form, lagom i hull, pigga och glada.



Så det känns som det kommer att bli en kul höst ( Mickis och jag är lite sugna på en ny häst oxå, det piggar ju alltid upp i höstmörkret).


Hemma igen = skönt!

Mkt tid i bilen, 8 timmar till kliniken , sova över och sen 8 timmar hem = puh! Men det var det värt nu när Ture är på G. Tack alla för alla snälla kommentarer.

Ibland undrar man ju vad man håller på med, all denna tid och energi som man lägger på hästarna. Men idag är jag superglad (Ture oxå nu när han är hemma igen).




Jonas skrattade åt honom för att han var så supercool, ingen nervig 150 häst inte, han såg mer ut som en lugn promenadhäst.
Men vissa hästar tänder ju till under ryttare, så är det bäde med Ture och Nocke.

Så man ska verkligen inte ha förutfattade meningar när man ser en häst i hagen el på stallgången utan det är när man rider den som man kan få en riktig uppfattning. Och det viktigaste är sin egen känsla, har du en superkänsla så är det guld värt. Om sen hästen öppnar upp el inte är av mindre betydelse. Så fokusera mer på din egen känsla än andras tyckande (det är ju du som ska ha kul och njuta av din häst häst). Och känns det bra så kommer framgångarna.

Yipppeee

Ture ( Häst & Sport Resor Saturnus) svarade på behandlingen



Så nu ska vi sätta igång honom lite soft. Ska bli superkul, har verkligen saknat att se Mickis rida honom. Han är så himla samarbetsvillig lyssnar efter minsta signal. Han byter i vart tredje galoppsprång och är superambitiös.
När jag tog en dressyrlektion på honom var det sluta mest hela tiden för att jag satt lite snett på honom...
Så man får snabbt svar om man sitter och gör rätt.

+ mysigare personlighet kan man inte tänka sig! Love him.

Hjälptyglar

Som namnet säger så ska de ju vara en hjälp. Jag använder gramantygel ibland. Tycker att den är bra för att den är så lätt att släppa om den inte behövs.
Jag köpte en femåring en gång som nog aldrig hade gått på tygeln. Jag använde graman en gång och så förstod han vad jag ville, behövde aldrig ha den mer.
På min förra häst Tessa annvände jag den ganska mkt i början av ridpasset, då hon var lite bekäm och helst inte ville arbeta. Då hon sen gick bra tog jag av gramanen och hon fortsatte att jobba.
Det svåra är att man rider med dubbla tyglar så man måste kolla att man inte håller för hårt i gramantygeln, utan hela tiden lättar på den när hästen jobbar korrekt.



Här är en graman frå Hööks.

Hos veterinären

Nu har jag stallat upp Ture ( Häst & Sport Resor Saturnus) hos Jonas Tornell och så får han sova här i natt.
Imorgon bitti ska han kollas. Hoppas verkligen att han är frisk. Nog för att han är supremysig att kela med, men han är ju också en fantastisk tävlingshäst.



Jonas har fullt upp nu då han ska iväg till VM i övermorgon, är ju landslags veterinär. Hoppas att det går bra för Sverige, vi kan ju behöva lite revansch nu då vi ramlade ur Superligan.

Hästälskare = smartast

Tänk vad vi är bra som insett att det är så positivt att hålla på med hästar. Forskning visar att när vi klappar en häst eller rider så minskar stress och blodtrycket sänks och stimulerar kroppens läkande funktioner.  

= fantastiskt!

Sen att hästar inte dömer ngn efter klädsel, jobb etc gör oxå att man kan slappna av och må bra.



Och finns det ngt bättre än en varm och härlig mule....

130 mil igen

Nu ska jag och Ture (Häst & Sport Resor Saturnus) ut o resa igen. Sist kom han på hur han kunde öppna mellanväggen i transporten... = klurig häst. Ville ha mer space. Men inte så bra med tanke på skaderisken.

Så nu måste jag försöka överlista honom (det sägs ju att hästar har en hjärna som är stor som en valnöt) så då måste jag ju klara det (hur stor är min hjärna annars? en jordnöt kanske!?).


 Fotograf Mikaela Zimdahl

Smart häst , han vet tom hur han ska fånga vatten på vintern.


Stabilare bäcken

För att få en bra sits så är det ju jätteviktigt att vara avslappnad och stabil kring bäckenet.
Har man svårt för detta, el ont i ryggen . Kan denna gördel kanske hjälpa till. Kostar ca 350:-



Den fick mkt bra testresultat ***** i den engelska tidningen Horse.



Jag - ett mode"lejon"

Förirrade mig in till Stockholm för några månader sen, skulle skaffa visum till min ridresa i Indien.
Blev förvånad när jag såg en tjej komma in med tights och höga gröna gummistövlar, men tänkte att hon precis som jag bodde på landet. Själv byter jag ju ut mina kära gummistövlar mot några snygga skinnskor när jag åker in till sta´n.
Gick på Zara sen för att titta på lite kläder och där kom den ena tjejen efter den andra iförd Hunter gummistövlar.



Visst är det festligt att dessa engelska landsorts stövlar har blivit senaste modet. Det är ju inte så skönt för fötterna att gå i gummi hela da´n. En annan har dem ju för att slippa bli blöt av geggan utifrån.

Det finns hur många färger och modeller som helst att välja mellan här. Kostar ca 800-:

Själv har jag ett par Joules.
Lite billigare och färgglada, ca 400:-

Visst är det otroligt (men kul) att gummistövlar e modernt bland innefolket i city.

Motionera mera

Ska börja på Friskis & "Jobbis", usch har ingen lust. Försökte övertala Rosanna att vi skulle stanna hemma (lyckades förra måndagen för då var hon förkyld) men hon vägrade. Så det är bara att pallra sig iväg.

Idag har det regnat hela dagen så nu blir det massa blöta täcken.



Dock bättre än det här. Visst känns det väl.....gt långt borta.


Ta bort en häst

Detta är ett mycket svårt ämne som jag funderat en del på på sistone. Jag har tagit beslutet at ta bort två hästar. En gång var en fruktansvärd nödslakt då en ponny brutit benet och den andra  var vår B-ponny Smokey. Jag importerade honom själv från Irland då han var 8 år. Han var superjobbig i början. Bara drog med Mickis upp till stallet och gick knappt att styra. Sen blev det mkt lydnadsträning och sen blev han superlydig = en fantasisk ponny.
Ställde upp i alla lägen. Hade verkligen velat spara honom till Rosanna.
Vi tyckte dock att han gick ojämnt bak och tog ut en chiropraktor, han sa att han var sned  i bäckenet. Rätade till det, men jag tyckte fortfarande att han var ojämn. Åkte in till klinik och det visade sig att han hade spatt på bägge bak. Och den var aktiv + att han hade kotledsinflammation bägge fram. Vi pratade med två olika veterinärer och de hade ingen möjlighet att säga när och om han skulle bli bra. Det kändes ganska hopplöst med en ponny som var halt på alla fyra + ingen ljusning inom den närmaste framtiden. Så jag tog på veterinärens inrådan beslutet att ta bort honom = hemskt.



Hade jag ställts inför samma situation idag hade jag nog lånat ut honom som sällskapsponny och kollat upp honom med jämna mellanrum för att se om spatten läkte ihop. Han var lågt försäkrad så det var ingen penningfråga. Annars spelar ju ekonomin in också + att alla hästar blir ju inte friska för att de får vila.
Så det finns inget rätt el lätt svar utan varje situation är unik.

Hoppning = mjölk...

Hoppning är som mjölk = en färskvara. Så fort jag slutar hoppa på ett tag så tappar jag känslan + får höjdskräck. Detta blir antagligen värre med åldern. Men märker det på unga duktiga ryttare oxå. Det kan räcka med att de kanske säljer sin bästa häst och hoppar lite orutinerade hästar på låg nivå så känns de större klasserna höga.

Vi brukar höja hindrena på banan ibland så högt det går. Så de bara står där. När man sen ska hoppa känns det jättelågt då man ju måste sänka rejält.



När jag precis köpt Claddagh 5 år hade jag just höjt upp hindrena, grannarna var djupt imponerade och trodde att jag köpt värsta OS- häst....



Bra dag

Vi lyckades komma upp i tid, alla tre morgontrötta "tjejer". Mkt lyckad tävlingsdag. 4 starter och bara nollrundor.
Pemsan kom placerad i 1,00 och 1,10 (4:a och 3:a) och Joey var 0:a i 100 + 110 cm ( kan ju inte bli placerad då han hoppar i unghästklass).

Sen hem och måla klart stallet. Nu riktigt blänker det, men om ett par da´r är det skitigt igen. (säg den lycka som vara).



Sen ut på kvällspromenad med killarna + Sasha, det var 18 C (så än är inte höstrusket här).

Nu ska jag softa lite framför dumburken, är supertrött.


Go´morron

Ja, man blir ju inte uttråkad (el utvilad) av att ha hästar. Idag är det ponnytävling. På Edsbro igen, så det blir kul.
Vi är inte med och fajtas om DM-täckena utan samlar erfarenhet. Både Pemsan och Joey ska hoppa 100 + 110 cm.
DM är med 2 omhoppningar, så det väntar vi med.



Rosanna på Pemsan.

Tävlingsdagen

Det var en trevlig tävlingsdag, bra banor och inte så mkt starter. Zazou + Mickis var duktiga, 0,0 i 110 cm, och 4  fel i 120. Det var bra att backa en nivå.

Vår trevliga klubbkompis Maria Enarsson blev distriktsmästare = kul! Hon är verkligen supersnabb, har massor av segrar nu.



Hade tyvärr ingen bild på Maria så det får bli Mickis och Zazou, igen.

Är jättetrött, och imorgon är det DM igen, nu för ponny, så det blir en till tidig morgon. Varför är inte jag född  morgonpigg?

Hade ett mkt trevligt valpbesök = Helen från Upprätta stall. Kul när valparna hamnar nära så man kan följa deras utveckilng. All tio är bedårande!
Har slutat läsa tidningen på morgonen, tittar på ett levande valp skådespel istället,
man bara njuter då man ser dem tumla runt på sina ännu ostadiga ben.


Svar på lite frågor

matilda  ([email protected]) om Ingen sovmorgon idag heller:
Tänkte höra om du varit med om något liknade - idag när jag släppte ut hästen råkade hon ställa sig på elstängslet och fick en elstöt så hon for upp i hundrasjuttio! Jag var bakom henne när detta hände (hon ställde sig med bakbenet) och när jag skulle gå fram till henne fick jag inte ta på henne.. hon brukar komma fram och gillar att mysa och sådär. Så nu till frågan - om hon nu tror att jag gjorde något, kommer det sitta i länge eller glömmer hästar bort?? Svårt för dig att avgöra men tänkte höra bara, är lite orolig..

Svar: Jag tror att hon kommer att glömma bort det. Hon kanske blir rädd för grinden men jag tror inte att hon kommer att bli rädd för dig. Vi har ju haft problem med Pemsan som hoppar över staketet titt som tätt = klart jobbigt! Så jag blötte ner henne och la grinden på henne med flit. Hon fick en stöt och sprang iväg. Nästa dag kunde jag hämta henne utan problem. Amdra hästar som jag släppt ut har också råkat få en stöt fast att det inte var meningen, och ingen har blivit rädd för mig sen. Så jag tror inte att du behöver vara orolig. Skriv gärna och berätta hur det gick :)

lisa  ([email protected]) om Super bra tips:
Varför togs Lizza bort?
Förstår ju att det inte var något som gjordes fel från er sida men det blir lite suspekt när ingen Zimdahl vill svara på det.
Svara åtminstonde och skriv att ni inte vill/kan svara på det
Svar: Förlåt att jag inte svarat tidigare. Jag tror att hon fick återkommande hältor = supertrist då hon var en jättefin ponny. Men vill du ha korrekt svar så är det bäst att du frågar hennes senaste ägare. Vi har ju inte haft henne på ett år.

Nina  ([email protected]) om Djurpolisen:
Åhh herregud! 3st inlägg att läsa nu när jag slog på datorn = Lycklig :O)

Jag gillar med djurpoliserna, men blödig som man är så gråter jag ofta =)

Jag tänkte höra med dig Viveca! Du skrev någonstans att ni egentligen bara eller mest du, köpte in hästar utbilda dem för att sälja dem vidare!
Hur är planerna nu med dina döttrars hästar? Kommer ni behålla dem, eller är planen att tävla upp dem och sedan sälja dem också?

Svar: Tack för den snälla kommentaren :). Häst & Sport Resor äger hästarna så det är försäljningshästar. När vi ska sälja dem är svårt att säga.

Liza om Yippii Jordanien here we come:
Ååh vad kul! Ska du kolla om ni ska ha med det resmålet eller finns det redan att boka hos er??

Svar: Ja, Jordanien är ett nytt resmål som vi ska marknadsföra. Ska dit med en grupp och det ska verkligen bli spännande att bo ute i öknen, har aldrig gjort det förut.

Lina om Viktig kommentar:
Hej!

Tycker jätte mycket om din blogg. Du tar upp många bra saker!
Har en liten fråga.
Bor också i norrtälje, och jag har alltid haft svårt med att hitta bra hovslagare här i trackten.
Vem har ni som skor era hästar?

/ Lina
Svar: Tack vad snällt :). Vi har Micke Nömm som vi är mkt nöjda med.


Maja (tidigare http://jagblirsnartvansinnig.blogg.se)  ([email protected])
om Hästmarknad på Irland:
Var det bara frid och fröjd eller stötte du på något som kanske inte var lika trevligt också?
Jag kom på mig själv med att ha en förutfattad mening om att Irländska hästauktioner och marknader kan vara hur fuffens som helst...
Svar: Man ska nog vara försiktig med att köpa häst, kan tänka mig att de kan ge dem ett och annat. Men såg inget suspekt. Det var otroligt med hästar överallt.


Sisterhood  ([email protected])
om Jobbigt med karensregler:
Ja hur äre med "lilla" Ture nu?
Blir han aldrig bättre?
Så jobbigt när dem får sådana skador.
Kan ta väldigt lång tid att läka.
När var det han skadade sig?

Mvh Sisterhood - En dressyr/hoppryttare & en batenders vardagsblogg..
Svar. Han skadade sig redan i april, men de hittade ju inte felet förrän för en månad sen. Vi ska på återbesök till Jonas Tornell på onsdag. Håll tummarna, please, för att han är frisk.





Vill avsluta med att säga att jag blir verkligen jätteglad för alla snälla kommentarer. Det värmer och det är verkligen ni som gör det roligt att blogga :) NI är bäst!

Ingen sovmorgon idag heller

Upp med tuppen (varför är han så himla morgonpigg!?).
Men det festliga är att har det med hästar att göra så (nästan) skuttar jag upp ur sängen. Ska jag göra ngt annat, så somnar jag ofta om....
Och det här med avstånd är också helt annorlunda när hästar är inblandade. Inga problem alls att åka till  Kungsbacka över da´n (ca 120 mil tor) för att provrida en ny häst, men när vi pratade om att åka till Åre, så kändes det väldigt långt för att åka skidor = strange...

Ja, nu ska i varje fall charmlisa = Zazou iväg och hoppa lite lätta klasser.



Hon får hoppa en klass lägre nu för att hon ska tycka att det är lätt och roligt.


Super bra tips

Tack, har redan fått tips på hur jag ska få Zazou att sluta med att riva ner stallet.
Har kollat på nätet (vad gkorde man utan det!?) och hittat dessa.
Ska köpa en väggmatta efter helgen och lovar att rapportera hur det går.



"Jag är bäst på att få matte att öppna plånboken."

Forskning häst


Får reklam om det ena undermedlet efter det andra, gärna för typ kotledsinflammationer. Argumentet för att det funkar är ofta att en känd ryttare har använt det på sin häst som sen inte haft mer problem.
Jag brukar maila och fråga om det finns ngn forskning som bevisar att medlet fungerar.
Döm om min förvåning men ingen så´n är gjord, de bara vet att det är fantastiskt!

Kollade med en veterinär varför det inte gjordes ngn riktig forskning.

Han sa då att tillverkarna inte ville det för om det bevisades att det hade effekt så skulle fodertillskottet klassas som medicin. Och då blev det helt andra regler som gällde för tillverkaren, och de skulle inte tjäna lika mkt pengar. hrm...

Trist tycker jag, vill inte köpa medel för tusentals kronor som inte är bevisat bra.

Håller med , säger Ture, det här är ganska jobbigt!


Tankar kring att visa upp häst

Nu ska vi ju sälja Joey, det är många som ringt och idag kommer första spekulanten.
Vi brukar alltid ta in hästen och borsta honom först. Det är inte så kul om man som spekulant ska börja med att gå ut i en lerig hage. Ofta har man rest långt och har inte så mkt tid.
Sen får kunden se hästen utan sadel och skydd + hur den beter sig när man hanterar den i stallet. Vi var och tittade på en häst en gång som redan var sadlad och klar. Fick en smärre chock då vi såg honom "naken" vid ett annat tillfälle då han var super svankryggig.
Därefter visar vi upp hästen på den nivå som vi skrivit i annonsen. Föredrar att en ryttare som känner hästen visar upp den då man ju ser hästen från sin bästa sida.
Sen kan spekulanten provrida, en del vill hoppa högt och klarar de av hästen så går ju det bra, men många kanske hoppar lite lägre då de ju inte känner hästen.



Joey är verkligen en trevlig ponny både hemma o på tävlingsbanan så jag hoppas verkligen att han hamnar rätt.

Vi försöker verkligen göra vårt bästa, så att hästen kommer till rätt ryttare. Men både att sälja och köpa häst är ett vågspel. Det är så många okända faktorer som spelar in så det kan faktiskt ju gå hur som helst, hur noga man än försöker vara både som köpare och säljare.

Nu ska jag måla

Dax för årets målning i stallet.  Målar alla svarta metalldetaljer med rostskyddsfärg, sen alla boxars nedre del med rötskydd för djurstallar och sen till sist alla boxar med brun lasyr för att täcka alla sparkmärken.

Zazou måste skydda sin mat varje morgon och kväll och sparkar då rejält i boxväggen. Står hon utan boxgrannar sparkar hon inte. Men man blir ju galen då man hör hur väggarna bågnar när man snabbt springer o hämtar fodret i foderkammaren.
Har ngn nå´t bra tips att få bort denna ovana?


Inte kan den här vackra damen sparka......!?         Fotograf Mikaela Zimdahl


Tjejer (o killar) fortsätt att rida

Hörde på radio att fler och fler barns blodkärl blir åderförkalkade och att de tror att den vanligaste dödsorsaken även bland yngre kommer att bli hjärtinfarkt i framtiden, hemskt!
Man bygger ju upp sin hälsa o grundkondition som barn.

Märker faktiskt det själv, sportade o red mkt under hela uppväxten. Och nu kan jag hålla upp med att springa flera år och när jag sen sätter gång igen är det inge jobbigt alls (springer bara 5 km, men ändå).

Så sluta inte för att ni börjar gymnasiet. Blir mkt lättare att plugga om man rör sig. Jag har faktiskt pluggat som bäst då jag varit ute med hunden, gick o rabblade för mig själv o vovven (träffade som tur var inte så många människor...)

Senast i somras pluggade jag in lastbilskörkortet ute i skogen, men då i sällskap med en häst.


Djurpolisen

Skrattade när jag läste din kommentar, Roos, om att låta tjejerna skritta sina egna hästar. De gjorde faktiskt det idag och jag tittade på mina kära deckare. = perfekt avkoppling after en aktiv dag.

Sen om jag inte somnar brukar jag titta på Djurpolisen.
Tycker verkligen om det programmet (förutom att det är mkt pauser + att de repeterar alla inslag lite väl många ggr), man blir så glad varje gång djuren blir räddade och kommer till ny bra hem. Sorgligt dock att se hur vissa människor behandlar djur, man kan knappt tro det.



Valparna har blivit 3 veckor nu och Sasha skulle gärna vilja bl
i räddad då och då.

Intressant att veta hur många av er som gillar detta program oxå?

Varit och shoppat

Tog fasta på detta att man måste ta hand om sig själv. Kom inte så långt att jag bokade en tandläkartid men åkte o shoppade. Köpte lite fina kläder. Ville ha ett par snygga skor för resor, "varför bara till resor undrade Rosanna", kom på att jag alltid går runt i mina stallskor, utom då jag reser. Hrm trist va!, men de är superbra, lätta att ta på sig och håller länge + bara sätta på ett par shortchaps så kan man rida oxå :)

Hittade inga resskor i varje fall.

Tänkte säga att jag i varje fall inte köpte nå´t till hästarna, men det stämmer inte. Köpte metacam till Nocke på apoteket. Det är verkligen dyrt, inget högkostnadsskydd här inte....



Lite metacam och mkt kärlek + lite promenixer så är snart Nocke igång igen.

Trött på att vara skrittmaskin

Jag är en vandrande pinne, haha, menade vandrande skrittmaskin. I somras var det en häst, men nu åker jag på två hästar varje kväll. Mina döttrar nästan slåss om vilka hästar jag ska ta med mig.
Som tur är har jag en ljudbok att lystna på, men speciellt Ture är jättejobbig då han tror att han håller på att svälta ihjäl om han inte rycker tag i varje gren el grästuva som vi passerar. Att han har en ganska stor rund mage verkar han omedveten om. Han är mkt stark så både jag o hörlurarna flyger iväg.



Tänk om jag kunde bygga (el köpa) en så´n här.

Toast - bäst för tävlingsryttaren

Blir smått förvånad varje gång jag kommer till en tävlingsplats och det börjar bli lunchdax. Självklart finns det undantag, men toast, mockarutor, korv med bröd och hamburgare tycks vara standard.

Vart tog sallader, pasta, youghurt och frukt vägen?
Är ju (tyvärr) ingen supermamma som går upp o gör en smarrig picknickkorg kl. 04.30 för att alla ska få massor av energi + vill gärna gynna ridklubben då jag vet att det är i cafeterian man får ihop pengar.



Har faktiskt märkt samma fenomen då jag förirrar mig till ngn fotbollsmatch en gång om året.

Snart höstrusk

Jag har världens fulaste oljerock, den är gammal och sliten och supertung. Så den går inte att ha med sig utomlands (vill knappt visa mig i den för grannarna...). Jag vill ha en snygg, lätt, lång rid regnkappa med andasfunktion.

Hittade denna på Hööks, är det ngn som har denna el. som kan rekommendera en annan. Är rädd för att den här kanske är lite tung för att ta med i resväskan.



Det här är CRW regnkappa från Hööks

Häftigt med gamla trotjänare

Beundrar dem som har sina hästar hela livet (precis som en riktig familjemedlem). Träffade en trevlig tjej på kliniken sist o hon berättade att hon haft sin häst från den var 3 år och nu var den 25 (tror jag). Hade tävlat 130 cm hoppning och LA dressyr. Vad duktigt, att utbildat den själv och haft den hela livet = coolt!

Själv har jag aldrig haft någon häst så länge, men det är för att jag köpt hästar för att utbilda och sälja dem. Har aldrig letat eller köpt drömhästen. Skulle dock vilja göra det en dag.

Så länge hästen får gå i stora hagar med kompisar, får mat och bra omvårdnad så tror jag inte att hästen mår dåligt av att byta ägare, men det ska ju inte ske för ofta såklart. Om man inte kommer överens med sin häst så kan det tom vara positivt för både häst o ryttare att den säljs. Det är ju mkt kemi och känsla som är viktigt för att det ska fungera.



Här är Rosanna (blogg) på den fantastiska b-ponnyn Flizan som många tjejer har haft jättekul med.

När det gäller ponnier så blir det ju naturligt att de säljs när barnen växer ur dem.


Viktig kommentar

Birgitta  Viktig prioritetsordning!:
Hej Viveca!

Har följt din blogg med stort intresse ände sedan Mikaela berättade om den.

Håller fullständigt med dig om hur hästmänniskor tenderar att prioritera hästarna före sig själva men ville bara påminna oss alla om att vi även kan göra hästarna en otjänst om vi inte tar hand om oss själva.

Jag var hos en naprapat för första gången förra veckan. Inte för att jag tycker att jag personligen har så mycket besvär men jag har väldigt svårt för att sitta mitt över hästen och det visar sig att mitt bäcken är vridet så vänster ben blir 1 1/2 cm längre än det högra. Jag har fått svårare och svårare att rida min häst i höger varv och nu när jag tänker på det blir det ju nästan pinsamt uppenbart varför. Mer än en gång har jag önskat mig en häst som det går att rida på i båda varven men allt var alltså mitt fel från början. Kan ju säga att jag lärt mig en nyttig läxa iaf.

Synd att inte hästen kan säga till när vi människor gör tokiga saker!

Tack så mycket för en jättebra blogg, verkligen rolig att läsa.


Hej Birgitta,
Tack så jättemycket :)
Otroligt att du inte hade märkt något. Blev nyfiken att få reda på mer.
Räcker en behandling, eller är det risk att bäckenet vrider tillbaka sig? Vi kanske alla är lite snea utan att veta om det?
Vad bra att du tog tag i det. Vi har nog alla mer el mindre problem i ngt varv o man tror ju alltid att det är hästen som är stel. Mickis o jag brukar tycka olika om vilken som är den stela sidan på samma häst ( så där är det bergis jag som är stel...)



Snacka om snäll häst :) alltid glad o positiv, saknar honom.

När olyckan händer vid transport

Nu säljs det ju fler akutväskor till häst, vilket ju är en jättebra idé. Men en del är lite väl dyra.
Man kan ju lätt göra en egen. Vad jag tycker är viktigast att ha med mig i transporten är:

1. En kniv (om hästen fastnar i t.ex hönät el grimskaft)
2. Extra grimma / grimskaft (går lätt sönder om hästen rycker till)
3. Första förband, kompress, bomull, linda ( för att lägga ett tryckförband vid ev sårskada)

Nå´t som man ibland glömmer är oxå att kolla vilka sprintrar man ska dra i för att lösa ut bommarna. Ofta kan man göra det utanför transporten. Vill ju inte gärna gå in till en panikslagen häst.

Det var först när jag på en tävling såg en häst som fick panik som jag själv kollade upp var sprintrarna satt på min transport (=Boj). Redan några veckor senare var det min tur.

Min häst stegrade sig o lyckades med konststycket att resa sig och falla baklänges o hamna upp o ner i transporten. Trodde att han brutit nacken o var på väg att ringa djurambulansen.
Drog dock ut nämnda sprintrar, öppnade bakluckan o hästen (173 cm i mankhöjd) rullade runt, reste sig upp och gick ut.
Transporten var som plockepinn, men hästen bara skakade på sig och stod där med bara lite skrapsår.
Så jag kunde tom gå in och rida mitt dressyrprogram. (dock lite problem att ta hem honom utan grimma, så det hade varit bra med en extra då). 



Det otroliga är att han fortsatta att gå snällt in i transporten efteråt också.


Yippii Jordanien here we come

Nu är det (äntligen) klart. Än är det soligt o fint i Norrtälje o det är lätt som en plätt att ta hand om alla hästar. Men i november så kan det vara för dj...gt. Kommer ihåg när det var snöstorm i fjol och jag knappt kom ut med hökärran i hagen, svetten rann o jag önskade (ännu en gång) att det var frimärken som var min passion.

Så nu lämnar jag alla andra (juste va!?) att ta hand om sötnosarna o flyger iväg till värmen. Ska besöka Petra (rosa skimrande klippstad) och sen rida en vecka i Wadi Rum en fantastisk öken, efter all sand avslutas resan med en Pina Colada på en privat strand vid Döda havet.



Detta ska få mig att hålla humöret uppe under regniga oktober.

Viktig prioritetsordning!

För mer än en månad se´n bet jag av en stor bit av en kindtand. Kommer ihåg det för det var då jag åkte med Ture till veterinär Jonas T. i Ängelholm. Och nästa vecka är det dags för återbesök och det är fortfarande ett stort hål i tanden (det funkar dock att äta kolor och cheezeballs).
Sen har jag hunnit med att åka med Nocke till Mälarkliniken, raspa tänderna på Lito och Pemsan, vaccinera tre hästar + beställt service för bilen.
Ja, först hästarna, sen hästarna, sen hästarna, sen bilen och .....sen jag (ska boka tandläkartid idag!).
Känner nå´n igen sig?



Bara hästarna mår bra så mår jag bra!?

Klarar vi oss inte utan

Lika viktigt som träns och sadel (haha) är numera vår pyttelilla videokamera. Tyvärr så tappade Mickis den i betforhinken för några veckor sedan, hrm. Vi torkade o fixade, men tyvärr så fick vi inte liv i den. Så nu måste jag köpa en ny. Ska köpa den här, tror inte att det finns ngn mindre (=storleken är superviktig för annars tar man inte med sig den).




Så här såg vår gamla ut (vår var brun men nu finns denna coola färg).



Och det är guld att se när man rider, jag tyckte förut att jag red lagom fort på hopptävlingar, men såg på filmen att jag red i slowmotion....

Jobbigt med karensregler

Ja ena stunden läser man en annons i en hästtidning o känner att man bara måste "smörja sin hästs leder" med både det ena o det andra. Vem har inte funderat på Glucosamin t.ex. Och numera ska man tydligen kolla noga att burken med Glucosamin verkligen innehåller mkt av detta + även ämnet MSM (vad nu detta är).

Vi är nog många som har eller har haft en häst med kotledsinflammation. På en ATGklinik i närheten har de ju tom förtryckta blad med råd om hur man sätter igång hästen efter just behandling i kotleden.

Detta Glucosamin skulle ju vara samma ämne som hästen normalt har i sina leder dvs helt naturligt. Och nu är det tävlingskarens även på detta = 96 timmar rekommenderas.
Även på Gingseng (är inte det mot förkylningar hos människor?) och gurkmeja lär det vara 96 timmar.

Har bara varit med om en ponny som blivit dopingtestad men händer det igen kommer jag att bli supernervös.
Man vet ju inte alltid exakt vad ens foder inehåller heller.



Undrar om Ture fick i sig ngn drog här i hagen i vintras?

Känns som detta med karens o doping har blivit lite väl mkt även om grundtanken att man inte ska rida en behandlad häst är självklar.

Hästmarknad på Irland

Min kompis Josefin (Joeys ägare) undrade om jag ville följa med till Ballinasloe Horsefair.
Oj, vad sugen jag blev. Var där för några år sedan o det var verkligen en upplevelse. Hästar överallt.
Irland är ju verkligen ett enastående hästland. Var o varannan har en häst undanstoppad på bakgården el på nå´ns kompis fält.



Det fanns allt från små åsnor till riktigt fina hästar.



Och tävlingar, utställningar o shower, ja en riktig hästfest.



Många gör impulsköp, för det är väldigt billigt! Vem vill inte ha med sig detta lilla föl hem....


Olika typ av tränare

De flesta tränare är bra men på olika sätt. Någon kanske fokuserar på dig, din sits och hur du inverkar på din häst. En annan kanske tycker att hästen är viktigast, att den rör sig korrekt och jobbar rätt.

Jag har ofta dålig sits, sitter som en hösäck och stirrar på hästens öron o hals (tänk om de försvinner...)
Så jag gillar tränare som är på mig hela tiden (väldigt tjatigt för dem...). Föredrar dem som engagerar sig (gör inget om de skriker ibland) än dem som säger att det är bra (fast man vet att det inte är det).

Men har man möjlighet kan det vara bra att byta tränare ibland så man får flera synpunkter (kanske inte för ofta för då blir man mest förvirrad.). Eller varva mellan två tränare. Det är ju bra med kontinuitet också.

Ja, rätt svårt ämne, men det viktigaste är ju att du o hästen trivs + utvecklas tillsammans.



Jag tycker att det är mkt positivt om ens tränare kan sitta upp o rida ens häst. Jag tränar för Maria Sjöblom som kan förvandla vilken häst som helst till en tjusig dressyrhäst. Här på en av våra försäljningsponnier Hero.


Lösa benbitar - köpa el inte?

Förr blev jag livrädd när jag hörde att hästen jag var intresserad av hade lösa benbitar. La på luren o ringde på nästa annons.
Nu har jag tappat respekten för lösa benbitar. Det är ganska vanligt speciellt på stora hästar. + att förut var man ju ofta lyckligt ovetande eftersom man inte röntgade lika ofta som nu.

Jag har glatt :) köpt hästar med lösa benbitar om de bara suttit på "bra" ställen. Brukar fråga veterinären om han / hon själv skulle köpa hästen om benfragmentet satt just där det sitter. Då brukar man få ett ärligt svar.

Och so far (pepppar peppar) har de hästar jag köpt med lösa benbitar aldrig haft nå´t problem med dessa.



Denna häst hade lösa benbitar i tre ben. I två av benen satt de i haserna o var inget problem enl. jätteduktig veterinär. Men i det tredje benet satt det nära kotleden och hon tyckte att jag borde operera bort det.
Då hoppade jag av affären. = snyft... jag var verkligen kär i honom :(


Svar på lite kommentarer

Elin om Mugg & sår - superpris!:
Hej! Vi har jätte problem med mugg och idag testade jag att sätta på detta! du skrev att den var blöt, är tanken att man ska blöta den själv? Tacksam för svar :)

Hej Elin, Man häller varmt vatten (ska enl. bruksanvisningen vara kokat, men det har inte jag gjort) i en hink o klipper sen till en lagom stor bit av "bandaget" o blöter upp. Då ramlar en plasthinna av. Kramar ut lite av vattnet o lägger sen runt kotan där muggen är. Det blir som blött gips. Lindar sen runt med en självhäftande linda. Så får hästen stå så under natten. Benet brukar vara jättefint när man tar av det på morgonen. På dagen smetar jag in alcogel. Detta är faktiskt det enda som fungerat.
Lycka till, berätta gärna hur det har gått.

Carolin om Söndag vilodag!?:
Har ni alltid era hästar inne om nätterna? Även hela sommaren?

De som är lite känsliga + tävlar mkt är inne hela sommaren (=puh). Så i somras var de stora hästarna + Joey inne och Pemsan o Nocke ute.

Anonym om Söndag vilodag!?:
Varför gör ni inte det tidigare på sommaren när det är varmare ute på nätterna?

Håller med om att det varit mkt bättre. Skjuter  (tyvärr) upp jobbiga grejer ibland...

 Anonym om Dyón - the "no" difference träns:

Det är inte så kul när du ljuger sådär...

Förstår inte denna kommentar. Det är ju bara min åsikt om detta träns. Berätta gärna om det fungerar bättre på din häst / ponny :)

Lisa om Hästens vikt:

Är inte nocke en blandning mellan fullblod och nordsvensk ? :P har för mig att jag läste det på rosannas blogg?. ;)

Ja, ungefär. Pappan är ett godkänt irländskt fullblod och mamman är antagligen en draught, dvs lite kraftigare häst. han ser ju ut ungefär som en ädel nordsvensk, men i huvudet är han ett fullblod, haha. Blir aldrig trött :).

Nicolette om Dåliga hästar:

Hej! Såg att Lizette också var såld till Säva ridcenter men hon var avlivad nu...
Hittade inte Lucky någonstans, står han inte kvar där?

Ja, det är verkligen sorgligt med Lizza :(. Men Lucky är där, bergis :)


Em
om Köpa häst utomlands:

Skulle du kunna tänka dig att hjälpa folk med import mot betalning??

Jag tror inte att det behövs, hästsäljaren brukar hjälpa till med det gratis.


"Exportröntgen"

Det kom en fråga:

Röntgar ni alla hästar innan köp? :)

För ca 15 år sedan då jag började köpa hästar så röntgade varken jag el de flesta andra sina hästar. Sen har det för varje år blivit mer o mer vanligt.

Det är ju för o nackdelar med att röntga. Inte många hästar är helt felfria + ingen veterinär verkar tycka lika om samma röntgenbilder. Och man kanske hittar ngt som egentligen inte spelar ngn roll, men då vågar man inte köpa hästen (o missar då kanske en superhäst).

Fördelen är ju att man vet om t.ex lösa benbitar etc som kan ställa till problem och kan ev få ner priset.
Så nu för tiden röntgar vi alla hästar oavsett pris.

Tips om du ska köpa en häst som redan är röntgad i t.ex Tyskland är att lämna CDn till en veterinär du har fötroende för innan du bestämmer dig. Jag höll nämligen på att köpa en häst som var Klass 1 röntgad (=inte en anmärkning) av en tysk landslagsveterinär enligt säljaren, men när min veterinär kollade bilderna så var hästen så gravt felaktig i ett höftben så att hon inte trodde att den ens skulle hålla för promenadridning...



Nocke röntgade vi på Irland och så skickade de röntgenbilderna hem till mig och sen lät jag en svensk veterinär kolla dem.


Träna vatten

Vattenhinder är speciellt. När vi var i Belgien o tävlade såg jag bl.a Robert Whitaker rida en Grand Prix på en jättefin häst. Allt gick super tills plötsligt ett vattenhinder dök upp o hästen slängde sig åt sidan o Robert flög av.
Blev förvånad att tom en sådan skicklig ryttare kunde ha problem med vatten.
Har sedan dess både sett o hört talas om superhästar som vägrar hoppa vatten (speciellt långa).
Så vi tränar alla våra hästar så fort vi får dem. Dels har vi en vattenmatta med vatten i på ridbanan men så försöker vi åka iväg o träna andra vatten oxå.
Det bästa är att börja med att ha en trygg häst före och bara följa efter med den oerfarna hästen + börja med att hoppa vattnet utan ngn bom över. Sen kan man lägga på en bom o sen höja lite sakta.
Har man egen häst så rekommenderar jag att man tränar själv först, då blir det ingen press. Är man på en träning med andra ekipage så blir man lätt stressad om hästen inte vill. Och jag har sett exempel på hästar som inte haft problem men sen fått det efter att en tränare mer el mindre slagit (skrämt) hästen över vattnet.
Det kan ta tid innan hästen tryggt hoppar, men det får man tillbaka i framtiden.



Rosannas ponny Flizan hade inga som helst problem att hoppa vatten.


Söndag vilodag!?

Detta gäller ju inte hästägare, eller hur? Upp vid sju o släppa ut hästarna. och sen gäller det att hinna med allt man inte gjort i veckan, som att sladda volten o fortsätta att renovera stallet.
Nästa vecka ska vi tvätta o desinficera (hur stavas det?) stallet, utedriften o sadelkammaren =  pust! Och sen målar jag allt som slitits under året.
Så då måste hästarna vara ute tills det att färgen torkar. Undrar om Lito och Zazou varit ute ngn natt förut?
Ska dock ha dem på en äng med massor av gräs, så det går nog bra.



Tur att stallet inte är så stort.

Vad hästar är olika

Igår var en aktiv dag. Mkt att göra på jobbet. Håller på att planera en långresa till november + har hittat lite nya intressanta resmål som ska besökas :)
Sen red jag Joey på volten, han är verkligen energisk och pigg så mkt av ridningen gick ut på att försöka få honom att vänta och arbeta långsamt. Alla hästar har olika vägar till att slippa jobba. Zazou  springer oxå gärna på, så henne försöker man få lugn och i låg form. Lito går lugnt o lågt direkt, så han ska gärna jobbas aktivt i lite högre form.



Joey och Zazou gillar verkligen varandra,.

Snabb middag och sen red jag ut på Lito i skogen med Rosanna på Zazou. Lito var jättefin, inte rädd för ngt.
Jobbigt när det börjar bli mörkt tidigt. Gick sen i kolmörker med mina "killar" Nocke o Ture. Kändes tryggt att ha dem med sig i skogen. Skulle nog sett spöken överallt utan dem.
Orkade knappt titta på hyrfilmen då jag kom hem.



Mugg & sår - superpris!

Vi har haft 2 hästar nu med plötsligt uppflammande rejäl mugg. På Zazou höll vi på med den ena kuren efter den andra o blev till slut rekomenderade Animalintex. Det är en blöt kompress som sitter på under natten, med ngn bakteriedödande gegga. När man tog bort den på morgonen var den full av var o muggen mkt bättre.
Först trodde vi att Pemsan fått sår i hagen, men när vi förstod att det var mugg  (mugg är iofs sår från början som blivit infekterade) satte jag på Animalintex, o nu efter tre nätter, är svullnaden borta o såren små.




Hittade det sen på Scandifarm för bara 42:-/paket (har betalat 150:- i flera ridsportaffärer.)

Anna Hassö - vilken tuffing!

Mitt mål är att rida hela livet så jag blir både imponerad och inspirerad när jag träffar personer som Anna Hassö. Jag har följt henne på tv och i pressen och läste att hon skulle sluta med fälttävlan efter sin svåra olycka 2006 då hon bröt ryggen. Döm om min förvåning då vi delade rum i Hofors. Hon startade ** fälttävlan och var i full gång. Helt otroligt. Snacka om att inte ge upp.
Hon berättade att hon även bröt bäckenet i Badminton 2003. Vilken tuff tjej.



Nu har det kommit en ny säkerhetsväst typ "krockkudde", så jag hoppas att det kan undvika de allvarliga olyckorna i fälttävlan.


Provrida hästar

Ja, detta är ett ämne man kan diskutera länge. En grundregel är dock att ngn ska visa upp hästen först. Och då ska den hoppa el dressyra den nivå som är uppgedd i annonsen. Det har hänt mer än en gång att det står att hästen t.ex hoppar 120 cm banor o sen hoppar den inte ens en bana på 90 cm när man kommer.

Finns det ingen som kan visa hästen ska man fundera på om man verkligen vill provrida den. Jag hoppade en häst en gång som ägaren sa var jättesnäll men hon själv ville av olika anledningar inte hoppa. Den slängde av mig redan på första lilla krysset.... Inte kul!

En annan gång började ägaren longera hästen först o när vi insisterade på att hon skulle visa upp den, slängde den av henne. Denna häst red vi inte alls.

Ja, har ägaren el ngn annan ryttare visat upp den på maxhöjd, så brukar jag bara hoppa lite lägre för jag vet ju att hästen kan. Men när Mickis el Rosanna provrider så hoppar de oxå max. Men det är en smaksak + beror ju på hur erfaren man är av att provrida.
Blir själv ganska nervös då alla står o tittar och vill gärna känna hästen först innan jag hoppar högt.



Här provrider jag en 5-åring i Danmark. Älskade denna häst,
men den hade lösa benbitar i tre ben, så jag vågade inte chansa.






Dyón chaps - vill ha!

De här chapsen , men utan fransar vill jag ha.



Tyvärr kostar de ca 4500:-, för dyrt för mig så jag får nog drömma vidare....

Dyón - the "no" difference träns

Min dotter ville ha detta nya "revolutionerande bra" träns, men det var väldigt dyrt ca 3000:-. Så hon kom på en bra idé, hon sa till sin pappa att detta var vad mamma önskade sig mest av allt i födelsedagspresent.
Så vips, så fanns det fina tränset i sadelkammaren.

THE DIFFERENCE . För att hålla nackstycket på plats har vi konstruerat en käkrem som går i kors, käkremmen spänns åt så att tränset behåller sin placering. En positiv bieffekt är att hästen får svårare att knäppa av (gå bakom lodplan). Ryttaren får en jämnare kontakt med hästens mun. THE DIFFERENCE - kan göra hela skillnaden.

Det låter ju bra men stämmer tyvärr inte med verkligheten. Tränset åker fram hela tiden varpå även bettet kommer långt ner i munnen. Vi har provat detta träns på flera hästar o jag har inte märkt ngn som blivit gladare, bättre.



Här syns att tränset glider fram i "vanligt" tränsläge. Meningen var ju att frigöra platsen bakom öronen där hästen skulle vara extremt känslig.

Det är oxå jättejobbigt att tränsa med, så tummen ner för detta träns.
Det positiva är dock att ngn har funderat och försökt hitta på ngt nytt för att göra det bättre för hästen.


Dåliga hästar

Tyvärr får vi ibland (som tur var inte ofta) klagomål på resebyrån. Det är jättejobbigt för vi har ju kollat upp alla våra ridcenters noga innan vi marknadsför dem.
Men saker kan ju förändras, folk skiljer sig, blir sjuka, får dålig ekonomi eller tröttnar. Så självklart kan ställen få problem.
Men ett klagomål som vi fått från en kund helt nyligen är att hästarna höll så låg kvalitet. "Ja, hennes häst var bra, men alla andras var dåliga." Jag kollade då upp vad de övriga i gruppen tyckte om sina hästar och det visade sig att alla var nöjda med sin häst.
Visst är det konstigt. Hur kan jag som sitter på en häst veta eller tycka att de andras hästar inte håller måttet? Det lättast vore väl att fråga de andra ryttarna vad hon / han tycker om sin häst.
En häst kan ju faktiskt kännas helt annorlunda när man sitter på den än den ser ut för någon på marken.



Lucky tyckte jag var lite för lugn och nu på ridskolan älskar alla honom för att han är så pigg.
Han är på en jättebra ridskola, Säva, där hästarna får gå i stora hagar på dagarna.


Vilken häst ska / bör jag köpa?

Det gäller att tänka till själv och inte påverkas så mkt av andra ekipage el vad andra ska tycka och tro.
Självklart vill man ha en häst med fantastisk kapacitet, helst för OS. Man vill att alla ska beundra den och så ska man rida runt och sola sig i allas glans + vinna alla tävlingar.
Tyvärr  så är ofta verkligheten en annan. Hästarna nuförtiden avlas för att vara superkänsliga och jättespänstiga med flashiga gångarter.

Men en hopphäst som är känslig och hoppar med scoop är svår att sitta på + svår att rida mot hinder. Är man själv lite nervös så är det stor risk att det går åt pipsvängen.

En känslig dressyrhäst med härliga gångarter är mkt svårare att sitta på, det är lätt att man får en orolig hand + allt händer fort o man måste göra allt rätt o vara superstabil och lugn själv.

Så en häst som passar Mickis o Rosanna är inget för mig. Återkommer till min irländska häst Flowerhill Clover. Hon hoppade inte med ryggen (så alla hinder kändes låga o lätta), med Tessa som har mkt bättre hoppteknik så blir även 90 cm högt då ryggen hoppar 120 cm.
I dressyren så var Clover superlydig (då man till slut fick henne i form),  medan min tyska gångartshäst Jever oftast försökte överlista mig. Hade jag gjort ett galoppombyte på diagonalen så gjorde han det själv nästa varv = superjobbigt.

För att ha roligt både hemma o på tävling så ska man köpa en häst efter sin egen personlighet och "kapacitet". Själv så tycker jag LA dressyr, lätt fälttävlan och 120 cm hoppning duger gott för mig, så det får bli en lagom pigg häst med stort hjärta nästa gång.



Claddagh, Irl import, hade nog allt, ca 170 cm, lugn, modig och extremt samarbetsvillig. Bra i dressyr, störtsäker i terrängen, ngt minus för hoppningen.

Kingsland en success story

De som skapade klädmärket Kingsland var och är verkligen skickliga. Jag kommer ihåg första gången jag såg kläderna på en nationell ponnytävling i Södertälje.
Jag tyckte att de var jättefula med sitt märke Kingsland stort o blaffigt överallt på alla kläder. Fina märken skulle ju bara synas om man tittade noga.
Men gu´vad man påverkas av rätt marknadsföring, numera har jag både strumpor, tröjor och jackor från just detta företag.
Man är väl inte sämre än att man kan ändra sig.



Lin Kingsroed, den norska skaparen av Kingsland är själv ryttare.

Passar min sadel?

Detta tycker jag är en jättesvår fråga. En gång var vi hos 2 sk. "experter" och den ena sa att sadeln passade perfekt o den andra att samma sadel absolut inte var bra för vår häst.
Även här precis som i frågan om veterinärer så gäller det dels att snappa upp lite kunskap varje gång man är hos en sadelutprovare, men även ifrågasätta andras åsikter och ev säljmotiv.
Ytterligare en "expert" kunde tom säga om sadeln passade via telefon!? Kändes inte så seriöst.
En bra sadelutprovare har ett ridhus med hinder att tillgå. Så att man ser om sadeln glider fram när man hoppar + hur den beter sig när man rider på volt + om det känns bra för ryttaren såklart.
Vi har fastnat för Per på Mustang.
Så till honom åker vi varje gång vi köper en ny häst. Vi stoppar in alla sadlar vi har och provar igenom dem först.
Många gånger passar någon av dem så vi behöver inte köpa ngn ny.
Han vann mitt förtroende den gången vi kom med vår C-ponny The Minestral. Mickis hade ridit runt med en riktigt sliten och ful gammal Stubben sadel en längre tid och när det började gå så bra med honom tänkte vi att vi skulle satsa på en ny fin sadel.
Döm om min förvång och Mickis besvikelse då det visade sig att sadeln satt perfekt. Per hade ju hur lätt som helst kunnat sälja på oss ngt riktigt dyrt.



Minestral som vi själva tog hem från Irland kommer alltid ha en stor plats i mitt hjärta.

Köpa häst utomlands

Jag har köpt hästar / ponnier från Irland och Tyskland. Var på väg att köpa en i Danmark i julas, men hästens meriter stämde inte. Många tror att det är svårare att kolla upp vad hästarna gjort om det är en importhäst.
Men irländska och danska hästar går att hitta resultat på nätet. Tyska hästar måste man ringa till Tyska ridsportförbundet, men de talar engelska.

Det har hänt mer än en gång att svenska importörer har sagt att hästarna tävlat t.ex 130 cm, och sen vid koll har de inte ens tävlingslicens. Förr kunde ju säljare säga vad som helst då de visste att ingen kollade upp det så en del tycks leva kvar i den tron.

Själva importen är jättelätt, det vanliga är att transportören ordnar alla papper. Ofta kan säljaren tipsa om en transportör, men annars kan man hitta dem på nätet eller i tidningen Ridsport.



Jever köpte jag i Tyskland och hämtade sen upp honom i Solvalla, fungerade jättebra.

RSS 2.0