Dagens ridpass

Solen skiner och jag kom precis tillbaka från en härlig vårkänsleritt. Vi var tre som red ut = Mickis på Zazou, Erika (som ska praktisera hos oss) på Luna o jag på Nocke. Nocke var riktigt lugn trots att vi var flera (även på galoppen på hemvägen).
Så nu finns det hopp om att snön försvinner :)


Blå himmel,  strålande sol och en mysig pålle, vad kan man önska sig mer !?

Dagens träningspass

Jag har blivit träningsnörd, skämt åsido, men har bestämt mig för att inte bara träna hästarna utan även mig själv = bättre sent än aldrig.
Så jag har köpt årskort på Friskis & Svettis och kan alltså gå dit så ofta jag vill:). Mitt mål är att träna 4-5 ggr i veckan.
Jag började strax före jul och idag bestämde jag mig för att dagligen försöka skriva ett par rader om min egna träning oxå, kanske inspirerar det ngn att komma igång.
Idag tränade jag skivstång:
Ett pass med inriktning på uthållig styrka. Med hjälp av skivstång tränar man i grupp till musik och instruktioner. Man väljer själv vilka vikter man sätter på skivstången. Har nu avancerat från 10 kg till 15 kg. Har noterat att arm- och benmuskler har jag gratis från hästarna o ridningen. En annan kul grej var att de muskler som  vi ryttare har på insidan av låren är det inte många andra som har, så där kunde jag briljera = haha.

Dagens ridpass

Idag var Ture mkt elektrisk. Skulle ut o rida min vanliga (numera supetråkiga) runda i skogen. Vet inte om han har vårkänslor trots snöande, men han såg spöken överallt. Slängde sig runt o skulle springa hem tre ggr inom loppet av 500 meter hemifrån. = suck, jag blev sur och då skrittade han snällt men på tårna åt rätt håll.
Var sen beredd så resten av rundan gick bra. Red i kontrollerad galopp och jobbade honom så gott det gick. Hade ingen lust att ramla av om han skulle slänga sig runt i en snabb galopp... Har redan ramlat av mina 100 ggr, haha.

Nu är det så här vitt igen ute (men det smälter nog undan snabbt):


Köpa häst på postorder

Haha, du hittar en fin häst på nätet o så köper du den. För några år sen trodde man aldrig att detta skulle kunna hända, men nu är det inte bara Ellos o kläder som gäller för "postorder" utan alltså även hästar.
Jag har gjort det själv, vi köpte ponnyn Asha efter att bara sett henne på film. Och häromda´n var vi väldigt intresserade av en häst i Luleå, men en familj från Skåne slog till direkt och köpte den över telefon. Jag var beredd att boka flyg o åka dit på stört... men de hann före.
Jag rekommenderar egentligen inte detta sätt att köpa häst, speciellt om man vill ha hästen länge. Det är mkt som ska stämma + vad säljaren i telefonen anser om hästen kanske inte alls motsvarar vad du tycker. Ofta tenderar man att lägga rätt ord i munnen på säljaren, bara för att man vill att det ska vara rätt häst. Vill man ha en känslig häst så frågar man ofta om den e känslig, inte om den e lugn etc.
+ det är bra att få en relation med den tidigare ägaren, se själv hur hästen har ridits, stått uppstallad etc.
Men är man beredd på att det kan bli fel + att det är risk att man kommer att sälja hästen vidare så kan man ju chansa.



Acha köpte vi ín för att utbilda  henne o sälja henne vidare = superfin holländsk D-ponny. Mickis är så van att rida olika typer av hästar så det är inte så viktigt att den är på ett visst sätt. Hoppa kunde hon verkligen.

Och glöm inte att det finns en anledning varför hästen säljs och till det superpriset, försök kontrollera det som säljaren säger så gott det går. Var skeptisk, bakom varje (de flesta) personer som säljer en häst finns det en "hästhandlare" dvs ngn som undanhåller ev fel o brister o vill bli av med hästen. Vet flera hästar som utgetts för att ha presterat både det ena o det andra vilket har visat sig vara helt felaktigt. Man får faktiskt ofta vad man betalar för...
Men ibland går det att göra fynd, men oftast tar det tid innan hästen blir som man vill ha den.
Har du köpt ngn häst på postorder? Berätta gärna.


Bättre än vad man kan tro

Igår var det första elitomgången för ponny. Förklassen gick super, alla fem i laget gjorde superrundor = Alva 0,0 och 1:a, Josefin 0,0, Matilda 0,0, Loppan 0,0 o Rosanna var o,4 och 4:a.
Även i lagklassen var de jämna o fina, Loppan 0, och Matilda, Josefin o Rosanna med varsitt pet. Så vi slutade med 8 fel. Tyvärr så blev det "bara" en 6:e plats (av 9).
Så alla red stadigt o bra, ändå gav det dålig utdelning. Får mig att tänka på att en runda med 12 fel kan faktiskt kännas superbra och en nollrunda kan kännas skit.
Det kan vara svårt att förstå för de som inte rider själva. Jag hade t.ex 4 fel en gång o var jättenöjd, då min mamma fick höra att jag hade fyra fel. Så undrade hon varför det hade gått så dåligt = suck, blev faktiskt ledsen o var inte alls lika nöjd längre. För henne var det bara 0 fel o placering som kunde vara bra.
Det kan vara bra att tänka på när man letar häst oxå. När man tittar i resultatlistan så kan det se ut som hästen /ponnyn alltid river, men i verkligheten kanske det är en superhäst som bara inte är tillräckligt tränad för att alltid komma rätt, el kanske ryttaren stör hästen ibland, kanske den är tittig o behöver komma ut mer etc. Så det är bra att kolla med säljaren o diskutera detta, om de har en bra förklaring för det kanske ibland dåliga resultaten.
+ man kan få reda på om säljaren ljuger, jag har ringt på hästar där de sagt att de Aldrig har stannat fast att de varit uteslutna i resultatlistan, istället för att berätta vad som hände. När en säljare ljuger så tappar jag helt förtroendet o vill inte äns provrida hästen. Ljuger de om en sak (som tom går att kolla) så ljuger de säkert om annat oxå.
Jaja lite allmänna tankar om att resultat kan vara missvisande.



Detta blev ett lyckat resultat av ett misslyckat försök av en granne att hålla reda på sin hanhund, haha.

Tittiga budget hinder

Det är faktiskt ganska lätt att göra egna tittiga hinder. Förut köpte jag vanlig vaxduk i roliga färger och mönster på Coop och B&W, sydde bara en ränna i dubbelt tyg och trädde på en bom. Nackdelen med dessa är att de inte är så hållbara.
Fast vi hade våra några år innan de gick sönder. Annars kan man köpa en lite starkare presenning och klippa till den och sen hänga upp den i kraftigt rep på hindret. Eller lämna den till skomakaren så kan han sy en ränna för en bom. Vill man så går det ju att klistra på lite roliga applikationer om det är en enfärgad presenning.

Att göra ett eget vattenhinder är oxå lätt. En kraftig presenning och så rullar man in bommar i fram o bakkant, sen när det regnar så blir det ju en pöl i presenningen.

Vattenhinder är ngt man alltid bör ha då mer än en häst har problem med detta. Ska du ut på större tävlingar så skulle jag träna på långa vatten oxå. Har sett flera superfina hästar som helt bangat ut då det kommer långt vatten (trots att de hoppar vanlig vattenmatta.)



Att göra hinder ute på ängar med hjälp av däck (får man gratis från gummiverksta´n) är oxå bra o lätt.

Trender ridresor

När jag startade Häst & Sport resor var det Långritter som gällde.
Mest poppis var långritt på Irland och gärna att man red från gård till gård. Nu är trenden att många vill åka till varmare länder (kan det bero på att vintern aaaldrig tar slut...) vårt mest populära långrittsresmål är Barcelona där man rider från berg till hav.

Att galoppera på stranden är alltid lika kul:)

Nu går trenden mot mer och mer träningsresor. Speciellt dressyr är väldigt inne och då gärna på ett varmt resmål oxå.

Detta ridcenter i Porto är väldigt fullbokat.

Gällande Rid & Språkläger är det fortfarande Storbritannien som leder i populäritet, men Irland kommer strax efter.



På vårt nya terrängläger på Irland är det full fart :)



Även hundarna har kul:)


Igår veterinären, i dag = hovslagare

Gårdagens veterinärkoll av några av våra hästar gick super. Alla hästar mådde bra :). Zazou o Pemsan var upphetsade av all blåst och  svävade fram i fantastisk trav under böjprovet. Zazou bockade o busade oxå o tyckte att livet var allmänt kul. Pemsan som brukar var rädd om sina bakben skötte sig exemplariskt så veterinären kunde även böja dessa. Kanske för att Rosanna håller på o stretchar henne efter träningen.
Så nu vet vi att det bara är att tuta o köra på tävlingsbanan. Ture mådde oxå bra:) så nu ska han sakta börja få hoppa högre.

Idag ska Zazou skos = lika spännande varje gång. Nu ska vi prova lugnande medel under tungan. Vore toppen om vi slapp ge henne en spruta som tidigare.



Som synes finns det mkt energi denna vackra "dam".

Storm

Från snö till sol till storm. Idag är det nästan storm på gårdsplanen och jag sitter här o väntar på veterinären.
Idag ska vi kolla igenom några hästar för att se om de är ok. Vi gör det ibland för att vara säkra på att ev avvikande beteenden inte beror på att de har ont.
Hoppas bara att de inte kommer att vara helvilda nu med denna blåst.
Har även kontakt med en chiropraktor som ska titta på ett par hästar, men han håller på att dra ner på sin verksamhet o är svår att få hit.
Tänk om hästarna kunde prata. ja, det har man ju önskat sig många ggr. Och alla experter som finns och (faktiskt) mer än en gång tycker olika om samma häst.
Pratade med en veterinär om detta o han sa att om man samlade 20 veterinärer som fick kolla på samma häst så kunde han lova att minst hälften av dem skulle tycka att hästen var halt på olika ben, hrm.
Har man haft sin häst ett tag så känner man den ganska bra, men även om den känns fräsch så känns det bra för mig (+ tjejerna) att få en koll på att det verkligen är så (av ngn man litar på.).

Ture vill vi vara helt säker på att han är 100 innan vi börjar hoppa honom högre. Han har ju även den personligheten att han hoppar även om han har känningar. Andra hästar stannar ju direkt då det tar emot.


Dressyr i Toscana

Läste Expressen i helgen och blev jätteglad då jag hittade denna artikel om vårt ridcenter i Chianti.
Jag var där förra året och hade det urmysigt. Det är ett mkt personligt dressyrcenter och man känner sig snabbt hemma.
De är mkt noga med grunderna och att hästen verkligen arbetar korrekt (inget fibblande med innertygeln på volterna inte...haha, jag har en förmåga att göra detta).



Hästarna är verkligen välskötta och mysiga.

Utsikten runt ridbanan är fantastisk.

 



Den här hästen red jag på en lektion o den hade en härlig mellantrav.



Längtar tillbaka till de fantastiskt goda middagarna, fyra rätters med allt vad det italienska köket har att bjuda på, inklusive gott vin.



Fint stall, har ingen bild på poolen men den var oxå fin.



Så här läckert ligger ridcentret inbäddat bland vinrankor och olivträd.

Om du har chansen o är intresserad av dressyr, åk dit :)


Mkt på G

Mkt på G just nu. Div 1 häst första omgången var igår. Inte så kul för vår klubb som hamnade långt ner. Zazou ville inte vara med, hon var sig inte alls lik., istället för att kunna hoppa lite utifrån gav hon upp vid hinder nr 6 och ville inte hoppa mer (i förklassen var hon 0:a). Väl hemma hade hon 39 C i feber, vet inte om hon har ngn infektion.
Ja, vi ska i varje fall ta ut veterinären o kolla upp henne.
Kiara var med för andra gången i sitt liv. Tyckte inte om att åka  bil utan blev åksjuk o kräktes (stackars). Var rädd för allt i början, men vande sig snabbt o tyckte sen att det var riktigt kul. Gick som en ängel i kopplet (men det var nog nybörjartur...).
Ikväll är det elitmöte för ponny hemma här så vi kan prata ihop oss inför Gotland (där omg. 2 och 3 går). Sen på lördag är det omg 1 = spännande:)



Nocke e i fin form så jag hoppas att han är pigg (o frisk) i helgen....

Hoppning i ridhuset

"Tiden går fort när man har roligt", en liten snabbis till ridhuset för att hoppa tog 5! timmar, både lördags eftermiddagen o en stor del av kvällen försvann i ett moln av spån.... undrar om en del av det kom från mitt huvud? Ja, man kan ju undra när man väljer att spendera lördagskvällen i ett kallt (men fint) ridhus.
Fick äran att hoppa Ture igen, denna gång avancerade vi till 95 cm, gäsp sa han som e van vid högre höjder. För mig var det perfekt. Jag måste verkligen träna på att inte göra så mkt. Ture kan ju hoppa så jag behöver ju inte lära honom var han ska hoppa av precis. När jag slappnar av o kisar så blir det bäst, då är jag inte så fokuserad på hindret utan kan bättre bara hålla en jämn galopp.



Man blir glad av att rida honom:)



Han kändes supermjuk o fin i formen.



Vi avslutade med att Sasha fick visa hur man hoppar 30% högre än sin mankhöjd lätt som en plätt :)






Sydafrika

Nu börjar resfebern komma. Det är ju nästan april o fortafrande fullt med snö. Så då blir jag extra sugen på att rida i ett varmt land.
Min resa till Sydafrika var helt fantastisk.
Spännande ridning i full fart galopp eller smygande skritt i jakt på de vilda djuren.



Här letar vår guide Phillip efter spår.



Jag red ett härligt halvblod som det var full fart på o helt orädd för de vilda djuren.

Härligt att bjudas på en GT vid hemkomsten :)



Allt från ridning, boende, mat och omhändertagande var av högsta kvalitet.



En fördrink innan middagen.



Häftiga rumpor :)



Tänk att jag var med om allt det där.... längtar tillbaks.


Lagledare i 1,5 lag :)

Ja, nu är jag lagledare för Roslagens elitlag ponny och även i Div 1 häst (där är vi två som hjälps åt) och det ska bli kul :)
Speciellt i år är att omg 2 och 3 för ponny går på Gotland. Så det är mkt att fixa med gällande både stallplatser och boende. Vi har ju 2 Gotlandslag i vår serie och förra året så var det storm så att inget av lagen kunde komma till sista omg (=trist). Hoppas att det inte händer oss.
Så vi får en liten minisemester med våra ponnier i maj, kanske lite kallt för att bada men kul. Att åka till Gotland känns lite som att åka utomlands. Det är sådan semesterkänsla där (+ jag älskar deras dialekt).
Tävlingarna går på gräs så det måste vi oxå förbereda oss på. Nocke e ju van han som gick fälttävlan förra året, men Pemsan vet jag inte om hon nå´nsin har tävlat på gräs (antagligen inte).



Mikaela & Minstral var på Gotland och tävlade i elitlaget för måånga år se´n, det var jättekul:)

Det gick väl inte sådär jättebra för laget, men trevligt hade vi.



Din vän skomakaren:)

Ja, du läste rätt, jag menar skomakaren (inte hovslagaren som iofs oxå e super). Det är ju som vi alla vet Väldigt dyrt att  ha häst. Och det hjälper ju inte att detta superstarka djur är expert på att ha sönder saker.
Som t.ex våra nästan nya transportskydd: en tur med orolig häst i transporten o han hade dragit av det som de sitter fast med, vilket ju gör de helt oanvändbara.
Eller det fina tränset som sidostycket gick sönder på, på mindre än en millisekund (då jag tappade tyglarna och hästen såklart ställde sig på dem o ryckte till).
Eller den gången då det ena sadelgjordsspännet hade ramlat av då stygnen lossat.



Tänk om andra spännet skulle gå sönder i just denna sekund...

Åkte iväg med dessa prylar som kostar flera tusenlappar att köpa nya till min polare skomakaren. Och han lagade allt på 1 dag för en ringa penning = super! Kände mig mkt nöjd. Både med att ha sparat massor av pengar + att inte ha bidragit till slit o slängsamhället.

Lite läsarfrågor:)

Marlene om Foderhäst mm: Hej,
Letar ni efter en till stor häst att låna?
Jag har en jag kan tänka mig att låna ut men klarar inte av att sälja honom.
Hästen har gått 130cm och det finns mer kap i honom, kanon trevlig häst.

Svar: Hej Marlene, Du kan väl maila mig o berätta mer om din häst:) Är alltid intresserad av fina hästar:) [email protected]

anonym om Starta hästföretag: hej hej ! vad har ni för hinder på er ridbana? vet du något ställer där det är billigt att köpa? :)

Svar: Vi har plasthinder. De är ganska dyra, det är billigare med begagnade trähinder. Mina första hittade jag på Blocket. Fördelen med plast är ju att man inte behöver måla om o fixa med dem.

Matilda om Suget kommer med solen: tittade på startlistorna till botkyrka i helgen, såg att rosanna är anmäld på mikaelas hästar, stämmer det och i så fall hur kommer det sig? :) jättebra blogg

Svar: Hej matilda, Tack:) Tror att jag skrivit om detta, men svaret är att vi inte kunde boka in Mickis på tävlingsdatabasen, så då anmälde jag Rosanna o gjorde ett ryttarbyte sen.

Linnea om Att man aldrig lär sig: Vilka härliga bilder, Kiara är ju bara för gullig! :)
Måste bara berömma dig för dina kloka svar på alla frågor du får, har följt din blogg från starten och har lärt mig otroligt mycket!

Svar: Hej Linnea, detta var ju ingen fråga, men kunde inte låta bli att ta med den, då den förgyllde min dag:) Jag blev jätteglad. Tack!

Sofia om Suget kommer med solen: Vad heter hästen på bilden så otroligt lik min kompis häst som kommer från irland :)

Svar: Hej Sofia, han heter Wonderboy och kommer från Irland + är även tillbaka där. Så åker ngn dit på terrängläger kan ni få rida honom, han är helt fantastisk. Finns inte ngt stopp i den hästen. Snacka om bra för självförtroendet.



Full fart på terrängbanan o heeelt avslappnad i hagen, som synes...
Fotograf Mikaela Zimdahl.







Starta hästföretag

Jasmine  om Suget kommer med solen: Hej! Härligt, har faktiskt undrat över när du ska skaffa en egen.:) GÖR DET. Har en fråga du gärna får ta upp, går nu i funderinger att starta nåt typ av "hästföretag". Lite försäljning, utbildning inridning osv. Du har ju erfarenhet av detta. Vad tror du krävs? Typ av utb, anläggning startkapital/resurser osv.? Hade varit intressant och höra hur du ser och tänker på den saken. ps:Ni är kanonbloggare hela fam.ds.

Svar: Tack vad snällt:) Det första du bör göra är att göra en plan / budget för alla dina intäkter och kostnader. Hur många hästar du tänkt köpa in, vad de kostar att hålla, hur länge du tänker behålla dem och vad du tror att du kan sälja dem för. Var realistisk, både med kostnader o intäkter + tänk på att hästar tyvärr har en förmåga att bli skadade, så en buffert är viktig. Ett tips är att ha ett antal hästar för tillridning / försäljning som du inte äger, så får du en månatlig intäkt utan risk och sen kan du ha några egna (riskobjekt) som kan ge lite mer inkomster.
I början kan det vara bra att hyra ett antal boxar i någon annans anläggning, så att du kan se om det är detta du vill satsa på. Att jobba med hästar är ju ett dygnet runt jobb + ganska osäkert. Men brinner man för detta så är det fantastiskt kul, trots allt slit :) Lycka till.

Ett tips är att inte ta stora lån och för stora risker i början, utan bygga upp företaget sakta och tryggt. Kanske ha kvar ditt vanliga arbete ett tag parallellt med att du bygger upp hästföretaget.


Tävlingssäsongen har startat:)

Förra året så slutade ju aldrig riktigt tävlingssäsongen då Mickis satsade på Kraft Cup och SM som gick redan i mars. Men detta året då vi haft skador o lite mer orutinerade hästar har det blivit ett låångt vinteruppehåll. All snö har gjort att även träningarna kommit igång först på sistone.
Ja igår var vi iväg för första gången på nästan ett halvår med Zazou och ett helt år med Ture. valde att hoppa 100 cm och 110 cm med tanke på detta. Mickis hade problem med tävlingsdatabasen så många undrade varför Rosanna var anmäld på bägge hästarna. Men jag gjorde ryttarbyte så att det blev korrekt.
Första start blev stressigt för Zazou, hon hann inte gå runt o nosa på lite hinder som hon brukar då hon var första startande o domaren sa Varsågod o rid direkt. Inte riktigt juste då ju alla andra fick vara 2 på banan o hade 2 minuter på att sig att skritta runt. Så Zazou var väldigt spänd o fick 2 stopp. Mickis var dock inte orolig utan trodde att hon skulle vara som vanligt i 110 cm. Förra året fick hon oxå ngt stopp på första tävlingen då hon var rädd för publiken etc o gick sen superbra.
Ture skulle bara gå en lugn runda, med lugna men snäva vägar i omhoppningen. Tydligen var det ingen som tog en av vägarna så han vann bland 74 startande :). Han är ju ingen speedhäst, men ibland kan det gå snabbare att rida lugnt o snävt än full fart.



Zazou var helt otittig i 110 cm och ställde upp i omhoppningen, så hon vann oxå:)
Solen sken hela da´n oxå, så det var en trevlig tävlingsdag.

Spännade föredrag gällande underlag på ridbanor

Har precis varit på ett riktigt bra föredrag anordnat av Stockholms Ridsportförbund. Det var Ulf Ståhlborg som höll i det och han visade sig vara riktigt kunnig i ämnet.
Jag har precis funderat på vad jag ska göra med min ridbana (när jag blir av med all snö, haha) och fick en hel del matnyttiga tips.

* Gräv flera gropar i ridbanan och kolla hur den mår. Är de olika lagren i den tjocklek som är bäst för hästen.

En utebana består normalt av 3 lager
1. Krossstenar
2. 15-20 cm specialsand (el annat material) ger svikten
3. 5 cm överst av samma sand som man mest brukar ägna sin energi åt i form av sladdning

Ofta så ligger det oxå dräneringsrör under krossstenen och vissa har duk oxå. Sen ska det vara diken runt banan oxå så att vattnet rinner av.

När man nu gör lite stickprov i form av grävda hål kanske man märker att det sviktande underlaget kanske inte finns längre eller är stenhårt. Eller så kanske banan är mkt ojämn så vissa ställen är ok och andra inte.
Ja, när man kollat detta så får man helt enkelt gör ngt åt det.
Kanske måste man hyra en maskin och djupharva det sviktande lagret (om det är packat o stenhårt), då är det dock mkt viktigt att ha en vält och trycka till det efteråt. Eller så måste man lägga på mer material på vissa ställen eller fördela om materialet på ridbanan.

Ja, detta var bare en liten del av föredraget, men kan lite tips. Han inledde förresten föredraget med att på en anläggning med 20 hästar så finns det (minst) 40 åsikter om underlaget. Så det är inte lätt att få till det.

Och är man på en tävling och frågar om hur folk upplevde underlaget så slår det (nästan) aldrig fel att vinnarna tyckte att det var toppen och de som inte lyckades så bra tyckte att det var botten...haha

Om man bar kunde fråga hästarna.



Snö tyckte  Ulf var ett bra o sviktande underlag. Men nu har vi ju tyvärr mkt mer än på denna bild.

Problematik kring lagtävlingar

Ja nu drar allsvenskorna igång och ridning är ju verkligen en individuell sport. Och så ska vi försöka få lite sammanhållning och vara med i lagserier. Jag o tjejerna har varit med i alla möjliga serier i allsvenskan hoppning under 1o år nu + att jag varit lagledare i flera år oxå, och jag undrar om ngt år varit problemfritt.

+ sammanhållning, kul att vara ett team o heja på varandra
+ spännande
+ lär känna fler i klubben
+ kul att inte alltid bara tävla själv
+ chans att få komma till lag SM i strömsholm (gällande hoppning)
+ finns på alla nivåer från lätt till svår klass

- alltid ngn som blir ledsen ofta pga av kommunikationsproblem
- bidrar ofta till att ryttare byter klubb
- många vill vara med o hoppar sen av när det närmar sig så att det inte blir fullt lag på tävlingen
- ridsportförbundet brukar ha problem med att få ut datum i tid, så det blir svårt att planera
- svårt att få lagledare, även lagledaren kan få skit o bli ledsen i onödan

Håller ni med? Ibland känner jag för att strunta i dessa serier, men så är det ju ändå himla kul:) 

 


Suget kommer med solen

Fåglarna börjar sjunga, vitsipporna tittar snart fram och mitt sug har börjat komma tillbaka. Under vintern har vi haft (för) många hästar och det har varit  tufft med all snö. Jag har faktiskt inte läst Hästnet alls. Hästnet som har varit allt för mig under vissa perioder. Ja, förr längtade man efter Ridsports annonser men nu finns det ju nya fantastiska hästar till salu varje dag, timme tom minut på nätet.
Börjar kolla runt på gården om det inte finns ngn liten bod som kan byggas om till stall, skämt åsido. Men suget har kommit, skulle vilja ut o träna och tävla själv. Inte bara med mina döttrar.


En härlig irländare att ut o tävla lite fälttävlan på vore drömmen....



Att man aldrig lär sig

Ibland (=ofta) tror jag att jag är för bra på att Leva i nuet (som är så inne att man ska göra). När vintern kommer så förstår jag helt enkelt inte att det kommer att komma ännu mer snö + bli ännu kallar + bli isigt. Summa summarum.



Så här ser det ut på vår ridbana, alla våra hinder är bortglömda i snön....hrm. Och det finns ingen annan än mig själv att skylla på.



Så nu håller jag o min assistent Kiara på att gräva fram hindren.



Först gräver jag runt stöden o sen lägger jag på salt, nu är min busiga assistent på väg bort med min saltbytta...



E man goldenkorsning så måste man ju apportera lite.



Hon e såå söt:) Så det går inte att bli sur på henne.

Eller hur?



Killarna har det bra i hagen bredvid. Där är det minsann en hel del barmark.



Lito längtar oxå efter våren.


Status våra hästar

Anonym om Hoppning = mjölk...: härlig blogg!
kan du inte skriva en kort presentation om era hästar i stallet och hur de ligger till med alla just nu?
är lito kvar? hör aldrig något om honom längre

Svar: Tack, vad gullig du e :). För de stora hästarna var det blandat resultat 2010.
Ture
var tyvärr skadad hela året pga av "otur" vid bedövning av en nerv hos en veterinär + en veterinär som inte lyssnade på oss som känner hästen bäst (=fy, haha). Den tredje veterinären la bedövningen rätt + lyssnade o då var Ture skadefri inom 6 veckor. Men då han stått så länge har det tagit ett helt år, så nu missar han inomhus SM i Helsingborg = trist! Det vore kul om han hinner gå utomhus SM, vi får se om det är lämpligt annars blir det väl lite meetings under sommaren.

Zazou gjorde ett väldigt bra 2010. Från att ha startat 110 med förra ägarna (+haft föl) så gick hon 0:a i 130 nationellt. Vi tog det ändå lugnt o bestämde oss för att skippa Flyinge för unghästar o låta henne vila istället. Nu ska hon starta nästa helg och sen va med i allsvenskan div !. Planen är att få henne stabil i 130 cm o kanske starta 140 cm när det känns lämpligt.

Lito, gick 130 nationellt med ok resultat, hade sen problem med ett framben så han har fått vila hela vintern. Nu ska vi kolla honom i slutet av månaden o se hur han mår.

Luna är ny o ska starta lite lugnt om ngn månad, planen är att tävla henne 120-130 cm under våren o sen sälja henne. Hon har ju en fantastisk stam + är en supertrevlig individ

Nocke var jätteduktig 2010, startade enstjärnig fälttävlan och var med i elitlaget i hoppning. Ska starta 100 + 110 cm imorgon. Under 2011 hoppas vi starta 130 med honom.

Pemsan var oxå jätteduktig 2010, från att ha startat avd B 100 cm med Lina så kvalade hon lätt till MSVB med Rosanna. Planen för 2011 är att bli stabil i 110 och förhoppningsvis starta 120 under våren.

Ture med Mikaela när han kom 2:a i Scandinavium :) Hoppas att få se honom där igen:)


På vift (igen)

Hrm, gissa vem jag mötte på bilvägen strax före vår gård? Min unghund Kiaras pappa. Han kom strosande på egen hand utan ngn matte i sikte, låångt hemifrån. Precis som i somras när han "tjuvparade" min tik Sasha. Har lyckats få fram att han bor ca 2 km härifrån och matten har dålig koll. I somras var han här hur många ggr som helst, jag satte tom på ett halsband med en vänlig lapp som bad henne hålla reda på honom då vår tik höglöpte + mitt tel.nr. Ägaren ringde dock aldrig o verkade inte bry sig. Så en sen fredagskväll släpptes Sasha ut för en liten nattkiss och då stod han o lurade bakom en buske, och sen var det 10 små valpar på G...

Vill inte vara med om detta igen....
Förut var det en hankatt här som parade sig med mina katter gång på gång, men det var ju svårt att tvinga ägaren att hålla reda på en katt, men en hund....
Vet inte vad jag ska göra. Tänk om Kiara är på G att börja löpa, hon e 7 månader nu.



Valparna blev ju fantastiskt fina, men måånga.


Komma igång och tävla

Vera o Curre om Mina sista fynd: Supersnygga!
Jag har en fråga som jag länge velat ställt, så nu gör jag det :D
Jag har aldrig tävlat, men jag skulle hemskt gärna vilja göra det! Jag har en egen häst som dock inte är helt lugn när man åker på tävling. Jag undrar:
*Kan man starta en clear round med egen häst utan behov av grönt kort?
*Vad är Pay"n"Jump?(behov av grönt kort där med)?
*Min häst kan bli nervig på tävling! Går det att träna bort?Har du nått tips?
Och så till sist,
*Har du nått bra tips om hur man kan memorisera en bana, då jag är rädd att jag ska glömma den?
Mvh Vera o Curre

Svar: Hej Vera, vad kul att du tyckte det:) För att få lösa licens vilket man behöver för inbjudnings- och lokala tävlingar så krävs grönt kort. Så om det är clear round på lokal nivå så går det alltså inte utan grönt kort. Pay and jump är ngt som vissa klubbar anordnar och det är en informell tävling, där du själv bestämmer vilken höjd du vill hoppa, så ofta kan man hoppa lägre än vad som är den officiellt lägsta klassen för häst (=90 cm), men jag har hört att den räknas som inbjudningstävling så då krävs det där oxå (men ingen tävlingslicens). Mitt råd är att du tar ett grönt kort, det är jättelätt och bra att ha + alla klubbar erbjuder kurser.
Många hästar blir lugnare ju mer de är ute på träningar o tävlingar, men så finns det vissa som alltid är nerviga. Börja med att försöka åka o träna på olika ställen så ser du om han lugnar ner sig.
Jag tror även att du kommer att få mkt lättare för att komma ihåg banan om du är med på olika träningar och tävlingar. Ju mer man är ute desto lugnare blir man och allt blir avdramatiserat. Är du lugn så blir även din häst lugnare. Det finns ryttare som ritar upp banskissen på en lapp (även på armen) för att kunna titta på den på framhoppningen om de plötsligt tror att de glömt bort den.
Sen är det bra att tänka, vad gör det om jag glömmer bort banan, det har den bästa mest proffsiga ryttaren oxå gjort. Ingen som tycker att det gör ngt (bara du själv). Och det kommer fler tävlingar.
Lycka till:)



På en tävling med Jever låg jag 3:a efter dressyren (otroligt) och hoppningen och klantade sen helt till det i terrängen som var hans starkaste gren. Hade  inte lärt mig reglerna ordentligt och fick helt onödiga straffpoäng...
Det retar mig fortfarande. Men jag tror inte att ngn annan äns brydde sig.

Fullblod till salu

Hanna  om Perfekt tid att köpa häst: Hej! Jag har följt din blogg ett bra tag och tycker den är bra och intressant!:) Jag har en fråga att ställa. Jag äger en fullblodsvalack på 13 år. En supertrevlig häst som är utbildad la dressyr och lätt hoppning ( har startat 110 med 4 fel). Jag vill satsa på msv hoppning och det har han tyvärr inte kapacitet för och jag har inte råd att ha två hästar. Han är supersnäll att rida ut på och hantera och gör alltid sitt bästa. Beter sig ytterst sällan som ett "fullblod". Jag tänker sätta ut honom på annons runt slutet av april/ början av maj efter vår planerade dressyrstart i la dressyr( som vi planerar att få ett godkänt resultat på). Mina tränare tror att jag kan få 50 000 för honom, frågan är vad du tror? Många är ju skeptiska till att köpa fullblod men han är mycket lugnare och lättare att hantera än min förra häst som var ett halvblod. Jag förstår att det är en svår fråga eftersom du inte har sett honom. Men vad tror du man får för ett 13 årigt fullblod som startat la dressyr med godkänt resultat och 110 hoppning? :)

Tacksam för svar! mvh Hanna

Svar: Hej Hanna, tack:) Du verkar vara väl insatt i hur folk tänker. Och det stämmer, de är skeptiska när det gäller fullblod. En fråga är om du har tränat terränghinder med honom, för när det gäller fälttävlan så vill många ha just fullblod el fullblodsinslag. Har du det så är han ju en perfekt allroundhäst. Jag skulle spela in en film då du rider honom i markarbete + hoppar honom och ev terränghoppar. Så att man ser vilken fin häst det är.
Framhäv hans positiva sidor och tona ner detta med fullblod. Det viktigaste är att få personer som ringer / provrider honom så de själva får se att det inte är ngn skillnad mot många halvblod. Jag tycker oxå att 50000:- låter som ett rimligt pris. Just trevliga, stabila allroundhästar är det många som vill ha (alla har ju inte ambitioner att rida OS, haha). Om du kan starta en debutant fälttävlan vore det ju toppen (+ spela in). Lycka till:)



Jever hade en hel del fullblod i sig o han var mkt bra mentalt och bangade inte för nå´t.

Hoppning = mjölk...

Hoppning är som mjölk = en färskvara (vet inte om jag skrivit om detta tidigare!?) men dessa funderingar kommer upp då o då så det är inte omöjligt. Var i varje fall iväg o skulle hoppträna tittiga hinder  med Pemsan och Zazou igår. Vi tog med oss Ture oxå då han behöver komma igång med hoppningen.
Jag fick den stora äran att hoppa denna rutinerade storhoppande häst. Han har ju startat 150 cm med Mickis men nu skulle jag få hoppa honom för första gången:)
När jag själv hopptränade för några år sedan blev jag sur om jag inte fick hoppa de högsta hindren. Nu är jag glad om jag får till ett flyt på pyttehinder.



Det var superkul, man känner sig ju så trygg på en häst som man sätt hoppa 1000 ggr o vet hur bra han e.
Så nu e jag på G igen (ska ju på hoppläger hos Robin i april så då måste jag ju kommit igång igen).

Perfekt tid att köpa häst

Nu är bästa tiden att köpa häst. Många hästägare / hästhandlare är slitna efter en mkt lång vinter och mkt kostnader. De har för många hästar och för lite pengar. Så prutläget är optimalt.
Om bara en månad kommer priserna att stiga, för april/maj är de klart bästa / lättaste månaderna att sälja häst på. Köparna är pigga o glada och jättesugna på en ny häst. Tävlingssäsongen har kommit igång och man inser kanske att ens häst inte håller måttet el man vill ha en till för att utnyttja tiden bättre på tävlingsplatsen. Nu när solen skiner och det börjar finnas hopp om en sommar är det många som är ute o letar o då finns ingen anledning för säljarna att gå ner i pris.



Nocke är numera den häst som funnits längst i stallet = snart 5 år:). Först var det Mickis ponny och nu har Rosanna tagit över honom sen ett par år :) Vilken guldponny, alltid pigg och glad:)

Tyvärr är jag en av dem som har för många hästar och för lite pengar, så det blir inga nya hästar för oss just nu. Annars så känner jag att köpsuget börjar sätta in. Men först måste några säljas i så fall.

Mina sista fynd

Nu e jag hemma igen, med alla mina kassar med kläder.
Så nu måste jag ju bli en dressyrdam, med alla mina Pikeurkläder. Jag älskar att hoppa terränghinder i full fart (kan man inte göra det med detta klädmärke??) + är allmänt mer åt det fartiga än det prydliga hållet. Men gillar kvalitet + snygga grejor. Och alla Pikeurgrejor som jag haft hitills har jag använt + tvättat jättemkt och de har fortsatt att vara snygga.



Dette e en ganska tjock tröja jacka som jag ska ha i vår. Nedsatt till 500:-



Denna lumbermodell passar oxå bra som vårjacka, man kan ta av fuskpälsen + även armarna om man vill ha en väst. Jag gillar dock inte västar så jag låter nog de vara på. Nedsatt till 500:-



Detta var ett spontaninköp, Rosanna gillade inte färgen. Men allt behöver väl inte vara svart el grönt... Nedsatt till 450:-. Supermjuk o skön.



Dessa ridbyxor kunde jag bara inte låta bli att köpa, Sandfärgade i jeansmaterial + gillar detaljen på fickan. De hade kostat 1400:- och var nedsatta till 700:- De satt ganska bra (inte lika bra som de som jag egentligen ville ha, men....)


RSS 2.0