Hoppning i Frankrike

Nu har bokningarna börjat strömma in till detta ridcenter, hoppning i Frankrike. Flera ungdomar som valt att åka dit oxå = kul:)

De tar bara emot 4 elever åt gången, så det är riktig intemsivträning.


God mat o gott vin lär det vara oxå.


Så här slut är man efter all träning, haha. Men det finns pool som tur är. Så lite fräsch solbränna får man med sig hem oxå.

Jag håller på o funderar på när jag kan åka, gäller att klämma in det mellan alla tävlingar.
Det som är så bra är att man kan åka direktflyg med Norwegian från Sthlm på mån o fredagar så det är smidigt att ta sig dit. Ska försöka åka i juli:)


Powerwalk

Har ju börjat jogga ganska mkt = 3 mil i veckan, och självklart tog jag i för mkt o har nu superont i ett knä. Så nu har jag gått över till långa promenader tills jag kan börja springa igen.
Har tre killar att välja mellan som sällskap på mina powerwalks.

1. Ture
Är supersnäll men ganska seg, vill gärna äta och då flyger man efter...Ngt piggare på hemvägen. Betydligt roligare att rida än att promenera med.


Blä för promenader om man inte får äta.

2. Nocke
Skittrist att gå med, går gärna i slowmotion så att man får dra med sig honom. Inge´kul alls om man vill gå fort.
När man sitter upp blir han som förvandlad, vill bara framåt, framåt o gärna i full fart = strange.


Vill hellre va´ i hagen än att gå på ngn fånig promenad.

3. Lito
= Bäst:) Han är superrolig att gå med. Går snabbt framåt så att man blir svettig, ibland satsar han o börjar trava då han spanat in ngn läcker grästuva. Han e såå söt. Pigg, glad o supergo. Va´ute o gick ca 8 km i går kväll och det var ett rent nöje. Kan inte hitta bättre powerwalk kompis:)


Ta med mig:) Jag följer gärna med ut.


Bygga muskler

Emelie Lindqvist om Mer om vattenträning: Hej :D
Jag undrar om du skulle vilja ge mig några tips, jag har precis köpt en häst, hon har inte jätte mycket muskler mer runt de vanliga liksom. Hur ska jag träna henne för att träna upp hennes muskler så hon blir lite mer kompakt om man säger så ? Och hon skulle behöva mer nack muskler. Tacksam för svar !
mvh emelie

Hej Emelie, vad spännande, alltid lika kul med en ny häst:) Jag utgår från att hon är i full kondition. Det mest effektiva för att få mer muskler bak är backträning. Vi har en lång backe där vi brukar galoppera långsamt uppför o vara noggranna med att ha mkt lätt kontakt fram. Sen skrittar vi ner o gör om samma sak. När det gäller halsmuskler så gäller det att hästen går i form +  inte hänger i handen.  Öppna o sluta är alltid bra för att hitta hästens form, och när man väl hittat den så gäller det att jobba vidare med den formen på rakt spår, i volter o kanske över cavalettis om hästen är avslappnad. När hästen inte går korrekt så ta några steg i öppna igen o börja om. Ta kort på hästen nu för ibland är det svårt att se skillnad då man ju ser hästen varje dag. Om ett par månader borde du kunna se lite skillnad. Lycka till:)


Glöm inte att vissa hästar (precis som människor) har lättare att sätta muskler än andra. Luna som är hälften fullblod kommer nog aldrig att se ut som ett muskelpaket hur mkt vi än tränar.

Häst med temperament

Maria  om Skadad häst: Hej! Jag har ett fuxsto fullblod/halvblod som har ett riktigt temperament. När jag leder henne blir hon ibland arg och reser sig. Liksom för att "säga till" vilket är väldigt obehagligt ju, jag har träns/kedja på henne och hon gör det aldrig när man rider även om hon också då blir arg och "säger till" men då på andra sätt. Förstår att det är svårt då du aldrig träffat henne men vad skulle du gjort om det var din häst? Tack på förhand!


Bojen e vit o kille, kanske därför han e så himla snäll, hihi.

Svar. Hej Maria, jag förstår att det kan vara obehagligt. Och att det är en fux och sto gör det inte ok, haha. Jag skulle ta ut ngn som är duktig på horsemanship och be honom / henne visa övningar som gör att hon får respekt för dig. Börja inte själv utan låt honom /henne visa o ta ev problem först. Är man konsekvent med dessa övningar så brukar de ge resultat fort. Vet inte var du bor, men i Sthlmstrakten vet jag en kille som har bra rykte.
Lycka till:)  berätta gärna om du får rätsida på det, säkert fler som har samma erfarenhet.

Skadad häst

Hanna  om Mer om vattenträning: Hej! Jag behöver råd. Jag har en 13 årig fullblodsvalack som jag har tävlat lätt hoppning och dressyr på. Han har haft problem med benen till och från men alltid återställt sig snabbt. Nu har han gjort illa sig i hagen och åkt på en ordentlig senskada som tar 4 månader- 1 år att läka. Under tiden ska han helst stå i box eller i liten hage. Han är vävare och hatar att stå stilla. Sist han hade boxvila (5 dagar) så sparkade han sönder boxen och var väldigt olycklig. Jag älskar min häst och vill göra det som är bäst för honom. Men samtidigt vill jag inte sluta rida under ett år och har tyvärr inte råd med två hästar. Vad skulle du göra i min situation? Kram!

Hej Hanna, vad tufft. Jättejobbigt med heta skadade hästar. Att stå o väva o sparka i en box kan ju inte va´bra för senskadan. Jag skulle försöka hitta ett litet stall där de behöver en hagkompis till ngn lugn häst. Ofta är ju en häst lugnare om den får gå o beta med en kompis även om inte hagen e pytteliten. Så det bästa vore ju att låna ut honom o sen kunna ha en annan häst under foder under ett år. Det är vad jag skulle försöka med, du kan ju alltid annonsera på ngn hästsajt  så kanske det kommer ett lämpligt svar. Gärna i närheten så att du kan åka dit ofta o kolla att det fungerar. Lycka till:)


Mkt mat o en hagkompis brukar göra de flesta hästar lugna:)

Mer om vattenträning

Anonym om Vattenträning inför SM: Hur lär man en häst att hoppa en sådan lång vattengrav som på bilden. Får dem gå igenom den först? börjar man hoppa kortare vatten? Har man rut häst före?

Hej, igår var alla de hästar som hoppade äldre o rutinerade. Men Nocke tyckte ändå att det var lite läskigt i början. Så med dessa ponnier hoppade vi långt vatten direkt.

Då jag har tränat orutinerade hästar förut, så har vi alltid haft med en rutinerad häst.
Perfekt är att ha en stor blå presenning som man fyller med lite vatten. Det är bara att gräva ner den lite el lägga bommar i kanterna så stannar vattnet kvar. Så kan man börja med att ha den smal o sen göra den bredare o bredare. För att göra att de hoppar över och inte i så kan man ha ett vanligt hinder över mattan oxå (=smart ideé från Bengt:))
A o O är dock att ha en trygg häst med, då spar man mkt tid o bekymmer. Vi har alltid en vattenmatta framme på vår ridbana oxå för att vänja alla hästar (för tyvärr är det många hästar som tycker att det e läskigt med vatten). På en av våra uteritter passerar vi en sjö så då brukar vi gå ner i vatten oxå (kanske viktigast för fälttävlansryttare).Klöver (Clover) o jag lyckades faktiskt med konststycket att gå omkull i ån på Strömsholm. Jag red alldeles för snabbt vilket resulterade i en ofrivillig simtur för mig o Klöver skrapade upp nosen. Sen hade vi båda respekt för vattenhinder ett bra tag.

Vattenträning inför SM

Ikväll ska vi träna vatten för säkerhets skull. Tre av ponnierna är från Irland så det kan ju tyckas överflödigt, haha. Men jag gillar att ta det säkra före det osäkra. Även om alla hoppar vatten känns det nog xtra bra att veta att man är väl förberedd när man rider in på slottsbanan.


Nocke o Mickis hoppar långt vatten.


Rosanna o Flizan på samma hinder.

Busridning

Nu när sommaren e här känns det som o det är dax att bada med hästarna o rida barbacka...
Kommer ihåg när jag var ute o gick med en av hästarna som behövde motioneras härom året, skulle på fest så jag tänkte att det skulle gå fortare att promenera med henne. Blev dock plötsligt så sugen på lite bus. Tog grimskaftet o gjorde det till en tygel (kan man rida på hackamore så går väl en grimma lika bra...). Hittade en sten o kravlade mig upp. Det var på Tessa o hon e 173 cm så det var inte helt lätt.


Tessa e nu med sin nya ägare Johanna o tävlar i Österrike :) På bilden rider Mickis.

Hade bara shorts o linne. Galopperade i full fart o det var häärligt. Glädjen avbröts snabbt då jag upptäckte att jag tappat min nya mobil, hrm.  Det var bara att hoppa av o gå i snigelfart hem o leta. Nu skulle jag absolut komma försent till festen.
Men simsalabim kom en bil körande på den lilla skogsvägen, o de hade hittat min mobil = helt otroligt.
Slutet gott allting gott:) Och minnet av barbackagaloppen har jag fortfarande kvar.

En ny utmaning med varje häst

Det som gör det så roligt o så svårt är att alla hästar är så olika. Speciellt om man köper hästar som redan har varit med om en del (vilket man ju inte vet ngt om). En del kan man ju gissa, men det behöver inte stämma.
En häst som vi köpte fick en av våra tränare för sig var barrerad, pga av att han sprag på sidan av ett hinder då han stod där. Det tror jag dock inte var sant, då jag stått bredvid hindren  många ggr o hästen har inte brytt sig.
Luna var rädd för att gå igenom trånga utrymmen (som tex stalldörren) då hon kom, men är man lugn så är hon inte rädd längre. Och en ponny som vi hade som var krubbitare, visade inget av detta då vi hade honom på lösdrift. I sitt nästa hem stod han på box och började krubbita igen.
Så har man en häst som beter sig konstigt el annorlunda så gäller det att analysera problemet o se om man kan förändra ngt själv el träna ngt speciellt för att få hästen att fungera bra ändå.
En ponny som vi hade sa ägaren inte kunde äta betfor, men hos oss åt hon det utan problem (hon kanske reds mer!?). En annan var tvungen att åka brett i transporten, vilket inte gick att träna bort, men då köpte vi en mellanvägg med plast längst ner o då blev hon lugn och vi kunde ha med 2 hästar ändå. En häst blev helt vild då han stod i egen hage. Fick han busa runt med andra hästar i en stor hage var han en dröm  att rida..... ja det finns massor av exempel.


Lycka är när hästen är avslappnad och har förtroende för sin skötare / ryttare:)

Man bli så glad varje gång man lyckas lösa ett problem och hästen blir lugn o trevlig både i hantering o ridning :)

Doping

Läste om några travhästar som fått anabola stereoider för sina knäproblem. Inte vet jag, kanske det även hjälper knäna att musklerna byggs upp snabbt, men med alla bieffekter så är det absolut inte lämpligt. Och det lär ju inte var tillåtet utomlands heller, det var ju en utländsk veterinär som sålt det.
Undrar då om travtränaren kanske inte visste vad det var i sprutan, utan hoppades på ngt nytt undermedel...

Det är faktiskt extremt svårt detta med doping, men med tanke på all debatt så är man ju x-tra försiktig nuförtiden. Tom glucosamnin som många gav hästarna rent förebyggande förut, är det ju karens på.
Och diverse krämer har substanser som är otillåtna. Så jag har börjat kolla allt som vi använder på våra hästar, och är jag hos veterinären frågar jag alltid om ev karenstid.
De flesta veterinärer brukar faktiskt upplysa om detta utan att man ens frågar.


Minestral har blivit dopingtestad en gång o fast att vi visste att han var ren så var det ändå nervöst.

Så, ett tips är att ta på ev glasögon o läsa alla innehållsdeklarationer på burkarna som samlats på hyllorna :) Släng sen dem som innehåller ngt otillåtet ämne eller märk de med en röd stor lapp el liknande så att inte ngn råkar använda dem utan att veta.


Dressyr i Porto

Stella om Dressyr i Portugal: Hej :) Jag och min mamma ska åka till Porto i sommar och det ska bli jätte roligt! Men jag är lite nervös för engelskan, hehe! Jag är 14 år så jag kan ju prata helt okej men är det svårt att förstå där? Tacksam för svar!

Svar: Hej Stella, du behöver absolut inte vara nervös. Tränarna i Porto e jättegulliga o kan man rida så förstår man snabbt instruktionerna. Du har ju även fått ett lexikon med ridtermer, och de kan ju vara bra att plugga in:)
En mamma o dotter från mitt stall var där för ngt år sedan. Dottern = Liza var då bara 12 år o hon hade inga problem alls, utan lärde sig j-mkt o trivdes.


Här är Heather, en av instruktörerna:)

Är det för soligt, få du rida i det svala ridhuset.


Vill du hoppa. går det oxå bra.


Maten är supergod:) inget bantningsläger precis.

Skulle vilja åka dit imorgon...


Skulle vilja var tonåring

Bara jag skriver om vårt terrängläger på Irland för er som är 14-18 år, blir jag sugen på att åka dit.
Tänk att få spränga fram i full fart på en pigg o glad irländare... Den adrenalinkicken håller en lycklig läänge.
Hit dit min dotter Rosanna ska åka är ett av mina favvisställen. Man blir så glad av allt hoppande och jag har så många underbara minnen härifrån.
Har ju köpt många ponnier o hästar genom Oliver och fått chans att rida flera av dem på terrängbanan.
Lite bilder från när Mickis var där:


Massor av pussgoa hästar.


Haha...

Ett av terränghindren, kan även användas som solstol.

Vattenhindret e maffigt.

Här hoppar man in på ridbanan.

Terränghinder inne på ridbanan.

Jag lovar, det är säkert 100 olika hinder.

Simtävling:)

Shopping hinns oxå me´


Spel med ponnierna.


Häftigt hinder som jag hoppade sist jag var där. Längtar tillbaka.


Dagens träningspass

Nu har jag övergett Friskis och satsar på skogen istället. Springer 11 km varannan dag. Igår när jag gav mig iväg så började det regna o blev sen bara värre o värre = var helt dyngsur när jag kom hem. Inte så mysigt, men ok ändå.
Springer långsamt går in för uthållighet just nu, får väl försöka öka takten sen. Har lite ont i knäna, men hoppas att det försvinner.
När jag kom inspringande på gården möttes jag inte av mina välkomannade hundar utan av fyra betande ston....
De är för härliga, jag har dem i en superstor grön hage men de saknar sina killgrannar + helt avbetade hage och Pemsan hoppar helt enkelt ut. Sen springer de andra genom staketet....
Det var bara att stoppa in dem i tråkhagen igen o så var alla nöjda...


Så här oskyldig kan man se ut innan man hoppar ut...(sötnosen).

Vinn presentkort på ridresor

Gillar Häst & Sport Resors nya facebooksida och vad med och tävla om ett presentkort på 500:-

Där får ni även jättegärna ställa frågor om det är något ni undrar, komma med förslag om resemål ni tycker vi saknar, dela med er av era egna erfarenheter och bilder från ridresor eller bara kika runt :)

Här kommer vi svara på frågor, uppdatera med upplevelser och bilder från resor vi själva gjort, informera om aktuella erbjudanden osv. Allt möjligt som kan vara av intresse för dig som gillar ridning och resor helt enkelt!

Ni hittar sidan HÄR

Dressyr i Portugal

Sofia & Therese  om Ny energi: Hej viveca
Vill ha lite råd. Vi är två systrar som måste ha lite råd. Vi vill åka på ridresa till ett dressyr ställe. Vilket ställe rekommenderar du mest, förutom porto som är fullt då vi vill åka (kollat med er redan om det) som tar 90 kg? Mallis har vi vart på redan. Vad tror du: typ Jerez eller algarve...vilket av dom resmålen är bättre???
Vore roligt om du svarade och gärna hyfsat snabbt så man kan boka...=0) Lägg gärna in bilder, om du har från stället du rekommenderar!!!
Mvh Sofia o Therese

Svar: Hej Sofia & Therese, ja Porto är superfullbokat. Jag har mest erfarenhet av vårt
dressyrcenter Algarve, där jag varit tre ggr. Fördelen med Algarve är att de bara håller på med dressyr, I Jerez är det ju även western.


Många rider lektion på fm och uteritt på em.


Här är en av dressyrhingstarna.


Här är en av de andra:)

Helena blev kär i sin hingst.


Pedro, en av instruktörerna.


Ofta bjuds det på goda sallader till lunch + lite vin såklart:)


Mellan ridpassen kan man slappa  vid poolen.


Förresten så är det specialerbjudande om du kommer mellan den  7 maj-25 juni, läs mer i faktarutan.
Helt hysteriskt

Upp vääldigt tidigt i lördags. Skulle gå upp 4.30 o vaknar då (självklart redan vid 3.30 = knäpp ovana jag har då det är viktigt att inte försova sig).
Vi skulle starta 110 cm med 3 hästar och sen visade det sig attt det var massa strykningar så Mickis var halva startfältet, haha. Av 6 (bara) starter var Mickis tre. Bara att besiktiga hästarna var som en story för sig, dessa tre går ju inte ens i samma hage normalt. Stod där med en hel klase med hästar då Mickis gick banan. Det var ju mer ok på B-ponny tiden då ponnyerna var små o behändiga. Men dessa 170 cm bjässar...
Tio i åtta när första starten var satt M upp. Jag kunde inte hjälpa henne på framridningen el ngt utan hade fullt sjå att hålla reda på hästarna.
Vi skrattade båda då speakern sa att det var så många klasser under dagen så de skulle ha 3 ekipage inne på banan samtidigt. Hur hon skulle kunna sitta på fler hästar samtidigt var lite knepigt att räkna ut.
När hon kom in på banan sa speakern Var så god o rid, första hindret var längst ner så hon hann inte titta på några hinder alls utan att få tidsfel. Ja, det var inte så kul, speciellt inte för Z som behöver lugn o ro o tid på sig inne på banan. Dgane gick ändå ganska bra resultatmässigt men det var inte kul. Man vill ju ge hästarna en fair chans att prestera bra.


På sönda´n bestämde vi oss för att bara ta med 2 hästar. Det blev Qubbe o Luna som behöver komma ut mest. Z har ju redan tävlat så mkt + har blivit slö av sommarbetet, så innan nästa tävling får vi ha henne på mindre bete.
(man lär så länge man lever...).

Nu när allt var lugnare gick det mkt bättre. Qubbe var 0:a i 120 cm och Luna fick ett pet på sista hindret i 120 cm = kul :)
Bägge dessa hästar är som bäst ute på tävlingsbanan.

Smidigare med samma kön

Tack för alla tips angående brunst. Träffade en tjej på Gotland som valt att bara köpa ston pga av att det blir lugnare och så är hon intresserad av avel.
Jag funderar på att satsa på valacker, genom naturlig avveckling.
Dvs att i framtiden bara köpa killar. Då skulle vi slippa alla brunstproblem, + att även vissa valackerna blir kugnare utan brunstiga ston. Lito far just nu runt i hagen o tror att han är hingst (trots att tjejerna går i en egen hage).

Undrar vad Zazou tycker...                           Fotograf Mikaela Zimdahl

Vet vad Mickis tycker, hon blev djupt upprörd o tyckte att detta var en idiotisk idé.


Ny energi

Äntligen börjar min energi komma tillbaka, måste var solen :) Då kan man ju undra varför spanjorer och sydlänningar har lite manana mentalitet. De har ju sol hela tiden o borde vara rena duracell kaninerna gällande energi....
Ja, inte vet jag, men nu har jag tagit ett ordenligt tag i vår ridbana. Har beställt specialsand + en superfin harv. Hade först tänkt var lite ekonmisk o köpa en rostig gammal harv från en lokal bonde, men blev avrådd då det är risk att den river upp lite väl mkt. Har beställt detta vrålåk från equicenter.Den används i Scandinavium, så den borde väl duga på Norrgården, haha:)

Den både river upp och packar ihop, så att det ska bli ett sviktande men fast underlag. Så good buy alla kotledsinflammationer...Brunst o tävling

Pemsan gick ju så himla bra första dagen och sen tog bensinen slut. Vi funderar ju på om det var brunsten.
Blir ju väldigt komplicerat om man bara ska kunna tävla då det ej är brunst (nog svårt att få in rätt tävlingar ändå...)
Normalt brunstar ett sto i 6 dgr och sen är den brunstfri i 15 dagar, så var tredje vecka kan det var lite problematiskt.

Det som nu är tillåtet är att lägga in en plastkula.

Detta har professor Hans Kindahl skrivit i en artikel :
I minst 75% av de ston som fick en plastkula inlagd upphörde brunstcykliciteten pga att gulkroppsfunktionen förlängdes. Plastkulorna orsakade förlängd lutealfas under ca 2 månaders tid. Generellt vid förlängda lutealfaser hos ston kan dessa förväntas ha en duration upp mot maximalt 3 månader. Under den tid som brunstcykliciteten har upphört producerar gulkroppen progesteron. Det fanns inga påvisbara inflammatoriska förändringar i jämförelse mellan kontrollston och ston som fått plastkulor inlagda i livmodern.

Ska kolla upp vad det kostar och innebär. Annars finns det ju munkpeppar, men jag tror inte riktigt på det + det är karens på 96 timmar, så då hjälper det ju inte.


Pemsan var helt besatt av Nocke, lyfte på svansen bara han var i närheten, ja han e ju väldans snygg....så man kan ju förstå henne... Han förstod dock ingenting:)

Fighting spirit

Vilken dag... Upp tidigt då Pemsan skulle starta LA. Rosanna tyckte att hon var aldeles för lugn, inget sug mot hindren. Vet inte om det beror på att hon e brunstig el trött mentalt. Hon är i superbra kondition så tröttheten måste i så fall vara psykisk. Ja, hon hoppade några superfina språng o sen fick det räcka...  Både Ros + jag var mkt besvikna då hon ju inledde meetinget så strålande.

Men Nocke gjorde oss glada igen:) + de andra lagmedlemmarna i Roslagen. De flög över de medelsvåra hindren och hade världens flyt. Så efter att ha inlett dagen som 6:a så klättrade vi upp rejält. Så pass att vi vann dagens tävling efter en rafflande omhoppning mot Edsbro + kom totalt 2:a. Mao till Lag SM på Strömsholm = yippiii!!


Sen sprutade champagnen...


Snacka om glada:)

Hit kommer vi gärna tillbaka.Första tävlingsdagen

Pemsan var superfin:) I LB satsade Rosanna lite väl mkt i omhoppningen så Pemsan smet på sidan av ett hinder. Men i LA:n var hon klockren. Flög över hindren och kom 3:a. Flera hade faktiskt problem med banken, så det var bra att vi tränat på den tidigare.

Så här avslappnad var hon inte hela tiden utan det var mkt gnäggande efter Nocke.

Nocke var pigg och stabil, men kom fel in i kombinationen så han rev utsprånget och var lite väl snabb på sista hindret o fick även med sig det.


De andra i laget var i fin form så vi ser fram emot lagklassen idag:)

Installerade och välmående

Båtresan med hästarna gick smidigt. De stod lugnt o mumsade på sitt hö. Sen åkte vi ca 4 mil till där vi skulle ha hästarna. Det var en fin Gotlandsgård med veterinärpraktik.
Hästarna fick stora fina boxar. Rosanna o Matilda red ut en sväng och jag promenerade med Nocke. Gick ner till havet = utomlandskänska med små fiskestugor.

Så här charmigt e stallet.


Gulligt va´


Natten gick bra, hästarna verkar trivas här:)


Sen det jobbigast av allt = broddning, I hate that, speciellt efter denna långa vinter.

Men det är bara att bita ihop. 16 broddar senare hade jag ryggskott o ont i armen....


Rosanna knoppade samtidigt.

Sen blev de jättefina bägge två. Så nu ska vi iväg o tävla:)

Gotland - here we come

Känns onödigt att jag packade upp resväskan, nu ska vi ju iväg igen. Idag = tidigt åkte iväg till Nynäshamn och Gotlandsfärjan. Det är omg. 2 och 3 i elitallsvenskan ponny.
Rosanna har med sig Pemsan och Nocke. Nocke är den bästa lagmedlemmen så han är den som ska representera Roslagen Rid & Körklubb (med andra fina ponnier såklart). Pemsan ska debutera MSVB om hon känns fin.
Hoppas att det blir lite varmare + att turen (+ skickligheten) är på vår sida.
Det vore ju drömmen att få komma till Lag SM till Strömsholm :)Visst e han Hjärtego´Svar på lite frågor

Ida om (går) Dagens träningspass: Himla trevlig blogg!
har en liten fråga och åsikt som jag även bett rosanna pm men tänkte att jag även kan drogs dig då du är aktiv i att svara dina läsare :)
vad jag uppfattat det som travar ni aldrig nocke, ligger det någon skada bakom detta? min häst har rätt nyligen haft glidledsinflammation i bakbenen och jag får höra väldigt olika åsikter. en del säger att jag helt ska hoppa över traven då det sliter mer och andra att det inte spelar någon roll. hur ser fin erfarenhet och kunskap ut ang detta utifrån nocke? och vad anser du om longering och att rida mycket på böjda svar i såväl trav som galopp?

Svar: Tack :) Gör så gott jag kan. Nocke var halt på vänster bak och ingen kunde hitta felet, gjorde tom titthålsoperation, men allt var perfekt. Då scintades han på Ultuna och behandlades sen i ryggen. När Nocke galopperar använder han verkligen hela ryggen till skillnad mot då han travar (typ symaskin) så då rekommenderade veterinären att vi bara skulle galoppera. Vi lösgalopperade och löshoppade ca 6 månader först och började sen rida. Detta var 2008. Så nu har han ridits o tävlats i 2 år. Vi rider honom mest i skogen och undviker böjt spår. Sparar på honom då han är en så´n fantastisk ponny. Jag tog själv in honom från Irland för 5 år se´n och han har gått MSVA med Mickis och * fälttävlan + MSVB med Rosanna.

Becky om Hoppträning: Ska du köpa en egen häst? :)
// en undrande :)

Svar: Det lutar åt det hållet, e grymt sugen på att ut och tävla själv. Men då måste ett par av hästarna säljas först :(

Rosanna om Hjälper inte med ljusa kvällar: Hej!
Vad har ni för underlag på eran ridbana? Vartifrån kommer han/hon som du tog ut? Du råkar inte veta vart man kan få tag i billig sand till ridbanor?
Vi har nämligen problem med att våran bana är alldeles för hård och skulle behöva lägga på mer sand, men detta är ju en djungel...
Tacksam för svar! :)

Svar: Vi har ngn specialsand för ridbanor. Det var Ulf Ståhlborg som kom ut. Vet inte var sanden är billigast, tror att närmaste grustag är bäst, då frakten oftast är det som kostar mest.

Carolin om Hos veterinären: Hur många stora hästar har ni? Är alla mickis tävlingshästar? :-)

Svar: Just nu har vi 5 stora hästar och de är alla Mickis.

Sofia  om Dagens ridpass: Ska ni behålla Luna eller ska ni sälja henne så småningom? Hon verkar vara en helhäftig häst...=0)

Svar: Hon är till salu och planen är att hon ska säljas inom kort.Hoppas att det går så här bra nu när vi ska till Gotland på meeting:)
(går) Dagens träningspass

Igår var jag o sprang på löpband på Intersport. Hade med mig mina gamla löparskor som försäljaren nästan hickade när hon såg. Ja, dem var MKT gamla men inte så flitigt använda.
Köpte i varje fall ett par specialanpassade snygga skor, så nu är benhinneinflammation ett minne blott...
Sprang en av våra längre ridrundor och det gick jättebra. Kände ingen skillnad gällande skorna, men skönt var det.

Snööö...

Vilken chock jag fick när jag tittade ut i morse. Stoora snöflingor seglade ner, kunde lika gärna varit november = brrr.
Så på med alla täcken, stackars Nocke som är nyklippt huttrade i sitt regntäcke. Extra mkt hö i hagen idag.
Tre hästar ska iväg direkt på morgonen. Två som ska hoppträna o Ture som ska checkas upp på Ultuna. Tror att han har en hovböld som spökar i vänster fram. Är lite halt o sen ohalt om vartannat.
Vi lämnar av två hästar hos hopptränaren (= Ann Living) på vägen till Uppsala och tränar de i kväll på hemvägen.
Imorgon är det meeting med ponnierna som ska förberedas, så här är det fullt upp.Det här känns redan som jättelänge sen.... Tänk vad man lever i nuet.

Hoppträning

Min långhelg i Danmark gav mersmak. Unikt att få rida på försäljningshästar av hög kvalitet. Robin är verkligen en superbra tränare, lugn, metodisk och skicklig. Jag skulle både velat (och behövt) ha stannat där längre. Nu kom jag igång lite med min hoppning igen.
Vi varvade dressyr med hoppning och det var verkligen kul + bra :)Det som var bra oxå var att Robin direkt satt upp och korrigerade hästen om det var ngt problem. Det saknar jag ibland hemma hos  mina tränare.Lena red en holsteiner som tävlat 140 cm.

Anna red ett sto som tävlat 120 cm och fått föl.Vi var en grupp på 10 stycken, några av oss ringrostiga och andra aktiva tävlingsryttare.

Robin älskar att undervisa trots att man inte alltid lyckades göra som han sa åt en...Ena av två grupper.Hej då min söta häst, tack :)

Efter sista banhoppningen gav Robin oss var och en, en summering av vad vi borde tänka på i våra fortsatta ridning. Jag skulle vara mer tuff då jag satt upp på en ny häst, dvs inte rida så mesigt som jag gjorde den första lektionen. Skulle ställa mer krav från början. Sen var det viktigt att jag såg till att få ett sug fram till bettet. Inte sitta o sova på transportsträckorna mellan hindren utan arbeta hästen och se till att den var framme för skänkeln i god tid innan hindret. Det han sa stämde verkligen. Jag har en förmåga att rida runt en bana o hoppas att det ska gå bra, inte se till att det gör det. Det var därför det blev problem då hindren blev högre.

Så nu måste jag ju skaffa en egen häst som jag kan börja hoppträna med....


Kul i Danmark

Har haft det härligt i Danmark (förutom då jag ramlade av = aj). Fick en supersöt häst.Ett sto på 7 år som för det mesta var härlig att rida.Vilket fantastiskt ridcenter, fullt av underbara hästar.

Berättar mer imorgon:)

RSS 2.0