Vart tog alla medryttare vägen?

När jag var 20 år och tog upp ridningen igen efter gymnasiet, kände jag att jag ville mer än att gå på ridskola. Inget ont  om ridskolor, men jag ville ha mer kontakt och utveckling med en häst. Men ändå inte bli låst av att äga en. Var resgalen redan på den tiden, så jag ville inte binda mig.
Hittade en perfekt häst, närmare bestämt min chefs halvblod, han ville träna dressyr och jag ville hoppa. Så vi kompletterade varandra, fick även tävla honom om jag ville.
Sen flyttade han till Skåne och jag hittade en 4-årig arab. Jag hade ingen bil och hästen fanns långt ute på landet. Men att det tog 1,5 timme att komma dit med tåg, buss och cykel, det var inget problem.

Men nu har jag eget stall och vid flera tillfälle har mina inackorderingar annonserat om medryttare, och ingen är intresserad?? Förstår inte varför?? det är ju ett perfekt system.



Här var jag på Mallis o red dressyr. Härligt :)

Vill ha

Ja, man har ju mockat en o annan box under åren. + fått muskelfästesinflammation på kuppen. Blev behandlad med kortison, precis som pållarna och blev faktiskt frisk fort.
Men denna maskin verkar ju toppen för att slippa få tillbaka det.
Du hittar den i Frankrike.



Maskinen skakar av ströt istället för min stackars arm. Nackdelen är (som vanligt) priset, tror att det låg
kring 30000:- Synd...


Lätt o bra "hopp- / lydnadsövning" för alla

Lättare övning kan man inte tänka sig, det behövs bara 2 bommar som man lägger på medellinjen med 18 meter imellan. Sen bestämmer du hur många galoppsprång du ska få in mellan bommarna. Börjar kanske med 5 sen 6, sen 4, sen 7...
Det går att variera. Du tränar självklart bägge varven.
Det är en ganska bra utbildningskoll. Brukar köra den när jag får en ny häst, då kanske det bara går med 4, 5 o 6. Efter ett par månader kanske man klarar 3 och 7 oxå.
Kul o lätt övning som kräver mkt av både häst o ryttare.



Skriv upp i din träningsdagbok hur många du lyckas med så att du kan följa upp och se din utveckling.


Hästens vikt

Nu är det ju snart höst och många hagar har dåligt med bete. Ibland kan det se ut som det finns massor av gräs kvar, men det är ofta där hästarna skiter o där äter de ändå inte.

Börjar hästen väl bli smal kan det vara svårt att få upp den i vikt. Jag brukar slänga ut lite hö om jag är osäker, äter de av hö´t så behöver de stödfodras. Finns det tillräckligt med bete så struntar de i hö´t.

På en normalviktig häst ska man kunna känna revbenen om man trycker med handen, men de ska inte synas.

Jag brukar oxå passa på att väga hästarna när jag är inne på klinik, det är jättebra. På en del galoppbanor finns det vågar oxå.

Annars kan man mäta de med måttband  då o då, för att hålla koll.

Jag sålde en gång ett rejält halvblod e. Kaliber. Sålde henne tyvärr till en okunnig tjej som lyssnade mer på vad andra sa än vad hon tyckte själv. I stallet där hon ställde hästen "tyckte andra" att hon var tjock + att de med hjälp av ett dataprogram gjorde en ny foderstat. Vad ägaren missade var att ett kilo inte är lika med en liter.

Så dels drog hon ner på fodret o så trodde hon att en liter = ett kilo. Träffade hästen på en träning 2 månader efter att jag sålt henne o hon såg ut som ett fullblod, supersmal o uppdragen. 
Vad ledsen jag blev.



Nocke väger 516 kg, fast att han är en D-ponny, hade gissat på drygt 400 kg.
Och han är precis lagom i hullet just nu.



Tro på din magkänsla

Jag har haft många hästar genom åren och därför tyvärr en del skador. Vad jag har kommit fram till är att den som rider hästen dagligen är den som direkt känner om ngt är fel.
Är hästen plötsligt ovillig att slappna av då man joggar av den i låg form i ngt varv så har den oftast ont. Ibland kan den ju vara halt på bägge fram så att man inte märker att den haltar.
Känns hästen annorlunda eller beter sig annorlunda (ex börjar stanna på hinder) så är det lika bra att kolla upp den. Välj en veterinär som lyssnar på dig, inte bara kör sitt vanliga standardrace.

Jag hade en häst som normalt aldrig stannade, men i ett ridhus med lite hårdare underlag sög hon inte lika mkt mot hinder som vanligt. Nästa vecka i ett annnat ridhus med mjukare botten hoppade hon som vanligt. jag åkte dock in til klinik för säkerhets  skull o det visade sig att hon hade hovledsinflammation bägge fram.

Så lyssna på dig själv o din häst, det är du som känner hästen bäst.

Klöver från Irland stannade aldrig på ett hinder under de 3 år jag hade henne,
vilken fantastisk häst!


Populärast resmål

Lisa om Hos laserkliniken:

hejehej , såg precis den filmen som du filmade när ni var på Safari i Kenya och jag måste säga att guud vilken upplevelse det måste har vari :O ricktigt maffigt asso :D guu vad kul , jag undrar en sak oxå och det är vilken resa är mest populärast att åka med Häst och Sportresor , vilket land får mest "bokningar" så att säga ;)

Hej Lisa, Tack för din fråga. ja det var häftigt att galoppera i full fart med giraffer, gazeller och gnuer. Tyvärr så är ju den resan den dyraste vi har, så det är inte så många som kan åka dit.

Det populäraste landet för långritter är Spanien, och det mest sålda är vårt ridcenter i Barcelona.



Det är ett superställe som passar för erfarna ryttare då det är en hel del snabba galopper.
Man rider från ställe till ställe o bor på olika små hotell.



God mat och gott vin ger en extra krydda till resan.



Det är mkt varierande ritter då man rider uppifrån bergen ner till havet.
Kan verkligen rekommenderas.


Imponerad av män

Vi tjejer har ofta börjat rida som små på ridskolor. Där ser man inte till många killar. Men några män blir intresserade av ridning i vuxen ålder då deras små prinsessor börjar rida.
Och då plötsligt satsas  det och ofta rider de intensivt och blir snabbt duktiga. De är orädda o saknar respekt (vet inte hur ont det kan göra att ramla av). Så plötsligt både galopperar de i hög fart o hoppar.
Det är superkul. Ridning har ju allt: spännning, fart och adrenalinkick, så det borde ju passa män oxå.



Att galoppera i vattnet som här i Spanien är alltid extra häftigt.

Bäst att ha med på ridresan

Jag åker på ridresor flera ggr per år, ibland på långa resor med kunder och ofta på korta turer för att kolla upp nya ridställen.

På långresor har jag med:
* 2-3 par helskodda ridbyxor (gärna i bomull om det är varma länder)
* Fårskinn att lägga på sadeln (inte kul att få skavsår redan första dagen
* Jodphurs o shortchaps (bekvämare att gå i än ridstövlar + svalare då man kan ta av shortchapsen vid raster
* Ridhandskar, gärna svala om det är ett varmt land
* Plåster, compede, ifall du får skavsår
* Handsprit om resan går till ett land med en annan bakterieflora ex. Indien
* Midjeväska, att ha kameran i.
* Regnkappa för ridning, tunn som tar liten plats o som kan spännas fast runt benen såatt den inte fladdrar.
* Ridhjälm med lufthål utan foder.
* Långärmade bomullsskjortor
* Fleecetröja

Ja, sen lite fritidkläder beroende på vilket land jag åker till. Avslappnade sköna kläder.

Börjar längta till ngt exotiskt land då jag skriver denna lista.



Åh, vad häftigt det var i Indien.



Älskade min häst. Pigg o framåt men ändå lydig o superccol för allt stimm o stoj då vi kom in i nya små byar o alla byborna kom springande för den stora händelsen, att Vi kom.
Vill tillbaka....

Lev i nuet

Ja, alla säger att man ska "vara närvarande", "njuta av stunden", "uppskatta nuet"...
Men det är inte lätt. Men det festliga är att med hästar kan man inte annat än att leva i nuet. När någon av mina hästar är extra sprallig då jag leder den till hagen gäller det att vara närvarande, annars kan både det ena o det andra hända. + jag njuter av att se henne dansa fram, ivrig att komma ut o sträcka på benen.
Så umgänget med hästar är naturlig närvaro och tillfredställeles Just nu, inget man behöver anstränga sig för = härligt!



Bojen har alltid haft lätt för att njuta  o ha det gött.

Bästa ridhjälmen

Jag vet inte hur många hjälmar jag har haft under åren. Många tjocka sammetshjälmar, har även provat en som liknar en cykelhjälm (såg ut som en svamp i den) och hittade sen GPA hjälmen.
Fördelar med den är:

* Luftig, jag rider ofta i varma länder
* Luktar gott, hatar hjälmar som stinker av fuktig svett
* Sitter ovanligt bra, ofta sitter hjälmar så högt upp (svamplooken)
* Man ser om de har spruckit då det inte finns ngt foder i dem.
* Snygg, ser ovanligt lite korkad ut.

Var i Italien o red dressyr här. Fina hästar o massor av god mat + gott vin! Kan man ha det bättre?


Upp med tuppen

Lördag morgon o dax för tävling. Inga sovmor´nar här inte (jag som älskar att sova).
Pemsan o Joey ska debutera LA, håll tummarna.


Ridning = bästa idrotten

Den bästa idrotten är den man inte slutar med för att det blir kallt. mörkt och man inte har lust.
Direkt efter sommaren då alla fortfarande är pigga o glada säljer Friskis o gymen flest årskort ("det är ju så fördelaktigt o jag kommer att träna jätteofta").
Sen blir det mörkt o deppigt och jag skiter i om jag betalt årskort utan stannar hellre hemma i soffan o äter cheezeballs = mums!
Men har man häst så fungerar det inte så, utan jag pallrar mig ut även om jag verkligen inte vill. Hästen måste ses om. Och så fort jag är ute i stallet o pussar på en varm mule så är humöret i topp.
Visst är det fantastiskt. O det är det regelbundna som ger ngt. Att träna stentufft ett par månader ger mest förslitningar. Utan lite lugnt men ofta är klart bäst.



Än är det sommar, eller hur...!?

Hos veterinären - igen

Tänk om hästar kunde prata. Nocke blev ju sparkad i början av sommaren och hältan på höger fram har inte försvunnit. Så han har gått där o skrotat i hagen. Nu har det ju gått 2 månader o sparkknölen är nästan borta, så jag tyckte att det var väldigt konstigt att han fortfarande var halt på hårt underlag vid longering.
Åkte in på klinik och det visade sig att det var kotledsinflammation bägge fram, dvs hade inget att göra med sparken.
Hade han bara visat hälta på vänster fram så hade vi ju åkt in för länge sen. Ja, ja. Nu är han behandlad och lär väl vara igång om ett par månader.

Han är så fin Nocke, alltid positiv och full fart. Han är den typ av häst som hoppar glatt även om han är halt. Så med honom är det ännu viktigare att vi kollar honom med jämna mellanrum så att han verkligen är 100%.


Hos laserkliniken

Var o kollade mina ögon igår, väldigt avancerad utrustning för att se om jag borde operera mig. Jag o optikern började tala om hästar o även han hade varit o ridit utomlands. Han hade ridit på Cuba o blivit fascinerad av vad mkt mer man fick se och uppleva när man red.

Fick mig att tänka på allt som Mikaela o jag gjorde och såg när vi var i Kenya på safari.


 
Mikaela o masajerna dealade om ett spjut.

Ett av mina mest spännande resmål.

En allätare när det gäller hästar / ridning

Det som är så bra med hästar är att det finns en disciplin för varje tycke o smak.

* Körning, det har jag provat  (=livsfarligt, körde en ponny rakt in i en grannes staket)
* Dressyr= jättekul, speciellt på lusitanos o andalusier som tycks vara födda i form
* Hoppning= spännande och utmanande, har blivit lite feg tyvärr.
* Terränghoppning: vilken adrenalinkick, är mkt sugen på det.
* Distans: verkar vara kul, men tar så mkt tid.
* Monte; hade jag en travare skulle jag prova detta, vilka prispengar!
* Galopp; har provat och det var superkul
* Islandshästridning: Provat, det var kul men jag föredrar större hästar, men tölt är fantastiskt skönt på långritt.



Hos Jenny i Roslagen red jag denna fantastiska hingst. Läs mer här.

Tips - bra säkerhetsväst

Jag har alltid säkerhetsväst när jag hoppar, och här har ju faktiskt skett viss produktutveckling. Kommer ni ihåg de första som var blå o grönrutiga och man såg ut som värsta rugbyspelare.
Sen hittade jag en smidig väst = racesafe. Den är ganska dyr, men det är billigare att köpa direkt från England.
Så jag har beställt den här. 



Har man en bekäm väst så använder man den oftare.

Dressyr

Igår tog vi upp våra dressyrlektioner igen. Jag red Lito. Han var jättefin.

Hade dessa tips från en artikel i Ridsport i bakhuvudet då jag red,

* Ha huvudet mitt över ryggraden och känn dina sittben
* Håll om tygeln med stadig hand
* Känn hästens takt i dina handleder
* Var noga med att överlivet går med i hästens rörelser framåt
* Följ med i rörelseriktningen med överlivet när du rider volter o sidvärtsrörelser

Källa Tidningen Ridsport Tips från Mads Hendeliowitz

Allt kom jag inte ihåg, men kände mig ovanligt nöjd, Lito var så samarbetsvillig och lagom pigg. Fick många bra tips på hur jag ska träna hemma.



Här red jag dressyr på en lusitanohingst i Porto. i december.



Veterinären har varit här

Lite vaccineringar av de stora hästarna o så raspade vi tänderna på Lito o Pemsan. Lito uppförde sig exemplariskt, Pemsan var lite mer kinkig. Förstår henne jag gillar inte heller att gå till tandläkaren :)
Pemsan var ju hemma från tävlingen i helgen då hon hade flera småsår o var lite svullen på en kota. Det var dock bara mugg = bra = puh! Mugg är jättejobbigt att bli av med. Vi har provat alla möjliga huskurer på Zazou.




Så nu kan Pem starta i Jump Club på lördag.



Nocke är fortfarande lite halt på böjt spår, så jag åker in till Mälarkliniken i  morgon, skadan av sparken borde ju vara utläkt nu.
Ja, det är lite pyssel med hästarna.


Kroatien - Istrien


"Hej! Jag e på väg till Kroatien (Istrien långritt) i oktober. Skulle vara trevligt att höra om upplevelserna och hästarna där! Hälsningar från Finland!

Jag var där i våras. Ritten inleds ute i en pytteliten by som bara bestod av några hus




Hästarna fanns på utedrift en bit därifrån. Jättetrevliga hästar av fullblodstyp.



Pigga och framåt och väldigt lyhörda. Från snabba galoppper kunde man snabbt sakta av. Roliga utflyktsmål under ritten gjorde att man fick se och lära sig en hel del om denna del av världen

Petar som är stuntman, berättade om många  häftiga upplevelser, pratar utmärkt engelska och är supertrevlig. Det är verkligen familjär stämning



Och vi hade det jättetrevligt. Maila gärna lite foton när du kommer hem, då vi inte har så många.

Trevlig resa!





Bästa ryttaregenskapen

Har funderat en del o kommit fram till att ödmjukhet är den viktigaste egenskapen för att bli en duktig ryttare.
En ödmjuk ryttare lyssnar på hästen.

Och tänker och funderar i banorna:

"Vad gjorde jag fel"
"Hur ska jag göra för att han ska förstå vad jag vill"
"Har jag för stora krav?"
"Har jag gått för fort fram."

Inte
"Min häst kan inte"
"Min häst är dum."
"Min häst vill inte."

Hästar är fantastiskt förlåtande djur som normalt gör så gott den kan. Men den kan ju inte berätta om den har ont eller inte förstår. Så där kommer vårt ansvar in som ryttare. Tänker vi i dessa banor så blir oxå allt lättare och roligare och går antagligen bättre, på den nivå som är lämplig för hästen just nu.



Åh, vad jag gillade denna danska häst :)


Dålig stil

I helgen var vi på meeting i Tierp och döm om min förvåning då jag skulle mocka boxarna. Helt demolerad låg grepen där, utan ens en liten lapp med förlåt på, hrm...

En annan gång lånade jag ut min transport. Allt gick tydligen bra för dagen därpå stod den på stallplanen igen. Stressad skulle vi sen iväg på tävling men när jag skulle koppla på släpet var påskjutsbromsen trasig. Nyinköpta delar låg prydligt bredvid, men jag hade ingen aning om hur de skulle monteras och inte tid heller. Då blev jag sur.
Efter det har jag ingen större lust at låna ut den igen.




Svårt att mocka med denna grep!

Yoga

Har hört att yoga är bra för ryttare. Så nu har vi börjat att ha yoga 1 ggr/v på kontoret.
Kände verkligen att det stämde. Mkt övningar för att öppna upp bäckenet och bli smidigare.
Och kroppskontroll är ju superviktigt, hur ska vi få hästen att göra som vi vill om vi inte ens har koll på våra egna kroppar!? Det ska bli spännande att se om det ger effekt



Yoga utomlands kan man bl a utöva här.


Skadade hästar

Min veterinär säger att frågan är inte om hästen kommer att bli halt utan när den kommer att bli det. Hästen är ett stäppdjur som ska gå ute på stora fält o beta 20 av dygnets 24 timmar. Inte ridas och hoppas och dressyras. Allt detta sliter på hästen.
Men konstigt nog så sker ju de flesta skador i hagen, så vad ska man göra, linda in dem i bomull och ha dem uppstallade??  En av mina kompisars hästar blev ständigt skadad i hagen då han busade runt med kompisar, så han fick en egen liten fyrkant. Men, han skadade sig ändå...
Vi rider varierat, har stora hagar, hästarna är ute mkt, vi tävlar inte för mkt. Ändå blir våra hästar oxå skadade...
Ja, jag har ingen lösning. Försöker dock intala mig att skador ingår i all elitidrott, så det är bara att vara glad då de är friska och inte bli alltför deppig då de inte är det. Vilket inte alltid är så lätt.



Ture gick fantastiskt bra 2009 så vi hade stora planer inför detta år, men.... 




Fortfarande sommar

Tittar ut från kontoret. älskar min utsikt. Även om man blir rädd ibland då hästarna brallar och busar för mycket.



Inga problem med de nya reglerna om att hästarna måste gå ut i hagen med kompisar.


För och nackdelar med eget stall

Ja, de flesta som har häst och inte har eget stall ser nog bara de positiva sidorna

 

  • kunna ha mer koll på hästarna (speciellt om man har kontoret på gården som jag har)
  • kan bestämma själv om hagar och skötsel
  • kunna göra ngt vettigt då man väntar på veterinär o hovslagare
  • inga skyltar om vad man inte får göra, måste göra etc. Många stallmänniskor tycks gilla skyltar
  • bara ”snälla” saker står på anslagstavlan (en regel vi har att man aldrig får skriva något negativt på tavlan) har ngn glömt ngt eller satt på fel täcke så tar man det direkt med personen i fråga.
  • Att se hästarna galoppera runt o busa i hagen
  • Mysigt att ha hästarna så nära
  • spar tid då man inte behöver resa iväg för att rida

 

Men vi som har eget vet att det är säkert lika mycket tid som går åt till stallet och gården som till ridning, samt att det kostar mycket mer än vad man tror att renovera och förbättra och underhålla.

  • Jaga hästar som rymmer (behöver inte vara dina egna)
  • Laga elstängslet, byta ut stolpar, kolla elen,
  • Sladda volten, köpa mer/bättre underlag
  • Snöröjning på vintern
  • Flytta hösilagebalar
  • Allt som går sönder, håller just nu på att byta ut alla järnlister i stallet, inte lätt.
  • Tömma gödselkärran, ett hel...te på vintern då skiten frysit fast, eller när kärran välter i en hal backe.
  • Köpa in foder, strö etc

Ja, det var några för- och nackdelar. Just nu överväger fördelarna, men när jag blir äldre så ska jag ha min /mina hästar uppstallade i något trevligt stall och bara komma dit och rida och sköta om hästarna och inte allt runt omkring.



Så här ser mitt stall ut.

PS. Just nu har jag världens bästa inackorderingar = Monica, Pernilla och Liza. De är glada, pålitliga och gulliga, så det är alltid lika kul att se när de är här och rider och pysslar om sina hästar.


Styrelsemöte på ridklubben

Har precis kommit hem från styrelsemöte. Är sekreterare i Roslagens Rid & Körklubb.
Det var trevligt som vanligt då vi har bra stämning i klubben. Alla hejar på varandra och önskar lycka till på tävlingar, även om man egentligen är konkurrenter i klassen.
Lite ideelt arbete när det handlar om hästar är bara kul. Tips för dig som kanske vill ha fler kompisar med samma intresse.



"Lycka är en silkeslen mule."






Vad vill du att jag ska skriva om?

Detta är ju en ny blogg och jag är intresserd av ALLT gällande hästar (nästan besatt). Så vad vill du att jag ska skriva om?

* resor, vilka länder
* utrustning häst
* utrustning  ryttare
* träning
* vardag med hästarna
* våra hästar

Eller ngt annat?
Jättetacksam för tips




Vill ha

Jag gillar snygga, moderna ridkläder. Mitt favvismärke för ridbyxor är Pikeur.
Dessa skulle jag vilja ha. Finns i min storlek på rea här.



men de kostar ganska mkt ändå = 1498:-


Det kom en fråga

Hej! Först vill jag bara säga att jag läser och gillar verkligen din dotters blogg, och har nu börjat läsa din också! Jag undrar om du har några tips till mig? Det är så, att jag har ett halvblod på 7 år, en valack. Jag tror, och har även fått höra från andra, att han antagligen har varit en "problemhäst" och därav fått mycket stryk i Holland. Jag vill börja tävla med honom i hoppning och han är egentligen mest dressyrriden. Hoppa kan han, problemet är bara att han får för sig saker. Tex att han inte ska hoppa, kastar sig i så enkla saker som att göra en volt. Dock gör han bara detta på vissa ställen! Får han inte som han vill blir han sur och bockar, hoppar, studsar, reser sig osv.. Har du några tips på hur jag ska agera i dessa lägen? Känns just nu lite som ett hopplöst fall och att vi aldrig kommer komma runt en bana ens på 50 cm. Mvh Idah.

Tack :) De första hästarna jag köpte var sk problemhästar. Och det tog tid och mycket tålamod att få ordning på dem.
Det är inte omöjligt att de pressat honom för hårt och att han därför får lite panik. Vet inte om han gör på detta sätt då du är med på hoppträningar,  just på gemesamma hoppträningar är det risk att både ryttare och hästar blir stressade då man ju så gärna vill att allt ska gå bra.
Jag skulle köra "utnötningsmetoden". Dvs träna själv varje dag på pyttehinder, till att börja med bara bommar. Även när du tränar dressyr el ska rida ut så kan du trava el skutta över ngn bom. Sen kan du successivt utöka svårigheterna. Blir han stressad är det bara att backa ett steg. Sen när han är trygg med dig och kan hoppa runt en låg bana, skulle jag var med på hopplektioner för unghästar med en tränare som tar det lugnt.
Lycka till, berätta gärna hur det går.



Terränghinder kan oxå vara bra att träna på för hästar som blir spända vid hoppning av bommar.

Äntligen fungerar bilen

Sen i mars har jag kört omkring i min bil utan helljus och spolarvätska. Det var inte kul då vi åkte till inomhus SM i Helsingborg i snöblask. Vi hade en flaska med vatten som Mikaela försökte slänga ut vatten ur samtidigt som vi körde för att kunna se ngt. Kändes som rena John Cleese stilen (han brukade ju borsta tänderna i spolarvätskan).
Men nu funkar allt = Lycka :)


Tänkvärt om hoppning

"Vad är den vanligaste orsaken till att ett ekipage får mer än 4 fel?"
"- Dålig dressyrridning och dåliga förberedelser."

Citat från rolf Göran Bemgtsson från tidningen ridsport

Så idag är det jag som ringer till vår dressyrtränare och tar upp dressyrlektionerna igen.



Mikaela Zimdahl och vår förra häst Tensen som dock sällan river.


Vad jag verkligen behöver förbättra

Jag har ofta valt att köpa ganska pigga, nästan heta hästar. Och ibland funderar jag på att det kanske inte är rätt för mig.
Har insett att detta har gjort att jag är mkt dålig på att ge eftergift. För jag måste hålla hästarna ganska mkt före hindret och är då inte snabb nog att ge eftergift utan blir hängande i munnen vilket varken är trevligt för hästen el gör att han kan hoppa ordentligt.

Lagom eftergift är ju när hästen kan sträcka ut halsen så mycket den behöver men ändå ha stöd i bettet.
Tips till mig själv är att ev fundera på att ha en lugnare häst el träna mkt på låga hinder + mkt balansövningar.

Har du samma problem?


Nu ska jag vara duktig

Nu ska jag först tömma dyngkärran = blä! Sen ska jag tvinga mig ut o jogga.
Har hört att om man springer tillräckligt mkt o ofta så bildas det härliga endorfiner som gör att man inte kan vara utan denna tortyr...
Det har aldrig lyckats för mig förut, men kanske denna gång....



Annars kan jag ju ut o softa i hagen.

Hur gör man för att lyckas?

Jag har precis varit på ett föredrag om prestationspsykologi med Pierre Mood.
Det som jag tänkte extra mkt på var.
Hur man ska bli av med alla negativa tankar. Om jag t.ex hoppat en bana så fokuserar jag på det som gick dåligt och har man med sig det till nästa ritt så är det stor risk att den går ännu sämre.
Ett av hans tips var att man videofilmar ritten och sen tittar på den många gånger. Den första gången är det risk att man igen fokuserar på det dåliga. Men efter hand blir man mindre sur och kan objektivt se även det som var bra.
Sen ska man fundera på hur man kunde gjort de dåliga sprången bra + fundera på det man gjorde då man fick till de bra sprången.
Låter vettigt och inte alltför komplicerat för att genomföra.



Foto: Wikipedia 2009-08-24

Tror ni att man vågar hoppa så här högt då?


Shit

Ja, shit nu är dyngkärran full igen. Kändes som vi tömde den häromdagen. Ja, nu på sommaren går det väl an, men på vintern då jag får stå o hacka bort skiten, då undrar jag vad jag håller på med egentligen. Kunde ju sitta hemma framför brasan med en whiskey.. istället.



Har du ngn fiffig lösning?

Shopping

Har stått emot in i det längsta. Jag ska inte ha Tretorn ridstövlar, dem är inte traditionellt eleganta utan ser ganska plastiga ut.
Men, skulle "bara" köpa lite hästfoder på Odal och gick förbi rea-korgen. Och där låg ett par svarta stövlar med en stor röd prislapp på. Och då kunde jag inte stå emot (de lär ju vara otroligt bekväma...)



Var det inte ett fynd!! 995:- -10% = 895:-

Mitt dåliga samvete

I september 2008 köpte jag en tvättmaskin och installerade den direkt = Toppen att kunna tvätta alla hästtäcken och vojlockar. Jag satte glatt på den och plötsligt var den överallt... Tydligen måste man gjuta fast så´na här prylar. Och då blev det problem, vi har nämligen vattenburna elslingor i golvet , men ingen aning om var de är och hur djupt dem ligger. Vågar inte borra ner ngt och ev komma rakt på ett vattenrör.
Så nu står den där, gul o fin sedan 2 år tillbaka o inte ett täcke är tvättat....


Drömmannen

Drömmannen är stor, stark, ömsint och gör allt för dig.
Var ute o promenerade med Ture igår kväll i skymningen. han är 174 cm i mankhöjd, väger 640 kg och är väldigt stark. Vi gick på en smal stig i skogen och han kunde klivit på mig, gjort så jag ramlat omkull och galopperat iväg, men han skrittade så försiktigt efter mig på stigen. Det hann tom bli mörkt innan vi kom hem = ganska kusligt faktiskt.
Det är helt otroligt, när man tänker efter vad fantastiskt detta stora djur är. Inte undra på att vi älskar dem.
Ja, drömmannen kanske är en häst!?
Vad tycker du?



"Hästresenärer" ovanligt trevliga

När jag var 25 år jobbade jag på kryssningsfartyget MS / Funchal


Läs mer om fartyget här

Vi reste runt i fjordarna, i Västindien och runt medelhavet = en spännande tid. Började som kryssningsvärdinna o tog sen hand om ekonomin. Men om jag ska vara elak så blev jag dördstrött på alla gnälliga resenärer, det var fel på både det ena o det andra. Bestämde mig för att aldrig arbeta med privatpersoner som spenderade sina hårt hopsparade pengar till en resa.
Och här är jag nu jobbande med precis det och det är jättekul! Hästmänniskor skiljer sig avsevärt från andra (faktiskt). Lite smuts under naglarna gör nog att vi ser till helheten o inte till detaljer. Några dammråttor under sängen tar vi med en klackspark, bara hästarna är välskötta och ridningen super.

Vi (eller ni) är oxå mer självständiga än normalt o blir inte hysteriska om något inträffar som inte är enligt plan. Även det är vi ju vana vid som hästägare o ryttare. Ena dagen är hästen anmäld till SM o nästa är han halt etc.



I Kenya kan det hända både det ena o det andra, läs mer här.


Att umgås med hästar är mkt utvecklande på alla möjliga sätt. har tex en kompis som helst anställer stalltjejer till sin restaurang då de är ovanligt intiativrika och självständiga.
Har även läst att många tjejer i chefsbefattningar är ryttare.
Så det är bara glädjas och rida på....



Lastbilschaffis på äldre da´r

Vi åker Sverige runt på meetings och vart vi än kommer så ser man ju alla med sina bussar den ena finare än den andra.



Tänk om man hade råd med denna superfina buss :)

Den kan du läsa om här.

Det är ju mycket trevligare att kunna bo på tävlingsplatsen istället för att åka fram och tillbaka mellan vandrahem och tävlingsplatsen.
Så förra året frågade jag en kompis om vi skulle anmäla oss till en teorikurs på bilskolan. Det var hon och jag och massor av killar, vi hade noll koll om det tekniska. Det fanns nog en och annan kille som undrade om vi kommit in i fel klassrum.

Sen var det dax att  börja köra. Tyckte synd om bilskoleläraren som med livet som insats skulle lära mig att köra lastbil.Var jättenervös de första gångerna och backningen gick uselt, helt annorlunda mot att backa med släp. Men envis som jag är (ibland) så tog jag den ena lektionen efter den andra och läraren lugnade mig med att man behöver inte köra perfekt för att få körkort.

Så till slut skulle jag köra upp, fick ett stenansikte till inspektör. Och just den gången av alla gånger så slår nå´n himla nödknapp till o det går inte att lossa handbromsen, svetten börjar rinna och jag rycker o sliter i handbromsen. Höll på att bli desperat, "tänk om jag nte ens får köra ut i trafiken". Då jag fixat o grejat i en evighet så släpper handbromsen till slut och jag kommer iväg.
Tänkte på detta under hela körningen (som faktiskt gick ovanligt bra) och blev helt chockad då han sa att jag klarat mig = Yippeeee, fick titta på lappen han gav mig flera ggr för att verkligen tro på det.



Det är faktiskt extra kul att lyckas lära sig ngt när man är som jag ”mitt i livet”, det känns ju ofta som livet är likadant hela tiden och inte bjuder på så mkt överraskningar och kickar längre.

Så du som tycker att du är för gammal eller för dålig för att t.ex återuppta din ridning, skaffa häst eller börja tävla, tveka inte. Ta det stegvis, du kommer att bli jätteglad.

Berätta, har du gjort något som du verkligen trodde att du inte skulle klara av?


Irland "den gröna ön"

Gillar du hästar, stora gröna ängar och pubar så är detta en given hit. Jag har ridit på alla våra ridställen på Irland, men på ett har jag varit mest, Galway



Det är så rolig ridning, med  massor av galopp och hoppning. Vi brukar oxå alltid rida till puben, häftigt att lämna hästarna utanför och gå in o ta en pint



På en av resorna som var en VIP resa var vi även med på jaktbalen



Men ridningen var trots allt det bästa. Blir sugen igen bara jag ser dessa bilder.



Vad säger ni, vill ni oxå slänga er på planet och få en adrenalinkick av häftig ridning?

Svar på kommentarer

Kan du inte berätta lite mer om dig och din familj? Skulle vara lite kul :)

Vi är 5 i familjen, jag, min man Anders, sonen Robert 17 år o döttrarana Mikaela 19 och Rosanna 14. Vi bor på gård och har 5 hästar + en saluponny, 2 katter och numera 11 !!! hundar.-Vi har oxå 2 inackoredringar i stallet.

kan inte du berätta om när du började rida och första häst?
jag vill ha en egen häst, men mina föräldrar säger att det är för dyrt och tar så mycket tid. har du några idér på vad man skulle kunna göra? :P


Började rda när jag var 7 år på ridskola, blev sen medryttare i många år på olika hästar och köpte  min första häst först när jag var 35 år. Tips är att du oxå blir medryttare eller leatr upp en ridskola där de har fodervärdssystem, dvs man rider samma ponny 2-3 ggr /vecka och får även tävla den.
Jag är jätteglad att mina döttrar rider, även om det är dyrt är det väl investerade pengar. :)

Hej!
Jätteroligt att du också börjat blogga!
Tänkte passa på och fråga vart du köpt Sasha?
Har varit ute efter en aussie, men vill precis som du inte ha en alltför "vallig" hund..
Så tipset om vart ni köpt henne vore jättebra :)!
Mvh// Jackie


Tack, ska försöka vara flitig. Vi köpte Sasha på kennel Doorkeepers och vi är jättenöjda. Jag kollade upp både tiken o hanhunden ganska noga (speciellt mentaliteten) innan vi bestämde oss. Sasah är världens nsällaste, lydig av sig själv och har ändå lite vakt i sig.

hejsan! tävlar fortfarande michaela joey? hon skriver inget om det i bloggen, snälla svara! så nyfiken på denna vackra ponny :)kul att se hur de går!

Ja, hon ska hoppa en LB på lördag och nästa helg blir det LA, sen ska vi annonsera ut honom. = snyft!hejsan.

jag undrar om ni har eller vet nån som ska sälja en d ponny? underbart fina hästar ni har :)

Tack :) Ja vi ska sälja Joey, titta på tavlingsryttaren.se så finns det filmer på honom.

Hejssan och välkommen till bloggvärlden! Vad roligt att läsa om mamman bakom alla fina prestationer och hästar. Har läst Mikaelas blogg och tycker väldigt mycket om hennes stil som ryttare samt bloggare. Ni har oerhört fina hästar och ett underbart stall.

Skulle vara roligt att höra om hur det är att vara med på meetings som mamma/tränare/göra-allt-person. Skriv gärna också om Irland, snälla. Har ett sto därifrån och har aldrig själv varit där. Men skulle mer än gärna resa dit och det är ju helt okej att börja med en mentalresa med hjälp av fina bilder och en bra resestory.

Hoppas att du skriver flitigt,

Jonna


Tack så jättemycket :). Det är jättekul att åka på meetings, vi är många mammor (o en o annan pappa) som åker runt på samma tävlingar, så man lär känna många roliga personer med samma intresse som man själv. Det är oxå positivt att ha ett gemensamt intresse med sina döttrar. Tror inta att det är så många mammor som vi hästmammor som umgås så mkt på helgerna med våra tonåringar :)

Tänker skriva ett separat inlägg om Irland, det är mitt "favvis" land.- Har varit på den Gröna ön säkert 30 gånger o ridit (såklart).

Det börjar bli mörkt :(

Red ut en runda i skogen på Lito, han var pigg oc framåt. Skrittade på bra i skogen, gick snällt ner i sjön och på hemvägen galopperade vi genom alla vattenpölar. han är nämligen lite rädd för vattengravar så nu är det hårdträning på vatten. Jag har sett alltför många superfina hästar som bangar ut när det kommer vatten så det gäller att träna helst dagligen.
När vi kom hem var det nästan kolmörkt hade behövt reflexväst.. Men vill inte tro att hösten redan är här.

Hos veterinären

Jag har fått en ny idol = Jonas Tornell (landslagsveterinär för Sveriges hopplag). Vår häst Ture skadade sig i hagen i april och jag har varit på 2 kliniker i Stockholmsområdet och de hittade ingenting. Såg att han var halt men förstod inte varför. Började bli smått desperat, nog för att det är bra för min form att vara ute o gå med honom i skogen, men... det är ju på tävlingsbanan vi vill va´.
Missade ju utomhus SM = trist!
Jaja 65 mil är ju ingenting så jag åkte iväg.Lyssnade på en spännande ljudbok på vägen så resan  gick snabbt.


Fotograf: Malin Larsson

Sen insåg Jonas ganska snart att det var en gaffelbandsskada. Yippee, äntligen en diagnos. Han trodde att Ture skulle vara igång om ca 2 mån.
Det var verkligen värt resan. MEN vad gör jag när nästa häst böir halt!? Svårt.


Missade hela valpningen :(

Sasha skulle ju valpa på fredag så jag åkte lugnt iväg till Ängelholm med hästen. Skojade med veterinärsassistenten om att "nu valpar säkert min tik" bara för att jag är här. Och så var det så, 3 valpar var det, perfekt tyckte jag. Lätt att ta hand om för både Sasha (första gångsföderska) och oss. Sen ringde jag med jämna mellanrum och för varje samtal var det fler valpar.... Började bli riktigt nervös. Slutsumman blev 10!!! Hjälp.




Ja, i varje fall bättre än 101 dalmatiner....

De är jättesöta, längar efter när de blir lite större så att får  lär känna dem.




Snartt blir det tillökning

Ja, denna blogg ska ju handla om hästar. Men nästan alla hästmänniskor gillar ju hundar, och de flesta har ju en charmig Jack Russel i släptåg nu för tiden. Själv har jag en ”Aussie”, en Australian Shepherd. Det festliga är att denna australienka vallhund är från USA. När Anders var och besökte vårt ridcenter i Montana hade de bara Aussies att valla korna mer.När jag valde vår hund så sorterade jag dock bort alla kennlars med får på första sidan på hemsidan. Ville inte ha en valltokig hund som biter hästarna i hasorna. Hade läst lite skräckartiklar om överenergiska individer. Så jag valde en ”soffpotatis”, dvs en hund mer inriktad på sällskap och utställning än arbetshund.

Köpte en helt underbar individ, Sasha, vi var och hälsade på henne då hon var 3 veckor och hämtade hennes sen då hon var 8 veckor. I början var hon dock livrädd för hästar, så det var lite jobbigt när vi hade med henne på meetings, men det gick snabbt över och nu är hon helt perfekt. Hon kan vara med överallt, både när vi rider och är och tränar och är alltid supersnäll, lydig och glad. Bara man tittar på henne så viftar hon på svansen. Ja, jag är fast, det kommer bara att bli aussies i framtiden.

Och snart blir det ett helt gäng av dem, tyvärr inte renrasiga som jag hade tänkt... men ödet ville annorlunda. Ödet i form av en Golden Retriver som tyckte att Sasha var helt oemotståndlig. Var här både morgon och kväll, och en natt då vi bara släppte ut henne för att kissa stod han gömd bakom en buske och vips var det kört.

Såg dock på nätet att i USA blandar de Aussies och Goldens och kallar dem Australian Retriver då kombinationen blir så bra, så vem vet en dag kanske det blir en godkänd ras.

Ja, mullig är hon i varje fall och om några dagar är det dags. Spännande.....



Sasha gillar att hålla igång



Sasha 12 veckor, gillar vatten.


Veckans resa - Indien

Ordet Indien har en spännade och exotisk klang. Jag har velat resa dit väldigt länge. Massor av människor i färgglada saris och kor på vägarna, har sett ett exotiskt kaos framför mig. Att jag inte vågat åka dit tidigare har faktiskt berott på att Indien oxå ju är välkänt för att man blir magsjuk... och det är ju inte kul, monsumas hämnd vill man ju gärna undvika.
Men jag tog mod till mig och stoppade en stor påse från apoteket i resväskan och åkte till Rajastahn.
Det överträffade alla mina förväntningar. Ridsafarin inleddes på ett äkta palats (ombyggt till hotell), vi fick se alla fina Marvarihästar (öronen är ju vinklade inåt)



Fantastisk häst, framåt och känslig

Maten vi bjöds på var också förstklassig, alltid flera alternativ, smakrik och god.
Vi red in i byar som inte sett turister eller hästar på över ett år. Alla kom springande och vinkade till oss som vi vore värsta kungligheter. De var lika nyfikna på oss som vi på dem



Ridningen var kul, med full fart galopp blandat med långa skritter. På lunchen blev vi mötta av följebilen och serverade en kall öl innan vi återigen bjöds på härlig mat.



Anita fick lära sig att baka indiskt bröd.

Sen red vi iväg igen mot nya spännande platser. Vi red i en stor cirkel och bodde på nya ställen varje natt. De stora tälten vi bodde i var mer som små sommarstugor, med eget badrum, med spoltoalett och dusch. Helt fantastiskt

När vi kom fram varma och svettiga var det härligt att ta en drink och slappna av före maten.



Resan avslutades på bästa sätt, med ett besök till Taj Mahal.
Vi var alla djupt imponerade



PS Ingen av oss blev ens magsjuka...


Våra hästar

Häst & Sport Resor Saturnus

Stjärnan i stallet. f. 1999, val. e.Libero H, ue Wolfgang, 174 cm, Bästa meriter: 2.a i Morgondagens vinnare 2009 i Skandinavium, 4:a i junior SM 2009, debuterade även 150 cm i fjol. Den största och absolut snällaste hästen i stallet, världens kelgris. Skadade sig i hagen i vintras i snön så vi är ute på powerwalks varje dag (bra för mig och min hund).

 

Zazou

Positiv och supersöt med en härlig inställning. Sto f. 2004, 164 cm, har precis debuterat 130 cm nationellt felfritt. Har 2 kval till Breeders så det fattas bara ett. När man galopperar henne länns det som att rida på bomull.

 

Litograf

Supersnäll häst med stor hoppkapacitet, val, 168 cm, e Landor S, ue Ahorn. Han är ganska ny i stallet så vi håller på att kvala honom till högre klasser, har precis debuterat 130 cm. Mysig att rida ut på långa galopprundor med, pigg, glad och framåt och har även en fungerande broms (= skönt).

 

Knockroe Lightening

Den optimala ponnyn, pigg, glad och underbar. Hoppar allt man styr på och tycker att allt är kul, köpt från vårt ridcenter i Galway. F. 1998, val. e. Joucas, ue okänd. 148 cm, placerad i MSVA i hoppning, deltagit i 2 SM och startat * fälttävlan.

 

Pemberley

Stallets prinsessa. Fantastiskt söt, hoppar som en katt (även över staketen). En riktig personlighet som älskar sin ryttarinna. Sent tagen då hon haft mycket egen vilja, Tävlar nu 100 cm, ska debutera 110 cm inom kort.

 

Joeys Grey

Vacker, pigg och känslig ponny med en fantastisk bakbensteknink (ser ut som en mini Cardento när han hoppar). F 2002, imp. Irland, okänd härstamning, 147 cm, Sent tagen, hoppar 0:a i varje start och ska snart debutera 110 cm. Kan nog gå riktigt långt.

 

 


Man mår så bra efteråt

Var på fest i helgen och blev så inspirerad av en kompis som börjat jogga fem dagar i veckan. Hon är redan i bra form men hon gjorde det just pga av den härliga känslan efteråt.
Och jag måste ju (tyvärr) erkänna att det blivit för mkt mat o dryck denna sommar (oxå).
Så det var bara att rota fram gympaskorna, joggingkläderna o svettbandet. Hästarna tittade lite förvånat på mig då jag släppte ut dem i denna nya utsstyrsel.
Men 5 km blev det o det stämde faktiskt, jag känner mig riktigt nöjd.
Så, bli inspirerade ni med....



Så nu är det sorbet glass som gäller (det är ju mest vatten, eller....)

Bloglovin

Följ min blogg med bloglovin

Bakgrund till Rid och Res bloggen

Hästar har alltid varit mitt största intresse, spenderade stor del av min uppväxt på Mälarhöjdens ridskola, blev sen medryttare och skaffade till sist häst, och sen fler och fler...

Att se världen har också varit och är mycket viktigt. Har bott i England, Spanien och i Panama, arbetade sen på kryssningsfartyg och reste runt världen med fartyget. Luffade även runt i Sydamerika i ett halvår innan jag blev «seriös» och läste till civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm.

Vart jag än har rest har jag passat på att rida, vilket gav mig inspiration till företaget Häst & Sport Resor. Så nu reser och rider jag med jobbet = lyxigt och superkul.

Så både mitt jobb och fritid handlar om dessa fantastiska fyrfota djur.

Börjar dagen med utsläpp av hästarna, går sen till kontoret och pratar och skriver om hästar, sen ut och rider efter jobbet eller så åker vi till träning. Helgerna är vi för det mesta ute på hopptävlingar med hästarna... Ja, ja verkar det lite insnöat?

Men hästarna är en passion som bara tycks bli starkare med åren.

I denna blogg tänker jag skriva om allt möjligt som jag funderar på och självklart om de resor jag är ute på. Kanske jag tom lyckas lära mig att blogga från utlandet...

Denna häst från vårt ridcenter i Danmark var jag grymt sugen på att köpa.

Denna fina häst var det MKT nära att jag tog med mig hem från vårt ridcenter i Danmark.


Mina år som "hästhandlare"

Jag älskar att läsa hästannonser. När jag har tråkigt så brukar jag alltid piggna till då jag går in på någon sajt som t.ex hästnet.se. Jag har köpt massor av hästar under åren både i Sverige och utomlands. Vad jag har varit intresserad av och köpt har förändrats väldigt mycket under åren.
För 15 år sedan då vi köpte gård och våra första hästar så var priset det viktigaste. jag letade efter billiga halvblod med stam. Kunde jag trava hästen 50 meter utan att bli avkastad så köpte jag hästen. Det var avelston och "missförstådda" hästar efter helt ok hingstar som Kaliber, Napoleon och xxx i prisklass 15-20 000:-. Sen grundutbildade jag dem så de var färdiga för att ut och tävla lätta klasser och sålde dem. Efter några år tröttnade jag på detta,  ville själv ut och tävla. Så istället för att köpa de allra billigaste letade jag nu efter grundridna hästar som jag själv kunde ut och meritera på tävlingsbanorna, nu hade prisklassen ökat till ca 50000:-. Hittade trevliga hästar för lätta klasser och ett och annat "fynd" som kanske kunde blivit superfin med en bättre ryttare!? Meriterade de lite på tävlingsbanorna i hoppning och fälttävlan och sålde dem. Ja, inte blev jag rik på kuppen, men det otroliga är att det är ALLTID lika kul med en ny häst i stallet, passionen finns alltid kvar. Och det känner jag igen från så många andra "hästhandlare"  i minder skala Det som drver en är inte stora rikedomar utan kärleken till hästar.
Nu har jag mina duktiga "beridare" Mikaela och Rosanna så nu köper vi ponnier och hästar som vi hoppas har potential för de högsta klasserna. Men det hoppas ju vi alla.... De flesta har dock ökat i värde efter att vi vidarutblildat och tävlat dem.

RSS 2.0