Spännade föredrag gällande underlag på ridbanor

Har precis varit på ett riktigt bra föredrag anordnat av Stockholms Ridsportförbund. Det var Ulf Ståhlborg som höll i det och han visade sig vara riktigt kunnig i ämnet.
Jag har precis funderat på vad jag ska göra med min ridbana (när jag blir av med all snö, haha) och fick en hel del matnyttiga tips.

* Gräv flera gropar i ridbanan och kolla hur den mår. Är de olika lagren i den tjocklek som är bäst för hästen.

En utebana består normalt av 3 lager
1. Krossstenar
2. 15-20 cm specialsand (el annat material) ger svikten
3. 5 cm överst av samma sand som man mest brukar ägna sin energi åt i form av sladdning

Ofta så ligger det oxå dräneringsrör under krossstenen och vissa har duk oxå. Sen ska det vara diken runt banan oxå så att vattnet rinner av.

När man nu gör lite stickprov i form av grävda hål kanske man märker att det sviktande underlaget kanske inte finns längre eller är stenhårt. Eller så kanske banan är mkt ojämn så vissa ställen är ok och andra inte.
Ja, när man kollat detta så får man helt enkelt gör ngt åt det.
Kanske måste man hyra en maskin och djupharva det sviktande lagret (om det är packat o stenhårt), då är det dock mkt viktigt att ha en vält och trycka till det efteråt. Eller så måste man lägga på mer material på vissa ställen eller fördela om materialet på ridbanan.

Ja, detta var bare en liten del av föredraget, men kan lite tips. Han inledde förresten föredraget med att på en anläggning med 20 hästar så finns det (minst) 40 åsikter om underlaget. Så det är inte lätt att få till det.

Och är man på en tävling och frågar om hur folk upplevde underlaget så slår det (nästan) aldrig fel att vinnarna tyckte att det var toppen och de som inte lyckades så bra tyckte att det var botten...haha

Om man bar kunde fråga hästarna.



Snö tyckte  Ulf var ett bra o sviktande underlag. Men nu har vi ju tyvärr mkt mer än på denna bild.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0