Arabiska fullblod

Nu lämnar jag alla våra hopphästar för vackra araber (hästar alltså...) i Egypten. Ska rida i öknen + förhoppningsvis hinna med ett dopp i havet oxå.
Ska försöka blogga därifrån, får se om jag lyckas:)

Att rida i vattnet med denna shejk vore ju inte helt fel...

Vad är en häst värd idag?

Alice om För hur mkt ska jag försäkra min häst?: Det var ett superintressant svar, tack! Men jag frågade nog lite otydligt för jag skulle också (mycket man undrar!) vilja veta hur du tänker kring värdering av en häst och rent krasst vad du tycker hästar är värda - just nu (likt det inlägget jag refererade till). Ligger hästar lågt eller högt i pris? Vad är rimligt för en 10-åring som går 120 kontra 140?
Med detta frågat vill jag också tacka för svaret du gav - det var precis det jag undrade, också;) Alltid kul att läsa din blogg!!
Alice

Hej och tack Alice:) Just nu har priset gått ner rejält.
Mycket har med förväntningar att göra. En ung häst som presterat efter vad den borde, 5-åring 120 cm, 6-åring 130 cm, + har scoop, kan kosta hur mkt som helst.
När hästen sen blivit äldre och inte följt utvecklingskurvan som en elithäst bör följa, sjunker förväntningarna och priset.
Har hästen hunnit bli 10 år och endast gått 120 cm, så är ingen elitryttare intresserad utan det är hobbyryttarna som är målgruppen. Tveksamt om man får 100 tkr för den idag, skulle tro kring 80 tkr, om den är fin och välriden. Har den gått bra i 140 cm är det en helt annan sak, då är det en perfekt juniorhäst, har den bra resultat och är lättriden kan du säkert få 150-200 tkr om du hittar rätt köpare:) för några år sen hade den varit värd det dubbla. Hålla på med hästar  är inget man gör för att bli rik (tyvärr), i varje fall inte om man tänker på pengar. Man får ju dock ett väldigt rikt liv:) Det är det vi får glädja oss åt då plånboken är tunn...


Värdet på en häst kan förändras på en natt, när Ture var som bäst var han värd minst en 1/2 miljon, men sen blev han skadad och värd = 0. Nu är han på G igen, så håll tummarna att han håller.


För hur mkt ska jag försäkra min häst?

Alice om Rymlingarna: Hej!
Jag kommer ihåg att du för längesedan (eller ja, någon gång förra året) skrev ett inlägg om hur priserna förändrats på hästar i jämförelse vad man innan betalade för t.ex. en medelsvårhäst.
Tycker att detta inlägget var superintressant! Jag funderar kring försäkringen på min häst och undrar hur jag ska kunna värdera honom...
Skulle inte du kunna skriva ett liknande inlägg igen, kanske värdera de hästar du äger? Känns det för personligt kan du väl värdera några exempel? I några olika åldrar och utbildningsnivåer? Tex 6-9, 10-13 och 14-17 år på 120, 130 respektive 140-nivå?

Vore väldigt intressant att höra dina åsikter angående detta då det är ett ämne som alltid är aktuellt - och som alltid kan ge en diskussion mellan säljare och köpare när priset diskuteras..

Tack på förhand!

Hej Alice, detta med försäkring kan jag skriva hur mkt som helst om, men jag ska försöka begränsa mig till din fråga. Jag som har 6 hästar har valt att endast veterinärvårdsförsäkra mina hästar. Att föräkra dem till vad de är värda fungerar inte ekonomiskt.
Mitt råd när det gäller försäkring är att fullförsäkra hästen (tidigare kallat A1) första året som man äger den. Då försäkrar man den helt enkelt i samma summa som man köpte den för (om det inte blir för dyrt) då risken för skador är som störst år ett. Sen får man chansa + värdera risk gentemot kostnad.
Vad man försäkrar den för har inte så mkt att göra med vad den är värd utan mer vad man har råd till + vilka planer man har för hästen. När jag ska sälja en häst försäkrar jag upp den då det är en trygghet för köparen om hästen är försäkrad för den summa man vill ha.
Ja, det var förhoppningsvis lite svar på din fråga.


Försäkringskostnaderna för dessa tre skulle vara så höga så jag skulle kunna köpa en ny häst varje år.


Mkt folk

Läste i ridsport att hästsporten går ner, ridskolor läggs ner och det är färre aktiva ryttare. Det märks som tur var inte här. 18000 besökare i torsdag och 21000 igår:) Hoppas att det  kommer ännu fler idag..
Har gjort ett litet fynd inköp idag.


Förra årets modell av Kingsland, köpte den för halva priset, 1900 kr:)

Man kan faktiskt shoppa en hel del kvalitetsgrejor till bra pris här:)


På Eurohorse

Hektisk dag igår så då blev det inget bloggande. Avslutade med att titta på 150 hoppningen och lyckades med konstsytcket att låsa in lägenhetsnycklarna i montern... Jag som varit på mässor i hundra år.
Vi lyckades dock smita in genom en stängd dörr och få tag på nycklarna = skönt, har inte lust att joina uteliggarna.
Gjorde lite fynd (trots att jag inte skulle köpa ngt...haha). Ska visa dem sen.
Det är så kul här för det kommer lite utländska utställare oxå som har lite andra saker än på tex Globen.
Idag är det en 150 hoppning till som jag e intresserad av, men annars blir det mest monter + kanske lite shopping...
Rosanna och Loppan kommer snart så då gäller det att gömma plånboken:)

Spelar vår Kenyafilm på teven i montern, ser den typ 100 ggr per dag och har fortfarande inte tröttnat:)
Snacka om häftigt ridresmål

Rymlingarna

amanda om Busig ponny:
vilken häst är det som hoppar över? Och vad heter hästarna du rider på i din header?

Svar: Hej Amanda, det är en av våra inackorderade ponnier. Men hans ägare såg just att ett träd ramlat över tråden. Så tydligen har han gått över:)
Hästen jag rider i headern heter Jever. Så fort jag kommer ut på tävlingsbanan på Nemo i maj, så ska jag byta bild
.

Nu ska jag åka iväg till Göteborg Horse Show, ska försöka uppdatera därifrån:) Spännande att se hur det går för alla våra svenska ryttare + hoppas att jag gör massa fynd i mässområder (brukar alltid komma hem med ett gäng påsar....)


Puss o hej då Nemo, nu får du vila dig i form:)


Busig ponny

Nu börjar en av våra kära grannar tröttna på oss. Vi har en ponny som gillar hans fågelfrön... Han hoppar glatt över staketet (som har el) och går in på grannens tomt. Ibland får han med sig en kompis (=Nemo), men oftast är han ensam (då får man ju mer frön...). Vi har satt dit en xtra tråd överst på staketet, men det hjälper inte = vilken hopptalang:)


Lito o Ture orkar inte hoppa ut, utan slappar i hagen istället...

Nå´n som har ngt bra tips?

Solen skiner:)

Nu är det sol och varmt = perfekt att åka på meeting. Hoppas att det är lika fint i Vetlanda.
Håll tummarna för Rosanna och ponnierna, pls.


Här var vi på meeting på Gotland i somras, känns såå länge sen.

Muskler

Hade dressyrlektion med Nemo i ridhuset. Gick sådär... då och då var han avslppnad och i fin form, men med jämna mellanrum slängde han upp huvét och studsade, hrm. Min tränare var mindre positiv än vanligt och avslutade med att säga att bygga muskler kan man bara göra på en avslappnad häst...kändes inte så kul att ha med sig hem.
Åkte sen iväg till friskis och var med på cirkelgym = kul pass. Pratade med instruktören efteråt då jag ville ha lite tips på övningar för att inte få ont i knäna när jag löptränar. Döm om min förvåning då hon kommenterade att jag inte var speciellt välmusklad, haha. Sådan herre sådan häst. Vilken dag, både häst o ryttare behöver mer muskler, får väl köpa två proteinsäckar, en till mig o en till Nemo:)


Här finns det en och annan muskel:)

Gödning

Linda om Slit och släp: Är lite nyfiken på om du märkt ngn skillnad sedan du började med lusern? Det kanske inte har gått så lång tid att du hunnit få ngn effekt förstås.

Hej Linda, Nemo gillade inte lusern. Har hört att detta inte e helt ovanligt. Så nu har jag börjat ge honom kraftfoder 3 ggr per dag istället för två, + valt ett mkt proteinrikt foder och så får han linfröolja oxå. Tveksamt om han gått upp så mkt, det tar ju tid när de väl tappat. Men det går åt rätt håll. Tror att man kan väga hästar på vårt skrittband, men har inte kommit på hur. För det bästa vore ju om jag kunde väga honom 1 ggr per månad.


Undrar vad han funderar på...

Slit och släp

Känns som jag åker till Granngården och köper foder var o varannan dag + ganska jobbigt att släpa alla dessa 25 kg säckar i snömodden....
Så nu har jag bestämt mig för att byta Kraft mot Mustang och beställa hem istället.
Har jämfört innehållet och det verkar ganska likartat, dock lite mer protein i Mustang + biotin och ingen havre.
Tänkte beställa härifrån för 1 månad framåt, det blir 20 säckar.


Inte fel att det är ett svensktillverkat foder.

Hjälptyglar

Lovise om Dagens träning: Intressanta tyglar du har, jag tror inte jag har sett sådana tidigare. Lättare att låta bli att tyglarna glider i händerna kanske?

Hej Louise, ja jag köpte dem för att jag alltid har för långa tyglar (el så blir de det efter en stunds ridande...). Så nu ska jag prova att rida med dessa ett tag, så jag får in rätt känsla för tygellängden. De är lite klumpiga då de ju är dubbla, men tycker ändå att de är bättre än så´na där handtag som man kan köpa o sätt på tyglarna. Här kan man ju välja att ha längre tyglar utan att ha ngt handtag som hänger.


De här tycker jag verkar lite jobbiga att ha.

Dyon har en ny sorts tygel oxå:
Man sätter på en plupp som inte handen kan glida över. Ska kolla in dessa på Eurohorse i nästa vecka, de e ju snyggare än de jag har.


Men mina är nog billigare, tror att de kostade några hundra. Skulle dock inte vilja ha dem på tävling.


Dagens träning

Red precis Nemo på ridbanan. Lät honom sprinag av sig lite i galopp först och försökte sen jobba honom i bra form. Red mkt serpentiner och han protesterade en del i början, speciellt då han ska svänga åt vänster, tar upp huvét och småhoppar. Håller kvar tygeln och trycker på honom, då lägger han av nästan direkt. I slutet var han mer avslappnad och jag kunde rida 5 bågar i avslappnad form.
Red även öppna i bägge varven och likadant där är det svårare i vänster varv. Red då förvänd öppna i höger varv istället, då man ju har hjälp av staketet. Gick ganska bra. Känns verkligen att jag behöver rida mkt på banan för att få honom att acceptera att arbeta. För att han inte ska tycka att det är för tråkigt/jobbigt så avslutar jag alltid med skritt i skogen och hoppar av och leder honom de sista 500 metrarna hem.


Älskar utsikten här uppifrån:) Trivs verkligen på ryggen på denna sötnos.


Härlig solig dag:)Så  fort man hoppar av slappnar han av och blir en annan häst, går i slowmotion istället för som normalt i 110...
Nocke e likadan, turbo under ryttare men superseg att leda.


Säsongens första tävling

Detta år hade vi förberett ponnierna mkt bättre inför årets första start. Förra året åkte vi glatt efter en mkt låång vinter iväg till första tävlingen. Trodde att det bara var att fortsätta på höstens fina resultat / form.
Men vi blev snabbt nedtagna på jorden. Pemsan vägrade ut sig både i LB o LA, men Nocke som är lite äldre och betydligt mer rutinerad var i samma form som vanligt.
Detta år har ponnierna hållits igång mkt bättre, vädret har varit bättre (inte lika isigt som förra året) och vi har haft stor hjälp av skrittbandet. Har även åkt iväg på några träningar.
Det var ändå med stor glädje (o lättnad) att se att de var lika fina som på sista tävlingen i höstas.
Pemsan fick ett ner i bägge klasserna 100, 110 cm och Nocke kom 4:a i 120 cm (0,4).


Bådar gott inför nästa helgs nationella meeting i Vetlanda:)

Spö

Nytt i TR tävlingsreglementet för år 2012.


TR Mom 174 Överdrivet användande av spö
Ett spö kan aldrig användas för att ventilera en ryttares temperament. Sådant spöbruk är alltid överdrivet.
Ett spö får aldrig användas efter att ekipaget blivit uteslutet eller efter att hästen hoppat banans sista hinder.
Rundslag är aldrig tillåtet. Med rundslag menas när spöhanden lyfts högre än ryttarens axel. Om hästens skinn går sönder är det alltid överdrivet användande av spö En ryttare som missbrukat eller överdrivet använt spöet blir avstängd och kan dessutom få böter
Om hästen blöder på flankerna, i munnen eller ur näsborrarna, eller har märken efter överdrivet användande av sporrar eller spö var som helst på hästen medför detta avstängning.

Detta e superbra tycker jag, rider normal inte äns med spö då Nemo e så superpigg ändå. Vet att det är bra med dressyrspö för att underlätta inlärning, men jag har svårt att hålla reda på detta långa spö, haha.
Hoppas att domarna på tävlingarna verkligen kommer att efterleva denna nya paragraf.


Kan kännas bra att ha ett spö och peta till med om det skulle behövas, men grunden ska ju vara att hästen vill hoppa.


Piss kväll

Igår kväll frös vattnet (igen), Nemos vattenkopp håller på att ramla ner (och då blir det väl vattenläcka i hela stallet) och hör o häpna skrittbandet skenade... Vadå fredagsmys...

Ja, man måste vara både snickare , elektriker och rörmokare om man har stall (tvärr har jag ingen större fallenhet för ngt av dessa, pust.

Så det är bara att ta fram borren, följa elkabeln och göra så gott jag kan (+ ringa skrittbandsexperten på måndag).


Men först ska jag rida ut en timme på Nemo och se om jag blir på bättre humör = brukar funka.

Det skulle ju bli varmt....

-22 grader = rekord för i år. Undrar om vattnet fryser....


Xtra mkt hö idag håller mig varm + mitt fina Rambotäcke....Går det att äta kameran....


Mums...


Gårdagens träning

Det blev kallare o kallare men in med alla pållar och iväg. Jag red Lito, hade redan ridit Nemo hemma. Han var riktigt fin. Jobbade mkt på att få honom att ta upp huvudet och inte bli så låg fram. Han är ju byggd så, så det är ganska jobbigt för honom. Får han bestämma så går han lågt och djupt, är mjuk i munnen så han hänger inte i handen. Vi red bl a en serie med kryss, bom ,kryss och wow vad han hoppar med ryggen, runt och fint.
Arbetet går ut på att få hästarna mjuka och lydiga utan press. Perfekt både för mig o Lito.


Jag gillar verkligen att hoppa honom:)

Spännande Jordanien

♥ Cissi ♥  om Lat el stel?: Jag undrar mer om Jordanienresan, mest angående priser och så.. :)

Hej Cissi. Jordanien är fantastiskt, trodde att det bara skulle vara platt öken dag efter dag... Men det stämde inte alls, det var spännande stenformationer, berg, grottor och vacker röskiftande sand. Sen gillade jag ju min 4-åriga arab, som var perfekt:) Pigg, kelig och glad. Vi fick prova på att trava på kameler oxå = en upplevelse.


Vår guide var en kul prick, och Josefin var inte sen att hänga på...

Just nu är det rabatt om man är två som åker. Läs om alla priser etc här.

Kul hästannons

Satt o spanade in hästar (trodde jag) på Hästnet och hittade denna  roliga annons.
Vet inte om det är ett skämt el inte, står ju inget nummer.
Ser ut som en Aussie och bor tydligen här i Norrtälje. kanske kan bli en kompis till Sasha?


Hon älskar att leka.

Lat el stel?

Har inte ridit Nemo ordentligt på 2 veckor, då han först var förkyld och sen fått gå på skrittbandet + ridits ut lugnt.
Det märktes...var ytterst ovillig att jobba. Småstegrade och hoppade för att slippa, det tog säkert 30 minuter innan han slappnade av och blev fin. Men då var han härlig, så det finns där, långt därinne. Skrittade sen ut en runda så han fick varva ner och bli torr innan han kunde gå ut i hagen igen.
Ikväll är det markarbeteslektion med Lito.


Så här racade de runt i hagen, några ggr per dag brukar de köra lite galopp allihopa:)

Kvalregler

Sara om Resbilder: En liten fråga, krävs det tre nollor i 120 för att kvala till 130? :)
Vore superglad om du svarade i ett inlägg i bloggen!

Hej Sara, på häst räcker det med 2 nollor för att kvala. Nytt när det gäller kval för 2012 är att man får räkna resultat de senaste 24 månaderna (förut var det i år och förra året), så det är jättebra. Glöm inte att du måste vara O:a i både grunden och omhoppningen (som de nu kallar grundomg. oxå). Om man främst vill kvala är det bättre att anmäla sig till avd B, så slipper man den sk omhoppningen. Lycka till med tävlandet:) Viveca


I helgén är det Nockes och Pemsans första tävling för i år:)


Yoga = super för ryttare

Nu har jag ökat min yoga med ett pass till i veckan. Kör 2 ggr nu:) Jag skrattar inombords då Anna (=min yogalärare) säger ngt intressant som jag kan ha nytta av i ridningen.
Igår så tränade vi mkt på att slappna av i vissa delar av kroppen samtidigt som man ansträngde t e x ett ben. När jag gör öppna t ex och hästen inte svarar för sidförande innerskänkel, e det lätt att jag hamnar på snedden, och blir stel i ytterskänkeln. Kan man separera sina hjälper och förbli avslappnad i andra delar av kroppen så blir det mkt lättare för hästen att förstå vad det är man vill.

Titta in på denna resebyrå som specialiserat sig på yoga.

Jag var med dem på Sri Lanka och yogade förra vintern.


Här bodde vi, aporna svingade runt i träden och det låg precis vid havet.


Mina polare hade paxat en bra plats på stranden:) 


Visst ser det ut som ett vykort.


Två pass yoga per dag.


Här gäller det att öppna upp i bröstmuskulaturen.


Snorkling + windsurfing kunde man ägna sig åt på da´n.


Dagens fångst.


Älskade denna strand. Försökte jogga några km om da´n oxå.

Känns som det var hundra år sen jag var där...älskar tropiska länder, ju varmare och så långt bort som möjligt desto bättre.


Resbilder

Sofia om Mallis igen: He he Det är ju jag på bilden...=0) Den längst ner. Jag på hästen Alferedo i Medelhavet. Mallis rekommenderas skarpt. Helt otroliga hästar. Vivca...jag har några bilder från Algarves ridcenter som jag gärna också delar med mig och som du får använda. Kan jag skicka dem till dig? Vore också kul om andra kunde dela med sig av sina ridresor....=0)

Hej Sofia, tyckte väl att det var ett snyggt ekipage:) Vore superkul om du la ut bilder på vår facebooksida, http://www.facebook.com/hastsportresor försöker få igång den med bilder och så, men det är lite trögt. + skicka de gärna högupplösta till mig oxå, saknar bra bilder från Algarve, viveca@hastsportresor.se + såg att det var en tjej på FB som just undrade om ngn som varit just där. Om du har fler bilder från Mallis är de oxå välkomna. Ett stort tack:) Viveca


Lite nya Mallis bilder, visst bli man sugen...


Andalusier är ju verkligen vackra.


Inga solparasoller här inte...

 


Vargavinter

Det bara snöar och snöar så vi passade på att fota lite:)


Min fina Nemo börjar vänja sig vid snön.

Tufft för Kiara att hänga me´


Men hon äälskar snö:)


Tack för en härlig ridtur:)

Det är (faktiskt) riktigt fint nu, när det kom en äkta svensk vargavinter:)

Blir inte klokare med åren...

Förra och förförra året stod jag där och hackade loss hindren på ridvolten. Bestämde då att nästa år ska jag ta bort dem i tid, haha.


Har precis ägnat en svettig halvtimme åt att hacka loss isen ur vattenmattan så jag kunde ta bort den.

Som ni ser är det fullt med hinder kvar att skotta bort. De har fryst fast oxå, så jag får skotta och salta = puh!


Usch vilket väder.Ture alltid lika nyfiken:)


-11 grader och snö:(

Undrar återigen varför jag inte bor i Spanien, äälskar värmae och sol:)


Känslig häst

Emelie Lindqvist om Dressyr på Lito: Hej! :)
Jag undrar vad du tycker man ska göra för övningar med en häst som gärna sticker på hinderna, och då menar jag sticker i full fart med huvudet upp i luften. Hon blir inte direkt stark utan om han tar i henne så börjar hon studsa och hoppa istället med huvudet i luften. Hon är en väldigt känslig häst. Tacksam för svar! :)
Grym blogg annars !! kram

Hej Emelie, tack:) Förstår att din häst är  extremt känslig och rädd om sin mun. Har studerat en del hetare / känsligare häst på hoppträningar och ju mindre deras ryttare tog i munnen på dem desto lugnare blev dem. Jag skulle börja med bommar och superlåga hinder och nöta detta med ett oskarpt bett, kanske även prova hackamore. Bara hoppa lågt tills hon är lugn och inte rusar, strunta själv i bommarna, lyssna på radio el liknande och galoppera ( el trava i början) bara och låt henne fixa bommarna, om hon kommer rätt el fel spelar ingen roll, bara du och hon är  lugna.
Hoppa bommar som om det vore en bana, gör det gärna varje dag tills hon börjar slappna av, sen sakta kan du börja höja. Men så fort hon blir stressad igen så får du backa.
Detta kan ta tid, men det är det värt. En avspänd häst hoppar mkt bättre än en spänd (så ingen graman el likn.  för att tvinga ner huvét på henne, el skarpa bett).
Det bästa vore om du kunde få hoppa ngn annan okomplicerad häst parallellt med din egen så att du kan ha kul och hoppa lite högre samtidigt som du låter din häst få ta tid. Har man en lite svår häst är det alltid bra att få¨rida en lätt häst då och då så att man inte tappar tron på sig själv.
Lycka till:)


Claddagh var lätt o lugn och Jever het o lite svårare.

Så här i efterhand har jag kommit på att det var det jag gjorde fel med Jever. Vi var med på hoppträningar och hoppade för höga hinder för fort. Och istället för att backa så fortsatte jag, för han hoppade alltid. Men tyvärr så försämrade det hans teknik och han blev spänd och började riva.

Skulle skippat hoppträningarna och hoppat runt lågt själv istället och låtit det ta lite tid.... = lätt att vara efterklok.


Kopia av sin far

Nemo ser exakt ut som sin pappa Mr Bond:)


Han var mkt lovande som 5-åring men blev då skadad.

Farfar är Cavalier Royal, holsteiner (e. Cor de la Bryere) som är den mest framgångsrika förvärvaren av fälttävlanshästar i världen + gett många int. hopphästar.


Tyvärr vet jag inte vem som är Nemos mamma, har försökt forska lite, men inte lyckats:(
Tror att det är ett fullblod med tanke på hans temperament.


Irländare har ju traditionellt inte varit så bra på att reg. sina hästar och ponnier.

Även om man har en valack så är det ju spännande att forska i deras stam och kanske hitta lite halvsyskon.Dressyr på Lito

Nemo tar det fortfarande lugnt efter sin förkylning. Så jag tog Lito på veckans dressyrlektion. Han är mkt lättare än Nemo (som taktar när det är skritt, smågalopperar när det är trav...), men så är han ju äldre och klokare oxå, haha.
Lito är ju lågställd och äälskar att ridas lång och låg, så därför är utmaningen med honom att försöka få honom i en högre form.
Lotta tyckte jag skulle rida honom så långsamt som möjligt för att få honom att jobba bäst. Var ganska svårt då han saktade av då och då, det var verkligen mkt  jobbigare för honom.
Jag jobbar ju även med "min egen form" och försöker altid vara så rak i ryggen som möjligt, och tenderar då att nästan luta mig bakåt (vilket flera dressyrinstruktörer sagt  till mig att göra...).
Lotta tyckte dock snarare att jag skulle tänka mer framåt. Och plötsligt fick Lito en härlig galopp (brukar tjafsa med bettet och rycka i tygeln) och jag fick den där gummisnoddkänslan i tyglarna som är så härlig. Plötsligt kämpade vi inte emot varandra utan var ett team = härligt. Tänk att en liten detalj kan göra så mkt. Var jättenöjd med lektionen.


Här ser man hur jag sitter bakåt på Nemo


Bättre här på Luna då jag följer med i rörelsen bättre, dock för låg hand, ett annat av mina problem är att tyglarna tenderar att bli för långa.

Tänk att ju mer man rider desto mer inser man att man inte kan nå´nting...men man ger aldrig upp, utan kämpar vidare:)


Mallis igen

Lena  om Mallis:): Vilken väldig tur att jag och min väninna har bokat en resa hit i sommar, lite för varmt för dressyr kanske men någon liten lektion ska vi väl stå ut med när vi kan friska upp oss med en härlig galopp på stranden:-)Som jag längtar!

Hej Lena, Va´kul, verkligen ett bra val. Bara jag skriver om det blir jag sugen att åka dit igen, snart:)


Det här ser ju inte helt fel ut....


Inte det här heller....

Trevlig resa:)

Att rida på kandar

jasmine om Mallis:): På den översta bilden så rider du på ett kandar med korsade tyglar. Vilken bett tygel håller du mellan vilket finger? Ska precis börja rida min häst på kandar, så undrar lite hur du tycker det är att rida på. Krångligt att hålla reda på allt? Kram Jasmine

Hej Jasmin, detta var nog en av de första gångerna jag red på kandar. Jag gör det aldrig hemma då mina hästar är hopp /fälttävlanshästar och inte nått den nivån på dressyr. Så det är bara på mina resor som jag rider på kandar och jag kan ju inte säga att jag känner mig hemma på det.

Alltid krångligt att hålla reda på tyglarna. Brukar koncentrera mig på tygeln till det vanliga bettet (bridongbettet) och ha den andra tygeln, stångtygeln, lite lös.

Tycker att det är svårt att hålla reda på vilken tygel som går till vilket bett, så ett tips är att ha olika tjocklek på tyglarna så man vet vilken som går vart utan att behöva titta.

Var man har vilken tygel verkar variera, i Sverige finns det tydligen två skolor:
Gamla: Bridongen överst mellan ring- och lillfingret och stången under lillfingret.
Nya: Bridongen underst mellan ring- och  lillfingret och stången över mellan ring- och långfingret.

I Portugal är det den nya som gäller, men bridongen ligger under lillfingret och stången mellan ring- och lillfingret.


Här på vårt ridcenter utanför Lissabon.
Samma tygelfattning på vårt ridcenter i Alentejo.

I Spanien använder de oxå den nya stilen, med bridongen underst.


Linnea som rider för Lussan har den nya stilen med bridongtygeln underst mellan ring- och lillfingret och stången mellan ring- och långfingret.

Så det är den nya som verkar gälla och sen varierar det lite mellan vilka fingrar man har de olika tyglarna. Tycker Linneas fattning verkar bäst. Då har man ju det snälla bettets (bridongen) tygel på det vanliga stället vilket gör det lättare att hålla reda på tyglarna:)

Lycka till:)


Mallis:)

Drömmer mig tillbaka när jag var på Mallorca och red såååå fina andalusiska hingstar. En av de första gångerna som jag provade på passage och piaff.
Jag red faktiskt en hingst vars tidigare ägare mest ridit passage, så det svåra på honom var inte att få till denna avancerade rörelse utan att få honom att trava normalt:)


Stefanie = tränaren är mkt för att rida hästen med sitsen, vikt och balans (typ Sally Swift).


Här red jag en lite yngre häst:)


Tjusig va´....


Avslappning vid poolen.


och vid massagebordet:)


Eller i bubbelpoolen


Vi hade hyrbil o gjorde lite egna utflykter oxå.


Åh längtar tillbaka.


Vacker:)


Vilken barbiehäst:)

Ja, alla som har chansen, åk dit!


RSS 2.0