Framme Mexiko

Resan var laeng, tog naestan ett dygn, sov sen som en stock. Skriver nu paa ett engelskt tangentbord saa det finns inga prickar daerav min konstiga stavning.
Har ridit 5-6 timmar, solat ' druckit ett par margaritas...
Ska foersoeka faa in naagra aktuella bilder imorgon.


Men saa haer ser det verkligen ut.

På planet

Nu är jag på väg. Kommer att försöka blogga från ridcentret (hoppas att jag har med mig alla kablar etc). Bli inte besvikna om det bara blir ett  inlägg per dag. Utgår från att vi kommer vara ute och rida mest hela tiden
Kram Viveca


= bra bloggmiljö:) eller hur!?


Inställda flyg

Om några timmar åker jag + ett gäng till Mexiko för att rida. Fick precis reda på att Air France strejkar med början idag. Det är 4 som åker med just det bolaget:( Som tur är verkar deras flyg inte drabbat (än) hoppas verkligen det förblir så. Inte för att göra er avundsjuka, men det är mellan 25-30 grader, mmm....

Den här vackra svarta hästen vill jag ha:)


Finns det ngn så´n här kvar kanske det blir min souvenir...


Får inte glömma bikinin.

Avis?

Skadade hästar

Anonym om Tyskland hoppläger: Har mickis planer på att jobba utomlands nästa år?

Jag tycker det verkar som att ture håller på att tappa allt vad han hade.. tror ni på att han kommer komma upp på den nivån har var på då för länge sen? känns inte riktigt som det nu eftersom det har gått så lång tid. Men vi hoppas ju alla :D

Svar. Håller med om att det många ggr känns hopplöst med Ture, vår stora goa guldklimp:) Men skam den som ger sig, vi lyckades få Nocke frisk mot alla odds och nu går han MSV i hoppning igen med bra resultat. Så Ture kan nog komma igen och hoppa på den nivå han var förr. Idag har vårt skrittband kommit vilket jag tror kommer att vara super för honom.


Mickis har bestämt sig för att  vara hemma och satsa på sina egna hästar under sitt sista young rider år.

Hon är oxå sugen på att satsa på en fyraåring och försöka kvala till unghästchampionat.

Hos hovslagaren

Uppe i ottan idag igen och iväg till Ultuna. Åker och skor Lito där var femte vecka då han ju haft rejält problem med ett framben. Nu är han frisk, peppar peppar så jag vågar inte sko honom någon annanstans.


Han varmskos så skon är glödande het.

Det osar och ryker då skon anpassas efter Litos hov.

Lito står snällt och har inget emot glödande skor mot sina hovar.

Skulle dock inte vilja prova själv, haha.

Snart blir det kallt o snö...

Håller precis på och förbereder inför ännu en vargavinter, brrr.
Har inte glömt hur det var med frusna badkar och vattenproblem.


Stona tycker att det e orättvist att bara killarna har varmt året runt vatten:)


Så det vara bara att börja gräva o fixa.

Så nu har vi vatten i bägge hagarna = yippiii....tycker både jag o hästarna, haha.


Tyskland hoppläger

Jess om Helsinki Horse Show: Det var trevligt att besöka din monter. Blev sugen på en resa, speciellt till tyskland. När är mickis påväg ? Förövrigt pratar vi nog svenska också i finland, så hoppas du fick prata lite sånt också :)
Terveisin ( hälsningar ) Jessica ;)

Svar. Hej Jessica, vad kul. Ja, det var så bra i Finland and jag redan bokat en monter för nästa år. Hoppas att Mickis och Ture kan vara med o hoppa då bland young riders. Det var ju inga unga svenska ryttare där.
Det blir Rosanna som åker till Tyskland i sommar. Mickis bestämde sig för att vara hemma o rida o tävla sina egna hästar ett år till.


Stilstudie:) Denna häst hoppade väldigt bra.

Fälttävlan på Irland

sofia om Övergångar: Hej! Har fått eran katalog och kollade jag är sugen på att åka på ungdomslägret på Irland (där ni köpte nemo om jag har förstått det rätt!) och ville bara höra lite hur det är, var i skottland i somras och var inte helt nöjd med det om jag ska vara ärlig... Men jag vill testa att åka igen, det verkar som om det är högre standard på det i Irland eller har jag helt fel? :)

Svar: Hej Sofia, det var tråkigt att höra, men gissningsvis tror jag att du var för erfaren ryttare. För våra mest erfarna ryttare passar terränglägret på Irland och vårt nya hoppläger i Tyskland bäst. Rosanna, hastdiggaren.se ska åka på bägge. Så det vore superkul om du oxå hängde på:)


Mikaela, tavlingsryttare.se, har varit på bägge.


Sommarjobb 2012

Angelica om Hästjobb på Irland finnes: Hejsan Viveca, jag är en häst- och ridkunnig veterinärstudent som letar sommarjobb med hästankytning till sommaren 2012. Är det troligt att ridcentret du nämner här ovan behöver extra personal även nästa sommar och bör jag isåfall kontakta dem via telefon/mail/brev? MVH Angelica

Hej Angelica, det är inte alls omöjligt att Oliver behöver hjälp i sommar oxå. Det är precis en svensk tjej som ska dit och jag vet inte hur länge hon stannar. Titta in på vår hemsida så finns hans kontaktuppgifter här.


Nemo blir mer o mer avslappnad för varje dag, börjar nog bli mer o mer svensk, haha.

Helsinki Horse Show

Ja, nu har jag varit torsdag till måndag på resande fot. Hade monter på Helsinki Horse Show. Därför mina dåliga uppdateringar. Efter 12 timmar i en mässhall så e man ganska slut. Det var kul att träffa massa finska ryttare och en hel del kunder. Har nu utökat mitt finska ordförråd från 0 till 2 ord, haha. Tack och ridresor är det jag kan säga och det kommer man ju långt på...
Malin och Angelica var där, precis som i Oslo  + många av de utländska ryttarna. Måste vara tufft för hästarna att gå så stora tävlingar två helger i rad. Sen var Peder Fredricson och Lotta Schultz med oxå. Så det fanns några svenskar att heja på. Är dock sjukt imponerad av Ben Maher (England), Pius Schwizer (Schweiz) och Sergio Alvarez (Spanien), de racade runt i omhoppningar på ett mkt kontrollerat sätt o satte aldrig hästen i skiten trots att det gick så fort. Och hästarna flög över.
Sen var det superkul att höra att Malin kom trea i världscup omgången (men det såg jag tyvärr inte då jag var på båten då...)


Såg när hon hoppade några lägre klasser och gu´vilken fin häst och fantastisk ryttare:)

Övergångar

Imorse gick jag upp tidigt för att hinna rida Nemo före jag åker till Helsinki Horse Show. Bestämde mig för att fokusera på övergångar.
Övergångar är ju A och O när det gäller dressyr och träning av hästen. Fick en bra liknelse igår då jag hade dressyrlektion. Jag skulle tänka på en dimmer när jag gjorde övergångarna. Dvs precis som man sakta vrider på eller av ljuset så skulle jag öka och minska steglöst, dvs mjukt samla upp honom innan jag t ex gick över från trav till skritt. Förr sa man ju gärna att man skulle bryta av från trav till skritt (snacka om abrupt), då hamanr hästarna lätt på bogarna och saktar inte av bakifrån.


Nemo var superfin, han är så otrolig känslig o arbetsvillig, blir verkligen glad av att rida honom:)


Vild häst

Amanda  om Hos chiropraktorn: Hej! Har ni sett/kännt någon skillnad på pemberly sen ni började med det fodertillskottet? Funderar på att använda det till min ponny:)

Svar. Hej Amanda, hrm, vet inte faktiskt. Hon är fortfarande sur stundtals och sparkar och verkar inte tillfreds. Är oftast lugn och fin i traven men sparkar och är sur i galoppen, lugnar sen ner sig efter ett tag. Men det konstiga är att för några månader sen var hon lugn och fin mest hela tiden. Men hon är ju en mkt känslig typ av häst, så väder, vind och brunst kanske påverkar henne mer än andra. Det är ju tyvärr omöjligt att veta hur hon skulle varit om hon inte fått ngt tillskott. Speciellt b-vitamin är ju i varje fall ingen risk att  överdosera då hästarna bara kissar ut det de inte behöver:) Så det skadar ju inte att prova. Vad gör man inte för att försöka förstå och hjälpa våra älskade fyrbenta:)


Vår vackra mkt speciella Pemsan:)

Hoppläger i Tyskland

Jonna om Problemhäst: Hej, idag fick jag hem eran senaste katalog och undrar om man åker i en grupp på terräng lägret i tyskland (där du och Mikaela var för någon månad sen) eller om man åker för sig själv.

Hej Jonna, man åker på egen hand till Munchen (antagligen blir det med samma flyg) och sen försöker vi samordna gemensam hämntning från flygplatsen. Rekommenderar verkligen att åka dit då det är superfina hästar och en mkt trevlig anläggning:)


Den här hästen hade Mickis gärna velat ta med sig hem:)

Problemhäst

Sofia om Lösa benbitar: Hej Viveca...Måste få råd om min kompis häst. Lite knepig historia kanske men du kan säkert ge något gott råd. För ca 3 år sedan köpte hon en superfin 4 årig dressyrhäst för hur mycket penhgar som helst. Hästen var inte inriden men när vi var och kollade på hästen, innan hon köpte den så visade dåvarande ägaren hans super gångarter. Speciellt traven visade sig vara super. Min kompis påbörjade inridning så fort han kom hem till henne och han var snäll och fin tills ca 1 ½ år senare då han smygande börja bråka och blev värre och värre. Det började med att han vägrade gå frammåt när hon red. Han backade, började stegra, tappade ALLA sina gång arter , bockade samt kastade av henne varje gång hon red. Hon åkte till veterinären och kontrollerade om han hade ont någonstanns. Veterinären hittade INGENTING. Hon ställde honom på vila 2 månader för att hon tänkte att han kanske var less...men det blev bara värre efteråt. Så här har han fortsatt sedan 1 år tillbaka. Han går inte att rida ut på för han gör samma sak. Någon måste gå med en piska bakom för att han över huvud taget skall gå frammåt. Han kan vissa dagar gå hyffsat fint ca. en kvart innan han börjar bråka igen. Min kompis börjar långsamt ge upp mer och mer. Har du något tips på vad man kan göra med honom??? Eller vad det kan vara för fel? Fel inridning? Eller vad tror du? Tack för suuuuper bra blogg. Sofia

Hej Sofia, tack:) Stackars din kompis, först när jag läste tänkte jag att det kanske var 5-års trots, men ju längre jag läste så kan det ju faktiskt vara ngt fysiskt fel. Har ni kollat honom hos ngn duktig kiropraktor / equiterapeut? röntgat ryggen? Jag skulle först göra detta + ev åka till en annan veterinär.
Om alla dessa säger att hästen är helt frisk. Så skulle jag kontakta en duktig horsemanshiptränare, som börjar om med hästen. tillsammans med ägaren. Om han nu är helt frisk så kan han ju tagit över bit för bit och då är det jättebra att få hjälp av ngn utifrån. Förstår att din kompis börjar ge upp, men tar hon hjälp så kan han ta striderna och hon kan slappna av och sakta få tillbaka förtroendet för sin häst. Tror absolut att det går att lösa, men inte på egen hand. Lycka till:) berätta gärna hur det går.


I början när jag köpte problemhästar så höll jag på med mkt horsemanship och för vissa hästar  / situationer är det verkligen jättebra:)

Hemma igen

Rolf Göran imponerade som vanligt, vilken häst han än sitter på ser det supertrevligt ut. Angelica var ju oxå jätteduktig, som kom 6:a i den svåraste klassen = 160 cm. Malin hade lite stolpe ut.
Susade iväg 70 mil o var hemmma sent igår. Nu är det bara att ladda om för Helsinki Horse Show.
Det lär vara samma ryttare då det är ytterligare en världscup omgång där. Jag åker om ett par da´r. Så det blir mkt vilande i form för Nemo.


Hoppas, hoppas att Ture kan vara med på lite stora tävlingar nästa år....

Impressed

Lorenzo är nu här i Norge igen. Jag såg honom här för tre år sen o var superimponerad redan då. Men han har utvecklat sin show ytterligare. Hade 12!! hästar som han hade mkt bättre koll på än vad jag har på min fina hund Sasha. Blev inspirerad att åka hem o damma av min rundpaddock o börja tröna Nemo i horsemanship (= alltid en start).


Här på framridningen.


Bra förebild för alla hans beundrarinnor som ville ha autografer.

Alla 12 hästarna följde honom av egen vilja utan träns, sadel el sporrar, det visar att man kan få hästar att hoppa etc utan starka hjälpmedel, härligt:)


Skrittband

Amanda om Skrittband: Där jag jobbade tidigare hade vi ett sånt. Min häst som jag köpte väldigt omusklad gick ca 2 ggr i veckan och jag märkte STOR skillnad. Min chef (elitryttare inom islandshästvärlden) åkte iväg i 2 månader pga privata ärenden och hennes elithingstar gick då på skrittband varje dag, byggde massa nye muskler och tappade nästan ingen kondis eller "vanliga ridmuskler" alls. Riktigt bra inverstering tycker jag!! Tips är ju att köpa ett begagnat :)

Hej Amanda, ditt inlägg kom verkligen perfekt:) har precis köpt ett begagnat skrittband av en trevlig islänning:) som drar ner på sin verksamhet. Han ska installera det hos mig inom 1-2 veckor. Blir perfekt för Ture, Nocke , Nemo o Lito som alla behöver rakriktad styrke (back) träning = yippii. Och blir det en likadan vinter som de två sista, så blir det guld för oss som saknar ridhus.


Måste få säga det igen, blev impad då jag såg Ture jobba på skrittbandet, han var så avslappnad och rörde sig mkt mer än i skritt under ryttare.

Speciellt nu när jag är på Oslo horse show så vill jag ännu mer att Ture ska bli tiptop, so han var förr, han var sååå fin när han var här för två år sen. Tänk om han kan följa med nästa år....

Ufo

Detta täcke lovar jag dig Nemo, ska jag inte köpa.


Skimlar o skäckar har en tendens att bli mobbade i hagen, men ve o fasa stackars häst som släpps ut i hagen med detta täcke...

Ibland kan kreativiteten gå för långt.

Föregångare

Blev positivt överraskad  när jag såg en av toppryttarna ha säkerhetsväst på sig. och inte vilken säkerhetsväst som helst utan en så´n som löser ut när man ramlar av (fler och fler fälttävlansryttare börjar använda så´na).
Det var Geir Gulliksen som var the one and only som hade väst:)


Så här ser den ut när den löst ut.

Vore toppen om alla började använda denna:)

Oslo horse show

Kom hit igår kväll och byggde upp Häst & Sport Resors monter = puh, lite småjobbigt att vara själv, men det går... Idag har jag varit på mässan i 12 timmar, så jag känner mig lite slut. Men kul var det. Oslo är ett härligt ställe, lagom stort, vänligt och proffsigt.


Så här ser utställningsdelen ut.


Och här är Häst & Sport Resors monter, så detta e mitt lilla kryp in:)


Det som e unikt med denna horse show e att framridningen e i samma lokal som där vi utställare e, så alla kan titta när proffsen rider fram= nyttigt och kul (ja, på Falsterbo är det ju oxå så, men det är inte vanligt på inomhustävlingar) i huvudstäder


En släkting till Nemo:)

God natt:) Ny rapport i morgon.

PS Svenskarna som e här en Angelica, Malin och Rolf-Göran.

Dressyrtips

Fick ett litet bra tips idag. När man gör öppna så är det ju risk att man förböjer hästen el ev tvärar för mkt. En bra check på att hästen går korrekt, är att du plötsligt då du gör öppna längs långsidan fortsätter in i en volt (bara genom att titta i voltens riktning). Fortsätter hästen i exakt samma ställning bara in i volten har du gjort rätt. Måste den ta ett steg inåt, el välter sig in så har den sannolikt bara böjt på halsen.


Här gör jag sluta på en lusitanohingst på ett av våra resmål i Portugal.

Vävning

Anonym om Skrittband: Hej! Har en häst som väver ganska mkt ,framför allt på nätterna. Sliter det på benen och försämrar hållbarheten? ngt tips för att få det att sluta?

Svar: Vad jag har sett o hört så finns det ingen studie som säger att det sliter, men självklart förstår jag att du är orolig för det. Vet inte vilken bädd han står på, men jag skulle prova halm så han har ngt att pyssla med. Har även läst tips om att man kan sätta upp en okrossbar spegel som gör en del hästar lugnare. Ett annat tips är att ha honom på utedrift (om det är möjligt), man ser ju sällan en häst som väver i hagen (om den är stor). Vi hade en krubbitare som inte gjorde det alls om han stod på utedrift.


Bra är ju att försöka ha honom ute så mkt som möjligt i en stor hage med kompisar.

Hoppas att ngt av detta kan hjälpa.
En tröst kan i varje fall vara att vävning inte smittar som en del tror:)

Ny häst i hagen

Nu har det kommit en ny häst = ett fullblod. Han är jättesöt och har väldigt bra självförtroende. Var inte alls speciellt rädd för våra stora hästar, fast att Nemo försökte jaga bort honom från Quattro.


Här blåser de upp sig.


Sen blir det lite race.


Allmän nosning igen.

Och sen var det lugnt = skönt. Alltid lite scary när man introducerar nya polare i hagen.

Skrittband

Var och hämtade Ture hos equiterapeuten igår. Han sa att han fixat till honom nu och om en månad ska han vara fit for tfight, hoppas verkligen att det blir så. Han har ju tappat mkt muskler på vänster bak så vi ska sakta träna upp honom nu då han är rak.


Han har gått på detta skrittband varje dag och det såg verkligen bra ut, speciellt backträning verkar super.

Tänk att träna hästen utan störande sadel och ryttare, måste var perfekt för att få en bättre överlinje på hästen.

Är starkt frestad att slå till. Är det ngn som har erfarenheter från att ha tränat hästar på skrittband??


Sadelutprovare

elin om Lösa benbitar: hejsan.

vad har du för erfarenhet av mustang sadelprovning? har hört så mycket olika om per. för har för mig att jag såg på din dotterns blogg att ni åker till honom?
lill hästen i stav, deras sadelutprovning.. Har du nån erfarenhet där ifrån ? :)

Hej Elin, vi har åkt till Per på Mustang i många år nu, och jag har bara positiva erfarenheter. Vi brukar plocka med alla sadlar vi har och så får han säga vilka som passar. Några ggr har vi även köpt  sadlar, men oftast har det inte behövts. Det enga negativa är att han säljer mest Crown sadlar, jag har en dressyr- och en hoppsadel. Dressyrsadeln gillar jag men hoppsadeln är aldeles för stor o klumpig, Rosanna har oxå en hoppsadel som hon inte heller gillar. Skulle önska att han hade ett större utbud av sadlar och gärna begagnade, men det är ju dyrt att ha dem i lager.
Jag vill ha en butet sadel till Nemo, man sitter som klistrad i den, men en ny är för dyr (ca 30 000:-) så jag ska försöka hitta en begagnad. Men ska först åka till Per och se om Mickis Butet sadel passar Nemo, så jag vet vilken storlek jag ska leta efter. Lillhästen i stav har jag ingen erfarenhet av:(
Lycka till, det är både svårt och viktigt med rätt sadel.


Ibland e jag slö o rider i jeans och det känns ingen skillnad mot helskott som jag alltid har annars. Har aldrig känt så bra fäste i ngn annan sadel tidigare.

Hala stallgolv

Vi låter våra hästar gå lösa in och ut ur stallet vid in- och utsläpp, så ibland e man orolig att de ska halka. Hörde att man kunde spruta på gummi, är det ngn som har erfarenhet av detta, för- och nackdelar?


Vill inte att min sötnos ska halka på väg in till boxen och den smarriga midda´n, hagen e ju inte alltid så grön som här.

Lösa benbitar

Marlen om Ett stilla liv som bondmora el hästmora: Hej,
Gillar din blogg starkt och tycker alltid den är lika kul att läsa varje gång=)
Har en fråga som jag hoppas du kan ta dig tid att svara på.
Har hittad en jätte fin 3åring men tyvärr så hittades en lös benbit och undrar vad dina erfaringar är ang det? Skulle du ha köpt en häst med lösbenbit?

Svar. Hej Marlen, vad glad jag blir:) Jag har köpt flera hästar med lösa benbitar och inte haft några problem med dem förrän hästarna ska säljas. När jag har köpt dem så har jag alltid rådfrågat ngn opartisk veterinär om vad de tycker, alla jag har frågat har tyckt att det var ok att köpa. Sen när jag skulle sälja dem så har ju säljaren pratat med ngn annan veterinär som ofta har sagt att det finns ju risk.... Så oavsett om hästen inte haft några men av den och fungerat 100% så är det risk att priset blir lägre.
Så om jag tyckte att hästen var toppen, min veterinär sa att den satt på ett bra ställe och jag tänkte ha hästen en lång tid, så skulle jag nog slå till ändå:) Lycka till.


Denna 5-åring var jag superkär i, men han hade lösa benbitar i 3 av 4 ben, hade det varit i 1 ben, så hade jag köpt honnom.


Ett stilla liv som bondmora el hästmora

Klockan e 09.00 och jag har redan hunnit prata med min personlige gödselhanterare,


Och meddelat att gödselvagnen e framkörd, överfull o klar:)

samt pratat med min personlige hölverantör.


och meddelat att hö´t kommer att ta slut idag:(

Dessutom har jag talat med min personlige veterinär och fått lite smått o gott utskrivet på apoteket, som missades vid hans besök häromda´n.

Dessutom har jag talat med min p hovis som lovade att komma på söndag om Nemo inte var ohalt då (imorse var han ohalt ena fram och 1-2 grader där vi tog bort en söm).

Till sist har jag talat med min p kiropraktiker som inte fått loss Tures snedhet än, men var på god väg. Så Ture får stanna över helgen.

....och detta kallas en hobby....

Nu är jag på kontoret och ska börja jobba (på riktigt) haha. Ja, ngn personlig tränare har jag inte tid varken att skaffa eller prata med...

Dressyrtips

Fick ett bra tips på min senaste lektion. När jag red i trav, höger varv så fick jag inte alls till det, fick tom ont i armen då jag höll så hårt i yttertygeln. I vänster varv sökte han sig neråt och var riktigt fin.

Då sa min tränare att jag skulle börja i det bra varvet och rida genom honom ordentligt och njuta av att det gick bra. Sen skulle jag bara rida en liten stund i det dåliga varvet.

På sikt lovade hon mig att det dåliga varvet skulle bli bra av rena farten. Då Nemo skulle bli starkare i bägge sidor även då han gick i det lätta varvet vilket även skulle gynna den svagare sidan.
+ att när det går bra blir man ju själv avslappnad, gladare och rider bättre, vilket man själv kanske tar med sig då man byter varv, dvs en positiv spiral.


Lät vettigt tycker jag, så det ska jag prova:)

Deppig

Igår red jag en dressyrlektion och Nemo hade gjort stora framsteg. Höll inte på med sitt stillstående galopperande eller ryckande i tyglarna, utan var mkt mer avslappnad. Han är så känslig, så han e verkligen kul att rida. Dressyrtränaren tyckte att han verkat ha landat i Sverige och såg ut att trivas:)

Så i morse skoddes han för första gången här och sen när jag skulle rida nägra timmar senare, så stapplade han nästan fram. Var varm i en hov och 2 gradigt halt på ena fram och engradigt på andra.....suck. Min hovslagare kom direkt och tryckte med visitertången. Tog bort en söm där han ömmade lite, men annars så verkade han ok.

Jag longerade igen och han var fortfarande lika halt. Så nu får han sova och så kollar jag honom imorgon bitti igen. Om han e lika halt funderar jag på att ta bort skorna och låta honom gå utan en vecka i hagen??? el vad gör man? Hovslagaren sa att han inte hade tagit speciellt mkt fram så han borde inte ömma så här mkt.

Suck! Det är så jobbigt när det händer nå´t med hästarna, de kan ju inte prata så man har ingen aning om hur de mår. Tures chiropraktor har jag inte fått kontakt med heller, så nu e jag orolig för honom oxå.

Funderar starkt på att börja med frimärken.... det finns ju tom med hästmotiv:)

Tandläkare

Emelie om Total makeover: Tar ni ut en vanlig veterinär när tänderna på hästarna ska kollas? :)

Svar: Hej Emelie, när jag började med hästar så tog vi alltid ut vanlig veterinär en ggr per år o kollade hästarnas tänder. Sen blev det mkt skriverier om vikten av hästars tandstatus, så jag åkte med hästarna till en "riktig" hästtandläkare. Han slipade och fixade så det stod helt vilt till. Vissa hästar såg hemska ut i munnen enl. honom och han sa att de skulle bli helt annorlunda efteråt. Vilket inte hände, de var likadana som innan.

Har sen följt debatten om hästtandläkare och olika flosofier om hur tänderna ska se ut och faktiskt återgått till sunt förnuft. Min veterinär känner igenom överallt i munnen och kollar om det är några sår, hakar eller ojämnheter som inte ska vara. Jag och tjejerna håller koll på hur hästarna känns i munnen när vi rider + hur de äter + om de är runda och fina. Tillsammans tycker jag att detta är fullt tillräckligt. Har jag ngt problem med hästen så kan jag tänka mig att åka iväg till tandläkare, men då till ngn som är kopplad till en klinik el en veterinär som vidarutbildat sig till expert på tänder också.


Tessa har alltid varit väldigt lugn, hon skulle enl. tandläkaren bli superpigg efter hans behandling, men hon var exakt likadan efteråt...


Det är tufft för oss hästägare som måste kunna så mkt, då det känns som om man inte riktigt kan lita på alla "experter" som dykt upp de sista åren, man kan ju undra hur hästarna klarade sig förut utan, sadelprovare, equiterapeuter, chiropraktiker, tandläkare, naprapeter etc etc. för att inte tala om alla fodertillskott och underpreparat... Självklart är det bra att det sker en utveckling på hästfronten, men ibland undrar man om det gått för fort. Många som går en kort utbildning och sen är expert. Ja, det gäller att läsa på, ha ett öppet sinne och lyssna runt så mkt som möjligt och sen bilda sig en egen uppfattning, och anlita de man får förtroende för.
Det blev en lång utläggning om en fråga, men jag funderar mkt kring detta:)

Total makeover

Skippar sminkkurs, bantning och klädstylist (verkar aldeles för jobbigt...). Satsar fullt ut på makeover av hästarna istället, haha.
Igår var det chiropraktorn, idag tandläkaren och imorgon hovslagaren. Hur ska jag hinna jobba!?
Tandläkaren = veterinären gick igenom alla hästars munnar (utom Tures som inte e hemma). Alla hästarna gapade så snällt utom vildkattan Pemsan. Hon slängde sig upp o gick omkull = läskigt. Tur att hon e minst i flocken annars hade jag nog varit platt som en pannkaka vid det här laget. Vi var tvungna att ge henne lite lugnande, och då gick det bra. Qubbe som ju brukar göra som han vill stod snällt som värsta mönstergosse.
Allas munnar var ok, inga sår efter skavande bett, vargtänder eller hakar. Bara lite ojämnheter som raspades ner. Känns skönt att ha kollat dem.


Att vara fotomodell e mer Pemsans grej, så här samarbetsvillig var hon inte idag, hrm.

Vovvisarna

Julia om Hos chiropraktorn: Hej! Min fråga gäller dina hundar. Vad är det för ras? Jag har inte sett det nämnas på bloggen tidigare. Jag tycker att de är så vansinnigt söta, och jag och familjen har funderat på att skaffa hund ett tag. Hur tycker du att rasen är som familjehund (det finns barn under 10) och som förstagångshund? Underbar blogg förresten, jag läser och inspireras varje dag!

Svar Hej Julia, tack va´roligt:) Min äldsta tik = Sasha är en Australian Shepherd. Det är en vallhund som påminner om Border Collie. Min andra hund = Kiara är ett underbart litet misstag, en snygg Golden Retriverhanne kom o hälsade på en mörk fredagskväll. Och vips pluppade det ut 10 st små söta valpar.


Sasha med fem av sina små valpar som blev ganska stora och pigga:)


Jag skulle inte rekommendera en Aussie som första hund, då det är en hund som behöver en hundvan ägare. Det finns en del hundar med dåligt temperament och med en hel del vakt i sig. Det är ju en arbetande boskapshund så de kräver mkt stimulans. De kan även bli väl skarpa med barn som springer runt och leker. Skulle nog välja en ren sällskapshund (dvs inte bruks eller vallhund), det finns ju massor av fantastiska hundar som inte kräver så mkt arbete och som är lite lugnare i temperamentet. Lycka till:) rätt hund är verkligen til stor glädje för både stora som små. Jag blir på bra humör flera ggr om da´n bara av att se dem busa och springa runt, och när Kiara kommer med sin goa nos så smälter man.
På ett årsträffen var det full fart tre timmar i sträck.
De hade sååå kul.

Den kvällen sov Kiara väldigt gott:)

Hos chiropraktorn

Susade iväg till Eskilstuna (=bara 2,5 timmar) för att kolla upp Ture, Pemsan och Nemo. Tures snedhet i korset skulle chiropraktorn kunna fixa på några dagar, så han blev kvar. Pemsan var ansträngd i alla muskler, så han trodde att hon var extremt känslig för pälssättning, så hon fick en dunderkur med höga nivåer av järn och B-vitamin, som vi ska ge henne under 1 månad. Nemo ska skos med lite högre trakter och med lite längre skor så att han avlastar sina bakknän, annars var han ok.
Läste förresten att Ulla Håkansson kollar sina hästar hos chiropraktor var femte vecka då hon föredrar det framför att kolla hos veterinär.


Ture är van vid att sova borta, så det ska nog gå bra:)

Ska nog ta med mig Nocke när jag hämtar Ture på fredag,, skadar ju inte att kolla upp honom oxå.

Lito på G

I helgen tävlade ju Lito för första gången på ett år. Han var superfin, såg faktiskt spänstigare och mer ihop än när jag såg honom tävlas sist.


Han var 0:0 i 110 cm och kom 6:a (=gammal bild det är nog från 130 cm)

Ska bli så kul när han kan börja klättra i klasserna igen.

Min nya sötnos

Här kommer lite bilder på min söta häst, Nemo. han är verkligen supergo´på alla sätt. Pigg och glad och orädd.


Det är nog en del fullblod i honom.


Det syns inte att han e 175 cm.


Han ser mkt mindre ut på bild.

Imorgon ska han lastas för första gången sen han kom från Irland, håll tummarna.


Jag på G

I morse bestämde jag mig för att ta tag i mig själv. Efter tjejmilen har jag inte motionerat en enda gång (förutom yoga iofs). Det var faktiskt yogalektionen i morse som fick mig att bli sugen på att träna. Så ikväll börjar jag med aerobics och ska nu satsa på att träna 3-4 ggr /vecka. Det festliga är att när jag kollade på bokningsschemat till friskis så såg jag att det var inte många som kommit igång än... Så jag är inte ensam segpropp = kändes bra, haha.


Har känt mig såhär den sista tiden, men nu ska det bli ändring....

Ovanstående skrev jag igår, och innan min aerobicsklass så skulle jag bara borsta av Nemo. Det var massor av irriterande knott som han stod o  sparkade efter och vet inte om han sparkade efter dem el mig, men han träffade mig på fotknölen = aj! Den svullnade upp superfort. Passade på att checka om vårt isbalsam hade nå´n effekt. Det hade det inte! Testade då isblåsa, tveksamt om det minskade svullnaden heller. Jaja ngn träning blir det inte på ngn vecka i varje fall.... = typiskt, när jag var på G.

Klantig morsa...

I alla år som vi tävlat så har jag aldrig lyckats med vad jag gjorde i lördags, hrm. Upp i ottan o fixa  med ponnierna. Pemsan var så fin på hoppträningen i torsdags så Rosanna såg verkligen fram emot att få tävla henne igen. Ända till Avesta skulle vi då det inte fanns ngn regional tävling närmare. Nocke fick följa med då vi ändå skulle åka. Sasha fick oxå följa med då det är det bästa hon vet:)
Döm om min förvåning då jag glatt visade upp hästarnas vaccinationsintyg, Pemsans hade gått ut i fredags, dvs bara några timmar tidigare. Kan inte skylla på nå´nting eller någon annan heller.... Hade helt enkelt missat att hon skulle omvaccineras. Pratade med överdomaren men förgäves, Pemsan ströks. Nocke fick då ta hennes plats i 100 cm, kan ju var bra för honom att hoppa lite lägre ibland oxå.


Nocke tog sin uppgift på allvar och hoppade som en gud i full fart, så han kom 2:a i både 100 och 110 cm, vår lilla guldklimp:)

Pemsan hade det skönt och fick gå runt o beta lite mellan klasserna. Rosanna var oxå glad trots sin klantiga morsa. Inför söndagens tävling kollade jag Litos vaccination typ 100 ggr, haha.Köpa föl

Läste en intressant artikel i Häst magazinet om hur man bör välja föl för att få en som presterar bra. De hade en holländsk expert och uppfödare, Wiebe van der Lagewg (VDL), som själv föder upp 70 föl om året och sen köper in 80 till =wow. Jag som tycker att jag har ganska många hästar ibland (=6 st, haha).

Han menar att man redan när man ser fölet i sin flock i hagen kan se

* om den har lätt för att korta och länga galoppen
* när den svänger om den håller balansen bra
* det föl som har rätt inställning till hinder behöver inte ha högst rang men ska hålla på sig

Han säger oxå att hästen ska ha stora ögon, små ögon innebär dålig karaktär (detta tror jag dock inte på, stackars alla snälla hästar med små ögon)

Angående löshoppning som jag skrivit om tidigare så menar han att de hästar som får 10-or på löshoppning på 3-årstestet sällan brukar hoppa högre än 140 cm.


Ett j-gulligt för hos Robin i Danmark.

RSS 2.0