Frisk av att umgås med hästar:)

Visst är det underbart att all den tid vi spenderar i stallet och med hästar gör oss friskare. Hästar kräver ju 100% närvaro så det går helt enkelt inte att grubbla på problem då man rider, och att mocka e ju rena meditationen, man fokuserar bara på en sak, att hitta alla små pluttar, haha.
Det har gjorts studier i att även om man stressar till stallet, så är det värt den avstressning som sker när man väl är där.


Blir nästan alltid glad då jag rider Nemo:)

Fick faktiskt bevis på att det även håller en i rätt god form. Tränade mkt i våras, ganska mkt i somras o ingenting (förutom daglig ridning) på nästan tre månader. Har nu börjat träna skivstång + intervall igen, och det kändes faktiskt helt ok. Blev positivt överraskad, trodde att jag skulle ha tappat allt. 
Borsta leriga hästar, lägga på täcken, bära spånbalar, mocka, hämta hästar låångt bort i hagen, bära hö, sopa....jaja listan kan göras lång, ger tydligen mer än vad man kan tro. Så vi alla stalltjejer (o enstaka kille) kan nog känna oss ganska nöjda, även om vi missar att gå till gymet och friskis ibland, haha.
 

Hästar - vilka fantastiska djur:)

Tänk vad mkt dessa underbara djur gör för oss. De som egentligen ska gå på stäppen och beta 20 timmar om dygnet har nu (för det mesta) ett helt annorlunda liv. Att gå in i trånga mörka utrymmen är helt mot deras naturliga instinkt, och ändå traskar (de flesta) snällt in i en trång mörk transport o kuskar landet runt timme efter timme.
För att inte tala om att de låter oss rida på dem, pussa o gulla, hoppa höga hinder och utföra avancerade dressyrrörelser... Dessa stora djur som är så mkt starkare än vi är så fantastiskt snälla de skulle ju kunna slänga av oss eller bara dra iväg om de verkligen ville.


Inte bara fransmän på Globen som kan rida utan träns o sadel, haha...


Vår normalt sätt ganska vilda Pemsan.


Helt ok att vara soffa, tycker Nocke.


Ja, tänk vad underbara de är. Och så blir vi arga på dem när de inte gör som vi tänkt, vilket (säkert) till 90% beror på att de helt enkelt inte förstår vad vi vill...
Tål att tänka på.


Bidde en kappa....

Skulle ju inte köpa nå´nting till mig själv på Globen... Stod faktiskt mest i montern. Men så tog jag en liten runda och råkade gå in i Skara Hästsport (=en av mina favoritaffärer), fastnade vid Pikeurkapporna. Och sen var det kört:)
Kom hem med denna:


Pikeur Furiosa - premium collection.

Den är hur skön som helst och jag älskar alla detaljer + sköna fickor. Tyvärr var denna bruna färg slut, så det blev en silver gråaktig. Inte så lämplig då man umgås i stall o med hästar mest hela tiden....hrm.
Men snygg o skön e den:)

Vinn biljetter till Göteborg Horse Show

Nu när Globen är över så ser jag fram emot Göteborg:)
Här kan ni vinna 2 heldagsbiljetter + övernattning.
Lycka till:)


Spännande inköp:)

Ska snart iväg till Globen och funderar på vad jag måste köpa. Igår blev det en ny pryl på listan då Qubbe blev livrädd för skrittbandet och hade av säkerhetsgrimskaftet.... Pemsan har ju oxå gjort det, så 2 nya så´na. Ska även köpa två okrossbara grepar, och det e ju himla kul....

Så nyttoprylar e det som gäller. Råkade hamna mittemot Horseware täckens monter, så Nemo ska nog få ett stalltäcke och ett skaltäcke.


Ture softar i ett annat stalltäcke.


Ska  inte köpa några kläder  till mig.... tror ni att jag lyckas!?

Bygga monter + se kenyafilm

Nu åker jag iväg  och bygger Häst & Sport Resors monter, så att allt e klart inför fredagens anstormning:)


Så här såg den ut på Helsinki Horse Show, så det blir ngt liknande på Globen oxå.

Kom förbi o titta på vår Kenyafilm, jag har sett den minst 1000 ggr (den rullar runt runt) och har fortfarande inte tröttnat. Njut av två spännande minuter:)
Helt otroligt hur nära man kan komma de vilda djuren från hästryggen.

Vår supercharmiga guide Jakob som skyddade oss från att bli uppätna av krokodiler och lejon...


Några av masajbarnen.


En av gästerna undrade var tvättmaskinen var? Här är i varje fall torktumlaren:)


Mickis i full fart med att få fram kameran för ytterligare häftiga foton.

Wow vilken resa, det är absolut den häftigaste natur- och djurupplevelse jag haft.


Vill ha:)

Denna härliga jacka i vintersoftshell gillar jag, har ett jättemysigt pälsliknande foder.
Pris ca 1700:-

Denna stickade tröja - Pikeur Elena är oxå jättefin.

Pikeur Elena Tröja
Pris ca 1600:-

Ska kolla om jag hittar dessa till fyndpris på Globen:)


Lever i nuet

Ibland är jag väldigt duktig på att leva i nuet... Som idag, känns som det blir en vit jul i år. Så jag skippade snösulor = hjälp tänk om jag ångrar mig i övermorgon? Ska köpa hem några polarsulor som jag blev tipsad om, så har jag chans att prova det. Har faktiskt provat att smörja in med fett, men det har inte fungerat.


Så här ser de ut, kanske kan hitta dem på Globen i helgen.

Är det ngn som har provat dem?

 


Mysterium

Nemo ser alltid glad o go ut i boxen (förutom då maten kommer). Men nå´nting måste hända under nätterna, för han sparkar högt o hårt mot Tures box.
Så nu är det nästan hål i väggen och vattenkoppen ligger riktigt risigt till...


Skulle vilja se vad som händer i mörkret...

Det var ju den boxen som Zazou massakerade oxå. Ture kanske står där o retas när ingen ser....
Ja, hästarna håller en sysselsatt. Visste inte att jag skulle bli snickare på gamla da´r.

Tea Tree oil

Har en hund med konstiga utslag som vi håller på o utreder. Rensade lite i mitt hästapotek och råkade stöta på en flaska med just Tea Tree oil, kommer ihåg att jag köpte den då jag hade mitt stora krig mot mugg. På flaskan stod det att det var bra mot just mugg, sår, svamp etc. Dvs värsta multi salva.
Testade denna på min söta hund och faktiskt... det verkar fungera, såren som hon slickat upp har nästan läkt ihop och ser jättefina ut:)


Min vackra Aussie Sasha, hon är verkligen världens goaste hund:)

Ngn annan som testat denna mirakelburk?

Snösulor

Står i valet o kvalet om jag ska sätta på alla hästar snösulor på onsdag. Vet att hovslagarna inte tycker att man ska göra det för tidigt då grus kan skava så att hästen blir halt. Men om det kommer snö inom en vecka så går det ju inte att irida om hästarna har stora snöklumpar under hovarna...
Vad gör man?


Förra året kom snön hit i mitten av november och försvann ju inte förrän i april....

Globen nästa

Ja, nu börjar jag förbereda mig för Stockholm Horse show, blir en intensiv helg.
Ska dit redan på torsdag och bygga monter och sen är jag där fredag till söndag, har delat upp dagarna så jag hinner rida lite före el efter oxå.


Har hört att desaa duktiga hästar kommer vara med, såg dem på Oslo Horse show:)

Sadel

Eleonor  om Bidde ingen Butet:(: Hej!
Undrar vilken sadelprovare ni tar hjälp av? Jag behöver hjälp att hitta en ny sadel till min häst men har inte bestämt vem jag ska vända mig till. Man vill ju ha någon som verkligen kan sin sak och som man kan lita på.

Tycker din blogg är väldigt bra, alltid kul att läsa dina inlägg :)

Hälsningar
Eleonor

Hej Eleonor, ett stort tack:) Jag åker alltid till Per på Mustang, tycker att han är duktig och seriös. Sen att jag fick en hård sadel e ju faktiskt mitt fel, hade jag orkat prova fler sadlar så hade det säkert funnits nå´n som passat mig bättre. Funderar ju på att åka tillbaka efter jul om jag fortfarande känner likadant.


Dressyrsadeln som jag köpte där för många år se´n har faktiskt passat alla mina hästar:)

Sadelprovning

Carro om Bidde ingen Butet:(: Men idén sadelprovning är ju att hitta en sadel som passar både häst och ryttare!

Hej Carro, haha, ja visst e jag knäpp. Grejen e att vi provat typ 10 sadlar på Pemsan först i flera timmar. Det hade blivit sent på kvällen och jag var så trött på sadlar och hungrig så jag orkade helt enkelt inte bry mig om hur jag kände. Bara Nemo var nöjd....
Men kände redan på vägen hem att jag ångrade mig. Varje gång jag sitter i sadeln så tycker jag den e stenhård. Fördelen med Mustang e ju dock att man får byta om man inte e nöjd. Så jag ger denna sadel ngn månad o sen  åker jag tillbaka utvilad och mätt o försöker hitta en sadel som passar oss båda.


Här sitter jag i Butet sadeln....

Bidde ingen Butet:(

Suck, det blev ingen butetsadel till Nemo, Det blev en Jeremy Rudge istället. Inget ont om detta märke, men sadeln e hård och har inte alls samma grepp som Butet.
Men vad gör man när sadelprovaren säger att hästen passar bättre i den andra (hårda) sadeln. Sen att min rumpa blir misshandlad, det får man ta, haha.
Känner mig besviken, men jag kan ju inte springa runt o leta efter en häst som passar min älsklingssadel (även om jag skulle vilja det....)


Nemo verkar dock nöjd:)


Inga maskar = yippii

E man konstig eller....!? Livet lekar när man får provsvar från labbet och ingen! av mina sex hästar har mask. Bevisar att mina beten fungerar. Vi har ju stora hagar och inte alltför många hästar så (turligt) nog är inte marken full av läbbiga små maskar o ägg som hästarna äter upp....


Uhhhh


Mylerbett

Maria   om Importera häst: Hej,vad använder du för bett på Nemo?

Lina om
Importera häst: Hej!
Det där Myler bettet du rider på, hur är det? Har en hopphäst som blir för stark i hoppningen men för tillbaka på pelham, vanligt tränsbett går inte. Vill ha något mitt emellan, så fick tips på detta som du rider med. Vad tycker du om det?

Mvh Lina

Hej Maria och Lina, ja det är alltså ett Mylerbett som Nemo verkar gilla. Löddrar för fullt. Har dock inte provat så många andra då han ju fungerat bra på detta. På Irland hade vi ngt sorts pessoa på första ringen när vi hoppade, så därför tänkte jag att detta kunde vara lämpligt.

Så här ser det ut och man kan ha tygeln i nedre ringen för attt få lite hävstångseffekt.


Här ser man att det är lite hävstång.

Ska dock prova lite andra bett oxå, och se om det är ngn skillnad. Om vanligt pelham är för starkt, kan man prova gummipelham som en del hästar verkar gilla.


Lucky = buskille:)

amanda backham om Ny häst i hagen: hade ni en ponny som hette lucky förut? red rosanna den?

Hej Amanda, ja Lucky hade vi något år och Rosanna hoppade upp till LA på honom. En mkt charmig ponny som alltid busade i hagen och var riktigt duktig på att hoppa:)


Skäck som hoppar prickiga hinder = passar bra:)


Han var faktiskt riktigt duktig i dressyr oxå.

Har hört att han hamnat hos en duktig privatryttare nu = kul.

Rida - som att spela TV spel fast bättre:)

Filippa  om Lång, låg och lydig: Hejsan!

Oj vilket drömjobb du har!

Fick precis er katalog efter ett par års uppehåll och jag vill åka på ALLT! Däremot skulle jag gärna vilja ta med mig min sambo också men han har mer eller mindre ingen riderfarenhet och har väl inte riktigt förstått tjusningen. Jag undrar om du kan rekommendera någon resa (gärna med uteritter/långritter) som vi kan åka på båda två?

Hej Filippa, ja att resa och rida är det bästa som finns. I förra veckan när jag satt där och njöt i Mexiko så tänkte jag just att detta är det optimala stället att få en ej alltför entusiastisk kille att tycka att det är häftigt att rida.
Superlätt, ridningen är som att hantera ett joystick. Han sitter bekvämt på en stol (westernsadel) och håller i tygeln med en hand, för handen till vänster för att svänga vänster, lite uppåt för broms och lite framåt för gas. Lätt som en plätt. Hästarna var som radiostyrda, superpigga om man ville och stannade på en sekund.
Det var några flygvärdinnor och stewards där ett par dgr som aldrig ridit tidigare och dag ett galopperade de lugnt och dag två fort. De var helt sålda:)
Sen bjuds du på jättegod mat och dryck, bor lyxigt och kan besöka spännande mayaruiner, marknader etc. så det blir inte en tråkig sekund....


Vilken kille har inte en dold dröm om att vara en äkta cowboy....


I Mexiko är det de balla grabbarna som rider.


Hästen ingår i det dagliga arbetet.


Ölpauser ingår så fort man e törstig, uppskattas både hos manliga o kvinnliga comboys...

Får du med honom på denna resa så lovar jag att han förstår varför du aldrig e hemma, haha.


Tävlingshelg

Trodde att tävlingarna i Södertälje skulle börja kl.14.00, perfekt, då skulle jag hinna jobba på fm. Men tydligen börjar de kl.09.00 + massor av starter...
Så det blir en heldag.


Lito ska va´med.


Och Qubbe.

Vi kommer att vara i fint sällskap, då jag såg malin baryard i startlistan:)

Oj, glömde lägga ut detta. Men det gick riktigt bra. Lito var superfin med ett tidsfel i 120 cm. Qubbe var 0:a i grunden , men kom lite fel o rev två i omhoppningen. I 130 cm rev han ett. Så bägge hästarna verkar vara i bra form. På fredag e det Hamre.


Videos

Vendela om Lång, låg och lydig: Jag älskar din blogg, as bra!
Skulle du inte kunna lägga ut en video när du rider? :)

Hej Vendela, tack blir jätteglad:) Ska försöka lära mig lägga upp filmer, haha. E lite seg. Så det kommer på sikt.


Photoshop e oxå ngt som jag behöver ta tag i, så att jag kunde lätta upp denna mörka bild från portugal t.ex.


Lång, låg och lydig

Det var målet med mitt ridpass på Nocke idag. Rosanna ska hoppa Nemo ikväll, så vi bytte hästar:)
Först red jag mkt i skritt, öppna, volter och serpentiner. Gjorde sen samma i trav, men ett kort pass. I galoppen gjorde jag många fattningar och avsaktningar, för att få honom lydig och mer på bakbenen.
Han var mjuk och fin + kändes riktigt liksidig = kul:)


Vilken snygging:)


Importera häst

Viktoria   om Snygga men varför såå dyra?: Hej, gled in på din blogg via google när jag sökte på att köpa häst i tyskland. Jag ska ta hem en 1,5 årig hannoveranervalack i december från bremen. Har aldrig tagit in nån häst själv så jag undrar om det är okej att jag ställer några frågor till dig?

I så fall; hur görs själva köpet? Alltså, hur och när brukar man betala? Ska man använda kontrakt eller kör man med bara kvitto? Var hittar jag ett bra kontrakt? Har du tips på något seriöst hästtransportföretag som kör Bremen-Uppsala? Kanske något företag jag inte ska anlita..? Ledsen för många frågor

Svar. Hej Viktoria, kul att du hittade mig:) När jag har köpt hästar utomlands har jag bara använt kvitto, det har inte behövts ngt kontrakt då jag litat på dem jag köpt av. Men hittar du ngt utländskt kontrakt så är det ju inte helt fel. Jag har betalt hästen då den kommit hem, men det beror ju på om ägaren vill skicka iväg hästen utan att få betalt. När det gäller transport så kollar jag i Ridsport där det finns en hel sida med transportörer. Har använt olika och alla har  varit bra:) Ett tips är att försäkra hästen innan den åker om ngt skulle hända under transporten. Lycka till:)


Är så glad över min senaste import Nemo:)


Snygga men varför såå dyra?

Var inne i Sthlm idag o passade  på att titta in i en hästaffär. Hittade en ny modell av Pikeur som var snygg:)Det var bara prislappen som inte var så rolig = 2899:-
Modellen heter Fabriana och görs bara i en begränsad mängd. Köper du dem från England kostar de ca 2000:- + frakt. Jag tycker att Pikeur är superdyra normalt (1500-2000), men detta är för mkt för att jag ska tycka att det är värt det.
Skulle föredra att de gör fler, för min del gör det inget alls om de görs i en större upplaga:)

Senskydd eskadron air easy

Har köpt dessa till Nemo. De passade jättebra och har samma sorts spänne som snowboard skor. Faktiskt lättare att knäppa än många andra + slipper kardborrband som blir smutsiga och sämre med tiden.


Tack vare ett perforerat innerskikt i neoprene och ventilationsnät på utsidan av benet, är skydden extremt välventilerade, detta för att hålla hästens ben torra.

Färg: Svart, Brun, Vit, Blå
Storlek: Full

Pris: 899 kr

Tydligen använder Ludger Beerbaum dessa, el så är han bara sponsrad för att förbättra försäljningen, ja inte vet jag. Hoppas att de e bra:)

Olika typer av hästhållning

Läste precis en artikel om elitryttare och blev så glad då jag läste om den ena som hade fälttävlanshästar på högsta nivå. Självklart fick de gå ut i stora hagar varje dag:) Det värmde i en hästälskares hjärta.
Den andra var en hoppryttare där de tyvärr aldrig fick gå i hage pga skaderisk, hrm.

Tänkte tillbaka på ranchen i Mexiko. Där hade de 11 hingstar och 22 valacker och de gick alla i samma stora hage. Uschi hade löst ev rangbråk på det sättet att hon lagt ut stora bildäck fyllda med hö, så det var fri tillgång på mat. Mao ingen anledning att slåss. Kom det en ranghög hingst o ville äta från ett visst däck så flyttade de andra snällt på sig. De kunde lika gärna äta någon annanstans.
Sen utfodrades de även 2 ggr per dag så att alla fick det kraftfodret de behövde.


Hästarna var extremt fina, snabba  och glada o totalt orädda:)

Fri tillgång i all ära,  men dessa hästar gick ju många timmar om dagen, så de blev inte tjocka. Men vi provade det hos oss ett tag och det fungerade inte då våra hästar inte gjorde av med allt extra de åt. Men stora hagar och kompisar har de:)

Hemma igen

Nu får jag vänja mig vid grådassig himmel igen:(
Här kommer en bildbomb från min superlyckade ridresa i Mexiko.


Sista da'n


Puss o tack foer en fantastisk vecka:)

Kommer att sakna Tango.


Och Maria gillar Gitano skarpt.


Monica gillar aeven Max, haha. Han tar ju fantastiskt vael hand om oss.


Vovvarna aer med foer det mesta.

Saa idag bjoeds vi paa en 4 timmarstur, saa vi inte missar planet....

Stortrivs

Vi har det saa bra:)


Haer aer vi paa vaeg till marknaden (inga aekerhetsbaelten haer inte...)


Allt fanns haer:) koepte ett par fina boots o naegra baelten.


Sen solade o glassade vi lite:)


Alla var daer:)


Marknad och heldagsritt

Idag delar vi upp oss lite. Jag som e shoppingfraelst ska paa marknad, haha. Finns tydligen westernboots, baelten, silversmycken etc, najs.


Eva o Kerstin och kanske Carina och Therese ska rida paa heldagsritt.


Ev av vaara cowboys:)


Happy:)

Maratonritt

Wow vilken dag. Vi satt i sadeln redan kl. 08.30 o red in paa ranchen igen kl. 19.00. Ja, vi pausade kanske 2 timmar totalt, saa det blev 8 timmar i sadeln. Undrar om jag naagonsin ridit saa laenge!?


Saa haer fin var Evas haest naer vi red ivaeg:)


Och svansen paa min haest Tango saag ut saa haer:)


En del av gaenget innan vi gav oss av, inte visste vi att vi skulle komma hem naer det var moerkt...


Paa vissa staellen var vi tvungna att leda haestarna, annars var det mest full fart.


En vaelfoertjaent paus efter all fart.


En av kyrkogaardarna daer man firade sina kaera dooda.

Det var en fantastisk dag, med superfast + laang ridning = 47 km, och alla klarade vi det. Tom full galopp i moerker:) Vi kaende oss som riktiga vikingar. Ingen som klagade utan bara glada miner. Sov gott:)

Shopping

Idag faer Tango vila, vilket han verkligen behoever. Skulle jag koepa en westernhaest, saa skulle jag vaelja honom


Min superfina hast.


Visst e dem fint smyckade:)


Jenni var med oss igaer och idg ska vi shoppa med Uschi:)

E sugen paa boots, jacka o kanske lite smycken....

Uppe tidigt

Idag aer det el dia de los muertos, betyder Dagen foer de dooda = scary.... Vad har jag hamnat i foer land?!, haha. Ja vi ska faktiskt paa laangritt till kyrkogaardar. En gaang om aaret saa firar man allla som har gaat bort genom att ha fest och aeta vad de tyckte om paa deras gravar. Ja varfoer inte....


En del av vaart glada gaeng.


Marias haest staar snaellt o vaentar.


Mkt kaktusar finns det... har blivit riven av naagra = aj.


Haer boorjar man rida tidigt.

Hasta la vista, nu maaste vi upp paa haestarna.

Min fina hingst


Min haest Tango

Tango aer en fem aerig criollo (argentinsk boskapshaest) och hingst.


Han aer perfekt, supersnabb i galopp och lugn o harmonisk for oevrigt = vilken guldhast:)


Har det saa bra


Blir ni lite avis?


Viva Mexiko

Tror inte att man kan ha det baettre. Idag var vi uppe vid halv aatta och efter aennu en haerlig frukst satt vi sadlarna.
Idag skulle vi paa heldagsritt. Ivaeg aat ett helt annat haall, delade in oss i tre grupper med 4 ryttare i varje grupp. Tre snabba grupper (annars kan man vaelja om man vill ha olika snabb galopp) men alla i vaar grupp gillar fart. Och det faar man, min Nemo dear hemma skulle faa en chock om jag galopperade saa fort + jag skulle antagligen inte faa stopp paa honom....
Haer e haestarna saa lydiga (+ har raett skarpa westernbett) saa accelererar fraan 0 till supersnabbt + stannar bara man lutar sig lite bakaat och tar laett i tygeln. Det kaenns saa tryggt trots att man galopperar saa fort.Vilka fantastiska vyer....

Red genom fantstisk natur, stora ooppna faelt omgivna av hoega berg.


Stannade till foer en oel / vatten ett tag och sen ivaeg igen.


 Lunchstoppet var mysigt vid en flod.


En av vaara duktiga cowboys.

Nu naer jag aentligen faatt fart paa datrna ska det bli baettring med uppdateringarna, lovar


RSS 2.0