Låång tävlingsdag
Men de var extremt långsamma, kl.17.00 red Rosanna sin första runda.
Träffade dock många trevliga ryttare + deras mammor + mormor. Så vi hade det bra och tiden gick fort.
Pemsan var mkt mer avslappnad mot förra helgen. Hon behöver verkligen komma ut och inte gå och såsa här på gården. Var 0,0:a och kom 9:a.
I 110 cm (LA) var hon ännu bättre + riktigt snabb i omhoppningen. Rosanna ledde länge men slutade på 2:a plats = superkul:). Det var hennes 4:e runda i 110 cm, så hon är verkligen duktig. Det är så kul att de verkligen trivs tillsammans.
Vi kom inte hem förrän vid halv elva. Tur att man fick en extra timme i natt:)
Nu ser vår transportgrep ut så här igen.... Denna gång körde jag över den, då det var kolmörkt och jag såg ingenting :(
Danmark igen
Måste fråga, varför tog ni bort Line & Anders från ert utbud? bara nyfiken, vad där 3 gånger och vart supernöjd.
Svar: De skilde sig tyvärr, var oxå jätteförtjust i deras fina anläggning + träning. Tror inte att ngn bor kvar där längre.
Jag undrar vad som hände denna fina häst, hade han inte haft lösa benbitar i tre ben, så hade han stått i mitt stall nu....snyft :(
Hoppträning i Danmark
theres om Världscupen:
Jag är nästan helt säker på att jag kommer ta en weekend till Robin på Jylland i juni via häst & sport resor och utveckla min hoppning!!Det måste ha varit ett tecken... Nu har jag bestämt mig.
Undrar om hans undervisningar är på danska? Eller annat språk?
Svar Men hej Theres, vad superkul. Robin är norrman så han pratar norska, dvs inga problem alls att förstå honom, bara charmigt.
Kan inte låta bli att skriva in vad en kund tyckte oxå:
Mycket bra ridning! En exellent instruktör som gav otroligt mycket till alla sina elever! En av de bästa instruktörer som jag har haft under mina 40 år i sadeln! Fantastiskt fina hästar!!!!Perfekt ställe att åka till för att utveckla sin ridning och mycket trevliga människor som driver verksamheten!
Här kommer lite bilder.
Det är ju intensivweekends på vår och höst (+ under vintern om man är minst 4 stycken
) och ridläger på sommaren.
Jag ska åka på en intensivweekend, tror att det blir i april :) kan inte vänta till i sommar.
Världscupen
Extra roligt då Malin Baryard kom 5:a, 0:a i grunden och 4 fel i omhoppningen. Hon är superduktig.
Valpis har precis legat och gnagt på en mus = usch!! Katten var bussig och tog in en till henne. Ska nog inte pussa valpis mer ikväll.
Vi har fortfarande inte bestämt vad hon ska heta. Det här är hennes söta brorsa Goliat.
Missar Bonde söker fru
Gödsel håller jag ju på med en del ( kanske inte så sexigt...), just nu är kärran full (som vanligt..) så imorgon är det dax att med livet som insats hänga uppe i vagnen. Ni skulle skratta ihjäl er om ni såg mig...haha.
Denna vagn tippas rakt upp, tyvärr glider inte skiten av så jag måste åka med då vagnen höjs upp och hänga framtill och hjälpa till med att skyffla av det.
Kunde ju vara en kul aktivitet för Bonde söker fru..... att lära känna varandra på, haha.
Sitter och skriver katalogen, som aldrig tar slut.
Ska snart ner och natta + kela med hästarna istället. Kontoret är ju ovanför stallet så jag kan höra dem där nere. Roligare att var med dem än själv häruppe med datorn :)
Hos sadelmakaren
Körde (för) fort för att hinna, slirade in där kl.17.00, och... fick vänta i en timme. Ja,ja så kan det gå. Det kunde lika gärna varit han som fått vänta på oss.
Pemsan hade ändrat form över ryggen på de 5 månader vi haft henne så vi fick byta till en vidare (o plattare) sadel. Det är fascinerande hur en så ädel och nätt ponny kan ha så bred rygg.
Kändes bra att vi kollat upp sadeln. Rosanna har ju tyckt att hon verkat sur då hon skulle sadla + när hon red. Det är fördelen med att känna sin ponny / häst så väl, att man reagerar på när de inte är sig lika.
Därför ska man som ryttare alltid lita på sin känsla om ngt är fel. oavsett vad experter säger. Rider man en häst dagligen så får man en speciell känsla för hur just den hästen beter sig då den är frisk och mår bra. Och sen gäller det att stå på sig, som med Ture som flera veterinärer tyckte att vi skulle sätta igång och hoppa med (trots att han hade en gaffelbandskada...). Och en annan häst jag hade en gång lämnade jag till en duktig beridare för tillridning och hon kände inte äns att hästen var halt. Jag kände det direkt, samma dag som jag hämtade honom. Jag skyller absolut inte på henne för rider man en ny häst så kan den ju var stel eller ojämn men ändå fräsch. ., men har man haft en häst länge så vet man ju hur den ska kännas :)
På tävling
Pemsan var ovanligt spänd o tittig i första klassen, det märktes att hon bara varit hemma ett par veckor, inga träningar o tävlingar + det har varit hårt + snöigt på volten, så det har inte gått att hoppa.
100 cm var hon 0:a i grunden, men fick två stopp på vattenmattan i omhoppningen. Men i 110 cm var hon avspänd o fin och hoppade snällt samma vattenmatta, tyvärr ett pet på det enklast räcket. Men summa summarum (kan man säga så ...) var hon + Rosanna j-duktiga.
Halt och hemskt på vägarna en bil stod mitt i vägen så de som var på väg till Enköping fick nog vänta minst en timme i köer, hoppas ingen skadat sig. Apropå skador var det avbrott för en stackars ryttarinna som skadat axeln, det tog 30 min. innan ambulansen kom. Väldigt länge... tur att det inte var en en värre skada.
Mexiko - hit vill jag åka
Ja, idag kom snön = känns jättekonstigt att se ett helt vitt landskap, dock vackert med blå himmel. Men jag är en sommar människa. Så nu har jag bestämt mig för att åka till Mexiko nästa år.
Hit tänkte jag ta med mig en grupp, häng gärna på, ska försöka ordna ett bra pris.
Känns väldigt långt borta när man tittar ut genom fönstret.
Den här hästen vill jag ha, lydig + säkert snabb.
Vet att det är mkt galopp, det gillar jag :)
Rid & Språkläger
Hej, först vill ja säga superbra blogg, gillar uppdateringen! :D Hade även en liten fråga, undrar nämligen om Häst & Sportresor även erbjuder ridspråkresor? :) Tack på förhand.
MVH
Annie
Svar: Hej Annie, Ett stort tack :). Ja, det gör vi och har gjort i ganska många år nu.
Nästa år kommer vi att ha i Skottland (=som vi haft ca 5 år), 2 veckorsläger, ett nytt i Spanien med långritt och språkundervisning i en vecka. Sen har vi terränghoppning på Irland (=nytt ) + kanske vårt gamla rid & Språkläger i Wicklow, Irland.
I Wicklow har de en egen terrängbana.
Man får även rida banhoppning.
Är det ngt av dem som du vill att jag ska berätta mer om?
:) Viveca
Hos veterinären
Ett litet eftermiddagsbesök hos veterinären piggar ju alltid upp tillvaron, haha. Ja, Nocke var lite bättre, helt ohalt initialt både på rakt och böjt spår. Dock fanns fortfarande böjprovsreaktion. Men vem är inte stel om de trycker ihop en ett par minuter o sen ska man springa i full fart!?
Ja, kontentan av det hela var i varje fall att han ska sättas igång och ridas, lite lugnt i början men sen fullt ut (men vänta med hoppning såklart).
Passade på att väga honom, vägde 550 ! kilo, han är smällfet, för det kan ju inte var muskler då han ju inte tränat på flera månader. Svårt att banta honom då det fortfarande är fullt med grönt gräs i hagen. Och får han inte motioneras så är det ju lite svårt att träna bort fläsket oxå.
Vetrinären var sugen på en ridresa, rekommenderade Barcelona om de skulle på långritt med högt tempo och Porto om de ville träna dressyr intensivt.
I Barcelona kan man bada med sin häst på vissa av långritterna, det är som att sitta på en säl.
Kenya - häftigaste ridresan
Jag har aldrig varit så förtjust i att se instängda vackra djur på zoo, utan jag vill se dem i deras rätta miljö. Så det har länge varit en dröm att få rida tillsammans med vilda djur i frihet.
Och äntligen har jag fått upplevt det = varje dag var ett äventyr.
Redan första da´n kom vi supernära elefanter, de jagade oss faktiskt då de tyckte att vi var lite väl närgångna och trumpetade i högan sky = wow.
Anders och Anita poserar framför våra kompisar. De galopperade vi faktiskt sida vid sida med. De har en himla läcker galopp med sina superlånga ben.
Vet inte hur många hundra bilder vi tog, man fick aldrig nog.
Ja, vilken annan miljö och vilket annat liv. Man får se och lära sig så mkt på dessa resor långt långt bort....
Inomhus - problem
Hej, skulle du kunna svara på den här frågan i din blogg?
Min häst har börjat vägra när vi tävlar i ridhus. Vissa hinder går bra men vissa inte. Verkligen inte murar och vattenmattor.
Vår första tävling var utomhus i semptember och då var vi felfria, (det var på roslagens) och hoppade han slotthindret, hästhindret och ja alla hinder! Nu har han börjat vägra ut sig.. Det känns inte som att han tycker det är lika kul heller att åka iväg.. Fast han älskar att hoppa, han har jättefin teknik och hoppar med mycket kraft och alltid öronen framåpt. Min tränare säger att han försöker bestämma och därför han testar att vägra. Men han hoppar ju alltid annars utom i ridhus. Igår var vi på en PAJ och då fick man försöka hoppa tills man kom runt och då kom vi runt men han vägrade kanske 4,5 gånger på vissa hinder.
Har du något tips?
Svar: Hej Karro, först skulle jag ta ut en veterinär och kolla igenom honom ordentligt. Så att du kan utesluta att han har ont. Vi har haft hästar som varit halta på flera ben o då känner man det inte. Om han är helt frisk, så skulle jag försöka åka till så många olika ridhus som möjligt och hoppa alla tittiga hinder som finns. Det ska först vara lågt o lätt, och när det går bra kan du höja. Hellre ofta o lågt (men läskigt). Man kan ta vanliga pappkartonger och ställa under hindren så bli det en ny sorts mur + lägga jackor o påsar o vad som helst under hindren så blir det olika varianter av vattenmattor. Det gäller att vara påhittigare och mer uthållig än hästen. Till slut orkar han förhoppningsvis inte bry sig. Lycka till:) + berätta gärna hur det går.
Foto från vårt hoppcenter i Danmark.
Inomhus kommer alla hinder mkt närmare och det är mkt trängre så det är inte ovanligt att hästar står emot mer och beter sig annorlunda än under utomhussäsongen.
Hemma igen
Men grunden var fantastisk, Tornesch flög över hindren och Malin red så mjukt, helt enkelt perfekt. Jag har aldrig sett T så fin. Mickis slog honom faktiskt förra året i Södertälje i 140 cm men det skulle knappast ske idag.
Ture har ju samma pappa som Tornesch har morfar (= Libero H), så det är extra kul.
Malin i Falsterbo (inte på Tornesch).
Tack alla för era smakråd angående pannband. Ni tyckte det mörkblå så jag tog det o Rosanna blev jätteglad.
Still Oslo horse show
Har (faktiskt) inte køpt nå'nting æn. Det ær ju mkt dyrare hær æn i Sverige, så det ær ju på reahyllorna jag får leta.
Bland vinterklæderna så har både Kingsland o Pikeur snygga långa tæckjackor, Kingsland hade en varm dunjacka oxå, Hittade oxå ett par snygga varma støvlar (inget av detta på rea såklart). Bægge jack /kapporna kostade uppåt 3000 kronor(svenska) och dunjaclan ca 4000:- hrm, mkt pengar. Frågan ær om jag ska anvænda fjolårets jackor ett år till....
Hittade æven snygga varma sockor som hørde till Hunter støvlarna. men bara dessa sockor kostade ca 500:- , kænns mkt før ett par långa (dock mkt snygga9 sockor.
Denna ær snygg, Pikeur ca 2600:-
Tundra dunparkas, ca 4000:- från kingsland. Ser supervarm o skøn ut.
Ett av dessa Kingsland pannband ska jag køpa till Rosanna som varit hemma o tagit hand om valparna o alla 5 hæstarna. Stackarn ær jættehes o kan knappt prata :(
Vilket tycker du jag ska køpa?
Oslo
Trist att inte ha Ture med = snyft! Det ænda positiva ær att man kan sitta o æta frujost længe (o hur viktigt ær det....)
Banken har precis spærrat mitt kreditkort, då det kan vara kopierat av några skurkar somewhere = lite jobbigt då jag inte har några norska kontanter. jaja får væl banta i några dagara....
I kenya åt jag inget på två dagar (ofrivilligt) o det øverlevde jag ju...
Fader okänd.....?
Igår ringde en av valpköparna upp o rapporterade att allt hade fungerat j-bra. Valpen hade redan fått en ny lekkompis i form av en 12 veckors kattunge. Gu´vad gulligt.
Han hade dock varit hos veterinären med deras andra hund så valpisen fick följa med. Veterinären konstaterade då att valpens pappa måste var en rottweiler (o inte en snäll golden). Valpen hade nämligen två bruna ögonbryn som just bara rottisar har.
Vi såg ju praktiskt taget när parningen skedde (så vi var väldigt säkra) men jag letade upp en rottisbild.
och titta exkat likadana pprickar.
Rusade då vidare o tittade på Sasha
Shit, vilken tur, min söta Aussie har OXÅ små bruna prickar. Så nu kan vi återgå till att konstatera att Sasha är mamma o pappan är denna golden.
Tänk det verkar finnas lika många hundexperter som hästexperter....
Tycker synd om mig själv :(
Risk att mina inackorderingar tröttnar på alla prylar som ska tas av o på....
Det hjälpte inte att lägga sig tidigt, upp o yogade på jobbet ändå (vi har yoga varje onsdag morgon), gjorde ont i hela kroppen (kände mig mer ovig än vanligt).
Slutgnällt, men 60 mil i bilen i morgon känns ju inte så jättetoppen.
Victoria Gullriksen var med förra året med en superfin häst. Men har man en pappa som är landets största hästhandlare så har man det ju lite extra väl förspänt (lät jag avundsjuk nu? så stämmer det.)
Oslo here we come. Malin Baryard, Alexander Zetterman o Henrik von Ecker representerar Sverige. Bara en svensk young rider är med = Alexandra Eriksson (vad kul det hade varit om Mickis varit med oxå).
Ska försöka hitta ngn dator på hotellet, men det kanske blir lite färre inlägg över helgen...brukar vara ganska mör efter 12 timmar i en mässhall.
Oslo horseshow
Ska iväg och ha monter med Häst & Sport Resor på Oslo Horse Show i helgen. Förra året hade vi oxå monter där + Ture var med.
Det var jättekul. Ture skötte sig bra men hade ett nerslag el två i varje klass så det blev ingen placering.
Dock himla kul att få vara där med och tävla bland alla internationella ryttare.
Får köra fort idag
Detta kommer inte att fungera....
Foto Mikaela Zimdahl
Tänk om man var fri som en mås o slapp alla måsten.....
Superviktigt med rätt sadel!?
Denna tävling ger svar på vissa saker (kanske).
1. Hästar tycks klara flera klasser i rad ypperligt (i varje fall om de är i bra kondition)
2. Sadeln spelar ingen roll, ALLA ryttare red i sin egen sadel oavsett hur hästen var byggd.
Många proffsryttare har ju också en favoritsadel som de rider alla sina hästar i.
Jag tycker dock det är viktigt att prova ut en lämplig sadel då man kanske rider många timmar i den på samma häst, men hade sadeln haft såå stor betydelse som det sägs idag (liknar det med att man skulle dansa i en för trång eller för stor sko) så tror jag inte att man skulle ta med sin trånga sko i en VM final. Men på sikt kan säkert en felaktig sadel skada en häst.
Går hästen i rätt form, är avslappnad och ser nöjd ut så kan man anta att sadeln är helt ok.
Frågestund
Hej!
Jag har ett problem som jag hoppas att du kan hjälpa mig med. Det är så att min ponny inte går ner på tygel. När man ställer och böjer henne drar hon bara upp huvudet istället för att gå ner på tygel som en "normal" häst skulle göra. När jag rider henne med gummisnodd går hon hur bra som helst och trampar fint under sig men när man tar bort den tar hon bara upp huvudet igen. Har du några tips? Har testat allt känns det som, både att lirka ner henne (inte såga, utan bara lirka lite försiktigt) men då blir det bara värre. Har även testat att mjukna men det ger heller inga resultat. Hoppas du kan hjälpa mig!
Svar: Hej Frida, ja, en del hästar är listiga och förstår när de inte behöver jobba. Jag skulle rida med graman. Gillar inte gummisnodd så mkt då den ju sitter fast där hela tiden. Med graman kan man ju lätt bara låta gramantygeln glida ut och bli lös så rids ju hästen endast på den vanliga tygeln. Det viktiga är att ha koll på vilken tygel som är gramantygeln, så man inte sitter o rider på endast den. Börjat man på gramanen så hästen sätts i arbete så brukar det vara lätt att sen ha den hängande bara.. Efter ett tag så kan du säkert ta bort gramantygeln helt, för då har hästen satt rätt muskler o tycker inte längre att det tar emot att arbeta. Lycka till:)
Anonym om Het på hinder: Anonym om Het på hinder:Kan du inte berätta lite om dina tävlingsmeriter i hoppning, dressyr och fälttävlan? Har du tävlat i någon annan gren?
Vilka är de högsta svårighetsgraderna du tävlat på i dessa grenar? T o m vilken svårighetsgrad har du placeringar? :)
/Bella
Svar. Hej Bella, alla hästar jag har haft har varit unga tillridningshästar, köpta för försäljning. Tror inte att ngn av dem äns har tävlat då jag köpt dem. Så jag har grundutbildat dem och tävlat dem i lätta klasser och sen sålt dem. Så det jag har tävlat dem i är upp till 120 cm i hoppning och debutant fälttävlan sen är det upp till den nya ägaren att tävla dem högre. Men visst vore det kul att behålla ngn fin häst någongång och tävla i högre klasser (fast man kanske har blivit feg med åldern o inte vågar....).
Rebecka om Olika bett:Hej,Svar: Hej Rebecka, Om han fungerar bra på nova-pessoa så skulle jag fortsätta med det på tävling, men rida på ett annat bett hemma. Det är tillåtet på tävling. Vet inte varför du inte vill ha kedja. För jag tycker pelhambett är bra på lite starka hästar. Man kan ju byta ut kedjan mot en sporrrem.
jag rider min d-ponny på ett nova-pessoa, för annars blir han väldigt stark. har du något tips på något annat bett utan kedja?
får man inte tävla med pessoa ?
mvh rebecka berntsson
Anonym om Är kär:Funderade på att ringa för att komma och titta på valparna... Hur många har ni kvar förutom denna söta? Är intresserad av en tik.
/Anna
Svar: vad kul, men alla är sålda nu. Det nästan ekar i valprummet... Skämt åsido, alla är inte hämtade än så det är fortfarande full rulle :)
Alma om Kentucky VM - äntligen lite framgångar:Vet´d u in det finns möjligheter att träna för "Roffe"? Isåfall var och hur mycket kostar det?
Mvh Alma :)
Svar: Hej Alma, har faktiskt ingen aning. Han har i varje fall inte varit i mina krokar, tyvärr :( Men det vore ju fantastiskt kul.
melinda om Nattpromenad med Nocke:Hej! Superbra bloooggg :DSvar. Tack Melinda, vad gullig du är :) + snyggt namn. Menar du för ponny el häst? Det finns ganska mkt regler, så jag tänkte göra ett eget inlägg om detta.
undrar hur kvalen oså ser ut när det gäller fälttävlan, kan du förklara lite? :)
Anonym om Irland - hästarnas land:hejsan, följer dina döttrars bloggar ganska så flitigt och ni är verkligen superduktiga allihopa.. Varför uppdaterar dom inte lika mycket som du och vad gör mikaela nu efter hon tagit studenten?
Svar. Tack :) Rosanna uppdatera för fullt. Mickis har en liten paus i bloggandet just nu hon har ju hållit på längst av oss. Hon rider mest, tar hand om valparna + söker deltidsjobb.
fanni om Frågestund:ska du till breeders i flyinge?Svar: Nej tyvärr, Zazou har ju gått ganska intensivt detta år, så vi la ner satsningen på breeders med henne.
Foto Mikaela Zimdahl
Nu ska jag ut o fixa elen i hagen, det är ju fortfarande grönt o Lito har kommit på att man kan hänga sig över repet o beta utanför. Måste byta till ett starkare aggregat.
Lite mycket just nu :)
Det är mkt fart på dem nu, klänger över staketet i rasthagen och ääälskar att slita o dra i grimskaft o grimmor.
I helgen åker de flesta, kommer bli väldans tomt (o lugnt), kanske hinner läsa en bok då!?
Het på hinder
Jag är en ganska viktig fråga som jag behöver svar på..
Jag rider en shagyaarab som för 2 år sedan gått 1.20 tävlingar i hoppning (alltid placerat sig). Trots hennes lilla kropp, hon är ca 1.55 hög, så hoppar hon stora, mjuka språng.
Jag började rida henne i somras och då var hon het och stark hela tiden och försökte bocka osv. Jag har varit noga med lydnaden och hon lyssnar bättre och bättre. Kan oftast rida henne i både kort och lång form.
Dock blir hon fortfarande SUPER stark när vi hoppar och då har vi ändå hoppat regelbundet i några månader. Bara småhinder eftersom jag inte tycker det känns säkert att hoppa henne högre än 50-70 cm.
Hon lyssnar inte på mina halvhalter när vi galopperar och jag vill ju inte att det ska bli någon hemsk dragkamp så jag försöker sitta stilla men hon springer ju bara iväg mot hindrena, jag åker med "åker häst" och i nästan alla fall blir det att hon hoppar av för tidigt eller försent, vi kommer liksom alltid fel på hindrena eftersom hon blir så jävla stark och pigg att jag inte har så mycket att säga till om.
Ibland så kommer vi dock rätt, och då känns det superbra. Hon är riktigt rolig att rida, ingen latmask :-)
Men jag måste kunna reglera henne för att våga hoppa högre. Vi ska tävla 21 november, en 50 cm eller 70cm bana och jag behöver hinna kunna reglera henne innan dess annars blir det ingen tävling :-(
Har du några tips? Vi har ridit för tränare en period men jag tycker inte att det ger så jättemycket.. Vi hoppade 3 studs på rad och efter dem skulle vi göra halt, men min häst blev bara ännu mer pigg av detta och drog iväg.
Hon bjuder liksom på allt som ligger på marken.. galoppbommar är lika svårt att komma rätt på som hinder
Svar: Hej Theres, du skriver att du ridit henne sen i somras och att det skett stor förbättring gällande markarbetet, så det verkar ju som ni utvecklas snabbt i rätt riktning.
Då kommer det säkert att gå bra med hoppningen på sikt oxå. Var det min häst skulle jag fortsätta att nöta bommar, varje dag. Så att detta med hoppning blir avdramatiserat för er båda. Försök att alltid vara lugn och konsekvent. Skulle även travhoppa låga hinder, då hästarna brukar vara lugnare då. Videofilma när du tränar dessa lätta korta dagliga övningar, så att du kan se sen att det går framåt. Rid banor med pyttehinder och jobba mkt med halter. Sen när hon är lugn på detta så höjer du succesivt. Jag skulle oxå longera henne över låga hinder (typ sockerbitar), då ser du om hon är lugn när hon inte har ryttare på sig. Jag skulle inte tävla förrän du känner att du har kontroll.
Du vet ju att hon kan så det är absolut värt att lägga ner tid först. Viktigt att du filmar, så att du ser att det går framåt, ibland kan man ju tycka att det inte händer ngt fast att de egentligen har hänt jättemkt.
Du verkar vara duktig + ha helt rätt inställning, så jag tror att ni kommer att lyckas :) Berätta gärna hur det gått.
Lycka till :)
Jever som jag importerade från Tyskland, bjöd oxå på allt från början + var superpigg o jobbig. Han blev bättre o bättre, men det tog lååång tid.
Tack Roffe & Malin
Så nu har vi två till final. Tänk om man kunde få se 2! svenskar bland de fyra.... Ja, är jätteglad om det är en. Det ska bli riktigt spännande och man gläds verkligen som svensk. Är ju inte bortskämd med det precis, nu när vi ramlade ur superligan oxå :(
Pratade med min kompis Josefin som precis kommit hem från Irland. Hon var eld och lågor, hade hittat drömhästen för mig (+henne). Synd att jag inte ska köpa ngn häst just nu, men man blev ju rejält sugen.
Josefin (2:a från vänster) passade på att vara med på en jakt mellan allt provridande av hästar o ponnier. Usch jag blir grön av avundsjuka bara jag ser denna bild.
Olika bett
Hej!
Tack för en jättebra blogg! kollar den varje gång jag är på datorn =)
men jag har en fråga till dig, eftersom du verkar har svar på nästan allt! ;)
Jo, jag rider på pessoabett på min ponny, för att hon är fjordningkorsning(mycket stark och kraftig hals!), så hon blir lätt stark i hoppning.
Jag valde pessoa för att hon har haft det innan, och jag vill inte rida på pelhamn eller kimbelwight för det verkar för skarpt...
men nu har jag hört att dom kanske ska ta bort pessoa från "tillåtna bett på tävling"!
plus att jag hört att det inte är ett bra bett med dubla signaler osv.
kan det då vara ett alternativ med ett tredelat/tvådelat pelham fast bara ha i den översta ringen? såg att man fick ha det i TR :)
På förhand tack!!
Svar: Vad glad jag blir:), tack.
Vi red mkt på pessoa förut, men när vi var hos tandläkaren sa han att det var inte bra för tänderna. Och om man ändå ville ha det så skulle man ha en rem (el kedja) precis som man har på ett pelham. Det gjorde vi då och det fungerade j-bra, men sen visade det sig att det var förbjudet enligt TR. Så då slutade vi med pessoa och använde pelham. Jag har inte märkt att pelham är starkare än pessoa. Vad du kan göra är att köpa ett babypelham, dvs ett pelham med korta skänklar + kan ha kindkedjan löst spänd. + du kan byta ut kedjan mot en sporrem, eller linda lite bandage runt kedjan. Vi använder alltid ett delta på pelhambettet så blir det lagom skarpt. Lycka till :)
Ture (Häst & Sport Resor Saturnus) rids alltid på pelham med delta, och trivs jättebra med det.
Är kär
Hur ska jag kunna skiljas från henne.....!?
Visst ser det ut som om hon doppat sin lilla nos i mjöl :)
Kentucky VM - äntligen lite framgångar
Han är ett föredöme för oss alla.
Ninja la Silla är bara ca 160 cm i mankhökd och ändå hoppar hon så fantastiskt :)
Australian Retriever
De försöker få denna ras godkänd. Så det var ju tur i oturen att det var en Golden och inte en Tax som hade vägarna förbi. Det är tydligen en bra mix.
Då jag tittade på nätet så såg några av dessa valpar exakt ut som våra.
Den här är några veckor äldre, men skulle kunna vara ett kullsyskon.
Så här ser den ut som vuxen, ser ju mkt mer ut som en Golden än en Aussie. Jag undrar om alla våra valpisar kommer att se ut så här = spännande :)
Punka
Zazou + Pemsan ska träna för Marcus = kul!
Nattpromenad med Nocke
Gick min joggingrunda, ca 5 km. På hemvägen blev det kolmörkt, Nocke blev superbusig. Kråmade sig som värsta hingst och skulle bita i grimskaftet som en hund. Han var supersöt.
Hade jag inte känt honom så väl, hade jag nog tyckt det var lite läskigt. Att snubbla fram i kolmörkret med en vildhäst.
Den här helgen var planen att han skulle varit med i fälttävlans SM, men tyärr blir det inte alltid (el ofta) som planerat när det gäller hästar.(
Byta underlag på utebanan
Nu börjar det bli lite hårt så jag funderar på om jag ska fylla på med mer sand eller lägga på ngt annat, ev gummiflis. Gummi har ju fördelen att det inte fryser på vintern och blir det lika kallt som i fjol så kan ju det behövas.
Priset är ju oxå viktigt. Har ni några tips på vad som är bäst (o inte dyrast, pls).
Vår ridbana är 20 x 60 meter så det går ju åt mkt material.
VM i kentucky
Nu sätter jag allt mitt hopp till Rolf Göran, ska hålla alla tummar jag har. han brukar inte svika.
Haha, själv är jag ju världsbäst o hoppar 90 cm.....
4 valpisar borta
Det bästa vore ju om en åkte i veckan så att man sakta men säkert vandes av. De är ju så himla söta och goa. Alla är supersociala och bara ääälskar en. Sååå mkt kärlek är man ju inte bortskämd med precis.
I love you :)
Hästtransport takhöjd
Jag upplever att släpet ser rätt lågt ut i takhöjd. Är det så eller luras man av att den vita takdelen är så "platt"? Jag skulle verkligen behöva ett trehästars men har en häst på 179 och det känns alltid som man klämmer in honom i släpen (fast han reser utan problem och har aldrig slagit i huvudet vad jag vet...)
Svar: Jag håller med, det ser lågt ut, men det är 2,25 meter invändigt. Cheval Liberté som oxå har ett 3-hästars är 2,26. Men såg just att Boj har höjt sin takhöjd till 240 cm. Ture (Häst & Sport Resors Saturnus) är ca 174 cm + min förra häst Tessa var ungefär lika hög, och dem har inga problem att åka. Man ändrar ju även sidoväggarna så man får de så stora som man vill. Släpet blir ju även stabilare att köra om det inte är för högt.
Claddagh tyckte att det var läskigt att åka själv och lyckades hoppa över frambommen i vårt Boj släp. I vårt Fautras finns inga bommar att hoppa över, så han hade nog trivts bättre i denna transport.
Mina hästtransporter
Min första transport var ett Umesläp, enaxlat för 16000:-. Jag var jätteglad, tyckte att den var jättefin trots att den var gammal o begagnad. Putsade o fixade och tyckte att jag gjort ett fynd.
Körde glatt runt med 2 hästar och det fungerade bra. Men det var ju lite bökigt att ha sadlar, hö etc i bilen då släpet inte hade ngt sadelskåp.
Så sen blev jag en lycklig ägare till ett Boj släp med 2!! sadelskåp + boggi (yippee sa hästarna som stod mkt stadigare). Bilen blev oxå glad som slapp bli superskräpig.
Men det blev fler o fler hästar så sen blev det trångt med en 2-hästars. Så då köpte jag mitt nuvarande släp. Det är ett Fautras 3-hästars.
Positivt med detta släp är.
* Står på snedden som i en lastbil (verkar stå stadigare än rakt fram)
* Har ingen ramp utan hästarna kliver in (alla hästar har hitills gått snällt in.) + sparar min rygg.
* Även fronturlastning
* Hästarna behöver ej backa ut, utan vänder sig i transporten
Negativt
* Lister börjar gå sönder
* Verkar vara lite felkonstruerat gällande var hjulaxlarna sitter, då det blir mkt tryck på bilens kula
* Blir ganska rostigt baktill på lister.
Det positiva överväger det negativa så jag kan rekommendera detta för er som växt ur ert tvåhästars släp.
Även bra att göra reklam för Häst & Sport Resor då jag åker runt så mkt.
Grå är en bra färg för mig som inte är den putsande typen (tyvärr....)
Irland - hästarnas land
jag är riktigt sugen på att åka och rida på Irland! Vad kan du rekomendera för en duktig ryttare med noll terrängvana? :)
Svar: Vad glad jag blir, Irland är mitt favvis land. Det är grönt stor del av året pga sitt milda klimat + det finns mkt mark så hästarna växer upp under mkt bra färhållanden. Så mestadels blir de väldigt hållbara.
Sen hoppas de in på ett så bra sätt (inte på färgade bommar) utan mkt ute i en stor grupp av hästar under olika typer av jakter. Min nästa häst blir en irländare.
Ett perfekt resmål för dig är vår herrgård i Ashford. Det är ett mysigt hemtrevligt ridcenter som drivs av tre syskon, en är ansvarig för hotellet, en för receptionen och en för hästarna. Många irländare har sina hästar uppstallade här oxå så du träffar mkt lokalbefolkning. De har en trevlig terrängbana + är mkt säkerhetsmedvetna. Så du kommer att lära dig hoppa terränghinder på ett bra sätt. Det är oxå god mat + finns en liten pub så här finns det bästa av Irland.
I bakgrunden är herrgården där du bor, det är litet, personligt o mysigt, man känner sig snabbt hemma.
Hästarna är vana vid terränghinder, så som ovan känner man sig väldigt trygg.
Sen är det härligt med låå...nga galopper.
Ingen tävling
Kommer några o tittar på valparna = snyft! och så ska det väl städas + sladda volten. Ja, har man gård o alla dessa djur så är man alltid sysselsatt.
Funderar på nya ridställen, ska ev åka över till Irland o prova ett nytt terränghoppningsställe för både ungdomar + vuxna inom ett par veckor.
Tänk om jag blir kär i ännu en irländare då....
Valpar till salu
Jaja nu gör jag ju inte det + alla djur (oavsett storlek) tar ju tid. Så jag får ta mitt förnuft till fånga och försöka hitta bra hem till dessa ljuvliga varelser.
Mamman är världens bästa hund (det säger väl alla..) Hon är en Australian Shepherd (ganska lik en Border collie), och föddes lydig. Jag kan rida med henne vid sidan och passera intressanta hundar o säger jag nej så går hon inte fram (skulle aldrig ha fungerat med mina tidigare mellan schnauzers). Hon är friröntgad och vi har (faktiskt) gått några kurser på brukshundsklubben oxå.
Pappan är en fin Golden retriver, utställningschampion importerad från England och friröntgad. Han tyckte att Sasha var mkt söt så han var förbi här titt som tätt och en kväll råkade vi släppa ut Sasha vid 24-tiden, och då var det kört. Sasha var jättelycklig då hon kom in efteråt...
Så här ser några av valparna ut, de var 5 veckor då (är nu nästan 7)
foto Mikaela Zimdahl
Det finns både tikar o hanar kvar, de är leveransklara v. 41, bes. avmaskade, vaccinerade och chippade, pris 5000:- maila mig vid intresse [email protected]
Frågestund
Var köpte du dina band (sjukgymnastbanden för att hålla ordning på axlarna)?
Vilka tips fick du för din sits? Något du kan tänka dig att dela med dig? :-O
Svar. Jag köpte dem på Kungsgatan i Sthlm i ngn affär för sjukgymanstik redskap, kommer inte ihåg vad den hette.
Angående sitsen el ridningen så var fokusen mkt på yttertygeln och mkt ridning framåt (=j-jobbigt, har fortfarande träningsvärk i magen), så det märktes att de verkligen var noga med att hästen arbetade bakifrån o korrekt. Det som var så kul med detta ställe var oxå att vi satt o diskuterade sits + hur man förbättrar sina dressyrpoäng etc vid måltiderna. De har ju så bred kunskap om dressyr både som elitryttare och domare.
Anonym om Perfekt för dressyrälskare:vad heter marika i efternamn?Svar: Hon heter Marika Vunder och är verkligen supertrevlig, älskar sina hästar, hundar o katter + att undervisa.
Kitt om Perfekt för dressyrälskare:Hur mycket kostade den sjukgymnastgrejen, som gör en bra hållning? Du är verkligen toppen som skriver blogg. Jag läser Mikaelas blogg. Trevlig tjej. Jag har varit ponnymamma, just nu är det storhäst. Ett sto efter Corland som har farfar Cor de la Bryre efter 9 månader kommer ett litet föl ut. Hela jävla tävlingterminen är ur funktion. Men fölet som heter Sjoelle`s Top Secret. Kallas för Toppen. Han är jättefin. ALDRIG MER STO UTOMLANDS. Min dotter debuterare i 120 innan vi visste något. Vår lilla Ella hoppade men fick några nedslag. När vi fick reda på att hon var dräktig så fick hon vila. Vet. sa att hon var i toppkondition, vi trodde hon var fet, så ut i skogen på kondistur o hoppa. Hon var i toppkondition, fölade på 30 minuter när ingen var i stallet. Ibland är detta hästliv roligt....Svar: Vet inte vad den kostade, men max ett par hundra tror jag. Tack så j-mkt :) Vilken story, inte så kul när ens junior vill ut o tävla för fullt. Men hästen låter ju jättefin, vilken fin stam! så fölet blir ju säkert oxå super, vem är pappan? Går det att få godkänd stam på fölet?
Lycka till, ser fram emot att träffa er ute på tävlingar :)Här tävlar Marika på sin bästa häst, hon var på Norrköping International horseshow i våras, så ngn av er kanske såg henne.
Rida lippizaner i Slovenien
Först måste jag bara säga; helt otroligt bra blogg! Kollar hela tiden efter nya inlägg, och alla är lika intressanta att läsa :D
Satt och kika på eran hemsida, och såg att ni hade med Slovenien som resemål. Har du varit där, i sånna fall skulle det vara roligt att höra hur det var! :D Har själv varit där två gånger, men har då bara tittat och inte ridit :)
Svar: Tack så j-mkt, vad gullig du är :)
Jag var i Slovenien med en grupp i våras. Och som du vet så är det ett härligt ställe, med skickliga beridare och hundratals med vackra lippizaner.
Vilken häftig miljö, och det känns faktiskt ganska ballt att gå runt i stallarna och vara "en av dem". Sadla upp en tjusig vit hingst (el valack) och försöka rida lika bra som beridarna (lyckades sådär....:))
Ja, kul var det. Hästarna var stundtals ganska elektriska så det var lite happenings. Vill man verkligen utveckla sin ridning ska man välja privatlektioner. Vi var fyra i vår grupp så det var ibland svårt för instruktören att anpassa sig till var o en.
Jag skulle med glädje åka tillbaka. Det är ett unikt ställe med äkta gammal hästkunskap, man kan lära sig mkt där :)