Min favoritsadel

Har ju varit en del på Mustang o provat sadlar. Men jag verkar bli lite blockerad där, tycker att alla känns likadana och kan absolut inte bestämma mig vilken jag gillar bäst. Som när man är på Ica o inte kan bestämma sig för apelsinkrokant eller mintchoklad, haha.
En gång köpte jag en albion, direkt när jag satte mig i den hemma så kände jag en hård knöl, vilket jag inte ens märkt då jag red i den under provningen. Pust, så det var bara att åka tillbaka o gå igenom provningsproceduren igen. Köpte då en crown som jag egentligen inte gillar.


Buten passar utmärkt både på Nocke o flera av de stora hästarna.

Nu när jag rider Mickis hästar en del har jag fått en favorit = Butet, när vi var i Lummen o tävlade var jag fascinerad av att nästan alla elitryttare oavsett land red runt i denna sadel. Nu förstår jag varför, man sitter som gjuten i den. Vi köpte den begagnad så den var säkert väl inriden oxå. En så´n ska Todd få (om den passar honom såklart).


Visst är den snygg oxå:)

Saknar våra hästar!?

Nina om Ekar i stallet: Viveca!
Jag kan inte låta bli att få fråga, en fråga som jag är säker på att så många andra gärna vill veta med. Hur klarar ni av att ha hästarna och sedan sälja dem? MAn ser ju i både mickis blogg och i din blogg att ni lägger ju verkligen mängder med kärlek på dessa hästar!
Jag hade bölat och bölat och bölat! Jag förstår ju att ni köper in och tävlar upp dem och sedan säljer vidare. Men är det någon häst som ni kommer att behålla?? eller ska alla säljas tillslut?

Svar: Jag älskar verkligen hästar, denna passion blir bara starkare med ålder (som ett fint vin,haha). När vi startade vår hästverksamhet för snart 16 år sen så var den helt inriktad på att köpa outbildade, ibland missförstådda och allmänt lite el illa hanterade hästar.  Om jag kunde rida hästen 30 meter utan att bli avkastad så köpte jag den, oftast väldigt billigt. Red den sen så att den blev grundriden och snäll o trevlig och färdig för tävling. Sålde den sen med vinst. På detta sätt fick vi pengar att bygga upp vårt stall etc. Sen med åldern tröttnade jag på detta o ville hellre ut o tävla själv, och köpte då den typ av häst som jag själv sålt, haha, tävlade upp dem o sålde med lite vinst. Sen blev barnen så duktiga så vi kunde hålla på alla tre. Så vi har växt in i detta med att köpa o sälja hela tiden, så det har liksom ingått i hel hästkonceptet. Detta är ju en näringsverksamhet och då måste hästarna komma o gå. Min filosofi är att hästar har inget problem med att byta ägare om det bara är duktiga hästmänniskor som tar väl hand om dem. De respekterar en, men jag tror inte att min häst älskar mig mer än en annan person som sköter den på samma sätt.
Så på sikt kommer nog allla hästar att säljas iom att vi inte håller på med avel, då behåller man ju stona.
Sen kan jag ju hålla med om att det är lite sorgligt ibland, man fäster sig ju självklart vid hästarna, speciellt dem som man har länge, och alla är ju sådana härliga personligheter.


Lycka är när den nya ägaren lyckas  och trivs med sin häst. Hörde precis att Louise varit placerad i sina båda första starter med Zazou. Grattis:)

Fullständigt förtroende

Håller på att leta efter en fin ridresebild till framsidan på Häst & Sport Resor broschyr 2012 (usch vad tiden går fort).
Ramlade över den här:


Obs testa inte detta själv!

Tror ni att han vill att hästen ska lösa alla hans problem eller är detta hans bästa meditations ställning, haha. Verkar klart risky.

Att sälja häst

Ida om Att köpa häst: Hej! Själv har jag varit i den andra positionen då jag precis sålt min häst och det är inte det lättaste heller! Man önskar ju att det ska stämma mellan häst och den nya köparen och det kan ibland vara svårt att avgöra på ett ridpass även om magkänslan säger en hel del.

Hej Ida, jag håller verkligen med dig. Man vill ju så himla gärna att det ska gå bra med den nya ryttaren / ägaren. Men det är supersvårt att veta. Nästan omöjligt. Helst skulle man ju vilja att man kunde lämna hästen på prov, men med tanke på att den första månaden med en ny äagre är det den största risken att hästen blir skadad av  främst andra hästar i hagen. Så vågar man ju inte det + att det nog finns personer som skulle utnyttja det med att verkligen testa hästen o se vad den gick för, med överansträngning  som följd ( eller förstört självförtroende hos hästen).
Så vad jag börjat med är att skriva ner en sida som bilaga till köpekontraktet. Där jag berättar om hur hästen är van vid att bli riden och allt möjligt som gäller denna häst, tex om den varit skadad, behandlad, hur den fungerar på tävling etc. Dvs det mesta som man redan berättat för köparen, men som kanske har  glömts bort i den ngt stressande situation en provridning ändå är. Tror att det minskar skaderisk + ev tvister i framtiden. Skulle gärna själv vilja ha ett sån´t brev när jag köper häst:)


Anelli som köpte Luna var med en gång då Mickis tävlade o såg både framridning, tävlingen o hur hon betedde sig i transporten under tävlingsdagen = bra:)

Hästhandlare

Jag har köpt hästar från både privatpersoner och hästhandlare. Min älsklingshästhandlare är Oliver på Irland, han har tom bytit in en halt häst som jag haft i 3 år = inte normalt, haha. Och det är ju av honom jag köpt min nya stjärna som förhoppningsvis kommer hem snart.
En annan hästhandlare som jag köpte häst av hade bytesrätt inom 3 månader, inom den tiden ville jag byta henne och då hade han (såklart) gått i konkurs, så mkt värt var det med den bytesrätten...
En hästhandlare som verkligen visat sig vara seriös, vilket faktiskt kan vara nog så svårt även för hästhandlare, heter Frida och driver Tallbacka Gård. Hon köper mest in hopphästar från Holland. Vi har haft tre hästar från henne som alla varit som hon sagt. Henne kan jag varmt rekommendera.
Nackdelen med att köpa hos hästhandlare är att man ju inte har ngn aning om vad hästen varit med om tidigare, speciellt om de är importerade är det svårt att kolla (börjar dock bli lättare o lättare med internet).
Den gamla regeln att man får vad man betalar för stämmer nog ganska bra, är det en import som är ung o sägs ha hoppat 130 cm som kostar 70 trk, så ska man nog fundera en o två ggr.


Vår tidigare stjärna Zazou kommer från tallbacka Gård :)

Skrittband

Anonym om Smart ny skrittmaskin: Finns det inte skrittmaskiner som ser ut ungefär som löpband? Då är det aldrig böjt spår och själva maskinen tar mycket mindre plats :)

Svar: Ja det finns det men då kan man bara ha en häst i taget, så då måste man ha ett större stall där man har mkt att göra i stallet o kan ha koll på hästen på löpbandet. Skulle inte våga lämna en häst där. Har oxå hört att det kan var en nackdel med gummiunderlaget. hästens hov glider inte på gummit, så det kan fresta på kotlederna. Så jag vill ha en skrittmaskin där man kan ställa 4-5 hästar och så får de gå där i 45 minuter varje morgon. Sen rids de som ska ridas på em / kvällen. Ja, det är mkt jag vill, haha, gäller att göra ngt oxå.


Känner mig såhär pigg just nu....skulle gärna lägga mig där o sova.



Sitsträning i skogen

Nu får vi äntligen börja galoppera på Lito, han e ju ganska busig så det skulle bli kul. Skrittade iväg min vanliga runda, han ska ju gå på plant underlag med tanke på sin speciella skoning så det finns bara en väg jag kan rida. Han e lite kul för plötsligt när man sitter o skrittar på lång tygel börjar han trava iväg som värsta travare, då tar man ju rent instinktivt tag i tyglarna varpå han rycker i munnen, hrm. Bestämde mig för att försöka påverka honom mer med sitsen i alla övergångar (gjorde en del på egen hand oxå). Ansträngde mig verkligen för att sitta bak o klämma åt med benen innan jag tog i tyglarna. Och det fungerade jättebra, Lito är ju väldigt välriden i grunden, även om han har sina små egenheter. Uteritten blev mkt roligare då jag kunde koncentrera mig på att förbättra min ridning (behöver nu enligt Kyra bara göra detta 1000 ggr så att det blir en vana = pust), Ja nu har jag bara 980 ggr kvar...haha
Galoppen var härlig, han e så pigg och glad, älskar framåt hästar med egen motor.


Lito e en så positiv häst, alltid glad o arbetsvillig:)

Ekar i stallet

Usch nu börjar det bli så tomt att det ekar i stallet. Luna åkte iväg med sina nya ägare alldeles nyss:( Gick så snällt in i den nya transporten o mumsade på hö´t. Hon har nog landat after allt resande. Först England, sen Irland o sen (vilken chock) all snö i Sverige. Hon kom ju i december så det måste varit en stor omställning.


Kommer ni ihåg detta, eller har ni som jag förträngt det....!? = usch.

Smart ny skrittmaskin

Jag har länge varit avundsjuk på alla som haft skrittmaskin:) Har dock funderat en del på hur stor den bör vara för att inte slita på hästarnas ben. Ett hästben är ju inte gjort för att gå på volt, utan det blir en vridning som sliter. Blev positivt inställd då jag läste om en ny typ av skrittmaskin, det speciella med den är att den är oval.
Verkar ju jättebra, stod dock inget om vad den kostade (den lilla detaljen, haha), säkert superdyr.




Denna skulle jag vilja ha:), tänk vad bra som komplement till ridningen.

Lito på bättringsväg:)

Nu har vi travat Lito i en månad, han är ganska busig o väldans pigg:) Var tillbaka på Ultuna för en koll idag o allt hade gått enligt plan. Så nu får vi börja galoppera. Om en månad om han klarar detta så kan vi börja hoppa så smått. Allt detta beror ju på att han är inåttåad vänster fram, vilket jag + veterinären helt missade när vi köpte honom. Enligt tidigare ägare hade han aldrig varit halt el behandlad.....
Jag tycker faktiskt att man skulle få tillgång till hästens försäkringsjournal när man köper en häst. Fast å andra sidan så hjälper det ju inte när man köper av hästhandlare för de har ju ofta veterinärer som behandlar hästarna på plats utan att försäkringsbolaget kopplas in.


Han blev ju halt så snabbt, så vi hann ju aldrig njuta av hans hoppförmåga.


Mest här vi har umgåtts med honom.

Tips på smeknamn

Michelle om Äntligen egen häst igen.: Vad fin och härlig han ser ut att vara, hoppas det kommer gå bra för er! Vad heter han? :)

Svar. Tack:) På Irland kallade de honom Todd, förstår inte riktigt varför då det inte har ngn likhet med hans mkt underliga namn: Mucklagh Geronimo, hrm, speakern kommer nog vricka tungan då vi ska få startsignal, haha.
Har ngn ngt tips på vad jag ska kalla honom? Vill att det ska ha ngn koppling till hans riktiga namn.


Visst e han lik sin pappa Mister Bond (e. Cavalier Royale, holsteiner)


Mörkbrun utan tecken, med långa ben.



Luna e såld = snyft:(

Nu har jag varit iväg på klinik och besiktigat Luna. Hon var jättefin o gick igenom utan anmärkning. Stod tom o sov under besiktningen. Som tur var tar de blodprov på denna klinik, man kunde ju tro att hon var drogad.
Hon har blivit så himla lugn o fin, men hon som har köpt henne är duktig o erfaren så de passar bra ihop:)


Luna har en härlig personlighet, så snäll o go:)


Och vacker:)


Hur bra e hästen?

clara om Att köpa häst: Jag tycker det svåra är att bedöma vilken nivå hästen är på. När man läser resultat som kan vara dåliga eller blandade. men sen när man testar hästen så känns det bra och ägaren säger att hästen är duktig. Vilket tycker du man ska gå på?

Svar. Hej Clara, javisst är det svårt att veta. Ibland kan resultaten se ganska dåliga ut men det kan ändå vara en riktigt fin häst. Skriv ut hästens resultat o fråga ägaren specifikt varför de varit så ojämna. Det kan ju finnas en vettig förklaring. Vi hade t ex en häst tidigare som vi funderade på att kvala till unghästchampionat, o om den rev ett hinder så utgick vi, då vi inte ville slita på den i onödan. Så resultatet såg ju mkt sämre ut än det egentligen var. Förut stod det ju utgick vid de fallen men nu står det ju 999 oavsett om ryttaren väljer att utgå el om hästen är utesluten.
Sen är det bra att få se flera filmer från tävling, även på de ggr när resultaten är dåliga. Testa gärna hästen på annan plats än hemma oxå om du är osäker.
Många ggr ser man en superfin häst på tävling som får ganska många fel men som ändå ser väldigt lovande ut. Så om man bara tittar på resultaten kan man faktiskt missa en fin häst. En bra mix av resultat, ägarens trovärdighet och ens egen känsla tycker jag är det bästa:) 


Den här danska hästen la jag ett bud på men den gick tyvärr inte igenom besiktningen.


Tänk på att om ni köper en häst/ponny från Danmark så är deras klasser 10 cm lägre än våra. Så MSVB är tex bara LA. Vet många som tror sig ha köpt bättre häst än vad de egentligen gjort.

Tävlingsnerver

Rebecca om Irland here we come: Gud så avis jag är på er! Jag har faktiskt en fråga till dig, jag har en ponny som jag haft i över 7 år. Vi har tävlat i ca 4-5 år med detta året. Men ett problem är att hon blir riktigt nervös när vi ska iväg och tävla. Blir nervös, kan inte stå still och blir jättedålig i magen. Hon är så genom hela tävlingsdagen tills hon kommer hem. Hon presterar inte dåligt eller så på banan, men har du något tips för att hon ska bli mer säker istället för att vara så nervös när vi ska iväg och tävla?

Svar: Hej Rebecca, undra om hon/han blir lika nervös då ni åker iväg o tränar, blir hon inte det så borde det gå att göra ngt åt. Att åka med en annan häst kan hjälpa, kanske samåka med ngn kompis. Sen kan det vara bra att ta extra lång tid på sig o anstränga sig att själv vara superlugn. Oftast så springer man omkring o uppträder rätt stressat själv. Om du plockar iordning allt dagen innan, + bestämmer dig för att gå långsamt o låtsas att det är en vanlig dag så blir även hästen lugnare. På tävlingsplatsen kan du försöka ha hästen ute mkt, ta med ett träns med hackamore så kan ponnyn få vara ute o beta o koppla av. Ha hela tiden mkt god tid så att du kan vara lugn. Hästar påverkas i olika grad av sin ryttare, vissa mer än andra, men det är bevisat att man kan få hästen mkt lugnare genom att agera lugnt själv.


Wille var en fantastisk b-ponny, han fick alltid mkt lös mage då vi skulle iväg o tävla. Vi försökte verkligen vara lugna, men det gick inte helt bort. Det var dock bättre då vi åkte med en ponny till + hade honom ute mkt på tävlingsplatsen.

Tävling

Igår var vi uppe redan kl.05.00 (jag som e så morgontrött) o susade iväg till Avesta, bara 2,5 timmes bilväg. Blev stoppad av polisen på vägen, men kaffet gav inget utslag, haha.

Trevlig tävlingsplats med nära till allt  + de var snabba o effektiva. Det var Pemsans första start sen hon var halt, så hon startade bara 100 cm. Hon var precis som vanligt, kanske lite extra tittig men hoppade som ett rådjur, ingen risk för ngt pet där.


Gammal bild men det blev samma färg på rosetten:)

Nocke startade 110 cm o var jättefin, rev tyvärr ett hinder, men var annars klockren:)


Alltid positiv o glad, en riktig arbetsmyra, haha. Men så e han ju hälften fullblod.

Att fatta galopp

Helena om Hjälm el inte?: Hej, jättebra blogg du har som jag älskar att läsa :) Tänkte bara snabbt fråga hur du tycker är det bästa sättet att fatta galopp och om det är bäst att stå eller sitta i sadeln under galoppen? Jag kan rida skritt och trav utan problem och det brukade vara samma sak med galoppen, men sen jag gjorde ett väldigt långt uppehåll med ridningen så har jag haft stora problem med att lyckas komma igång i galopp och stanna där. Har ingen aning om det är för att jag gör något fel eller om jag helt enkelt känner mig så osäker.

Svar: Tack, vad glad jag blir:) Det lättaste sätt att fatta (rätt) galopp är på böjt spår. Du ska ha kontakt med yttertygeln och gärna lätta lite på innertygeln, gör tex en volt och innan du kommer tillbaka till spåret för du bak yttre skänkeln och den inre lite framåt (beror även på hur hästen är skolad). Innan du fattar galop så sitter du upprätt i sadeln. Vänta någon sekund o låter  hästen förstå vad du vill. Det är vanligt att man själv lättar på bägge tyglarna o lutar sig framåt för att hjälpa hästen igång, vilket resulterar i att hästen slängtravar framåt istället.
Så det är viktigt att sitta helt upprätt o vänta på att hästen fattar galopp. Gör den inte det så gör man om hjälpen + petar lite med spöt på inre bogen.
Sen kan du variera att sitta o stå i galoppen, vissa hästar som har mkt stor eller aktiv galopp är svåra att sitta på. Om hästen bryter av till trav hela tiden så är den nog helt enkelt lite lat, så då kan det var bra att stå i lätt sits och skänkla på lite när man känner att den tänker bryta av. Galoppera i friskt tempo så att den piggnar till, sen kan du ev arbeta den sittandes.


Alla hästar e olika, Nocke vill gärna slänga sig i väg i galopp. Så honom är det bäst att flytta lite för skänkeln i tex öppna så att han kommer bort från handen o har mer vikt på bakbenen, då kan han göra en bra galoppfattning.


Det är kul när man har egen häst o kan förfina sina hjälper hela tiden. Mickis har lärt Ture att fatta galopp bara hon trycker ner sitt inre sittben. Härlig känsla när hästen blit så känslig.

Äntligen egen häst igen.

Jag rider ju nästan varje dag på främst Mikaelas hästar men saknar att ha en egen häst att vidarutveckla.
Och jag har ju haft några irländare och gillar dem verkligen.
Ramlade nu över en snygging på Irland, så nu får vi hoppas att han går igenom besiktningen.
Han är 7 år, ca 173 cm och har både irländskt o tyskt i stammen. Såg att farfar var holsteiner. På mammans sida var det okänt så det får vi hoppas var bra jakthästar.

Han är hoppad lägre klasser och skolad endast ett par månader på terränghinder. Gick fint i form, vilket inte är så vanligt bland irländska hästar, haha. Var pigg, orädd och allmänt social o trevlig.
Min plan är att jag ska tävla fälttävlan på honom så kan Rosanna tävla honom i hoppning.


Precis lagom stor för mig som e lång.


Hoppade riktigt bra.


Modig, hoppade gravar etc utan att tveka.


Gick gärna i täten.


Hade inget emot vatten.


+ viktigast av allt gillade att pussas, haha.

Längtar efter att få hem honom.

Kär i en irländare:)

Stor, mörk och snygg + pigg, snäll o glad.... Kan man bli annat än kär!?


Rejält pussgo oxå...

Vi har haft det så himla bra på Irland, så bra att jag inte skrivit ett ända inlägg, hrm. Men nu är jag tillbaks o ska skärpa till mig.
Mesta tiden var vi här.
Red på den fantastiska terrängbanan, den bästa jag ridit på i hela världen faktiskt (o har provat ganska många under åren). Finns lätta hinder som ger självförtroende och svåra då man varit där i några dgr (vi var där alldeles för kort tid).


Rosanna ute på banan.


Kul hinder, en del hästar tycker att det är läskigt, men inte Louise ponny.


Louise red en jättefin D-ponny som verkligen bjöd på allt.


En häck.


Vattenhindret, finns alla möjliga varianter här.


Louise provade en ny häst som var superfin.


Hoppade det lite större nerhoppet oxå.


Provade lite banhoppning = fantastisk ponny.


Inget stopp i denna ponny.


Och vacker dessutom:)


Lystnar på sin ryttare.


Så dessa två försökte vi pula ner i våra resväskor:)

Längtar redan tillbaka!


Irland here we come

Idag åker vi iväg till Irland, ska besöka några av våra ridcenters + provrida lite hästar.
Ska försöka skriva lite inlägg unde resan:)

Meeting i Västervik

Nu har jag precis kommit hem från Qubbes första meeting med oss. Det var ett nationellt meeting i Västervik.


Han kunde slappna av, sov och drack bra = viktigt för att klara flera dgr borta från hemmet.


Han kollade in o var intresserad av hur det gick för de andra tävlande.


Det blev ju en hel del väntande då vi bara tävlade en klass  per dag.


Så lite uttråkad blev han ju, höll på att somna.

Piggnade dock till då det var dax för hans tur.


Och var j-duktig, avslutade med att komma 4:a i 130 cm.


Mkt att fixa med

Har varit o hämtat hö, vi stödfodrar vissa av hästarna, då är det bra med hö då de stora hösilagebalarna inte går åt tillräckligt snabbt längre.


Kiara som vanligt villig att hjälpa till:)

Sen var det dax att sladda volten, så alla kan rida där när jag är borta.


Puh, inte helt lätt att sätta på ridbaneharven, klarar det inte själv.

Sen en spännande promenix med Ture.

Träffade på en älgko med tvillingar, man ser bara den ena här, sååå söööta. Hoppas verkligen inte att vargen tar dem.

Hjälm el inte?

Ellinor om Mjuk hand: Hej! Måste först säga att din blogg är otroligt bra, alltid lika kul när ett nytt blogginlägg dyker upp. Men jag blev lite nyfiken när du skrev att det är en av de få gångerna du red utan hjälm. vad tycker du om att många i eliten rider utan hjälm? Det är ju ständigt tjafs om detta nämligen.

Svar: Hej Ellinor, vad gullig du är:) Jag är helt enkelt för rädd om mitt huvud för att rida utan hjälm. Ngn gång har jag suttit upp på en häst o tyckt att det fläktat skönt, har då upptäckt att jag glömt hjälmen. Flyger då av o hämtar den. Att använda hjälm känns lika naturligt o reflexmässigt som att ha säkerhetsbälte då jag kör bil.
Svår fråga detta med vad andra gör. Min normala ståndpunkt är att jag tycker att vuxna människor får avgöra själva vad de ska göra så länge det inte påverkar ngn annan. Sen kan man ju tycka att kända ryttare och tränare borde känna ett ansvar då de ju är idoler och förebilder för barn. Jag tycker att de är ännu mer beundransvärda och värda denna dyrkan om dem då har hjälm bara för att skydda dessa barns huvuden:)


Jag älskar min GPA hjälm, vilken skillnad mot de tjocka sammetshjälmarna man hade förr, håret stank av svett varje gång man ridit.


Rosanna, har alltid hjälm, även då hon spexar. Hoppas verkligen att hon kommer att fortsätta att ha säkerhetsväst efter 18 år då hon hoppar.

Mjuk hand

amanda om Lycka till Zazou & Louise:): hej, jag har ridit på ridskola i åtta - nio år och igår provred jag en privathäst som jag kanske vill bli medryttare på. men han är sjukt känslig i munnen och jag är lite för hård i handen på honom. jag brukade få beröm för mjuk hand på ridskolan men jag är ändå "för hård" för den nya hästen, hur ska jag göra? min kompis tyckte jag skulle rida med lite längre tyglar? äh, jag vet inte! har du något tips? tack på förhand.

Svar: Hej Amanda, jag tycker inte du ska rida med längre tyglar utan fokusera på att hålla i tyglarna ordentligt, men med jämna mellanrum skaka om i axlarna och känna att du är mjuk/avslappnad i armen / axeln. Det är oftast där man är hård/spänd. Detta uttryck mjuk el hård i handen har gjort att jag hållit för löst i tyglarna (gör det fortfarande) vilket gör att tyglarna blir längre o längre o även hästen.
Jmf med att du ska bära ett saftglas, håller du för löst så tappar du glaset och du behöver ju inte spänna hela armen o axeln för att inte tappa det. Så fokusera på att vara mjuk i arm o axel så lovar jag att du får en fin kontakt med hästens mun. Då följer din arm automatiskt med i hästens rörelse och det blir elstiskt.
Lycka till, detta är nå´t som många av oss kämpar med ständigt:)


Oj, det är nog en av de få gångerna jag ridit utan hjälm, det var inte meningen att jag skulle rida, men då jag fick chansen att rida denna fina lusitanohingst kunde jag inte motstå chansen...

Priserna rasar

Vilken skillnad på vad en häst kostar nu mot för ett par år sen.
Dels så köper och säljer jag en del hästar, men så har jag  ju en hobby el ovana, haha, att kolla på salusidor för hästar.

Några säljare lever kvar i det förflutna och tror att deras älsklingar är värda hur mkt som helst trots att de saknar meriter, men de flesta har faktiskt anpassat sig.


Bojen köpte jag på Irland för ca 60 000:- + frakt, han hade inte gjort så mkt.

En häst som hoppar 130 cm o e relativt ung kostade för ett par år sen ca 250 000:- idag kostar den ca 130-150 tkr, och en häst som går 120 cm och är ung kostar kring 100 tkr. Så priserna har verkligen gått ner rejält, speciellt på de dyra hästarna.

Tufft för de som köpte för ngt år sen o hästen har kanske inte har presterat  mer, de gör en rejäl förlust.


Nocke vår hjärteponny kostade lite mer, men har varit värd varenda krona:)

Sen finns det säkert kända hästhandlare och ryttare som fortfarande kan ta ut mkt för sina hästar pga av sitt rykte och namn. Finns ju faktiskt fortfarande tonåringar som rider runt på miljonhästar och ponnier, men i deras fall är det nog ingen katastrof om priserna går ner.

Men för oss vanliga dödliga så har läget verkligen förändrats.

Så egentligen skulle man köpa massor av fina hästar nu...., men då gäller det ju att sälja först (alltid e det nå´t...)

Bo i slott eller koja

Jag reser ju runt en hel del, antingen med hästarna, med ridresegäster el själv när jag är o kollar in nya ridcenter. Funderade just på hur boendena varierar rejält, men allt kan ha sin charm beroende på omständigheterna.
Trodde förut att jag hatade tältsemestrar, men har insett att jag numera är mindre bekväm än när jag var lite yngre. Har åkt på inte mindre än 3!!! tältsemestrar de senaste åren (trodde jag inte för 10 år sen).


I kenya bodde vi i tält i en vecka, men det räknas knappt då det var så extremt spännande.


I Indien tältade vi oxå, fast det var mer som små sommarstugor, faktiskt.


Här kan vi verkligen snacka om camping, the real thing, vi bodde två i detta pyttetält....i Jordanien.


Hade det inte varit så fantastiskt vackert så hade vi nog inte uppskattat tältandet...

Det festliga var att flera av mina resenärer varit med först till Kenya = adrenalinkick varje dag, sen till Indien med sin lyx o service, som var outstanding, för att sen komma till Jordanien. De var helt shockade i början (jag med), det fanns varken toalett, dusch el el (o ännu värre ingen täckning för mobiler el datorer, haha).
Första dagarna var det flera som var på väg att sticka iväg till lyxhotelll vid Döda havet.... men tro det el ej, vi superbortskämda medelålders (äventyrare) vande oss. Och hade det helt underbart. Kändes som en seger att man faktiskt kunde leva o må bra under mkt knappa omständigheter.

Ska uppleva lite kontrast i helgen nu oxå. Vi ska till Västervik o tävla samtidigt som det tydligen e en mkt poppis visfetival. Så det finns inga rum att få tag på. Så nu har jag fixat att vi får bo i ridskolans cafeteria (Mickis lär inte bli glad då hon får reda på det...).

Men på måndag ska jag ju till Irland o då har jag precis bokat en svit, haha, måste ju få ha lite lyx ibland oxå.

Måste rycka upp mig nu

Nu har halva sommaren gått o det är dax att rycka upp sig:(

Jag har:


Ätit för  mkt onyttigt.


+ druckigt för mkt (men oh så gott:))


För lite motion, i våras tränade jag 4-5 ggr i veckan men nu är jag förkyld (hrm) så det är 0 ggr.


Måste börja jogga igen, men inte idag, haha.

Så nu är det dax att rycka upp sig:


Nyttig mat o vatten till (oftast i varje fall)


Massor av löpning, snart är det ju tjejmilen, och jag är anmäld (=hjälp)

Ljusglimten e dock att mina ridmuskler inte har försvunnit, rider fortfarande varje dag + promenerar med en el två som behöver röra på sig. Så utan hästarna hade förfallet varit mkt större:)


Lycka e en god o rar häst:)


En vanlig dag på jobbet

Johanna om Gaucho i Argentina: hej jag heter johanna & är 14år, jag har alltid undrat vad gör du på ditt jobb? för jag vet att du är ute & reser men är det de ända du gör? för jag vet att du är med på en sida i häst & sport resor, men vad gör du mer på ditt jobb? skulle va kul att veta:)

Svar: Hej Johanna, visst kan jag det. Idag gick jag upp kl 08.00 (lite senare så här på sommaren). Gick ner o fodrade tävlingshästarna som står inne, sen upp o äta lite fil. Så hästarna och jag äter samtidigt. Sen får de gå ut i sina stora gröna hagar.


Stallet är till vänster och övervåningen till höger är vårt kontor. Så inga bilköer på väg till jobet, haha.

Sen till jobbet, nära o bra.


Mina arbetskamrater väntar på att få börja jobba...

Just nu har både Jeanette och Päivi semester, så jag är ensam på kontoret. Anders o Gill kommer lite när de vill.


Så här ser kontoret ut = sk öppet landskap. Här är vi fem som jobbar som mest.

Jag sitter mest framför datorn hela da´n. Bokar in resenärer, mailar med ridcentra och betalar (massor) av räkningar. Dvs ett ganska vanligt kontorsjobb. Det roliga är dock att allt handlar om hästar.




Här är min arbetsplats, med utsikt över vår ridbana:)

Trivs jättebra på jobbet och den stora fördelen för mig är att jobba så nära hästarna. När hovslagaren är här kan jag gå upp o jobba samtidigt som han skor etc. Samt kan se hästarna mest hela tiden, så jag vet att de har det bra.

Själva resandet är ju bara en liten del av jobbet, även om det är det roligaste av allt:)


Gaucho i Argentina

Varje år brukar jag ordna en gruppresa till ngt exotiskt resmål. Nu funderar jag på att välja Argentina. Har varit där en gång tidigare men det var mkt länge sen. Tiden går fort när man har roligt, haha.

El Dorado långritt


Man bor på olika haciendor (stora rancher) som man passerar på vägen.


Picknick under vägen.


Lite äventyr.



Lyx efter dagens ridtur.


Rolig fartfylld ridning.

Efter långritten kan man prova på att driva boskap om man vill.

Häng gärna me´


Fullt fokus på hästen

I går blev jag medveten om hur himla snabbt en olycka kan hända. Var ute o gick med Ture, hade på mig gymnastikskor så att jag skulle kunna gå lite snabbare. Tänkte ta en extra lång runda. Det var extremt mkt bromsar så Ture var ganska upphetsad. Var tvungen att stanna o knyta skorna på en äng, så Ture fick beta lite samtidigt. Och på en millisekund så hade han klivit på grimskaftet, slitit till o grimskaftet gick sönder. Iom att han var ganska stressad redan innan så bara drog han i full galopp. Jag hade ingen täckning så var tvungen att gå en bit tills jag kunde ringa Mickis.
Som tur var så mötte han ingen bil...gick dock omkull någonsta´ns då han hade skrapmärken på ena sidan. Var helt dyngsur = inte så perfekt igångsättningsrunda....hrm.
Gick en ny promenad med honom o han verkade inte halt i varje fall. Spolade sen av honom o smörjde in hans sår. Stackarn, fick xtra mkt hö.


Trött efter den låånga galoppen.        Foto Mikaela Zimdahl

Apropå säkerhet


Kan vara livsfarligt att prata i telefonen  när man rider för att inte tala om att surfa.

Medger dock att jag brukar lyssna på ljudbok, men då har jag både ögonen och händerna fria.

Hjälp - vad har jag gjort fel nu?

Känner hur hjärtat börjar slå lite snabbare när jag närmar mig stallet.


Än så länge är allt lugnt...

Glömde jag ngt igår eller var det ngt jag gjorde fel?

Det första jag gör är att titta på tavlan, hoppas att det inte står ngt.



Shit, det var ju jätteklart väder då jag släppte ut hästarna.

Det är inge kul när man alltid är rädd för att göra något fel. Glädjen med att komma till stallet har försvunnit.

Är det någon som känner igen sig?

Jag har varit i massor av inackorderingsstall och alla har ju en tavla och ofta står det en o annan sur kommentar om ngt som ngn glömt el gjort fel.
En av mina första inackorderingar berättade faktiskt att hon fick ont i magen varje gång hon kom till stallet.

Inget negativt på tavlan
Jag tog fasta på det o i vårt stall har vi en regel att man aldrig får skriva ngt negativt på tavlan. Utan man får ringa el ta det med personen ifråga direkt dvs face to face.
Och det festliga är att ngt som man gärna skulle vilja skriva på tavlan ( rycker ibland i fingrarna på en, haha) inte känns så himla viktigt el allvarligt da´n efter.
Alla lägger vi ju på fel täcken, missbedömer vädret (det kan ju inte äns SMHI...o alla proffs vädergubbar) etc.

Inga anonyma meddelanden
+ en annal regel är att man alltid skriver sin initial så att man vet vem som skrivit vad dvs inga anonyma sk comments.

Dessa två superenkla regler har gjort att vi slipper missförstånd och har jättebra stämning i stallet.


Här ska det ju var mysigt o trevligt att vara med alla våra fyrbenta gossedjur.


Inga problem - bara lösningar

Älskar positiva människor som hittar lösningar istället för att se problem.
Elenor i mitt stall har två hundar som behöver motion och Hexxan som oxå vill komma ut.
Så det är bara att slå tre flugor i en smäll:)


Lätt som en plätt och alla djuren får en härlig  promenad:) Undrar hur det är när de galopperar...

Jag kom ihåg för några år sen när jag kom på den utmärkta idén att cykla med en häst som skulle sättas igång. Slutade med att grimskaftet fastnade i ekrarna och jag flög av cykeln och hästen for iväg.... pröva inte detta.


Höpåsar

Har kört med hönät i alla år och ständigt retat mig på att

* superjobbigt att stoppa in hö´t
* det mesta hamnar på golvet.

Har nu bestämt mig för att prova lite andra varianter på höpåsar.


En billigare variant för 150:- hos Granngården.


Ett MKT billigt alternativ, inte så bra tycker jag då de lätt går sönder + finns inget hål att dra ur hö´t.


Dyrast, ca 250:- och kanske lite väl.... Dock kraftigast kvalitet.

Ska testa dessa nästa gång vi åker iväg med hästarna.


Myggor & bromsar

Igår höll jag + mina bojs (= Ture och Lito) på att bli galna av alla små bitska djur. Orkade inte rida Lito så jag bestämde mig för att gå 4 km med bägge hästarna istället. Var inte kul, när hästarna blev lite svettiga fick vi ett helt gäng med livsfarliga små djä..ar i släptåg. De bet både mig o hästarna så det var rena cirkusen. Den ena hästen stannade o kliade sig o då passade den andra på att äta.... höll på att slita armarna ur led.


Så idag rider jag Lito istället, håller på att trava igång honom nu:)

Läste förresten om flugmedel i Ridsport, där det stod att det var karens på vissa av dem. Hade ingen aning om det, brukar spruta hej vilt på tävlingar.

Absorbine Ultra shield Flugmedel
Just denna brukar jag använda o den omnämndes just i artikeln, så jag får gå o lusläsa innehållsdeklarationen (om det finns ngn). Vill verkligen inte riskera att åka fast för doping...

Lycka till Zazou & Louise:)

Det ekade i stallet i morse  = snyft! Zazou har åkt till sitt nya fina hem. Pemsan var oxå ledsen då det inte kom ngn Zazou till hagen idag, de brukar alltid klia varandra på morgonen. Hoppades att Luna skulle ta över den rollen, men så lätt utbytbar var inte Zazou.
Åh, vad mkt roligt vi haft med henne, hon har en så´n utstrålning.

Här kommer en bildbomb:


Älskar att tävla.


Elegant


Kapacitet


Kelig


Alltid full fart


Brrr


Hoppa kan hon


Louise red henne jättetrevligt de såg verkligen ut att passa ihop. Ska bli kul att följa deras tävlingskarriär tillsammans
Ett stort Lycka till:)


Finsmakare till häst



Lizas ponny Quattro är lite finare än våra andra hästar då han föredrar att äta vid dukat bord:) Rosanna, hästdiggaren o Liza  spelade in detta.

Att resa = det bästa som finns:)

Just nu är det strålande sol o supervarmt, ändå kan jag inte låta bli att fundera på vart jag vill resa. Min fascination av olika länder (och hästar) var det som gjorde att jag starade vår älskade resebyrå Häst & Sport Resor.

Känns som jag inte rest så mkt på sistone så jag kollade upp var jag varit de senaste 12 månaderna (för skojs skull):

September 2010
Estland, kanske inte världens mest exotiska land, men häftig ridning i herrgårdsmiljö:


Här bor man max 4 pers, känns som man är en riktig herrgårdsfru:)


Den här hästen hade jag gärna tagit med mig hem.

Oktober 2010
Norge, haha, ytterligare ett exotiskt resmål.
Hade monter för resebyrån på Oslo Horse Show.

November 2010
Äntligen något spännande:) Jordanien here we come. Vi var en grupp på 10 svenskar som red runt i Wadi Rum, en vacker stenöken i en vecka.


Hade en superkul guide som ställde upp på det mesta:)


Hade aldrig kunnat tro att en öken kunde vara så varierad o vacker.


På kvällarna satt vi runt lägerleden o lyssnade på alla öken ljud innan vi kröp in i våra små tält.


Resan avslutades med bad i Döda havet = skönt med lite lyx o flärd + bli av med ett ton sand:)

Denna resa var helt fantastisk och oförglömlig.

December 2010
Landat från ökenäventyret och styr iväg mot tryggare breddgrader = Spanien och den vackra staden Sevilla.


Bodde på denna spanska hacienda.


Och red en av de vackra andalusierna.

Januari 2011
Exotiskt igen, denna gång flög jag till Sri Lanka = wow. Vi har ju en till resebyrå som är specialiserad på yoga = In Shape Travel, så nu var det dax att bli lite smidig haha + ha det bra.


Här bodde vi på ett litet genuint hotell direkt vid havet = wow:)


Badade i 26 C vatten o var mer el mindre ensamna.


Två ggr per dag hade vi yoga, jag blev biten o vill gärna fortsätta, fick en helt annan hållning o kroppskontroll.


Längtar tillbaka hit, joggade faktiskt på denna strand, var ca 5 km lång.

Har nu sett att det finns en långritt på hästryggen här oxå, nå´n som tycker det verkar intressant?

Januari 2011
Europa igen, denna gång Malaga, det var ganska kallt i jmf med Sri Lanka men väldigt varmt i jmf med Sverige.


En snabb galopp på stranden piggar alltid upp.


Kan inte klaga på Europas stränder...

Maj 2011
Drog i väg till grannen Danmark. Vi var 8 stycken pigga ryttarinnor sugna på att hoppa, äta gott och dricka (lite) vin...


Denna fina häst fick jag.

Gick jättebra i början men när hindren blev högre stannade hon o jag flög av... är nog bättre på att dricka vin än på att rida...


Här är vår underbara tränare Robin, snacka om att ha en ängels tålamod.


Vilka söta föl + vad roligt vi hade:)

Juli 2011
Nästa resa är till den gröna ön Irland om drygt en vecka, berättar mer sen.







Lämna häst på tillridning / utbildning

Therése... 15år  om Köpa häst på postorder: Hej, har en fjording som jag ska få grundutbildad, hur mycket pengar tycker du är rimligt att lägga? Hon är även riden sen innan men jag blev rädd efter att ha trillat av henne flera gånger... så vi bestämmde oss för att få henne ordentligt grundutbildad.

Svar : Hej Therése, jättebra att ni har bestämt er för att lägga lite pengar på att utbilda henne, speciellt om hon har lagt sig till med olater.

Välj lokal utbildare
Jag tycker att du ska välja en ställe som ligger nära dig så att du kan åka dit och titta när de tränar din häst.

Fortsätt träningen efter tillridningen
Viktigt är att  samma tränare sen kan träna dig och din häst tillsammans. Att bara lämna iväg hästen till en duktig ryttare en månad brukar tyvärr inte ge så mkt långsiktigt då hästen när den kommer hem igen lätt faller in i gamla vanor. Men kan du få lektioner t.ex en gång i veckan av den ryttaren som ridit till hästen så kan hon lära dig hur du bör fortsätta att träna henne. Då kommer det antagligen att bli jättebra, för jag tycker att det är mkt positivt då ens tränare har ridit och känner ens häst.

Så stirra dig inte blind på priset utan se detta långsiktigt istället.

Ett annat tips är att hitta en duktig ryttare nära som kommer hem till dig o tränar henne under en period och sen kan fortsätta att träna er tillsammans. Då behöver du inte äns lämna iväg hästen.


Jever till höger lämnade jag på tillridning till min dressyrtränare Maria Sjöblom och det gjorde mina dressyrlektioner mkt mer givande efteråt.


Minestral var helt vild i början då vi hade honom, så han var hos Maria några veckor, hon kom på att han la tungan över bettet. Då bytte vi till hackamore och han blev vår vinstrikaste ponny någonsin:)


Att köpa häst

Vi håller ju på att sälja ett par hästar o då har jag funderat lite på vad som borde vara viktigast vid vid val av häst. Det är ju en lite stressande situation när man provrider. Man sitter på en okänd häst och ägaren står o stirrar på en. Man får lätt prestationsångest, att man ska rida så himla bra.
Steg ett är att ägaren själv visar upp hästen först, då kan man ju se lite objektivt om hästen ser fin ut + hur hästen är van att ridas. Gäller det en hopphäst så är det bäst om ägaren hoppar den på utlovad nivå så att man ser att det stämmer.
En gång provred jag en hopphäst som ägaren inte ville hoppa (o hade inte ordnat ngn annan ryttare som kunde visa upp den). Redan vid första uppvärmningskrysset gjorde den världes brall o jag flög in i sargen....Så den missen gör jag inte igen ( e man ung o van att hoppa alla möjliga hästar är det ju annorlunda).

Steg två. Det gäller att verkligen försöka stänga av omgivningen och bara känna in hästen. Strunta i om den går på tygeln utan känna hur den svarar på dina hjälper. Sen kan man ju välja att hoppa lite lägre då man ju ändå sett hästen hoppa högt el högre om man har en bra känsla. Fundera sen på om det är en häst som du skulle tycka det var kul att rida varje dag. Det är ju faktiskt det viktigaste för oss hobbyryttare, ibland kan man ju glömma bort varför man egentligen rider. Det är ju trots allt inte så många av oss som kommer till OS.


Blev kär i Jever så fort jag satte upp på honom. Han var 6 år och halvvild, men känslan var toppen:)

 
När Rosanna provrider en ponny ser man direkt om hon gillar den, brukar lysa som en sol.


Mickis e mer hemlig, man ser inte vad hon tycker. Här provred hon Bacchuz som hon verkligen gillade.

Lita sen på din egen känsla, bry dig inte så mkt om vad andra tycker, det är ju du som ska rida hästen och utvecklas och ha kul:).

Köpa häst på Irland

Linda om Irland - den gröna ön:): Hej! Vad gäller för regler när man importerar hästar från Irland? Vad kostar det samt hur mycket får du betala för en häst som är rätt ung men ändå har lute erfarenhet av terräng? (Har själv varit där och jobbat så jag vet hur underbara de är... Nu vill man bara ha en här hemma) :-) Tack!

Svar: Hej Linda, håller verkligen med:) Det är superlätt att importera en häst. Man kontaktar ett transportföretag så fixar de alla papper. Ibland har hästhandlaren på Irland kontakt med ngn transportör o då fixar de den delen oxå. Det kostar ca 10000:- att få dem till mellan Sverige, ngt billigare till södra. Just nu så är ju ekonomin dålig på Irland, så man kan få en ung häst med jakterfarenhet från ca 30000:-. Sen är det ju med hästar att det finns alla pris och man får (ofta) vad man betalar för. Men 50-60000:- kan man nog få en som även tävlat litegrann.
Kommer ihåg en gång som jag spanat in en häst som mette Magi, fem år och med både bra hopp o gångarter. Men när jag kom till Irland en vecka senare, så hade priset ökat från 50 till 100000:-, då den vunnit en debutantklass i fälttävlan.
Så jag kom hem med Clover istället, som inte var lika tjusig, kostade 60000:- och hade tävlat 110 cm o debutant fälttävlan.

= Världens bästa häst, letar verkligen efter en ny likadan, gu´va´kul vi hade ihop.

När jag tävlade henne var hon som en maskin i terrängen. Det var bara att stoppa i poletten så gick hon runt banan precis inom maximitid. Dressyren blev faktiskt bättre o bättre den oxå, trots symaskinstrav (fick aldrig till ngn mellantrav). I hoppningen var hon snabb o vändbar, tävlade 120 cm.
Nu bor hon i England = berest dam och har fått föl.

Irland - den gröna ön:)

Nu har jag bokat resa till Irland. Jag älskar detta land,  grönt o vackert, massor av hästar o mysiga pubar:) Kan det vara bättre. Och ridningen e outstanding för oss som gillar lite fart o fläkt + att fylla på adrelanindepåerna (haha). Att flyga över terränghindren på en trygg irländare är verkligen beroendeframkallande.

Ska besöka våra två ridläger, wicklow och Tipperary och vårt sen många år kära terränghoppningscenter i Galway för alla åldrar. Det är på det sistnämnda ridcentret som jag köpt både ponnier och hästar.
Så vem vet jag kanske blir kär i en fyrbent irländare igen:)


Här har jag haft så himla kul, måste varit här minst 15 ggr...


Vattenhindret är perfekt, med flera svårighetsgrader.


Här är från en jakt som jag var med på, mur efter mur att sväva över...


Ibland parkerade vi hästarna utanför puben för att ta en pint:)


Och på kvällarna roade vi oss med biljard.


Bäst av allt är ju såklart ridningen o hästarna:)


RSS 2.0