Elen spökar

Vi har en busig ponny i vårt stall. Han är världens snällaste, men har 0 respekt för el. Jag o hans ägarinna har nu hållt på i tre dagar med att försöka sätta sprutt på elen, så att han ska sluta med att dra rakt igenom staketen.
Vi har nämligen en valack och en stohage. Han har bra killkompisar i sin hage men tror att "gräset e grönare" hos tjejerna, trots att det just nu är vitt överallt.
Så varje dag spränger han två staket. Ja, nu har vi i varje fall gett upp och flyttat honom till stohagen, håll tummarna för att han håller sig där.



Har just nu läst att man ska jorda med 2-6 jordspett o vi har bara ett problemet är dock att få ner det nu när det är stenhårt i marken. Några tips?

Orolig för vår valp Kiara

Igår kräktes Kiara upp all sin mat flera ggr så vi funderade på vad det kunde vara. Då kom Anders på att hans 5 hjulmuttrar försvunnit på ett mystiskt sätt i förrgår. De hade legat i garaget o dörren hade varit öppen vid ett tillfälle. Sen hittade han en på gårdsplanen.



Så nu är vi jätteoroliga för att Kiara har en (el flera) av dessa i sin lilla mage.



Hon är 5 månader nu.



Och världens busigaste, leker med sin manna Sasha hela dagarna, även idag, så hon verkar inte må dåligt.



Så här farlig kan hon se ut när hon leker med morsan. Ser ut som om hon e rabies smittad.



Så här söt är hon normalt.

Har din hund ätit ngt farligt? Hur snabbt åkte ni in o röntgade? Hur fick ni ut föremålet?


Eurohorse 24-27 februari

Tiden går så himla snabbt, aldeles för snabbt tyvärr. Så nu är det snart dax för Eurohorse och Göteborgstävlingarna igen. Har bokat monter men ingenting mer. Vet inte vilka vi är som ska åka dit eller var vi ska bo. Hrm är detta bra el dåligt? Kanske e bra att man blivit lite mer avslappnad med åren och inte planerar så mkt i förtid. Eller så är det jättedumt då vi normalt brukar bo i en ganska fin lägenhet o nu är den säkert uppbokad....
Jaja, jag ska i varje fall kolla på Dyon shaps, lovade mig själv att jag skulle få köpa ett par så´na om jag började träna ordentligt o gick ner nå´ra kilo. Och numera tränar jag (nästan) varje dag på Friskis o har nå´t min idealvikt:)
Så då ska jag slå på stort o köpa dessa. Känns lyxigt.


Men inte med fransar o mörkbruna ska dem va´ :)

Liten frågestund

Anonym om Caslicks operation: Min häst har börjat bocka väldigt mycket och sticka, vad ska jag göra? :(

Svar: Låter som den har lite mkt överenergi just nu, det är ju lätt hänt då i varje fall mina hästar inte rör sig så mkt i hagen nu när det är så djup snö. Så brukade en av mina hästar göra då den gått lite för lite. Jag skulle rida ut i lite djupare snö (om det går pga av skaren) så att hästen får jobba och bli trött. Om du har möjlighet så kan du ju även longera den först så att den blir av med den värsta överenergin. Rid den långsamt och jobba den mkt, gärna själv (om det går), galoppera långsamt så att den inte kan sticka (ha ev graman så att den inte kan ta upp huvudet och dra). Om den börjar bocka så skulle jag sakta av och göra skänkelvikningar, öppna etc dvs bryta bockningarna och jobba istället. Och sen försöka galoppera igen lugnt, inga race. Lycka till +berätta gärna om det fungerar.

Louise om Snabbt köp av häst: Funderade lite själv på det där. Men om hästen går igenom besiktningen kan man ta hem den samma dag om det är okej för säljaren? Jag kommer nämligen kanske köpa en häst som står äver 40mil från där jag bor och ska köra hem den själv isåfall.

Svar: Ja, det är vad jag brukar göra. Har antingen tagit med mig en postväxel till kliniken eller fört över pengar på plats. Så det har inte varit några problem alls.

Sofie om Att ta med hunden på ridtur: Har du tips på något bett till en häst som drar iväg i hoppningen? Hon är ganska känslig i munnen och jag varierar nu mellan tredelat och rakt bett men vill gärna ha ett lite starkare så att hon lyssnar på mig mer i hoppningen men jag har verkligen ingen aning om vad man ska ha för bett :/

Svar: Det bästa är att prova sig fram. Men jag tycker att pelhambett är bra, speciellt då man kan variera kedjans längd. Hackamore kan oxå var bra. Det viktiga är dock att vara mycket noggrann med eftergiften så att inte hästen börjar hoppa med sämre teknik, t.ex sänkt rygg. Vår nya häst Luna har ju en tendens att dra iväg och henne ska vi inte ha skarpare bett på utan jobba mkt med travhoppning och att hoppa mkt låga hinder så att hon börjar ta det lugnt och lyssna mer. Lycka till:)



Lääängtar.....

Caslicks operation

Sist vi var och hopptränade Zazou så drog hon in luft genom slidan då hon hoppade. Hade faktiskt inte hört talas om detta tidigare, men tydligen kan de få infektioner om de gör detta. Så nu sydde vi igen lite av slidan igår. Det var Doktor Caslick som kom på detta, därav namnet.
Så nu kan hon börja hoppa igen. Det har ju varit lite lugnt på tränings- och tävlingsfronten i några månader, så det ska bli kul när säsongen kommer igång:)



Det har nog varit bra för Zazou att ha lite hoppvila då hon tävlade ganska mkt 2010.

Snabbt köp av häst

Ullis om Spanien - here I come: Ååhh.....ser så härligt ut!!!
Jag är så trött på all denna slask,snö m.m
Jag har undrat ganska länge över en sak:
Kan man köpa en häst ungefär någon dag efter besiktning? T.ex om hästen ligger så långt bort att man inte kan komma och provrida flera gånger.Man åker och provrider och det säger "klick" mellan ryttaren och hästen.Man bestämmer sig helt enkelt och vet att denna är den rätta.Sen så måste man ju besiktiga hästen.Kan man köpa den direkt efter?

Svar. Hej Ullis, nu är jag hemma i slasket igen o jag är oxå supertrött på detta, varför är det inte mars!? Om du vet att det är rätt häst så skulle jag inte tveka. Vi har bestämt oss på plats flera ggr. Sista gången var med Lito och Pemsan köpte vi oxå direkt. Så det är bara att beställa besiktning och går hästen igenom så betalar man och beställer en transportör (om man inte har möjlighet att åka o hämta hästen själv).
Lycka till:)



Lito bestämde vi oss för direkt och sen tog det ngn vecka att boka besiktning och ytterligare en vecka att fixa transportör, men sen kom han hem till oss.

Borta bra men hemma bäst?

Nu har jag kommit hem från Andalusien. Fick en härlig galopp på denna strand.



Faktiskt lika fin som den i Sri Lanka, man kan inte tro att man är på den "ökända" solkusten. Hit har inte de stora hotell o lägenhetskomplexen kommit (än).

Ridcentret ligger 100 meter från denna strand och här får man rida utom i juli och augusti då det är främst spanjorer här på semester.

Man bor i smålägenheter och kan välja mellan att bo här hela veckan och rida ett par timmar om da´n eller långritt med 4-6 timmar per dag.



Detta är Jo som är ledare på ritten + hans labbe.



Några av gården jägare, som tar en paus från rättfångandet.

Det finns nog inte ett ridcenter i hela Spanien med ett bättre strandläge....

Spanien - here I come

Imorgon ska jag åka iväg till Malaga och rida på stranden:) Ska rida delar av Andalusien långritt.
Inte helt fel att byta ut isgata mot sandstrand...



Här är Simone som äger ridcentret.

Törstiga hästar under långritten.

Ser mysigt ut:)



Full fart....


Från utedrift till uppstallning

Hanna om Att ta med hunden på ridtur: Hej!
Undrar om du har tips och trix för hur man bäst slussar in en häst som gått på lösdrift i "vardagslivet" igen? Min häst har gått på lösdrift med föl vid sidan sen mitten på juni. Vi ska ta hem och stalla upp henne igen i helgen. Hon har väääldigt mycket päls så hur skulle du göra med täcke osv? I stallet där hon ska stå går hästarna in vid kl 14-15. Vi kommer försöka ta ut henne så mkt vi kan till en början så det inte blir att hon står inne allt
för mkt. Är liten kluven om vad som är bäst, så har du några idéer blir jag glad om du vill dela med dig :)

Tack på förhand och för en bra blogg!

Svar: Hej Hanna, tack så jättemkt:) Vi har ju haft hästar både på utedrift och uppstallade. Jag skulle klippa henne (det finns de som säger att man inte ska klippa dem i januari, men vi klipper våra hästar året runt om det behövs och har inte haft ngt problem med deras päls) + ha stalltäcke inne och lägga på ett till täcke när hon går ut. Vi väntade med att klippa Nocke pga av att han gick på utedrift men han blev mkt piggare + kom snabbare upp i kondition utan vinterpälsen. Jättebra om ni rider igång henne på eftermiddagarna så att hon får vara ute längre. Jag vet inte hur mkt du har ridit henne, men har hon stått i ett år så får du sätta igång henne långsamt så att hon inte överantsränger sig. Men långa skrittpass ute är jättebra, gärna i kuperad terräng så alla muskler kommer igång lite lugnt. Lycka till:)



Det går åt mkt energi att reglera temperaturen för en häst med mkt päls.

Visst är det gulligt med vit mascara...


Att ta med hunden på ridtur

Fella om Vintervila: Håller med Katt om att också prova ökning av grovfoder. :-)

Men jag gick in här för att se om du kan skriva lite om hur ni gör med Sasha på ridturer? Hur kan hon följa med utan komplikationer, typ att vilja hälsa på mötande hundar eller "valla" bilar/hästar? Jag vet att du skrev förut att hon totalignorerade en skällig hund eller vad det var, låter ju svårt att "lära in". Brukar hon bara springa med på sidan eller går hon flera meter upp i skogen och sysselsätter sig själv? Jättekul om du kunde skriva ett litet inlägg som svar.

Ha det bra! :-)

Svar: Hej Fella. Innan Sasha fick valpar hade jag nästan alltid med henne på ridturer om jag red en runda utan bilvägar. Hon är ju en vallhund och väldigt lättlärd + lydig. Det räcker om jag säger Nej så går hon inte fram till andra hundar. Sen brukar hon springa in lite i skogen på egen hand när vi rider. Men håller jag ett ganska högt tempo så har hon ju fullt upp med att hålla reda på mig. Nu har hon ju sin valp Kiara att hålla reda på så då får hon vara hemma på gården, de leker mer el mindre hela dagen så hon får motion så de räcker. När Kiara blir lite äldre så ska hon få följa med, då får vi se om hon är lika lättlärd....Hon är ju hälften fågelhund så det kanske blir svårare. Min förra hund var en Briard och hon var lika lätt att ha med som Sasha, men det är ju oxå en vallhund. Just nu är det så mkt snö + de vilda djuren kan vara i dålig kondition, så har man en hund som jagar vilt så bör man inte ta med den lös i skogen innan snön försvinner. Hoppas att det var svar på din fråga:)



Sasha i full fart:)

Vintervila

Nora om Köpa 3-åring: hej! jag har en d ponny som är avlite grövre typ och nu på vintern så rids han inte så mycket mer än på helgerna eftersom det redan är mörkt när jag kommer hem från skolan, och jag vet inte riktigt hur mycket mat jag ska ge honom så att han inte tappar för mycket i vikt eller går upp för mycket. nu får han 5 dl kraft grund och 2 dl musli (kommer inte riktigt igår vilken sort) och 5 kg hö om dagen. hur mycket tycker du jag borde ge honom?

Svar. Hej Nora, det låter som en bra foderstat för en ponny som har det lite vinterlugnt. Ha´koll på hur han ser ut i hullet + hur pigg han är. Börjar han se lite smal ut så öka på hö´t, tror inte han behöver mer kraftfoder. Alla våra hästar är åt det lite rundare hållet just nu, då vi inte heller kan arbeta dem på samma sätt som under den ljusare årstiden. Längtar till våren....

Uppdate: Tack Katt för din kommentar och att du reagerade på ovanstående:) Måste varit lite trött då jag skrev det, Nocke som är en ganska grov D-ponny äter ca 11 kg hösilage per dag. Speciellt nu när det är så kallt får han lite extra. Han väger drygt 500 kg. Det är ett torrt hösilage  ( dvs hög TS) så omgjort i hö så är det ca 9 kg hö. Skulle han vila så skulle jag fortsätta att ge honom lika mkt hösilage men lite mindre kraftfoder. Så 5 kg låter lite lite, skulle nog öka det succesivt till 8-9 kilo.



Detta känns väldigt avslägset...

Köpa 3-åring

Anneli om Happy:): Har en fråga.Går det bra att köpa en häst på 3 år till en familj? Jag har en dotter som är 13 år och har ridit i 11 år, men hon är ganska försiktig i ridningen.Skulle det ändå funka?Jag har sett en del annonser om unga hästar, och det står att de flesta är väldigt trygga och stabila fast dom är så pass unga? Kan det stämma? Mvh Anneli

Svar: Hej Anneli. Jag skulle inte rekommendera att köpa en 3-åring som familjehäst eller första häst. Normalt så är de väldigt lugna som treåringar pga av att de har fullt upp med att hålla balansen och allt det nya med att ha en ryttare. Men sen ska de utbildas för att bli trevliga ridhästar vilket helst ska ske av en vuxen erfaren unghästutbildare. Sen när hästen blir starkare brukar det komma lite test- och busperioder vilket kan vara nog så knepigt för en äldre erfaren ryttare. Då skulle jag hellre rekommendera att köpa en äldre häst, som oftast oxå är lite billigare. Då vet man vad man kan förvänta sig av hästen och när man provrider så vet man vad man köper. Prova den gärna flera ggr i olika situationer och miljöer. Får ni sen ha den på prov så är det jättebra. Lycka till:)



De flesta hästar vi köpt har varit minst 6 år då många hästar har en "trotsålder" som 5-åringar. Claddagh var 6 år och fungerade jättebra även för Mikaela.

Happy:)

Vaknade upp i morse o var mkt gladare än igår. Blev inspirerad vid frukosten då jag i Ridsport läste ett tips från Sylve Söderstrand. Han tyckte att man skulle jobba mkt med tagen bakdel (konstigt att kalla det tagen), ja när man har hästens bakdel lite innanför. Gör man det i större utsträckning så blir det sluta. Vid sluta så går hästen rakt fram ställd i rörelseriktningen med frampartiet på spåret och bakpartiet innanför spåret. Går utmärkt att tträna på en skogsväg.



Nocke är alltid så positiv och framåt = härlig ponny:)

Tränar man dessa rörelser så sätter hästen under sig mer o får starkare bakdel vilken e super för hoppning. Så på min morgonritt med Nocke körde jag mkt sluta i skritt, i slutet av ritten flyttade jag honom även i galopp fram o tillbaka på vår vintergrusväg. Han var superfin, blir så glad när jag rider honom :)
Så nu är det kul med hästar på vintern igen (men jag längtar ändå efter att ridvolten är ridbar igen).

Less

Jag hade det nog för bra i Sri Lanka. Känner mig superless på hästar just nu, ja kanske inte på hästarna men att försöka hålla dessa tävlingshästar i gång i detta klimat när man inte har ridhus, it sucks :(
Och igår rasade bilen ihop, ville inte rulla en meter. Den som skulle kunna få iväg ett par hästar till ett ridhus i varje fall. Så bärgningsbilen fick komma o köra iväg till närmaste märkesverkstad (bara 10 mil).
Om jag ska fortsätta att klaga så är det j-jobbigt med hösilagebalarna som står ute och inte vill rulla upp sig lika lätt som vanligt. Utan man får slita och svettas för att få tag på hö´t =blä! Och havren är slut och ingen bil att rulla iväg till bonden med. + för att inte glömma stolparna i hagen som hästarna gnager på o som ramlar o inte går att bulta ner i den hårda marken + plogbilen som plogar in snö över vårt staket så att tråden går av....
Kanske ngn som känner igen sig!?



Lääängtar efter barmark, sol och bad med hästarna.

Sparkande häst.

Carolina   Wonderboy:
Hej Viveca! :) Jag har en häst som sparkar och lever i stallet. Det börjar bli jobbigt nu när han till och med sparkat sönder ett fönster (även fast det va galler för, det bara kröktes sönder. Men så kom jag och tänka på att ni gjorde nått med Zazou när hon sparkade i väggarna. För har nämligen följt mikaelas blogg. men kommer inte ihåg hur det va, men ni använde någon slags kedja va? Väldigt tacksam för svar eftersom det börjar bli lite jobbigt med alla trasiga saker i stallet som inte ens är mitt egna :(
Mvh Carolina

Svar: Hej Carolina, förstår att det är jobbigt. Vi satte på ett litet hundhalsband + ett hundstryphalsband runt kotan på henne. Det fungerade superbra i en vecka. Men sen vande hon sig vid det och började sparka igen. Så då började jag med att gå fram till henne först och ställa in en sopkvast vid väggen där hon sparkade, och då slutade hon faktiskt. Nu räcker det med att gå fram till henne och visa med kroppen att hon ska flytta sig från den väggen. Hon sparkar bara vid matning. Är det så med din häst oxå? Om detta med kedjan ska ha en bestående effekt så måste det vara en  tyngre kedja som är obehaglig att sparka med. Den vi hade var superlätt o gjorde inte ont, så det var nog därför hon inte brydde sig efter några dgr. Berätta gärna hur det går + lycka till:)



Så här såg det ut.
om

Mode i mankhöjd

Ja, det är inte bara i utrustning som det går mode i. När jag började köpa hästar för ca 15 år sedan var den optimala mankhöjden 165 cm på en häst. Hästar över 170 cm var väldigt svåra att sälja. Ingen ville ha dem då de ansågs svårare att rida + sköra dvs var mkt svårare att hålla friska o fräscha.
Nu är hästarna ända upp till 180 cm i mankhöjd och de flesta vill ha en häst över 170 cm. Hästar på 163 cm anses som små. Visst är det konstigt. När det gäller hoppning så har vi ju många supertalanger som är kring 160 cm. Den mest kända Rolf Görans Nina La Silla som kom 2:a i OS är drygt 160 cm, Helena Lundbäcks Mynta som kom 4:a i VM är bara 159 cm mfl.



Zazou som är 164 cm känns liten.



Ture som är 173 cm känns precis lagom.

Och som vanligt så påverkas man av mode vare sig man vill eller inte. Så när vi letar häst vill vi oxå gärna att den ska vara kring 170 cm, men är den mindre med ett stort hopp i sig så provrider vi den självklart oxå.

Wonderboy

Amanda   om Häst abstinens: Hej! Var det inte du som köpte Wonderboy från Irland? Jag såg honom när jag var där på ert terrängläger och har för mig att det var du som köpt honom då? Vad har hänt med honom och vad gör han nu?

Svar: Hej Amanda, ja jag var på terrängläger på Irland och blev kär i denna härliga häst. Så jag "var bara tvungen" att ta med honom hem. Vi hann starta några fälttävlingar men sen fick han kotledsinflammation. Och den gav inte med sig, han var ständigt en halv grad halt. Han var lika pigg o hoppglad för det men man kan inte satsa på en fälttävlanskarriär med en häst som inte är 100% ok. Så han fick resa tillbaka till Irland = snyft. Och där mår han jättebra även om jag har hört att han är lite stel i benet ibland (men vem är inte det..!?)



Snällare o gossigare häst får man leta efter:)



Flizan var oxå mkt kär i honom:)



Lätt för att koppla av.



Supertrygg i terrängen, det är det bästa med irländare.

Min nästa häst blir nog en irländare.


Häst abstinens

Nu är jag på Sri Lanka på yogaresa (+ komma iform resa för mig). Är med o kollar  om vi ska ta upp detta ställe på vår andra resebyrå In Shape Travel. Yogar 3 timmar per dag (=2 pass) + joggar 6 km el simmar 1 km varje dag oxå + försöker äta lite nyttigt. Vad glada hästarna ska bli när jag kommer hem, lite smalare + med bättre kroppskontroll, haha.
Men nu börjar jag få hästabstinens. Hur jag än har kollat runt så har jag inte sett en enda pålle....= tufft.



Så här ser denna fantastiska strand ut.



Och tro det eller ej jag hittade några fyrbenta sötnosar.



Härligt att inte behöva trängas med massor av solparasoll o handdukar:)

Har dock lyckats hitta lite hästfolk här = en tjej från Australien som tävlar **** fälttävlan + en tysk tjej som e medryttare. Tur så jag fick nämna ordet häst....

Häst på bogarna

Anonym om Framtung ponny:
Hej!!
Jag har en häst som alltid går i lång och låg form. Det ser inte speciellt vackert ut.Hon har haft en tidigare skada (knäledsinf.)Påverkar skadan hästens form eller?Hur kan jag göra så att hon formar sig lite mer?

Tacksam för svar!! :)

Svar: En tränare sa ngt intressant till mig som fastnade. Hästar försöker av naturen jobba så lite som möjligt. Så om man har en häst som går i hög form ska man försöka arbeta den i låg form och går den i låg form som din så ska man försöka få den att jobba i högre form, precis som du vill. Att gå i lång o låg form kan vara ansträngande för frambenen, så det är verkligen bra att du försöker få upp o ihop hästen. Jag skulle börja med att korta upp tyglarna o jobba hästen i t.ex öppna, sluta, cavaletti. När han går i en bra form kolla då hur långa dina tyglar är (knyt gärna en knut där el tejpa så att du alltid har denna tygellängd då hästen ska jobba, det är så lätt att tyglarna blir längre o längre utan att man märker det, o då blir även hästen lång). Övergångar är oxå bra. Det gäller att få hästen att börja arbeta med bakdelen. Han får aldrig bli tung i handen. blir han det så ta några steg i öppna så han börjar jobba igen. Lycka till:)



Lito har en tendens att bli låg i formen, så honom försöker vi jobba på ovanstående sätt.

Ridning & kyla

Detta ämne har ju diskuterats ganska mkt nu av förklarliga skäl. Och många frågar sig om det verkligen är nyttigt för hästen att anstränga sig under stark kyla.

Tydligen så är det så att hästens långa hals gör att luften värms upp på sin väg till lungorna. Så hästen har inga problem att anstränga sig även när det är -20 C. Under t ex galopplöp så är det främst jockeyn som har problem. De är smala o saknar ofta underhudsfett och så har de ju knappt några kläder på sig. Oftast bantar de ju även dagarna före ett löp för att vara kvar i sin viktklass = tufft!



Som tur är så kan jag ta på mig mer kläder. Rider nu alltid i denna j-fula skoteroverall + supervarma stövlar. Ser ut som en j-fet michelingubbe (men varmt e det;)) + det är ju inte så många som ser mig ute i skogen ändå.


Säkerhets stigbyglar

Ja, nu är det inte bara ryttaren som ska ha det senaste mode. Utan det går mode även gällande hästarnas utrustning. Och inte bara att shabraken ska matcha med benlindorna utan sadlar och träns ska gärna bytas ut när ett nytt märke blir modernt. Och nu har modet även kommit till stigbyglarna. Är starkt tveksam till om de alla trendigaste för hoppryttare = freejump verkligen är säkerhets stigbyglar. De har ju ingen direkt utlösningsmekanik vad jag kan se. Det är bara att hoppas att plasten utvidgas el går sönder om man en dag blir hängande i stigbygeln och fastnar i den..


Självklart (haha) har jag två modelejon i stallet som bägge bara måste ha dessa stigbyglar. Själv rider jag med de äldre modellerna med gummi på sidorna som gör att stigbygeln viker sig (vet faktiskt inte om de fungerar heller).


Yoga & ridning

Kroppskontroll är A & O för en duktig ryttare. Det gäller oavsett vilken disciplin du utövar. Att ha en upprätt och snygg sits hjälper ju inte om du inte samtidigt kan kontrollera dina ben, armar och sittben. Kan du även detta så hjälper det inte om du t ex glömt bort att andas (under t ex en tävling). Då blir du spänd o det påverkar din muskelkontroll och därigenom även hästen direkt.

Så med andra ord så måste man ha en rak och upprätt sits, kontroll på (helst) alla sina muskler och samtidigt vara avslappnad. Och detta ska kunna fungera även under en stressituation som t ex en tävling.

Det är inte konstigt att jag inte tycker att min ridning utvecklas som den borde. Jag har tyvärr inte alla ovanstående pusselbitar :(

Men nu har jag börjat yoga + även satt ihop en yoga ridresa till Algarve.
Började med en ggr/vecka men det är för lite så nu kör jag två pass om da´n i en vecka. Så att jag lär mig vissa rörelser o sen kan få ut mer av lektionerna + kanske kunna  träna lite själv hemma oxå

Man känner skillnad ganska snabbt bara genom att man blir medveten om sin säckiga hållning + inte alltför superbra balans. Prova gärna själv:)



Här ser du själv att jag behöver denna träning, snacka om stolsits :( Men hästen i Algarve var fantastisk:)



Och vi var ett trevlgt gäng som var där.


Framtung ponny

Estelle om Krubbitare - köpa el inte?:
Hej, jag skulle behöva ett tips.. Min ponny har haft en skada sen april. Och nu är han helt gång. Men han har ju tappat massa muskler och han är så tung i handen att rida, så jag skulle behöva ett tips hur man bygger upp dom musklerna, så han blir " lätt " igen.. :)

Svar: Jag skulle göra mkt övergångar, för då bygger de muskler och blir lätta fram (+ lydiga) och har du ngn klätterbacke så är det toppen. Cavaletti är altid bra, ett tips är att ha ena sidan lite högre än den andra så måste de lyfta mer på en sida i taget. Men bara det att du är medveten om att han är tung är super, låt honom helt enkelt aldrig hänga i tygeln. Så fort han gör det så flytta honom för skänkeln eller byt gångart. Lycka till:)




Nocke har denna tendens oxå, så vi har jobbat honom på detta sätt o det har fungerat bra.


Krubbitare - köpa el inte?

Jag fick frågan om jag skulle köpa en häst som krubb biter. När jag började köpa hästar så var det främst hästar som skulle ridas till och sen säljas. Så då skippade jag alla som hade ngn form av beteendestörning, då jag visste att de skulle bli svårare att sälja. Det finns ju oxå många myter om krubb bitning som att det t ex smittar, så då var det svårare att inackordera en sådan häst oxå. Det är ingen som vet varför hästar gör detta, en del tror att det är pga av rastlöshet eller att det är oroligt i stallet etc. Men jag vet en ponny som föddes med detta beteende, mamman gjorde det inte. Sen när jag letade efter ponnier till oss själva köpte jag faktiskt en som var krubb bitare = Roan. Vi hade honom på utedrift så för oss var det inget problem alls, vi märkte det knappt. Men de som köpte honom av oss tyckte att det var jobbigt, han stod då i box så då blev det mer uppenbart. Hittar jag en jättefin hopphäst så skulle jag köpa den även om den krubb bet. Men var det en ordinär häst så skulle jag leta efter en som inte gjorde det.
Vet att vissa hästar  fungerar j-bra med en sk krubb bitar rem, medan på andra så fungerar det inte.



Den vanligaste sorten med järn och läder



Denna ska enligt en kompis fungera ännu bättre. Bara läder.


Nyårsdagen

= gäsp. Hade fest hemma o kom i säng först kl.04.00, hrm. Sen upp o skottade stalltaket, det hade snöat ca 2 dm (igen).
Mockade 4 boxar + red först Luna och sen Ture. Båda var superfina, de har bägge så härlig galopp, det är en ren njutning när man kommer susande där på de mjuka skogsvägarna. Hela ansiktet spricker upp i ett stort leende. Skulle man möta ngn skulle de tro att man var knäpp.
Sen var jag dock helt slut... Så det blir inget direkt inspirerande inlägg idag.



Livsfarliga hundar...

RSS 2.0