Löshoppning

Jag som många andra blir säkert väldigt imponerade när en häst löshoppar av bara den, typ en halvmeter över hindret. När jag var nere i Tyskland o besökte vårt nya holsteinerstuteri diskuterade vi kring detta. Klaus Philip visade mig bl a en fyraåring som hade fått 9:or på både  teknik och tror det var kapacitet. När de väl hoppade in denna häst så var den inge´speciellt alls. Han bedömde kapaciteten till 120 ev 130 cm.
En annan sak som var intressant var att för att få höga poäng skulle hästen gärna komma nära så att den rundade sig rejält och drog upp frambenen. För att få bästa språngkurvan och inte behöva anstränga sig lika mkt menade han på att det var bättre att hoppa lite längre ifrån....


Ja tjusigt ser det ut i varje fall, och det måste vara bra för hästen att lära sig taxera etc utan ngn "där uppe".

Vore intressant att se ngn statistik på hur det gick för de som fick högsta poäng sen när de skulle hoppa under ryttare. Kanske ngn som vet?

Kommentarer
Postat av: Anonym

Vet att de var några som gick på flyinge som gjorde det som ett projekt. Jämförde reslutaten från 3års testet, kvalitetstävlan, breeders och sedan senare i livet. Vissa gick bra hela tiden medans vissa som gick jätte bra som tex 3åring inte alls gick bra sen senare med ryttare. Detta gjordes i både hopp o dressyr. Rätt roligt faktiskt :-)

2011-09-26 @ 16:24:56
URL: http://stallcarlsvik.blogg.se/
Postat av: Yasmine

Det där är faktiskt väldigt intressant och själv jag har bara en egen erfarenhet att bidra med; min egen femåring hoppade minst sagt mediokert under sitt treårstest och fick 7,6 eller något sådant. Nu när han går under ryttare kommer det ena flashiga språnget efter det andra och ett flertal erkänt duktiga tränare anser att han hoppar riktigt riktigt bra. Ett annat exempel från verkligheten är Jens Fredricssons RS Cavat som fick 6,6 på sitt test och numer går 150 hoppning med vinst..

2011-09-27 @ 09:58:29
URL: http://yasminesriddagbok.wordpress.com
Postat av: Kristina

Mitt gamla avelssto har en avkomma som fick 4,5 på hoppningen på 3-årstestet och dessutom bara 5 på galoppen. Men sedan gick hon unghäst-VM och går nu 1,60. Löshoppning var nog inte hennes grej riktigt...

2011-09-27 @ 12:21:32
Postat av: Erika

Helena Lundbäcks Mynta hoppade 5-4 på kvaliteten. Tio år senare kom det 4:a i VM (individuellt)! Alltför många hästmänniskor stirra sig blinda på unghästens hopppoäng från bedömningar. Har hästen rätt vilja och rätt utbildning kan den gå långt!

2011-09-28 @ 14:19:31
URL: http://fuxsto.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0