Brunst o tävling

Pemsan gick ju så himla bra första dagen och sen tog bensinen slut. Vi funderar ju på om det var brunsten.
Blir ju väldigt komplicerat om man bara ska kunna tävla då det ej är brunst (nog svårt att få in rätt tävlingar ändå...)
Normalt brunstar ett sto i 6 dgr och sen är den brunstfri i 15 dagar, så var tredje vecka kan det var lite problematiskt.

Det som nu är tillåtet är att lägga in en plastkula.

Detta har professor Hans Kindahl skrivit i en artikel :
I minst 75% av de ston som fick en plastkula inlagd upphörde brunstcykliciteten pga att gulkroppsfunktionen förlängdes. Plastkulorna orsakade förlängd lutealfas under ca 2 månaders tid. Generellt vid förlängda lutealfaser hos ston kan dessa förväntas ha en duration upp mot maximalt 3 månader. Under den tid som brunstcykliciteten har upphört producerar gulkroppen progesteron. Det fanns inga påvisbara inflammatoriska förändringar i jämförelse mellan kontrollston och ston som fått plastkulor inlagda i livmodern.

Ska kolla upp vad det kostar och innebär. Annars finns det ju munkpeppar, men jag tror inte riktigt på det + det är karens på 96 timmar, så då hjälper det ju inte.


Pemsan var helt besatt av Nocke, lyfte på svansen bara han var i närheten, ja han e ju väldans snygg....så man kan ju förstå henne... Han förstod dock ingenting:)

Kommentarer
Postat av: Jasmine

Tycker ni är så himla duktiga på att analysera och hitta lösningar. Finns örter fr hodson och dorell? vet inte om det är det korrekta namnet. Kan man prova.. Hon hoppade verkligen wow i helgen hoppas ni behåller henne ett tag till tror hon kan bli riktigt bra så hoppas ni reder ut brunsten. Ni har ju nocke han går ju alltid som en klocka! =)

2011-05-11 @ 12:48:34
Postat av: Anonym

varför ska ni sälja luna och zazou? :O mikaela passar sååå himla bra ihop med dom

2011-05-11 @ 13:53:09
Postat av: Lina

Min valack betedde sig en sommar som ett brunstigt sto och vi testade munkpeppar. Han snedtände totalt på det och blev livsfarlig att hantera, visst han var inte lätthanterlig innan men han blev verkligen hemsk! Så mitt tips är att undvika munkpeppar ;)

2011-05-11 @ 15:28:04
Postat av: Jasmine

Du som är anonym, Luna är ju en försäljningshäst om du hängt med i bloggen. :) Vet inte varför zazou ska bort men gissar på att någon/några måste bort. Dem har ju ganska många, och Viveca har sagt att hon också vill köpa häst men då måste dem tömma lite först.

2011-05-11 @ 16:07:06
Postat av: klara

jag ger mitt sto magnesium, från att skrika bara man tittar på henne under brunst så gå de nu att rida och tävla henne som vanligt och hon r fortfarade världens pissmärr, men det är bättre, värt att kolla upp kanske :) de e ju karensfritt.



dodson och horriels stroppy mare örter gav knapt ngt resultat..

2011-05-11 @ 19:49:27
URL: http://klaralevenstam.se
Postat av: johanna

munkpeppar fungerade suuper på mitt sto, tyvärr karens

2011-05-11 @ 21:21:11
Postat av: Alva

Min ponny funkade perfekt på munkpeppar. Innan vi testade det kunde jag inte rida ut eller rida upp till ridhuset, det var problem och bråk mest hela tiden! Efter skrittade jag ut barbacka själv förbi dagis osv, red överallt själv och hon slutade slåss om hon inte var rädd på riktigt. Dock innan det blev karens..



Förresten en kanonblogg! Läser din, Rosannas och Mikaelas och de är alla lika sunda och bra :) fortsätt blogga, för ni gör det så bra!!

2011-05-11 @ 23:06:07
URL: http://alvazalar.blogspot.com
Postat av: Johanna

Jag har bara positiv erfarenhet av munkpeppar på brunstiga ston. Tyvärr är det ju nu så att det karens...

Postat av: Lamia / Hästsport

Finns något som heter stroppy mare, både flytande och pulver(?). En i stallet hade en häst som blev ett köttätande monster under brunst, det funkade jättebra på henne och hon åt bara på en ibland då! ;)

2011-05-17 @ 16:21:25
URL: http://lamiamichelle.blogg.se/
Postat av: sara

lite vicks blå den där man smörjer, ta lite lite vid näsborrarna =0), kan funka å inge karens alls.. :)

2011-05-19 @ 21:23:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0